Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergivennlig alternativ til fisk

Jeg har allergisk reaksjon på fisk, og har fått beskjed om å holde meg unna alle fiskeprodukter og ren fisk. Har flere matvareintoleranse/ allergier også, men etterlyser hjelp til alternativer til fisk og hva må jeg spise for å få de samme mineralene og vitaminene. (har intoleranse for egg, laktose, rå steinfrukter, fersk ananas og kiwi i alle former)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Ved fiskeallergi anbefales det tilskudd med Omega 3, eksempelvis tran. Tran er så godt renset for fiskeproteiner at selv fiskeallergkere tåler det.

Rødt kjøtt fra dyr som har beitet på gress inneholder en del omega 3, likeledes linfrø og linfrøolje, rosenkål og blomkål, nøtter og frø.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Oppblåst mage i mange år

Mann på 65 som sliter med en mage som blåser seg voldsomt opp. Dette har jeg slitt med i 30 år uten å finne et klart svar. Vet at knekkebrød fungerer bedre enn brød, dette er det eneste jeg har funnet ut. Har i perioder slitt med gallen, kan dette være forklaringen? Hva er veien videre for å finne svaret og eventuelt dietten?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Oppblåst mage er ikke uvanlig. Mange voksne plags med irritabel tarm (IBS) eller laktoseintoleranse.

Ved IBS er det mange som har nytte av såkalt lav Fodmap diett der visse matvarer tas ut av kosten. Det er særlig visse frukt og grønnskaker som bør begrenses i en lav Fodmap diett. Det finns lister og kokebøker med oversikt over hvilke matvare det gjelder.

Laktoseintoleranse innebærer at man ikke tåler melkesukker. Da må de søte melkeproduktene byttes med laktosereduserte varianeter.

Jeg foreslår at du først forsøker å bytte ut melk med laktoseredusert melk og dropper brunost, melkebasert grøt, iskrem og krem i noen dager. Om du merker bedring da er det nok laktoseintoleranse. Om dette ikke har effekt kan du prøve lav Fodmap.

Husk også at magproblemer kan ha andre årsaker enn matintoleranse slik at du får sjekket dette opp hos lege om du ikke mlir bedre.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Reaksjon på melk gutt 5 år

Hei Sønnen min på fem har fått påvist lite utslag på melkeprotein ved blodprøven. Grunnen for prøven var at han hadde en forstoppelse som endte på sykehuset. Siden han var spedbarn har jeg reagert på at han har vært oppblåst og ganske hard i magen når han fikk i seg mye melk. Men han virket ikke veldig plaget av det så derfor ble ikke det undersøkt mere. Legen anbefaler nå at vi skal kutte ut kumelk men ikke produktene som er framstilt eller inneholder melk, som feks joghurt, ost osv. For å se om det har noe effekt. Nå har jeg hørt fra flere bekjente og fra barnehagen at dette bare er tull. At man skal kutte alt melk og så prøve seg fram etter han har gått uten melk en stund for å se hva det er han faktisk reagerer på. Jeg er veldig usikker hva som er det mest hensiktsmessige her siden han bare hadde «litt» utslag på prøven. Jeg vil jo ikke «utsette» han for noe som kanskje ikke er nødvendig. På forhånd tusrn takk for svar :)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er to måter å reagere på melk, melkeallergi og laktoseintoleranse Ved melkeallergi må melk og alle produkter av og med melk unngås. Melkeproteinallergi er vanligst hos små barn under 1 år. Dersom din sønn har melkeallergi har han sikker hatt det sidn han var nokså liten men ikke vært veldig plaget. Ved laktoseintoleranse er det melkesukker som må fjernes. Da kan han som legen har foreslått spise en del melkeprodukter, bla ost og laktoseredusert melk. Men laktoseintoleranse slår ikke ut på allergitest for melkeprotein. På melk.no finnes oversikt over laktoseinnhold i alle meieriprodukter i Norge.  

Dietten, dvs en laktoseredusert diett, som legen foreslår kan dere prøve i noen uker  for å se om han blir bedre. Hvis ikke bør dere be om henvisningtil barnelege med allergikompetanse for nærmere utredning.

Allergi

Allergi og hund

Hei. Jeg er 37 år. For snart tre år siden fikk vår familie en hund. Jeg har tidligere reagert på katt, og har brukt ventolin ved behov. De siste to årene har jeg begynt å reagere på hunden også. Barna er blitt så glad i hunden så det sitter langt inne å kvitte seg med den. Jeg plages mest med tette luftveier og tett nese, noe som også gjør at jeg snorker om natta. Jeg bruker ventoline ved behov og har aerius. Er det Ok å ha det sånn? Kan det skade luftveiene mine på noen måte? Hunden kan jo fort leve i 10år til for alt vi vet. Ellers har vi ingen teppegulv, og vi støvsuger sofaer og madrasser hver 14 dag. Takk for svar. Mvh allergikern

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Skjønner godt ditt dilemma.

Ved allergi er det beste å unngå det man ikke tåler - i ditt tilfelle hund. Dersom det ikke går må omgang med hund begrenses mest mulig. Det kan gjøres ved at du ikke har nærkontakt med hunden og at den ikke har tilgang til felles rom og spesielt ikke polstredemøbler, soverom osv. Du kan også dempe symptomene med allergitabletter og behandle astma med ventoline.

Om ikke lenge vil allergivaksine mot kund og katt bli et tilbud ved LHL sykehuset på Gardermoen. Dersom du vil vurdere dette kan du ta kontakt med meg på helle.grottum@lhl.no i mars-april.

Lykke til, hilsen Helle

Kulde og barnehagetur

Hei. Jobber i barnehage. Vi ansatte er noe uenige om hvor kaldt det skal være ute før vi dropper å gå ut og å gå på tur. Vi bor i innlandet og det er ofte mellom minus 10 og 20 grader, men det er tørr luft. Vi er mye ute, og på dager med 20 minus er vi også ute og lufter oss litt. Men det vi er uenige på er hvor lenge kan f.eks. en på 4 år utsettes for så kald luft? Personlig syns jeg man da ikke skal ta i vei på tur, uansett om man har mulighet til å gå inn i ei varmehytte. Det må være verre for lungene når man i tillegg anstrenger i kald luft.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det finnes ingen nasjonale anbefalinger på temperaturgrense for barn og uteaktiviteter. Mange angir minus 10 grader for spedbarn og småbarn, men både luftfuktighet og vind vil ha mye å si. Blåser det, vil de effektive kuldegradene være lavere enn det som gradestokken viser. Husk også at det er kaldere nærmere bakken f.eks. på et akebrett eller i en pulk. De minste barna bør derfor ikke sove ute i vogn om det er kaldere enn minus 10.
Andre faktorer vil også spille inn, som hvordan barna er kledd. Små barn taper kroppstemperatur letter enn voksne og er mer utsatt for nedkjøling og forfrysninger. De bør derfor ha flere tynne lag med klær med ulltøy innert og vindtett ytterst. Varme vintersko, lue, votter, hals og buff. De som bruker bleier må ha tørr bleie før de sendes ut. Dersom barn kles godt, er det ingen friske barn som har vondt av å være ute også når det er kaldere enn dette, man da bør de være ute i kortere perioder og de må holde seg i bevegelse. Har dere tilgang til en varmestue eller oppvarmet lavo så kan det være fint å gå dit for de største barna og ta en varmepause der, om det ikke er for langt å gå. Om man er usikker på om barnet er kaldt, er det viktig å sjekke det ofte.

Har dere barn som har astma i barnehagen, er det ekstra viktig å ha en god dialog med foreldrene. Her kan dere lese om lunger og kulde.
Barn kan også letter få tørr hud når de er ute i kald luft. Legger ved en link om vinter og hud.
Dere kan også sjekke med hvilke regler andre kommuner praktiserer for barn og kulde. Flere kommuner har lagt ut retningslinjer på nett. Uansett hva dere lander på, er det viktig å ha en best mulig kommunikasjon med foreldrene til alle barna.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Hjerte/kar

Høy puls hos 12-åring

Hei, jeg har en 12 år gammel sønn som har begynt å sykle. Han har spilt fotball i flere år og burde være i god form, men i går satt han på rulla og syklet en flat løype og pulsen gikk veldi fort opp i 160 og lå høyt hele tiden 143 i snitt på en halv time, han orket ikke mer etter det. Er det normalt eller bør han utredes hos spesialist ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen.

Det er vanskelig å svare konkret på spørsmålet da mange faktorer kan virke inn. Barn har i utgangspunktet raskere hvilepuls enn oss voksne, slik at han kanskje har 80 - 100 i puls til vanlig. Da er ikke 143 i puls under en treningsøkt så uvanlig. Hvis han da har en lett forkjølelse eller andre virusinfeksjoner under oppseiling, så kan det være nok til at han kan få økt puls under en lett treningsøkt. Om han bør utredes av spesialist kan jeg ikke svare på, men om situasjonen fortsatt er den samme og han ikke føler seg i form, ville jeg bestilt time hos fastlegen for en generell sjekk.

Lykke til!

mvh
Marita L. Bjerke

Hjernerystelse og CT scanning

Jeg har lett hjernerystelse etter fall med bakhodet mot is, nå 1uke etter er synet litt svekket, tåler ikke mye TV og PC titting. Her time for CT skanning av nyrer tirsdagen, og engster meg, da jeg for 2år siden fikk ubehag av kontrastvesken, Det kokte i hodet nesten 1 time efter. Bør jeg utsette ct til rystelsen er over ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet.

Ring til røntgeninstituttet i dag og snakk med dem, kanskje du bør få utsatt timen noen dager, men dette kan de avgjøre.

 

God bedring!

mvh
Marita L. Bjerke

Allergi

Melkeallergi gutt 4,5 måned

Har en gutt på 4,5 måned hvor vi mistenker melkeallergi. Fått morsmelkerstatning fra fødsel av. Hatt en del mageknip og vært surklete fra 3-4 ukers alder. Dette er jo forsåvidt vanlig for så små. Våknet med tett nese (ikke snørrete) hver morgen fra 6-7 uker. Gjør det fortsatt. Hostet og vært slimete siden 12 uker. Piping og hvesing fra brystet. Virker ikke forkjølet. Nyser også mye. Treg og hard avføring fra 16 uker. Ettersom han har hostet, surklet og vært slimete så lenge så begynte jeg å mistenke astma eller allergi. Forrige uke fikk han atopisk eksem i ansikt og hode. Da bestilte jeg time hos legen, men det er litt ventetid. Har derfor valgt å teste ut Althera erstatning i mellomtiden. Har gjort dette i 3 dager nå. Merker ikke så stor forandring enda annet enn at slimet er borte. Mine spørsmål til deg: 1. Er dette symptomer som kan ligne på melkeallergi? 2. Hvor lenge bør vi prøve melkefri erstatning før vi ser evt bedring? 3. Kan det være astma? 4. Kan han være allergisk mot annet? Vi har katt og hund. Legger til at han er som regel blid og fornøyd, legger godt på seg og sover godt (sover litt urolig i perioder, men ikke gråt). Kan virke litt stresset innimellom, som om han har noe ubehag, men er enkel å distrahere. Innom barneavdelingen da han var 3 uker med mistanke om bronkiolitt. Var ikke veldig syk.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålene.

1   Symptomene kan skyldes melkeallergi, men også ha andre årsaker. Mageknipe hos så småbarn er som du påpeker vanlig hos barn i den alderen. Nesetetthet og hoste kan ogås ha andre årsaker så det alene er ikke nok til å diagnostisere melkeallergi. Den vanligste årsak til magetrøbbel hos små barn er forstoppelse. Dersom du mistenker melkeallergi bør du snakke med fastlegen ev be om henvisning tilbarnelege for utredning. Les mer om melkeallergi og her http://www.kumelkallergi.no/ 

2 - 4   Bedring i magen bør komme etter en ukes tid med melkefri kost. Når det gjelder luftveissymptomene bør han utredes for dyrehårsallergi og astma dersom det vedvarer. Han har tydligvis mye slim, hoster en del med pipinig i brystet så det kan være greit å få sjekket. Så små barne har små luftveier så det skal ikke så mye til før de blir tette.

Godt at legger på seg og trives :)

Lykke til

 

Hjerte/kar

K2-vitamin før operasjon

Hei. Kan K2 påvirke operasjoner på noen måte.? Tenker på blødning peroperativt eller fare for DVT. Fragmin blir brukt postoperativt. Bør K2 seponeres en tid før et planlagt inngrep? For akutte inngrep rekker en ikke det. Bør det opplyses at pasienten bruker K2 ved innleggelse? Håper på raskt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vitamin K2 påvirker ikke blødning/blodlevring og det skal generelt være greit å bruke det frem til operasjon. Når du legges inn bør du likevel oppgi til legen at du bruker det, slik at evt. justeringer kan gjøres dersom legen finner det nødvendig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atreiflimmer og rumling i magen

Har atrieflimmer og spiserørsbrokk, kan det ha noen sammenheng ? Får ofte flimmer etter rumling i magen. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Selv om det ikke er en direkte sammenhenger mellom spiserørsbrokk og atrieflimmer, kan det likvel tenkes at det i enkelte tilfeller er en forbindelse. Hos mange utløses atrieflimmeranfall av stress og uro. Ubehag i magen kan hos enkelte være nok til å utløse slik stress. Er brokket stort nok, kan det også ligge an mot hjertet og irritere det.

Men det kan også hende at brokket ikke har noe med flimmeren din å gjøre, og at sammenhengen bare er tilfeldig. Hvis du får oftere anfall enn før, bør du snakke med legen din for å se om det er noe som kan gjøres annerledes i behandlingen. Kanskje det må endringer til i medisineringen.

Mvh

Wasim Zahid