Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertet hopper over et slag

Hjerte hopper over slag føler ubehag når dette skjer

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er mange som beskriver det samme som deg. Ut i fra en så kort beskrivelse er det selvfølgelig ikke mulig å si hva som plager deg, men mistanken går litt i retning av såkalte "ekstraslag". Dette betyr at hjertet slår et ekstra slag som kommer før det egentlig skulle. Og siden dette slaget kommer litt før det egentlig skulle komme et slag, tar hjertet gjerne en liten pause. Dette kan oppleves som at hjertet hopper over et slag. Når det så kommer et nytt slag etter den lille pausen, kan det gjerne oppleves som litt ekstra hardt. Dette er noe alle har og som regel helt ufarlig.

Men om du har dette er vanskelig å si. For å kunne si sikkert hva du har må du få tatt et EKG samtidig som du har et slikt slag. Jeg synes du kan snakke om fastlegen din om dette. Det kan være aktuelt med henvisning til spesialist for å gjøre 24-timers EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Salt og blodtrykk

Høyt saltinntak siges at øke blodtrykket. Hvilke(t) salt(e) er tale om, er det tale om natriumklorid? Egen erfaring er at himalayasalt og celtic salt nedsetter blotrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 24. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er natrium som er en blodtrykksøkende komponenten av bordsalt og annet salt som inneholder natriumklorid. Det er svært liten forskjell på natriuminnholdet i vanlig salt og himalayasalt, havsalt og så videre. Himalayasalt har ca. 95 % natriumklorid, mens det er 99 % i vanlig salt. Les mer om dette her: “Jålesalt” er ikke sunnere.

I hvilken grad blodtrykket øker kommer an på mengden man spiser, men det er også individuelle forskjeller. 

Raffinert olivenolje

Hei Forleden kjøpte jeg en flaske med Ybarra olivenolje. Jeg studerte ikke flasken så nøye, men så at innholdet var anbefalt av LHL. Da jeg kom hjem så jeg at den inneholdt 80% raffinert olje. Jeg har alltid lest at vi skal unngå raffinert olivenolje da denne er tilsatt kjemikalier og dessuten er varmebehandlet. Alle seriøse faglige anbefalinger jeg har sett går i retning av kaldpresset olje. Når LHL går ut med anbefaling av en raffinert olivenolje antar jeg at dette er basert på ny forskning og kunnskap? Er det mulig å få henvisning til disse rapportene slik at jeg fortsatt kan ha tillit til LHL's anbefalinger?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 24. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det finnes flere typer Ybarra olivenolje, både extra virgin (kaldpresset), vanlig olivenolje og blandinger. Vi anbefaler ikke spesifikt raffinert olivenolje fremfor andre typer, men de har litt ulike bruksområder. Extra Virgin-olje har jo en kompleks, spesiell aroma og inneholder mange ulike antioksidanter som gjør den egnet til bruk på salat og lignende, mens vanlig olivenolje kan brukes til baking, i sauser, til steking m.m. Begge typer er sunnere valg enn for eksemel smør og annet hardt fett. Som forklart tidligere her, benyttes ikke løsemidler i produksjon av olivenolje: Produksjon av matolje

Kosthold

Kaffemaskiner og kolesterol

Jeg har oppfattet at filterkaffe og pulverkaffe er best av hensyn til kolesterolnivået. Hva med kaffe på maskiner som er på mange arbeidsplasser, som er av den typen med flytende kaffeekstrakt, som kommer i frossen tilstand, og skal tines før den settes i maskinen. På pakken fra Douwe Egberts står det kaffeekstrakt (kaffebasert tørrstoff > 27,5%)

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 23. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Kaffe laget av flytende kaffeekstrakt sies å være lik filterkaffe med tanke på kolesteroløkende fettstoffer. Når det gjelder andre typer automatkaffe varierer det med type maskin og type filter. 

Allergi

Allergi mot Neurotin

Har brukt neurotin tidligere i en kort periode i går tok jeg en tabelett 300 mg og fikk en ganske kraftig reaksjon. brennende og kløende hender,fotblad slimhinnene svulmet opp, vabler i huden,oppkast pustevansker og besvimelse.Da jeg tidligere har hatt afylaktisk reaksjon på andre medisiner, dette lignet veldig. Legevakta mener det ikke var en allergisk reaksjon siden jeg ikke hadde reagert tidligere på denne medisinen. Kan man utvikle allergi på en medisin man tidligere har brukt uten reaksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 21. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Når man reagerer på et legemiddel er det enten ett av virkestoffene eller hjelpestoffene man reagerer på.
Dersom man tar samme medisin hver dag og plutselig får en kraftig reaksjone er det lite trolig at den faste medisinen er årsak. Men dersom man begynner emd en ny medisin eller har hatt et engre opphold kan man mistenke medikamentet.

Du bør undersøke om det er akkurta samme tabletter du har nå som tidligere eller om du har fått et paralellpreparat, dvs samme legemiddel/virkestoff men annen produsent og dermed kanskje andre hjelpestoffer.

Tenk også gjennom om det kan være andre årsaker til din reaksjon enn medisinene. Dersom du nå er engstelig for å bruke Neurotin bør du snakke me fastlege og prøve en tablett mens du er der eller få ett annet merke av samme medisin.

Lykke til, hilsen Helle

Rettigheter

Midlertidig kjøreforbud

Hei. Finnes det Taxi lapper, når man venter på de 4-6 ukene har gått. Bor på en liten plass uten kollektiv transport. Spørr for min far.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Har din far fått midlertidig forbud mot å kjøre bil, er det ingen ordninger som dekker utgifter til drosje i denne perioden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Sliten, raske hjerteslag, dirring i brystet

Hei! Jeg er ei slank og normalt aktiv dame på 35, som av og til den siste måneden har reagert på at hjertet ikke har oppført seg som normalt. Jeg har opplevd å føle meg utslitt under rolig fysisk aktivitet, med svært raske hjerteslag og en slags innvendig dirring i brystet. Har blitt raskt støl, og opplevd vannansamling i ben og hender på kvelden og morgenen, særlig etter fysisk aktivitet. Jeg har også opplevd enkelte treningsøkter der kroppen har føltes utslitt, og en tur på ski der hjertet "løp løpsk", med svært ubehagelig tungpust og hjertebank. Men jeg har også hatt dager der jeg ikke har merket noe, og der jeg har trent og vært aktiv uten symptomer fra hjertet. Ekstraslag har jeg alltid merket av og til, og disse har jeg kjent noe mer av den seneste tiden. Føler også at jeg har vært mer sliten enn vanlig, og hatt anfall av svimmelhet innimellom. Noe å bekymre seg for? Kan jeg se det an før jeg foretar meg noe mer, eller bør jeg få sjekket det raskt? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes dette bør sjekkes videre. I første omgang hos fastlegen, som må vurdere om du skal videre til en hjertespesialist.

Først bør det gjøres en generell sjekk av kroppen din. Lytte på hjertet og lunger, måle puls og blodtrykk, ta generelle blodprøver. Et vanlig EKG bør også tas.

Du beskriver symptomer som gjøre at jeg også tenker på hjertet. Kanskje har du fått en hjerterytmeforstyrrelse (arytmi)? Det er viktig at det også tas et EKG akkurat i det du har plagene. Det er selvsagt ikke så lett å få til da du som regel ikke vil ha de når du er på legekontoret.

Det kan derfor være en ide å henvise deg til noen spesialundersøkelser hos hjertespesialist. Eksempelvis arbeids-EKG og 24-timers-EKG. Ved førstnevnte settes du på ergometersykkel og belastes mens legen følger med på hjertet ditt med EKG. Kommer det noen unormaliteter vil de bli fanget opp.

24-timers-EKG måler hjerterytmen din gjennom et helt døgn. Evt. arytmier kan fanges opp og analyseres etterpå.

Lykke til med utredningen.

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kognitive utfordringer etter hjerneslag

Hei , fikk hjerneslag 10.10.17. Har vært til opptrening på kysthospitalet, Stavern. Alt fysisk går bra,men det kognitive henger etter, tregere oppfatning, tolking av informasjon, høyresidig neglekt. Hva kan jeg bruke av treningsformer for å styrke dette, øve opp dette.

Mvh
Bo

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 19. februar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det er godt å høre at du tross alt er kommet deg fysisk etter ditt hjerneslag, og har hatt god nytte av rehabiliteringsopphold. Nå er du i gang med å skape veien videre med tanke på de øvrige utfrodringene. En stor fordel er at du selv er oppmerksom på dine utfall, slik at du kan utfordre deg selv i aktivitet.

Det er mye god læring i de daglige aktivitetene, så bruk dette som trening. Sette i og ta ut av oppvaskmaskinen, starte vaskemaskin og planlegge hva som skal inn samtidig, lage mat og bake, planlegge innkjøp, skrive huskeliste og gjennomføre dette. Lese oppskrifter, løse kryssord og soduko, spille ludo og andre brettspill, lese og skrive. Alt dette er gode aktivteter som stimulerer hjernen og gir gradvis økt kapasitet. Også fysisk aktivitet som kasting av ball eller å sparke ball er aktiviteter som krever økt oppmerksomhet - og også til affisert side. Bruk av speil i aktivtet kan gi bedre utbytte og bedre læringseffekt.

Mange med neglekt strever med å lese, fordi de ikke klarer å følge linjene på det de leser. Et godt råd kan være å legge en linjal eller bokmerke/ark langs hver linje slik at du lettere klarer å holde konsentrasjonen på det du skal lese.

Du vil nok merke at kapasiteten ikke er som før, at du blir fortere sliten og trenger mere tid til restitusjon. Lytt til kroppen og ta nødvendige pauser undervegs.

Du kan lese litt mer om kognitive utfordringer på våre nettsider.

 

mvh
Marita L. Bjerke

Allergi

Tett nese og allergi

Hei!
Jeg har konstant tett nese. Kan det være allergi? Har ikke blitt testet for allergi.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Du bør få deg ei time hos fastlegen din og eventuelt en henvisning videre til øre, nese hals-lege for utredning av tett nese. Allergitesting kan være en av flere undersøkelser som da tas.

Lykke til!