Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Langvarig hoste

Har nå i ett år gått med kostant hoste uten opphold. Etterfølget av smerter midt i brystet, fikk smerter/ømhet når jeg skulle spise og hikket i 4dager hver gang etter måltid. Allergi tester ok Gastro ok Colon ok Spirometri ok Lungerønken ok i april i fjord Hoster mye i liggende, først tørrhoste så slim. Også når jeg åpner melis esker, produkter med pulverisert innhold. Har gått opp fra 55 til 65kg på ett år. Har alltid hatt stabil vekt Disse kg har lagt seg på magen og jeg ser gravid ut. Slimet er brunlig eller helt lyst sover mer enn før. Og lite tiltak, hete tokter Jeg er 42 år, kvinne. Røyker. Håper på svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vedvarende hoste skal utredes skikkelig. Jeg synes du skal gå til fastlegen igjen. Det bør tas grunnleggende blodprøver og ny røntgen av lungene. Deretter bør du henvises til lungespesialist for å ta pusteprøver. Det kan også bli aktuelt med CT av lungene. Bronkoskopi, hvor lungelegen fører et skop ned i lungene for å titte, kan også bli nødvendig.

Så bør du absolutt prøve å slutte å røyke. Røyking er svært skadelig for lungene. KOLS og kreft er de store farene, men røykning kan også skape kronisk irritasjon og ødelegge lungenes selvrensing. Dessuten kan lungene bli hypersensitive og reagere ekstra på støv.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Myokardscintigrafi, T.I.D. og hypoperfusjon

Hei Wasim, jeg er en mann 56 år, 112 kg/174 cm, hjerteinfarkt i 2014 (okkludert RCA). Bedring i formen et års tid etter infarktet, deretter redusert/synkende yteevne, tendenser til dyspnoe og svimmel/ustø ved belastning, spesielt ved belastning som øker raskt (mindre fremtredende ved rolig økning i belasting). 1 mm ST-depresjon i V4-V6 siden 2014, bruker 75 mg Albyl-E, 2,5 mg Triatec x 2, 50 mg Selo-Zok, 40 mg Lipitor. BT 206/117 og 142 i puls under belastning, 116/74 i hvile. I forbindelse med behov for narkose ble jeg henvist til Arbeids EKG, som så henviste videre til myocardscintigrafi for avklaring av eventuell reversibel ischemi. Funn i disse er: Grensesignifikant belastningsindusert hypoperfusjon inferiørt (RCA området), 2% av venstre ventrikkel (10% av RCA området), SSS2, SRS0, SDS2, Ingen T.I.D. under stress (hva er det?) Ingen tegn til fibrose/hibernering, normalt stor venstre ventrikkel med normal EF. Venstre ventrikkel EF 56% (både etter stress og hvile), venstre ventrikkel endediastoliske volum 88 ml etter stress, 93 ml i hvile. Skal volum gå ned ved belastning? Trening er på et vis en vond sirkel, vet jeg skulle trent mer, oftere og hardere, men er nesten «redd» for å drive meg hardt (alene), blir ustø, svimmel og forferdelig sliten. Oppleves som umotiverende og et slitt…… Lege (lokalt sykehus) fra A-EKG som henviste til myocard. scint. henviser nå videre til angiografi ved Rikshospitalet, jeg lurer på hvorfor. Forstår at Rikshospitalet vil gjøre en egen vurdering, men er også klar over hva en angiografi er og risikoen ved det. Er jeg i ferd med å få et nytt infarkt, eller er det kun for å forsikre seg om at jeg ikke er det? Opplevde forrige PCI som litt for "spennende" (okkludert RCA og disseksjon) til at jeg ser frem til neste! Samtidig velger jeg å stole på legenes anbefalinger og vurdering og følte meg trygg i Rikshospitalets hender, men jeg forsto også at jeg var farlig nær et annet utfall. Er også hos fastlege for en sjekk ca. hver 3-4 mnd. er dette virkelig nødvendig? Håper på din vurdering av dette, vennlig hilsen mann 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert info.

TID står for "transient ischemic dilatation", dvs forbigående utvidelse av venstre ventrikkel (hovedkammeret som pumper blod ut til hele kroppen) som følge av dårlig blodtilførsel (pga trange årer). TID kan tyde på at en eller flere årer er trange igjen. Men det er ikke noe sikkert funn, bare en antydning. Den må evt bekfreftes eller avkreftes med angiografi. Du hadde ikke TID, noe som er et godt tegn.

"Belastningsindusert hypoperfusjon inferiørt (RCA området)" betyr at området for RCA ser ut til å få mindre blodforsyning under belastning. Dette kan også tyde på at åren kanskje er trang. Men igjen, kun en antydning.

Endedisatolisk volum endrer seg lite ved trening. Forandringen på 88 og 93 ml er ikke av betydning, og de verdiene regnes som like. Det er derfor det står at du ikke har TID.

Jeg tror legene dine mistenker at du er i ferd med å få en trang åre igjen og vil gjerne ha dette sjekket på Rikshospitalet. Dette betyr ikke at du er i ferd med å få et infarkt. Jeg synes vurderingene til legene dine høres fornuftige ut.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dykking etter stenting

Hei. for 1 uke siden fikk jeg påvist 90-99% insnevring på alle tre kransarterier på hjertet. Det ble satt inn 3 stenter og alt gikk normalt for seg og etter planen. Jeg har drevet med sportsdykking siden 1996 og lurer på om dette er en aktivitet jeg kan forsette med.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

På sikt skal du kunne fortsette med samme aktivitetsnivå som før. Men de første 5-6 ukene etter stenting bør du ikke gjøre større anstrengelser. Gå gjerne turer og gå etterhvert så fort at du blir varm. Men større anstrengelser som løping, sykling, vektløfting eller svømming og dykking bør du vente med. Før du gjenopptar hardere fysisk aktivitet er det også lurt å få gjort et arbeids-EKG. Da kan man se hvordan du tåler en hard økt under kontrollerte omgivelser.

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Pollenallergi og nøtter, gutt 5 år

Hei! Min sønn på 5 år har trolig reagert på bjørkepollen fra han var 3 år (konstant forkjøla i vårsesong, nysing, slapphet, fuktige øyne, magesmerter) og startet derfor med Aerius mikstur noen uker før pollensesongen i fjor. Merket da svært lite/ingenting -og sluttet etter et par måneder, noe som gikk veldig fint. Han hadde muligens også en reaksjon på hasselnøtt som 3-åring, hvor han ble veldig hes, og litt tungpustet umiddelbart etter inntak av minimale mengder hasselnøtt. Fikk behandling med forstøver, prednisolon og zyrtec på legevakt. Har holdt oss unna alle nøtter siden dette. Plages med mye magesmerter/kvalme, uavhengig av måltider, tid på dagen, aktivitetsnivå, tid på året. Fikk omsider nylig tatt blodprøver uten utslag på noe allergi overhodet. Hva anbefaler du videre? Videre utredning hos lege? Prikktest? Avvente Aerius før pollensesongen for å se? Prøve nøtter? Har på en måte fått beskjed om at det ikke er noe galt da alle allergiprøvene var fine...

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 31. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Det du beskriver høres ut som allergisymptomer. Symptombskrivelse  er en viktig del av allergiutredningen. Laboratorieprøver alene er ikke nok til å bekrefte eller avkrefte en diagnose.

Hans symptomer er nokså typiske allergisymptomer, allergimedisiner har effekt, nøtter kryssreagerer med pollen. Alt dette støtter mistanken om allergi selv om blodprøver ikke slår ut.

Siden din sønn er 5 år bør dere be om henvisning til barnelege for nærmere utredning, ev til avdeling Voksentoppen ved Rikshospitalet.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Kulde og hjerteklaffer

Kan man være ute når det er kaldt når man har forkalkning på hjerteklaffene?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Forkalkning på hjerteklaffer i moderat grad påvirker ikke hjertet. Ved uttalte forkalkninger kan klaffenes funksjon skades(forsnevring og/eller lekkasje), og det kan gi tilstanden hjertesvikt. Kulde forverrer ikke hjerteklaffers funksjon. Hvis man i tillegg har trange kransårer(angina) kan sterk kulde utløse anginaanfall.

Hjerte/kar

Albyl E og alkohol

Hei. Albyl-E og alkohol. Kan man nyte et glass vin eller to sammen med middag et par ganger i uka? Legen min anbefaler denne medisinen forebyggende fordi jeg har diabetes2 ,litt høyt kolestrol og periodevis litt forhøyet blodtrykk. Jeg vil helst slippe å gå på denne. Hva bør jeg gjøre? Reiser mye. Bruker ikke andre medisiner. Trim og kosthold regulerer diabetesen. Kvinne 57.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Alkohol har en meget moderat "blodfortynnende" effekt. Det er imidlertid ikke noe problem å bruke alkhol sammen med Albyl E. Det skal et svært høyt alkoholkonsum til før dette er et problem - et konsum på flere glass vin eller annen form for alkohol per dag over lang tid kan innebære økt blødningsrisiko ved samtidig bruk av Albyl E.

Hjerte/kar

Lav puls om natten

Hei, Jeg har den siste tiden opplevd lav puls om natten. Jeg har en Garmin pulsklokke som måler bla puls gjennom dagen. I det siste har jeg merket meg at pulsen om natten har vært lav og sist natt var pulsen nede i en gjennomsnitt på 30 slag i min ila natten. Når jeg står opp og begynner mine rutiner øker den til 70-90 slag igjen. Har opplevd dette før. Hva bør jeg gjøre, om noe i det hele tatt?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

At pulsen er lavere om natten enn om dagen er normalt. En gjennomsnittspuls på 30 slag/minutt er imidlertid så lavt at dette bør undersøkes nærmere. Sannsynligvis må det gjøres en undersøkelse av hjerterytmen din gjennom et helt døgn. Dette kan være uttrykk for at der er mindre avvik i ledningssytemet i hjertet ditt(vi leger kaller dette SA-knutedysfunksjon). Som oftest trengs ikke en pacemaker, men det kan man først avgjøre etter å ha sett registreringen. Det høres ikke ut som om du har hatt symptomer som uttalt svimmelhet eller besvimelser, og det taler mot at du trenger en pacemaker.

Hjerte/kar

Tungpust, hjertebank, høyt blodtrykk

Brystkreft i begge bryst. År 2000 og 2005. Stråling begge gangene, samt cellegift (FEC 60). Livmorkreft i 2009: Cellegift. Var til hjerte/karutredning, samt lungeundersøkelse i feb. 2013 da jeg var blitt tungpustet i motbakker. Ingen funn utenom lungefibrose. Har fått en del ubehagelige symptomer den siste tiden. Tungpustet (forverret) ved trappegang og motbakker, hjertebank og høy puls enkelte netter, tung i hodet, øresus, vondt i høyre arm/ skulder. Blodsukker litt høgt, mellom 5 og 7, kolesterol på 5 for noen år siden, blodtrykk ca. 160/80. Bruker ingen medisiner. En del hjertesykdom i familien. Bevisst på kostholdet, lever ganske sunt. Trener et par ganger i uka, samt går tur flere ganger i uka. (legger inn motbakker). Bør jeg be fastlegen om ny utredning?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Noen av de medisinene man bruker i cellegiftbehandlingen ved brystkreft kan senere påvirke hjertet. Dette er spesielt en gruppe medisiner vi kaller for antracykliner, og nesten alle brystkreftpasienter som fikk cellegift på den tiden du nevner fikk disse medisinene. De kan gi den tilstanden vi kaller hjertesvikt. Symptomene du beskriver kan være symptomer på hjertesvikt, og du må kontakte fastlegen din for videre henvisning til hjertespesialist. En ultralydundersøkelse av hjertet(ekkokardiografi) vil vise om dette er hjertesvikt. Hjertesvikt finnes det god behandling for i dag.

Mange bruker fortsatt disse medisinene ved brystkreft, men i dag er dosene lavere nettopp fordi man er oppmerksom på risikoen for hjertesvikt.

 

 

Hjerte/kar

Hva gjør man ved anginaanfall?

Hva kan du gjøre når du ser at en person har fått et anginaanfall?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Det er dessverre ikke så mye utenforstående kan gjøre for å hjelpe en person med et anginaanfall. Slike anfall kan imidlertid hos enkelte utløse engstelse og panikk, og det man kan gjøre er å berolige personen og spørre om hun eller han har nitroglycerintabletter på seg.  Det er bedre at personen sitter i en stol enn at vedkommende legger seg på senga. Belastningen på hjertet er mindre i sittende enn i liggende stilling.

Eventuelt kan man og ringe etter nødhjelp(113) hvis man tror det dreier seg om et truende hjerteinfarkt.