Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

For mye astmamedisin?

Er det bra med for mye astmamedisin?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 26. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Målet med astmabehandling er at man skal leve et så normalt liv som mulig med færrest mulige anfall og symptomer i det daglige. Den medisinske behandling må tilrettelegges den enkelte fordi astmasykdommen vil varier i alvorlighetsgrad, frekvens og hva som utløser symptomene. De astmamedisinene man bør ta må derfor tilpasses hver enkelt person. Det er ikke bra hvis man tar mer medisiner enn det man trenger for å ha kontroll på astmaen og fungere godt i hverdagen.
Du kan lese mer om astmamedisiner her

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Hjerte/kar

Plager etter et hjerteinfarkt

Hei. For 6 uker siden fikk jeg et fremreveggsinfarkt. Prehospitalt EKG viste ST elevasjoner i V1-3 og resiproke forandringer i nedre vegg. PCI viser okkludert LAD midtre del, behandles med 2 stent, ReoPro. Ingen arytmi, men dagen etter er jeg litt pjusk, da taes Vscan som viser infarktsekvele i hele LAD sitt forsyningsområde. Får sviktbehandling, utskrives dag 4 og begynte i jobb 3 uker senere. Hiver nå noen ganger etter pusten i horisontal hvile, og blir lettere andpusten ved aktiviteter. Den siste uken hopper pulsen i perioder over slag, dette er rimelig ubehagelig i hjerteregionen og det kjennes da ut som hjertet er «på utsiden». Den siste uken også ubehagelige smerter under brystben og litt til venstre som ikke affiseres av håndberøring på brystmuskulaturen. Er min hjerteskade alvorlig og er disse plagene nå i etterkant normale? Savner litt informasjon. På forhånd takk. PS! Er 51 år, BMI 27 & BT 110-135 over 70-85. Hvilepuls på 72-80. LDL på 2.6

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du stiller svært relevante spørsmål. Det kan hende at du etter infarktet har fått en skade på hjertet som både svekker dets pumpeevne og som gir deg rytmeforstyrrelser. Dette er såkalte komplikasjoner til et hjerteinfarkt. Det er slettes ikke sikkert at du har dette, men det må i hvert fall mistenkes og sjekkes ut.

Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din. Få tatt generelle blodprøver og spesielt hjerteblodprøven som heter BNP. Denne kan si noe om hjertet er svekket etter infarktet eller ikke.

Så synes jeg du skal henvises til ekkokardiografi (ultralyd av hjertet). Med en slik undersøkelse vil kardiologen kunne se om du har et svekket hjerte eller ikke. Behandling vil avhenge av funnene.

Jeg synes også du skal henvises til 24-timers EKG. Denne vil kunne vise om du utviklet hjerterytmeforstyrrelse etter et infarkt eller ikke.

Når disse testene er gjort kan man si mer om hva slags tiltak som bør iverksettes videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer eller ikke? Tommel-EKG.

Jeg er nå 48 år og hadde testikkelkreft med spredning i 1995-96, 4x BEP cellegift og RPLND operasjon til slutt. Høyt kolesterol rett etter ferdig med cellegift. Bruker nå 80 mg Lipitor. Kolesterol er nå godt innenfor det normale. Bruker testosteron medikamentell behandling fra ca. 2002. Fikk påvist høyt blodtrykk ca. 2006 med 24 timer blodtrykk måling. Startet med 5 mg Amlodipin. 2013 ble det målt høyt blodtrykk igjen med 24 timer måling, 180/120 gjennomsnittlig på dagtid. Vanskelig regulerbart blodtrykk. Brukte en stund 10 mg Amlodipin, 320 mg Valsartan, 12.5 mg Hydroklortiazid, 150 mg Metoprolol og 50 mg Spirix. Spirix førte til et blodtrykksfall. Prøver å fjerne noe blodtrykk medisin nå. Har skiftet fra Metoprolol til Bisoprolol 10 mg. For ca. 3 år siden merket jeg at jeg fikk en merkelig følelse i kroppen og fikk dårlig fysisk yteevne. Hadde ikke noe å måle puls med da. Ca. to måneder senere så fikk jeg dårlig fysisk yte evne og høy puls igjen når jeg gikk tur. Hadde pulsklokke på meg da. Gikk da til lege dagen etter, men ikke noe viste på EKG. Så var det rolig til nå etter nyttår. Skulle måke snø og klarte ikke å gjøre jobben slik jeg pleier. Tung pust og generelt vanskelig å gjennomføre en til dels lett jobb. Jeg gikk da til legen dagen etter. Her ble det påvist atrieflimmer på EKG. Da ble jeg sendt på sykehus. Her ble det påvist bare ekstra slag (Ekstrasystoler VES OG SVES). Dvs. det var ikke helt sikkert helt med det samme, men de økte Bisoprolol fra 5 til 10 mg og da mente de at dette bare ekstrasystoler siden ekstraslagene roet seg når jeg fikk økt bisoprolol dose. De sjekket også hjertet med ultralyd, belastnings EKG ble gjennomført og CT av hjertet med kontrast ble gjort. Ikke noe galt ble funnet. Jeg ble da sendt hjem. Jeg hadde et veldig urolig hjerte etter at jeg kom hjem, med det jeg kaller «buldring» i brystet som gir litt smerter, men ikke veldig sterke smerter. Jeg var til fastlegen på grunn av andre ting, en uke etter dette. Fastlegen påviste da uregelmessig puls, men ikke atrieflimmer. EKG ble ikke tatt. En uke etter dette så fikk jeg høy puls på en gåtur. Bruker pulsklokke med brystbelte på gåturer nå. Fikk opp mot 190 i puls. Tungt å puste, veldig vondt i brystet og tungt å bevege seg. Dagen etter så gikk jeg tur igjen, men da skjedde det ingen ting. Dagen etter det igjen skjedde det samme igjen på gåtur. Ubehagelig og svimmel når jeg ligger på rygg under slike anfall. Jeg fikk noen til kjøre meg hjem, når det verste var over. Jeg snakket med sykehuset om dette, og de sa jeg måtte prøve å få dette på EKG. Jeg har hatt 6 slike anfall nå siden januar i år. Dette skjer bare under gåturer, som er moderat fysisk aktivitet. Torsdag denne uken så fikk jeg det igjen og klarte å komme meg på legevakten, men litt for sent. Det hadde gitt seg og det viste ikke på EKG. Ble sendt til sykehuset likevel og ble der til dagen etter. Ble ikke påvist noe mer på sykehuset. Det ble avtalt med sykehuset at jeg skulle få tilsendt et tommel-EKG i posten som jeg kan bruke når jeg får anfallene. Dette sender EKG resultatet direkte til sykehuset. Jeg vet ikke hvor bra dette EKG resultatet blir, men kanskje dere vet noe om dette? Jeg har ikke fått dette apparatet tilsendt i posten ennå. I går kveld, på gåtur, fikk jeg samme problem igjen. Klarte å komme meg hjem, men hadde tre kortvarige anfall på vei hjem. Gikk ikke på legevakta. Jeg har ikke inntrykk av at sykehuset ikke tar meg alvorlig, men jeg begynner å lure av og til. Dette er svært ubehagelige anfall med ulik varighet. Det virker som om anfallene varer lenger jo høyere pulsen blir. Er også veldig sliten etter slike anfall, spesielt de som varer en stund. Har dere andre måter en kan prøve å finne ut hva dette er for noe? Er det mest sannsynlig at dette er Atrieflimmer? Atrieflimmer kom jo frem en gang på et EKG på legekontoret. Det begynner å bli litt ubehagelig å ikke vite. Disse puls anfallene har en lammende virkning på kroppen ,og det er vanskelig å bevege seg under disse anfallene. Anfallene kommer bare under gåtur, men det stopper meg ikke fra å gå på tur likevel. Jeg har prøvd lite andre fysiske aktiviteter, så jeg vet egentlig ikke om det skjer under annen fysisk aktivitet. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert informasjon.

Jeg hopper rett til det sentrale: Har du en anfallsvis hjerterytmefeil eller ikke? Det er vel det alle lurer på. Resten av hjerteutredningen har jo vært normal, så det er kun dette man står igjen med. Utifra beskrivelsen av symptomene dine er atrieflimmer ikke utenkelig. Det er ikke det at sykehuset ikke tar deg på alvor, men de er helt avhengig av å vite nøyaktig hvilken rytmefeil du har for å kunne gi deg korrekt behandling. Det derfor dokumenteres skikkelig på EKG.

Tommel-EKG er godt nok for dette formålet og godkjent som utrednignsverktøy. Ring avdelingen og purr på apparatet. Jo fortere du får fanget opp problemene på EKG, jo fortere kan du få korrekt behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter på siden av brystet

Hei! Har i lengre tid lurt på om jeg burde fått en sjekk på hjertet. I en lengre periode har jeg hatt smerte på venstresiden av brystet. Av og til forverrer smertene seg når hjertet slår hardt når jeg er ikke er i fysisk aktivitet (ikke under trening). Samtidig har jeg fått (sporadisk, men langvarige) smerter bak ved venstre skulderblad. Kan også legge til at min farfar døde av hjerteinfarkt og min far fikk hjerteinfarkt for noen år siden.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes dette kvalifiserer til en nærmere utredning av hjertet. Jeg sier ikke at du nødvendigvis har hjertesykdom, men det er i hvert nok her til å rettferdiggjøre videre sjekk.

Du bør starte hos fastlegen din med blodprøver og vanlig EKG. Deretter kan du henvises til arbeids-EKG. Dette vil vise hvordan hjertet ditt reagerer på belastning. Behov for videre utredning vil bli vurdert ut i fra resultatene av arbeids-EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Enalapril

Hei hva mener du om preparatet Enalapril Krka?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Enalapril tilhører medisingruppen "ACE-hemmer". Den brukes til å behandle både høyt blodtrykk og hjertesvikt. Dette er et godt medikament men godt dokumentert effekt. Hos noen kan medisinen gi bivikrninger som tørrhoste og kan da byttes mot noe annet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjertesykdom eller bare stress?

Hei Jeg er en kvinne på straks 50 år, 15 kg overvektig, har vært ikke røyker i halvannet år. Er i det store og hele frisk uten noen særlig sykehistorie utenom vanlig "småting". Begynte for ca 10 år siden med ubehag i brystet, noe fastlege antok var flimmer og jeg fikk Betablokker. Noe som fungerte. Etter 2 år opplevde jeg dette ble værre, tok EKG uten funn, var hos hjertespesialist hvor det ble utført stress test, ultralyd av hjerte og årer. Alt så fint ut men fikk beskjed om å fortsette m betablokkere etter behov. Så gjort. Har de 3 siste årene slitt med økende tretthet, til tider nesten komatøs og har vanskeligheter med å våkne. Har de siste 6 mnd nesten ikke brukt betablokkere da jeg ikke har hatt behov. Har knapt vært en g pr uke. Jeg jobber full stilling men sover mye ellers og livet har generelt blitt ganske ambutert, føler meg ikke deprimert.

Forrige helg begynte en ubehagelig opplevelse, sov hele helgen og hadde trykk i brystet, som et belte. Dette gikk på ut i uken og onsdag kveld tok jeg kontakt m legevakt som da ønsket meg inn for en EKG. Her var det utslag og fikk forklart at jeg hadde svært lav puls og EKG viste for langt mellom hjerteslagene. Jeg hadde da problemer med å snakke pga dårlig pust, trykk i brystet, noe som kunne likne sviing i brystet uten at det er helt riktig og kalle det for det, kvalm og svimmel. Legevakt drøftet med sykehuset og konkluderte med at jeg kunne reise hjem. Jeg kontaktet fastlege dagen etter, da en del bedre men med bekymring. Det ble tatt blodprøver som var fine med beskjed om å ta kontakt takt hvis det ble værre igjen. Jeg har jobbet meg gjennom sist helg med vanskelige tanker og frykt, tok i dag kontakt med Volvat medisinske senter. Ny EKG, denne gang helt fint og med beskjed om å ikke bekymre meg. Lege mente dette handlet om høyt tempo på arbeid og stress med utslag på hjertet. Jeg blir jo redd, mye alvorlig hjerteproblematikk i familien.

Det som fikk lege til å tenke stress var at når jeg går tur med hunden så slipper trykket nesten helt og jeg puster mye bedre. Bør jeg slå meg til ro med dette eller bør jeg be om ny runde hos spesialist i og med dette nå er mange år siden? Jeg er vel bekymret for både hjerte og lunger. Far hadde angina og mor hadde kos.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert beskrivelse.

Det er vanskelig å si sikker tom dette skyldes stress eller om det også kan være noe med hjertet.

Det er ikke normalt å være så sliten at du må sove så mye. Du har dessuten fått påvist litt for lav puls, og du har også kjent stramning over brystet. I mitt hode er dette nok til å gjenta en hjerteutredning. Jeg sier ikke at du nødvendigvis har noe galt med hjertet, men det er i hvert fall nok her til å utrede videre.

Jeg ville bedt fastlegen om en henvisning til arbeids-EKG og 24-timers-EKG. Den første testen vil vise hvor bra arbeidskapasitet hjertet ditt har og hvordan det reagerer på belastning. Det blir også interessant å se om du får opp pulsen skikkelig. Et 24 timers ekg vil vise hvordan pulsen din lligger gjennom døgnet. Hvis den er for lav, kan det også gi tretthet. Så synes jeg legen din bør gjøre en generell utredning av deg med generelle blodprøver. Spesielt stoffskifte bør vurderes.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk på 110/60

Jeg er 65 år. Går på blodtrykkmedisin. Ved siste blodtrykksmåling hadde jeg 110/60. Er dette normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, et blodtrykk på 110/60 kan godt være normalt. Noen personer får for høye doser med blodtrykksmedisin, og da kan trykket bli for lavt. Pasienter merker svimmelhet og ustøhet. Dersom du har slike plager, må du snakke med legen din om det. Dersom du ikke har noen slike plager, er et blodtrykk på 110/60 helt fint.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykket øker

Hei!Er det normalt at blodtrykket øker bare etter å ha stått opp og gått litt?Jeg har vanligvis et blodtrykk 120/80 i ro.Men jeg målte etter å ha gått litt rolig(5 min) og da var det 140/100.Det gikk etter 2 min ned til 120/80.Dette skjer hver gang.Jeg er kvinne på 38

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja en slik økning må sies å være normalt. Når du står eller går er blodbehovet til kroppen større enn om du sitter. At det går fra 120/80 til 140/100 er greit. Det at det fort går ned igjen til 120/80 er også et tegn på at dette er normalt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, Becktrew

Hei. Jeg har fått påvist høyt blodtrykk. Over flere målinger ligger det i snitt på 159/108.0I høst lå. Jeg på 145/95. Jeg trenger, Sundt kosthold. Spiser ikke godis junk, har generelt sunt kosthold. Jeg har bechterew/Ankyloserende Spondylitt kan dette medføre høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok ingen direkte sammenheng mellom Bechtrews sykdom og høyt blodtrykk.

Vi vet at høyt blodtrykk skader kroppen hvis det ikke behandles. Det øker faren for hjerneslag, hjerteinfarkt og nyresvikt. Det er derfor viktig å få regulert blodtrykket. Noen få ganger kan det være en underliggende årsak til høyt blodtrykk. Spesielle hormonsykdommer er et eksempel. Men hos de aller fleste med høyt blodtrykk kjenner vi  ikke årsaken. Sannsynglivis spiller gener en rolle.

Jeg synes du skal følge opp blodtrykket ditt hos fastlegen din.

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Besvimelser hos ung jente.

BESVIMELSER Hei, jeg er en jente på 14 år og er relativt aktiv. Jeg har nå besvimt fire ganger i løpet av det siste året uten å ha en spessiel grunn for det, hver gang har vi dratt ned til legevakta å tatt blodprøver og puls, det som sjekkes kan egentlig. Etter å ha hatt ett møte med fastlegen så måtte jeg ta flere blodprøver og EKG på sykehuset, alt viser seg å være fint. Legen sendte meg da til en EEG, men det var heller ikke det som var årsaken til mine besvimelser. Nå nettopp har jeg vært til en kardiolog som da tok hjerteultralyd, EKG og noe som sjekket pulsen min og slikt. Når jeg tok hjerteultralyden var det en turkis ish blinking som legen sa var en liten lekkasje på høyre hjertekammer, og sier det er det mange som har, men at det ikke skal være på det venstre. Så når han flytter seg til det venstre hjerte kammeret, skjer det samme. Det var turkis blinking der også, men legen trykket det fort bort og sa at alt var fint. Jeg vet ikke om det var så lite at han velgte og ignorere det, eller at d var lite sannsynlighet for at d var livs truende for meg så valget mellom og kutte meg opp eller ikke, ble nedstemt? Når vi går inn på legekontoret igjen sier han at jeg er frisk og at det ikke er noe mer de kan gjøre. For at du skal få litt sammenhengen i dette så kan jeg si at før besvimelsene er jeg så dårlig som aldri før, jeg får den «jeg vil spy» følelsen. Jeg blir hvit/grønn i ansiktet og får store pupiller. Jeg stivner til også. Etter en besvimelse ligger jeg i flere måneder og sover og føler meg ødelagt. Nå er det en stund siden forige besvimelse men går konstant og får blodtrykksfall hvis jeg reiser meg opp eller tar hendene over hode, jeg har krampe i armene og hælene en god del, jeg er ofte kvalm og er sliten å kan sove 3 timer når jeg kommer hjem fra skolen. Jeg er også klar over at disse symptomene kan gjelde absolutt alt, men jeg føler meg ikke frisk og synes det er trist at legene ikke tar seg helt tid til og finne ut hva det er. Legen sa han trodde mest sannsynlig det bare var puberteten, men jeg har ikke vokst på mer enn ett år, sefølgelig holder kanskje ikke invollene helt trutt men synes det er rart at jeg skal besvime tid til annen, mamma synes også det er rart, men pappa tror på legene som sier at alle besvimer av og til og at det er normalt. Jeg vil bare høre om du har noen tanker om hva det kan være, håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke riktig at alle besvimer av og til og at det er normalt. Det er ikke normalt å besvime, og de fleste besvimer heller ikke. Hvis man besvimer, må man finne en årsak til det. Det medisinske uttrykket for besvimelse er synkope.


Den vanligste formen for synkope kalles vasovagal synkope. Vas betyr blodåre og vagal henspeiler på hjernenerven nervus vagus som spiller en stor rolle i reguleringen av puls og blodtrykk. Nervesystemet vårt består av flere deler. Blant annet det viljestyrte nervestystemet – det du bruker for å gjøre aktive handlinger – og det ikke-viljestyrte som kalles det autonome nervesystemet. Denne delen av nervesystemet har sin egen «vilje» og jobber automatisk. Det autonome systemet består igjen av det parasympatiske og det sympatiske nervesystemet og en balanse mellom disse to sørger for at vi har adekvat puls og blodtrykk etter de rådene forholdene. Hvis du anstrenger kroppen, er engstelig eller opprømt er blodtrykket høyere enn om du hviler på sofaen. Men iblant kan den automatiske balansen mellom det parasymtpatiske og sympatiske systemet forstyrres, og den ene kan være uforholdsmessig eller unødvendig aktiv. Dette er tilfellet ved vasovagale synkoper. Av en eller annen grunn, og ofte i forbindelse med emosjonelle og fysiske påkjenninger kan det parasympatiske systemet skyte over mål, og senke både pulsen og blodtrykket så mye at personen besvimer. Det typiske eksempelet er den unge og sterke mannen som deiser i gulvet i forbindelse med blodprøvetakning. Slik besvimelser regnes ikke som farlige.

Spesielle hjertefeil kan også gi besvimelse, spesielt feil på hjertets elektriske anlegg. Da blir pulsen så lav at hjernen ikke får nok blod. Men dette er svært uvanlig hos unge mennesker. Om man har slik feil på det elektriske anlegget kan legen lett se på et EKG. Noen kan besvime fordi de har en hjerterytmeforstyrrelse som gjør at pulsen blir svært høy, feks over 200. Dette vil du selvsagt merke. Det kan også gjøres 24-timers EKG som overvåken pulsen et helt døgn. Er det noe feil med hjerterytmen, kan det fanges opp med en slik test.

Sykdommer som hjertesvikt og feil i hjerteklaffene kan kan i blant gi besvimelse. Men igjen skjer det som regel hos gamle mennesker. Ultralyden din var normal, og da har du ikke disse sykdommene. Alle kan ha små lekkasjer i klaffene, både på venstre og høyre side, og dette gir ikke besvimelse. Det er kun ved store lekkasjer at man kan få problemer. Men hvis du hatt en stor lekkasje i en klaff hadde du merket det ellers også. Feks i forbindelse med fysisk aktivitet. Da hadde du blitt veldig tungpusten.

Jeg er helt sikker på at kardiologen din ikke prøvde å skjule noe fra deg. Det er ikke sånn vi leger jobber. Faktisk så leter vi aktivt etter unormale ting eller sykdom. Og hvis vi får den minste mistanke om at det kan være noe farlig, så tar vi affære.

På meg virker det ikke som om besvimelsene dine har noe med hjertesykdom å gjøre. Kanskje har du såkalte vasovagale besvimelser? Jeg synes du skal fortsette å ha kontakt med fastlegen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid