Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lav puls og blåmerker

Hei, Jeg er en kvinne på 43 år som har hatt til dels veldig lav hvilepuls siden 2012 da legene konkluderte med ikke behandlingstrengende bradykardi. Det jeg har slitt mest med siden 2012 er at jeg veldig ofte blir unaturlig sliten ved liten eller ingen aktivitet. Jeg får også en del blåmerker på leggene, over vristen, på underarmene og over hånden. For noen dager siden oppdaget jeg at venstre arm dovnet helt bort mens jeg delvis satt/lå på ryggen i sofaen. Rett etterpå hadde jeg to nye blåmerker opp på venstre hånd. Normalt ligger hvilepulsen på 48-51, men i de periodene jeg føler meg helt utslitt ligger pulsen alt fra 37-45. Jeg er dessverre ikke godt trent, har sluttet helt med jogging etter at rygg og knær slo seg vrang, men jeg går litt tur og gjør en del fysisk tungt arbeid hjemme. Har aldri vært topptrent, men alltid vært i en form for aktivitet på hjemmebane/turer etc. Pulsen stiger under fysisk aktivitet, men ved hurtig gange så ligger gjennomsnittspuls på 75-82. Høyeste målt puls den siste måneden er 138 under tur med hunden der jeg måtte springe et stykke, ellers ligger makspuls under rask gange på 97-107. Spørsmålet mitt er om de blåmerkene jeg får kan ha sammenheng med lav puls? (For ordens skyld, jeg er ikke nevneverdig svimmel, bare fryktelig utslitt store deler av tiden, jeg har også vært utredet for stoffskifte og revmatisme uten funn).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lav puls og blåmerker har i utgangspunktet ikke noe med hverandre å gjøre. Det kan være andre årsaker til den lave pulsen din, og dette bør legen din vurdere.

Hvilepuls er den frekvensen hjertet ditt banker med når du er avslappet og i ro. For de fleste av oss ligger den rundt 60 til 70 i minuttet. Men normalspekteret går hele veien fra 40 til 100. Hvilepuslen din kan faktisk si noe om helsen din, og lav hvilepuls er generelt forbundet med bedre kondisjon og form.

Det er mye som påvirker hvilepulsen. Trening, og da spesielt kondisjonstrening som løping og sykling, senker hvilepulsen. Et veltrent hjerte med lav puls jobber mer effektivt, og bruker færre slag i minuttet for å pumpe blodet rundt i kroppen. Enkelt sagt kan vi si at det sparer seg, og får mindre slitasje gjennom årenes løp.

På en annen side kan også sykdom og medisiner senke pulsen. Hvis du har hypotyreose, har du for lite av hormonene fra skjoldbrukskjertelen. Da går forbrenningen din ned, du kan legge på deg, fryse, bli deprimert og få lav hvilepuls. Endel hjertepasienter har også lav hvilepuls fordi de går på hjertemedisiner.

Og noen har bare lav puls, uten verken å trene eller bruke medisiner. Hvilepulsen er nemlig også påvirket arv og gener.
 

Den normale og regelmessige hjerterytmen din kalles for sinusrytmen. Navnet har den fra sinusknuten, en spesialisert samling av celler som ligger i veggen til høyre forkammer. Sinusknuten er en bananformet struktur på et par centimeter, og ligger like ved innmunningen til den store hulvenen. Dette området heter sinus venarum (sinus betyr hulrom) og derav navnet sinusknuten.

Vi kan godt betrakte sinusknuten som starten på det elektriske systemet i hjertet, og den kalles ofte for hjertets naturlige pacemaker. Cellene i sinusknuten har den unike egenskapen at de på egenhånd kan skape en elektrisk impuls (eller fyre seg opp), som så brer seg nedover resten av el-systemet og får hjertet til å trekke seg sammen i en ordnet og regelmessig rekkefølge. Dette gjør sinusknuten hele tiden, ved hvert eneste hjerteslag. Døgnet rundt, hele året, fra fosterlivet til døden. 

 

Hos de fleste av oss oppstår denne spontane elektriske impulsen i sinusknuten rundt 60 ganger i minuttet og det er også derfor du nå sannsynligvis har en hvilepuls på 60. Frekvensen til sinusknuten, hvor hyppig den skal fyre, reguleres av noe som heter det autonome nervesystemet. Det autonome nervesystemet (som påvirker mange andre prosesser og organer i kroppen også) består av to undersystemer; det sympatiske nervesystemet og det parasympatiske nervesystemet. Disse to nervesystemene har ofte motsatt effekt på målorganet og normaltilstanden til organet er som regel et resultat av en balanse mellom de to systemene.


Det symptaiske nervesystemet jobber mest når kroppen er i en aktivert tilstand. Når du trenger ekstra krefter, eller når du er engstelig eller redd. Det sympatiske nervesystemet er vennen din når du er i ”fight or flight”-modus. Enten klar til å slåss, eller stikke av. I begge situasjonene må du være på alerten og skjerpet. Du trenger åpne pupiller for å bedre synet, og åpne luftveier for å puste lettere. Blodet kanaliseres til musklene dine slik at de får nødvendig næring. Og du trenger høyere puls og blodtrykk. Alt dette sørger det sympatiske nervesystemet for. Nerveendene til dette systemet frigjør stoffer som tas opp av reseptorer på sinusknuten og får den til å øke takten.


Det parasympatiske systemet er mest aktivt i de omvendte situasjonene. Når du skal slappe av og hvile, når du er salig og rolig. Signalstoffer fra dette systemet får sinusknuten til å fyre sjeldnere og pulsen din går den. En treg sinusrytme kalles sinusbradykardi, mens en rask sinusrytme kalles sinustakykardi.

Jeg synes du først skal snakke med fastlegen din om den lave pulsen og at du føler deg sliten. Hvis fastlegen ikke finner noe galt, bør du henvises videre til hjertespesialist. Spesielt interessant vil det være å gjøre 24-timers-EKG for å se hvordan pulsen ligger gjennom døgnet, og et arbeids-EKG for å se hvordan pulsen reagerer på anstrengelse.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kostholdsråd etter hjerteinfarkt

Gode råd angående kosthold etter hjerteinnfark

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei


Hvis du har hatt et hjerteinfarkt, er det viktig å gjøre det som er mulig for å hindre nye episoder med infarkt. Det innebærer å bruke riktige medisiner og å ha en sunn livsstil. Det sentrale i en hjertesunn livsstil er røykeslutt, fysisk aktivitet og et sunt kosthold.

Mat rik på mettet fett øker det farlige LDL-kolesterolet. Mettet fett finner vi hovedsakelig i dyreprodukter som kjøtt, pølser, farser, smør, ost og andre fete meieriprodukter. Foruten effekten på kolesterolet er det også viktig å være obs på kaloriene fra fett. Det er nemlig det mest energitette næringsstoffet. Kroppsvekt avhenger av forskjellen mellom antall kalorier inntatt og forbrent, og et kosthold med mye fett vil spreng kaloriregnskapet og over tid føre til vektøkning. Men alt fett er selvsagt ikke farlig. Hvis det mettede fettet erstattes med umettet fett, reduseres det farlige kolesterolet i kroppen, og både blodårene og hjertet får det bedre. Umettet fett forekommer i form av enumettet og flerumettet fett, og finnes blant annet i fet fisk, avokado, valnøtter og planteoljer som olivenolje og rapsolje.


Kostholdet ditt har også stor betydning for blodtrykket. Overvekt som følge av kalorioverskudd driver blodtrykket oppover. Det store kaloriinntaket skyldes at man både spiser for store mengder og at man velger mat med høy energitetthet, burgere og pommes-frites. Spiser du ofte hurtigmat får du i deg for mange kalorier. En burgermeny av den amerikanske sorten kan fort inneholde 1500 kalorier. Og det bare på ett måltid. Alkohol er en annen skjult kalorikilde. Siden drikken verken er fet eller søt, tenker du ikke umiddelbart at du får i deg kalorier, men det gjør du.


Dessuten er saltinnholdet også viktig. Når du får i deg for mye salt, holder kroppen igjen mer vann for å «tynne ut» saltet. Denne økte væskemengden kan hos noen øke blodtrykket. Saltinntaket bør derfor reduseres. Salt består av stoffene natrium og klor, og det er førstnevnte som er synderen når det kommer til blodtrykket. Vi bør ikke spise mer enn totalt fem gram salt, eller én teskje, daglig. Fem gram salt inneholder omtrent to gram natrium, men de fleste av oss putter i oss mye mer det som er nødvendig. Det er dessverre ikke lett å ha oversikt over inntaket da salt ofte er en «skjult» ingrediens i mange matvarer. Saltet er en integrert del av matvaren, og vi tenker ikke på at vi får i oss salt. Typiske eksempler er bearbeidet kjøtt som pølser og pålegg, pulversupper og -sauser, og snacks som potetgull, nøtter og popcorn. Saltbøssa bør bort fra spisebordet, så unngår du i det minste å salte maten ekstra. Feinschmekerne som ønsker full kontroll over inntaket må ta frem matvaretabellen studere næringsinnholdet på innpakningen hver gang. Forskning har vist at personer som klarer å redusere saltinntaket, får påviselig bedring av blodårene og blodtrykket.


Det finnes mange dietter der ute for å gå ned i vekt og få bedre hjertehelse. Lavkarbodietten, steinalderdietten, vegetarkost og 5:2-dietten for å nevne noen. På sett og vis kan nok alle ha en gunstig effekt. Men hvis du ønsker å gå vitenskapelig til verks for å finne den mest hjertevennlige maten, er det middelhavsdietten som teller. Dette er, som navnet sier, den tradisjonelle maten folk rundt middelhavet har spist i flere hundre år. Typiske trekk ved denne dietten er at den i hovedsak baserer seg på grønnsaker, frukt, belgvekster og nøtter. Istedenfor smør brukes olivenolje, og urter og krydre brukes for å smakssette maten, heller enn å bruke salt. Rødt kjøtt begrenses til kun noen få ganger i måneden, mens fisk og fugl inntas et par ganger i uken. En større studie fra 2013 med over 7500 mennesker som stod i fare for å utvikle hjerte- og karsykdom, viste lavere forekomst av hjerteinfarkt, slag og tidlig død blant de som fulgte middelhavsdietten.

Sukker er en annen synder som ofte nevnes som årsak til vektoppgang. Grunnen til det er at det ofte inngår i varer som inneholder mye kalorier. En muffin eller milkshake kan matche et helt middagsmåltid på antall kalorier. Brus og juice er viktige kilder til sukker. Disse drikkene gir ingen metthetsfølelse, men mye kalorier. De får deg også til å spise mer mat.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plager etter perikarditt

Hei. Har skrevet her inne før. Jeg sliter med veldig dårlig helse. Har hadt minst tre infeksjoner i hjerte/hjerteposen. Dette har ikke blitt påvist av leger. Har tatt mange ekg og crp men det har aldri slått ut på dette. Første gang jeg fikk infeksjon var i 2012. Da fikk jeg brystsmerter og var veldig tungpustet og var i veldig dårlig form. Dette varte en måneds tid. Kom inn til hjertespesialist etter litt over to mnd. Fant ikke ut noe da. Tok sykkeltest og ultralyd av hjertet. Etter denne første infeksjonen begynte jg å få trykk i brystet. Kun ved veldig aktivitet. Fikk mitt andre infeksjon sommeren 2015,nå med sterkere og flere symptomer enn den i 2012. Den satt i kroppen i over tre mnd. Fikk igjen infeksjon i brystet igjen sommeren 2017. Den var enda hardere,men aldri slo det ut på ekg eller crp. Jg var så dårlig at jg hadde vansker med å sove pga store pusteproblemer,brystsmerter.voksende mage,hevelser i anklene,trykk i brystet og i halsen,hevelser på halsen,kraftig nattesvette,sterk infeksjonsfølelse midt i brystet,hadde flere stygge hjerterytmeforrstyrrelser som varte fra tre min til tyve min,utmattet,brystsmerter og svimmel av å stå oppreist. Formen kan variere litt fra dag til dag. Den værste infeksjonen har gitt seg men er fortsatt veldig svak med mye vondt i brystet. Koker mye inni brystet. Nå skriver vi februar 2018. Foresten får jg vondt i brystet også når jg puster dypt inn og når jg hoster og nyser. Fastlegen jg hadde og alle de 50 gangene jg har vært på legevakta hos forskjellige leger burde jo ha mistenkt dette for infeksjon siden det ikke var noe hjerteinfarkt. Dette kaller jg en skandale og jg er meget forbannet og desperat. Alle legene trodde at hvis ekg er normalt og crp er normalt så kunne ikke dette være feks perikarditt. Og det er faktisk fullstendig feil! Jg har lest om perikarditt på amerikanske hjertespesialister og det kan være veldig vanskelig å oppdage og veldig vanskelig å behandle! Jg vil ha en bekreftelse fra dere så jg kan vise fastlegen hva som er fakta! Les og lær fra USA!! Hjertesvikt har jg også utviklet, det vises på den måten at etter måltid må jg holde meg liggende pga veldig tungpustet og vanskelig,tungt å stå oppreist. Når jg var frisk så kunne jg løpe med magen full av mat!! Uten symptomer. Nå har legene snart tatt livet av mg! Hilsen mann 43 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Inni brysthulen ligger hjertet i en pose med to lag. Denne kalles perikardhinnen. ”Peri” betyr rundt og ”kard” hjerte. Mellom de to bladene av perikardhinnen er det et tynt lag med væske som sikrer at hjertet beveger seg glatt og friksjonsfritt inni posen. Perikardhinnen beskytter også hjertet fra infeksjoner fra omkringliggende organer som lunger og spiserør.

Men denne hinnen eller posen kan iblant også selv bli rammet av betennelse. Betennelsen kan enten skyldes mikrober som virus og bakterier, eller være av en autoimmun art; sykdommer får kroppen til å lage antistoffer som angriper eget vev. Eksempler på dette er revmatisme, lupus og systemisk sklerose. I prinsippet kan enhver irritasjon av perikardhinnen føre til perikarditt. Det være seg et hjerteinfarkt, et kirurgisk hjerteinngrep, eller spredning av kreft til perikard.

Perikarditt gir ofte feber og brystsmerter, og med stetoskopet  kan legen høre en karateristisk gnidningslyd over hjertet. Ikke ulik den du høre når du trasker på kram snø. Lyden kommer av de to betente lagene av perikardhinnen gnir mot hverandre hver gang hjertet banker. På EKG kan man se elevasjon av ST-segmentet, akkurat som ved hjerteinfarkt. Tilstanden blir derfor iblant forveklset med et akutt hjerteinfarkt. Men til forskjell fra et hjerteinfarkt, sees ST-elevasjonen ved perikarditt i alle de ulike EKG-kanalene, og ikke kun i de kanalene som representerer det infartrammede området av hjertet, slik tilfellet er ved hjerteinfarkt. Dessuten er sykehistorien ved perikarditt ofte typisk for tilstanden. Lavgradig feber er et vanlig tegn, og smerten er gjerne skarp. Den kan variere med inn- og utpust og forverres ved fremoverlening. Diagnosen stilles på bakgrunn av typiske symptomer, funn, EKG, ultralyd og blodprøver.

Men hos mange vil EKG-et også være helt normalt ved perikarditt. Det samme gjelder ultralyd og blodprøver. Det er derfor ikke alltid like lett å stille diagnosen perikarditt.

Ved betennelse i perikard vil det samle seg væske der bestående av betennelseskjempende celler. Virusinfeksjon er den vanligste årsaken til akutt perikarditt, og utgjør opp til ti prosent av alle tilfellene. Sykdommen er som regel kort og selvbegrensende, og de fleste er friske igjen innen en til tre uker. Tarm- og forskjølelsesvirus er de vanligste, men også HIV og levervirus kan ramme perikard. Bakteriell perikarditt forekommer sjeldnere og er ofte et resultat av spredning fra en lungebetennelse eller andre infeksjoner i kroppen. Stikkskader var en hyppig årsak tidligere, men heldigvis langt sjeldnere nå. Perikarditt som følge av tuberkulosebakterier er vanligere i fjernere strøk, og en vanlig og farlig komplikasjon er at perikardposen blir forkalket og stiv, og begrenser hjertets frihet. Nyresvikt er en annen vanlig årsak til perikarditt og antas å være et resultat av at irriterende giftstoffer hoper seg opp i kroppen.

Både prognosen og behandlingen ved perikarditt er avhengig årsaken. De aller fleste tilfellene er godartede, har svært god prognose, og pasientene trenger bare litt smertestillende eller betennelsesdempende medisiner i en kortere periode. Hvis årsaken derimot er bakterier eller tuberkulose kan kirurgi være nødvendig, og dødeligheten høy. Det samme gjelder ved kreftspredning til perikard, men da vil det som regel være kreftsykdommen som tar livet. En farlig komplikasjon til perikarditt er noe som heter tamponade. Hvis betennelsen i perikard gir rask og stor væskeansamling, vil hjertet bli skvist sammen. Mindre blod får komme tilbake til hjertet og mindre blir pumpet ut. Tamponade er en nødsituasjon og det haster med å tappe ut væsken. Ubehandlet kan det føre til sirkulatorisk kollaps og død.

Men mange pasienter får dessverre også tilbakevendende perikarditt og kroniske plager. Dette kan være både svært frustrerende og hemmende og jeg har stor forståelse for din situasjon. Det er viktig at du er i tett kontakt med legen din og hjertespesialist for å diskutere hva om kan gjøres for å gjøre det bedre for deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og trening med vekter

Hei. fikk pacemaker for et år siden. liker å trene med tunge vekter, er det ok eller ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det skal gå helt greit. Du bør imidlertid passe på at vektstanga eller andre apparater ikke treffer oppå eller området rundt pacemakeren, da kraftige slag kan skade den.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvorfor høyere blodtrykk om morgenen?

Hei - Er 72 år 182 høy 92 kg. Har hatt endel problemer med sirkulasjon (flere dype tromboser venstre legg) og går nu på marevan. Jeg har 165/75 blodtrykk om morgonen når jeg står opp, og 105/65 når jeg føretar hard mosjonering senere på dagen. Hvorfor har jeg lavere blodtrykk ved anstrengelse? bør jeg oppsøke lege? Målingene er snitt av 3 ganger.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Endel personer opplever fall i blodtrykk etter trening. Spesielt de som i utgangspuntktet har høyt blodtrykk kan oppleve dette. Blodtrykksfallet er en slags refleks-reaksjon fra kroppen. Kroppen prøver alltid å søke en likevekt. Hvis blodtrykket ditt blir høyt, vil kroppen sette inn mottiltak for å redusere det igjen.

Når du trener går blodtrykket ditt opp. Etter trening vil kroppen prøve å få trykket ned igjen. Men iblant tar kroppen i for hardt og trykket går for langt ned.

Jeg synes likevel det er grunn til at du skal snakke med lege. Fall i blodtrykk i forbindelse med trening kan også være et tegn på hjertesykdom. Legen din bør henvise deg til et arbeids-EKG for å se hvordan kroppen din og hjertet ditt reagerer på belastning.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Hovne luftveier, allergi?

Hovner opp i luftveiene av "alt", har påvist endel allergier, men det rare er at det kan varierer kraftig om jeg hovner opp eller ikke, selv av samme matvare. Går på 20mg aerius daglig og hele året, men er det noe annet jeg kan prøve? (Prøvde telfast 180mg uten hell, har prøvd cetirizin).

De vet ikke hva som er galt, mistenker angioødem (hovner også opp ellers i kroppen noen ganger, men alltid etter jeg har spist noe spesielt/vært i nærheten av pelsdyr). Det er et mareritt siden jeg nesten ikke kan spise noenting lenger. Går kraftig utover psyken. Har gått på prednisolon-kurer ved 2 anledninger, men får så voldsom hjertebank at jeg ikke greier å sove engang.

Har tatt prikkstestet og blodprøver, 18 glass (++). De finner allergier, både pollen, midd/støv, dyr og mat. Ofte får jeg kløe samtidig, i ørene og på armene. Men enda oftere hovner jeg kun opp "i halsen". Nyeste nå er reaksjon på tannkrem og fluorskyll (nycodent uten smak).

Har vært hos tannlege, lungelege, hudlege, overlege/professor/infeksjonmedisinsk, ernæringsfysiolog, fastlege. Det er krise. Føler virkelig ikke at jeg kan leve, og raser ned i vekt. Hjelp? Det er 3-5 måneders ventetid hos legen så går bare rundt og venter og lever et høyst miserabelt liv. Siden jeg ikke kan unngå alt er jeg hoven i luftveiene hele tiden .

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei,

Skjønner godt du er fortvilet og syns livskvaliteten er betydelig redusert grunnet mange allergier og lite som hjelper.

Du har vært hos mange ulike spesialister uten å få hjelp. Noen ganger er det heller ikke noe eksakt svar på hva som utløser plagene. Du vet noe du helt sikkert får symptomer av, i tillegg er det noe som av og til gir reaksjon og nye ting dukker opp.

Ved kompleks allergi kan manhenvises til det regionale kompetansesenter for allergi og overfølsomhet (RAAO) i den helseregionen du tilhører. I Bergen er flere fagmiljøer samlet og gjør en helhetsvurdering av tilstanden. Det er litt ulikt hvordan RAAOene jobber og ventetid, men verdt er forsøk syns jeg.

Nederst i denne artikkelen finner du kontaktinformasjon til alle RAAOene.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Nøtteallergi og luftbårne allergener

Hei! Jeg har den siste tiden oppleve å reagere med en følelse av tranghet i brystet, kort pust og liten følelse av «prikking» i hjertet, når noen åpner en pakke med nøtter som f.eks Polly Turmiks i nærheten av meg. Jeg spiser ikke selv nøtter da jeg har tidligere opplevd kryssallergi som f.eks kløe i halsen og ganen ved inntak av f.eks kjernefrukt og hasselnøtter, mandler ol. Er det første jeg nevnte ovenfor, noe som jeg burde fått utredet? Og i så tilfelle, hos hvem? Mvh. Student, 25

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Kjære student

Takk for sørsmålet til Grethe som jeg svare på ettersom matallergi er mer mitt fagområde :)

Ved nøtteallergi kanman merke symptomer når man kjenner lukt/eller støv fra nøtter. Mange har derfor unngått situasjoner der man utsettes for nøttestøv.

De siste årene har det startet opp mange nøttestøv-prosjekter på universitetssykehusene der man bevisst utsetter nøtte og peanøttallergikere for støv og lukt. Så langt har de kommet frem til at ingen får alvorlig allergisk reaksjon, men kan føler ubehag slik du gjør.  

Det du merker av symptomer er altså ikke farlig og krever ikke nærmere utredning. Du har selv funnet årsaken til dine plager og en lege kan ikke gjøre noe fra eller til.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Rettigheter, Allergi

Oppsigelse pga allergi

Kan en si opp en ansatt fordi at han eller hun har fått sterk allergi for det personen arbeider med? (f.eks. sjokolade)

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Arbeidsgiver må først ha forsøkt tilrettelegging. I likestillings- og diskrimineringsloven står:

Arbeidstakere og arbeidssøkere med funksjonsnedsettelse har rett til egnet individuell tilrettelegging av ansettelsesprosess, arbeidsplass og arbeidsoppgaver, for å sikre at de kan få eller beholde arbeid, ha tilgang til opplæring og annen kompetanseutvikling samt utføre og ha mulighet til fremgang i arbeidet, på lik linje med andre.

Retten gjelder tilrettelegging som ikke innebærer en uforholdsmessig byrde. I denne vurderingen skal det særlig legges vekt på

a) tilretteleggingens effekt for å fjerne barrierer for personer med funksjonsnedsettelse
b) kostnadene ved tilretteleggingen
c) virksomhetens ressurser.

Er ikke tilretteleggingsplikten oppfylt, vil en oppsigelse ikke være gyldig. Omplassering til ny stilling er en del av tilretteleggingsplikten. Men arbeidsgiver har ikke plikt til å opprette en ny stilling.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Mulighet for sykmelding til opphold i varmere strøk?

Jeg har fått påvist kols, grad 2. Er i full jobb, men merker at kulden på vinteren reduserer funksjonsnivået mitt. Er det mulighet for å få en sykmelding et par uker på vinteren for å reise til varmere strøk? Trenger ikke rehabliteringssted, kun et varmere sted. Finnes det noen ordninger for oss som er i 100 % jobb?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Nav vil ikke godkjenne en sykemelding på dette grunnlaget. Det finnes heller ikke andre ordninger som gir deg rett til permisjon med lønn i tilfeller som dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Stønad for kosthold ved familiær hyperkolesterolemi

Jeg har familiær hyperkolesterolemi, men som 30-åring er det ikke slått ut enda. Kan jeg få grunnstønad for å finansiere et sunnere kosthold FØR denne sykdommen eventuelt slår ut? eller må jeg først starte medisinering?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står i Nav`s rundskriv:

Personer med FH  kan  i noen tilfeller få grunnstønad på grunn av fordyret kosthold, men hvert tilfelle må vurderes individuelt med hensyn til om dietten er så vidt kostbar at vilkårene for grunnstønad er oppfylt. I denne vurderingen kommer det inn helt individuelle forhold. Ved fremsettelse av krav om grunnstønad til diett første gang må det foreligge erklæring fra relevant spesialist som bekrefter diagnosen, og opplyser om bruk og virkning av kolesterolreduserende medikamenter. Det må av erklæringen fremgå at det er viktig at en  streng diett følges på grunn av tilstandens alvorlighetsgrad.   Enkelte vil også måtte spise mer for å opprettholde energinntaket for å unngå uønsket vektreduksjon.  Dette må i så fall dokumenteres.

Spesielt i følgende tilfeller må en anta at det er nødvendig med mer omfattende kostholdsomlegginger:

- Homozygot FH

- FH-personer som ikke kan bruke kolesterolreduserende medikamenter, for eksempel på grunn av bivirkninger

- FH-personer som oppnår ingen eller liten reduksjon i kolesterolnivået i blod ved hjelp av medikamenter

- FH-personer med særlig forhøyet sykdomsrisiko, ut fra familiær historie eller andre forhold

Det presiseres at ovennevnte tilfeller er ment som eksempler der det er mer sannsynlig at kostomleggelsen er særlig viktig. Hvert tilfelle, også øvrige tilfelle av FH, må imidlertid vurderes individuelt hvor det foretas en vurdering av om de nødvendige ekstrautgiftene kan anses å overstige sats 1.

Sats 1 er på 678 kroner. Det betyr at ekstrautgiftene til mat/diett pr. mnd. minst må utgjøre dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen