Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Sykehusopphold ved ablasjon

blir du liggende lenge på sykehus ved ablasjon behandling

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ablasjon er en form for behandling for ulike hjerterytmeforstyrrelser. Enkelt forklart kan man si at behandlingen går ut på å "brenne bort" forstryrrelsene inni hjertet.

Hvor lenge du blir liggende på sykehus avhenger litt av hvordan ting forløper. Om det oppstår komplikasjoner eller ikke.

Som regel oppstår det ikke komplikasjoner og de fleste er innlagt i totalt 2-3 dager i forbindelse med en ablasjon. Første dagen går ofte med til prøver og forberedelser. Dag to brukes til behandlingen. Og deretter observeres du til dag 3 og får reise hjem.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angst og hjertebank

Hei. Jeg har hatt mye hjertebank i det siste, og vondt i muskler og bryst. Tok EKG og den var fin. Kan jeg da slå meg til ro med at alt er i orden? Fine blodprøver og blodtrykk. Er bare 30 år. Ingen risikofaktorer eller arvelige hjertesykdommer i familien. Sliter med en del angst, så jeg regner med at dette er grunnen til at hjertebanken sitter så lenge. Får ikke mer vondt eller noe slikt når jeg trener å har høy puls. Hvilepulsen min ligger på 51-52.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er en tett forbindelse mellom hjernen og hjertet. Hva du tenker og føler påvirker aktiviteten til hjertet. Hvis du er opprømt og glad, banker hjertet hardere. Det samme skjer når du er stresset, redd eller engstelig. Kroppen produserer hormoner som påvirker puls og blodtrykk.

Ved mye angst og nervøsitet vil det være en del stresshormoner i kroppen og disse pisker på hjertet. Hos noen utløser det ekstraslag på følelsen av hjertebank, selv om de i utgangspunktet har helt normale og spreke hjerter. Dette kan godt være en sannsynlig forklaring hos deg også.

Når det er sagt så er hjertebank et ganske vanlig symptom ved mange ulike former for hjerterytmeforstyrrelser. Skal man ha et presist svar på hva det er som skjer med hjertet ditt når du har hjertebank, er det viktig at det tas et EKG akkurat i det du har plagene. Det er selvfølgelig ikke alltid så enkelt. En løsning kan derfor være å få gjort et 24-timers EKG. Da går du rundt med en EKG-masking i et helt døgn og evt. ting blir fanget opp. Etterpå kan legen se nøyaktig hva slags hjerterytme du hadde i forbindelse med symptomene og om det er nødvendig å gå videre med utredningen. Slike tester utføres på sykehus, så be fastlegen din om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spesialist på hjerneslag

Fikk slag for 2,5 år siden, men diagnose først etter 9,5 mnd på et annet sykehus enn vi tilhører. Føler selv at det stadig er endringer i den rammede siden. Kan jeg henvises til et sted hvor de har spesialkunskap om hjerneslag? Det eneste tilbudet jeg har fått er logoped. Savner oppfølging, kontakt.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, takk for spørsmålet!

Du er nok ikke den eneste som opplever å "falle mellom to stoler" etter et hjerneslag, og savne oppfølging. Den som nå har behandlingsansvaret for deg, er fastlegen din. Han kan henvise deg videre, avhengig av hvilke utfordringer du sliter med. Har du lammelser eller sensibilitetsforstyrrelser (føleforstyrrelser)? Har du vansker med å konsentrere deg? Hvordan er hukommelsen? Gangvansker eller redusert funksjon i arm og/eller bein? Er du i jobb? Diskuter med legen din, så kan dere eventuelt tenke på et rehabiliteringsopphold, eller oppfølging av fysioterapeut.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Blodtrykk for 71-åring

Hva er akseptabelt blodtrykk for en mann på 71 år?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

De senere år er man blitt stadig mere oppmerksom på hvilke skadevirkninger forhøyet blodtrykk har på kroppen, og vi vet mer om at å normalisere blodtrykket er med på å redusere risikoen for hjerte-kar-sykdom, hjerteinfarkt og hjerneslag. Man regner et blodtrykk på 140/90 som grensen for forhøyet blodtrykk. Det er blitt mere vanlig å registrere blodtrykket over 24 timer for å få et inntrykk av døgnvariasjonene, før man eventuelt innsetter behandling.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Blodtrykk hos barn

Hva er normalt blodtrykk hos 10 år gamle barn?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Normalt blodtrykk hos en tiåring ligger gjerne mellom 110-120/70-80. Det kan være lavere, eller litt høyere. Gutter har oftest litt høyere trykk enn jenter, overvektige kan ha litt høyere trykk enn slanke, genetiske/arvelige forhold kan også påvirke blodtrykket hos barn.

mvh
Marita L. Bjerke

Rettigheter

AAP og uførepensjon

Hei! Går på AAP på 4 året og har søkt 100% uføre og får kun barnetillegg fra klp. Er dette riktig?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg kan ikke svare på hvorfor du ikke får midlertidig uførepensjon fra KLP. Men utgangspunktet er at du skal ha 3 % av ditt pensjonsgrunnlag for inntekt opp til 6 G ( G er 93634) og 69 % av inntekt som overstiger 6 G. Mitt råd er at du tar kontakt med KLP for en nærmere forklaring.'

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Reaksjoner på mat, er det allergi?

Hei. Når jeg får i meg mat jeg ikke tåler får jeg en del reaksjoner jeg lurer på om er vanlige? Spiste på en kafe i dag, og må ha fått i meg noe jeg er allergisk for. Plutselig kjente jeg at det ble ekkelt å svelge, og rett etter kjentes det ut som om jeg skulle besvime, hadde også høy puls. Fikk samlet meg og gikk ut og fikk meg litt frisk luft, og kom meg hjem. Da jeg kom hjem så jeg at jeg var veldig rødflammet på brystet, jeg hadde hodepine, måtte tisse ofte, og frøs veldig. Tok to allergitabletter og slappa av, og da forsvant utslettet, men jeg kjenner meg sliten. Kan dette være en allergireaksjon? Jeg er allergisk mot flere matvarer.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

De symptomene du beskriver kan godt være en allergisk reaksjon, både kløe i halsen, generell uvelhet, høy puls og utslett er klassiske allergi symptomer. Også det at du fikk symptomer fra flere organer samtidig. At allergitabletter har effekt underbygger mistanke om allergi.

Hilsen Helle

Lunge, Kols

Kolsutvikling

Hei. Jeg har nettopp fått påvist Kols av mild til moderat grad etter spirometri. Sluttet å røyke for mange år siden, har ingen luftveisplager og lever sunt. Jeg har ingen symptomer bortsett fra "dårlig kondis" når jeg må eller forsøker å presse pusten. Fått Bricanyl 0,5 mg til bruk ved behov (max 4 g. daglig) føler ikke jeg har behov for den annet enn på skiturer. Er det mulig å si noe om utviklingen videre? Vil sykdommen forverre seg eller stopper den opp? Hilsen C, 58 år

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 09. februar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kjempefint at du har sluttet å røyke, for det er det eneste som kan bremse utviklingen av kols. Anbefaler også å sette i gang med systematisk trening både kondisjon og styrke. Ta gjerne kontakt med en fysioterapeut som kan sette opp et egnet program for deg. Systematisk trening kan faktisk kompensere noe for lungetapet ditt. Videre utvikling er vanskelig å si noe om, men ved at du har sluttet å røyke og  er det gode muligheter for at utviklingen har bremset eller i beste tilfelle stoppet helt opp. 

Lykke til!

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Ettervirkninger av TIA

Har jobbet offshore i ledende stilling i mange år og i 2005 våknet jeg tidlig en morgen der alt gikk rundt, stod opp og gikk ut i frisk luft og ble litt bedre, men pratet bare tull og sykepleier sendt meg til land med helikopter. Kom til et stort sykehus på vestlandet der de tok CT og ryggmargprøve og etter noen timer ble jeg sendt hjem med beskjed om at det ikke var noe som feilet meg. Var på jobb igjen etter 4 uker og la selv merke til at konsentrasjonen ikke var som den pleide, måtte lese beskjeder både en og 2 ganger før jeg forstod innholdet. Begynte å jobbe på land i 2006.

I 2012 kom neste hendelsen, det var mye arbeid og ble fort sliten, uvel og svimmel samt en kraftig hode pine på høyre side, noe jeg også var utrolig mye plaget med da jeg jobbe offshore. Brukte ca 2/3 pakker med smertestillende på 14 dager. Nå ble jeg sendt til diverse undersøkelser og havnet blant annet til nevrolog, og her ble det på nytt ryggmargprøve samt at jeg nå fikk en MR undersøkelse hvor det nå ble det påvist TIA. Da ble det rett ut i sykemelding og det som følger med. Det ble også påvist migrene med aura.

Jeg kom meg 100% tilbake i jobb og som vanlig tok jeg alt arbeid som ramlet ned i fanget på meg pluss noe mer og i november 2015 kom neste nedturen. Ny MR som viser 2 nye TIA, sykemeldt og har etter hvert kommet meg 50% i jobb men sliter utrolig med konsentrasjon, klarer ikke og løse enkle ting like raskt som tidligere dette legger personene rundt meg merke til og kommenterer, blir fort sliten, utslitt sovner, problemer med og besvare spørsmål, finner liksom ikke ordene på ting som jeg også har jobbet med i mange år, føler meg utilpass i rom med mange personer, hukommelsen er ikke som den var etc.

Så kommer vi til april 2016, etter disse hendelsene begynte jeg med fysisk aktivitet og la merke til at det i noen tilfeller var en utrolig høy puls. Pulsklokken registrerte puls på langt over 300 BPM++++ og dette tok jeg opp med legen som organiserte holtermonitoring og da påviste de hjerteflimmer. Etter mye fram og tilbake var jeg oppe på Feiring og gjorde ablasjon i januar 2017 og ble så bra at dette så lovende ut, men fra oktober 2017 ble ting dårligere og nå ligger det an til ny runde. Bruker de anbefalte kolesterolsenkende og blodfortynnende medisiner. Intensjonen er å komme tilbake i 100% jobb men jeg sliter med og komme videre, må hele tiden legge fram ting som jeg mener en lege skulle ha visst, har forsøkt å diskutere ettervirkninger av TIA, men får ikke noe fornuftig tilbake om hvordan jeg skal gå videre. Det er for tidlig og bli ufør som 54 åring.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 09. februar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Takk for spørsmålet! Du har egentlig flere utfordringer innenfor egen helse, og jeg skal forsøke å svare på disse:

TIA betyr egentlig at du har hatt en liten blodpropp som kroppen selv klarer å løse opp slik at den blir borte, symptomene forsvinner og det vil ikke vises arrforiandringer på MR av hjernen. Når du i etterkant av disse episodene har utfall i form av slitenhet, konsentrasjonsvanker, hukommelsesvansker og ordleting, OG at det påvises forandringer på MR, så vil det si at du har gjennomgått små hjerneinfarkter som har gitt varige skader og med de følger som du selv beskriver. Dette er typiske "usynlige vansker" som mange slagrammede sier at påvirker hverdagen i større eller mindre grad. Du har atrieflimmer som disponerer for hjerneslag. Siste rapport fra Norsk hjerneslagregister viser at 26% av alle som var innlagt med hjerneinfarkt, hadde atrieflimmer som sannsynlig årsak. Ettersom du har flere forandringer på ulike steder, så tenker man nok at din flimmer er årsaken hos deg.

Vedvarende atriefimmer, spesielt hvis den rask, kan godt gi symptomer som energiløshet, slitenhet og svimmelhet så dette kan også være forklaringen på hvordan du føler deg. Det kan være en god ide å få gjort noe med denne flimmeren. Andre medikamenter som bremser hjerterytmen kan også være nødvendig, i tillegg til kolesterolsenkende og "blodfortynnende".

I tillegg har du migrene med aura. Dette kan, i tillegg til hodepineplager, gi ulike varianter av nummenhet og synsforstyrrelser. Dette kan også virke utmattende over tid. Jeg håper du har fått medisiner som hjelper deg ved disse anfallene.

Jeg ville i tillegg til å få flimmeren behandlet, også bedt om henvising til fysikalsk-medisin og rehabilitering (som for eksempel Sunnaas) får å få hjelp til å sortere ut hva som er utfordringene dine, og få kartlagt dine usynlige vansker. Det å få hjelp til å se hvilke utfordringer man har, kan i neste omgang gjøre det lettere å leve med og finne tiltak for å hjelpe seg selv.

Du kan lese mer på våre nettsider:

Livet etter hjerneslag

Om fatigue

Om atrieflimmer

Lykke til!
mvh
Marita L. Bjerke

 

Hjerte/kar

Operere halsåre eller ikke.

Sliter med tette kar i kroppen. Ble bypass operert høsten 2015. Har ei tett halspulsåre, som jeg har visst om et par år. Den er nå 85% tett. Kan å få operasjon om jeg ønsker, men har forstått at det er noe legene ikke anbefaler. De mener at beste behandling for å forebygge slag er medisiner. Jeg er allikevel redd for slag (da min bestemor fikk det og satt i rullestol på sykehjem i 18 år) Samtidig er jeg redd for at åren skal tettes helt igjen. Så dette blir altså min egen avgjørelse. Hva tenker du for og imot?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner dilemmaet ditt. På den ene siden virker det skummelt med en 85% tett åre, men på den andre siden er det ikke sikkert at operasjon gir så mye gevinst. Det er ikke lett å gi råd i en slik situasjon, og det handler egentlig om hva man selv foretrekker. Det som i alle fall er veldig viktig er at du bruker de riktige medisinene som legene dine har anbefalt. Dette forebygger risikoen for slag. Du bør også sørge for at blodtrykket ditt er normalt. Jeg er ikke sikker på hva jeg selv ville ha valgt i en slik situasjon heller.

Mvh

Wasim Zahid