Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kalk på utsiden av årene?

hei! Jeg er 61 år. Ikke-røyker. Svært moderat med alkohol. Relativt høyt kolesterol, mellom 6 - 8 i totalkolesterol. For et par måneder siden tok jeg en CT - test der det kom fram at jeg har kalsiumscore på 1107 og - høyst sannsynlig - minst en betydelig stenose. Utbredte kalkholdige veggforandringer i proximale og midtre LAD samt i midtre og distale RCA. Det var en tøff beskjed å få. Jeg kjenner meg ikke syk, og går ca 1/2 - 1 time pr. dag i delvis bratt terreng. Siden jeg fikk denne beskjeden har jeg satt av noe mer tid til å være ute, og kjenner meg i ganske god form. Når jeg går eller sykler, og presser meg litt, har jeg ingen smerter, er ikke tungpustet. For en uke siden var jeg hos kardiolog som tok EKG mens jeg syklet i 8 min. Alt var normalt, og kardiologen undret seg noe over CT-en og vurderingen av den. Kardiologen spurte seg om jeg ikke har (så mye) avleiringer inne i årene, men om kalken ligger på utsiden?

Siden kardiologen ikke hadde noen mulighet for å ta imot oppfølgingsspørsmål, henvender jeg meg til dere: Har dere hørt om at kalk legger seg på utsiden av kransarteriene? Hvilken fare kan kalkavleiringer utgjøre da? Hva kan behandling være? Jeg har lagt om kosten radikalt, og fikk Hypcol hos kardiologen, siden jeg er engstelig for statiner av typen Atorvastatin, som fastlegen vil jeg skal ta. Jeg skal til videre utredning på et større sykehus, og mens jeg venter på innkallingen, ville jeg gjerne høre hva dere tenker om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

CT Calcium score er en test som brukes for å si noe om din fremtidige risiko for å utvikle trange kransårer. Den er ikke egnet til å si om du faktisk har trange årer nå. Hvis du ikke har noen plager (brystsmerter, tungpust) ved anstrengelser, er det et godt tegn på at du ikke har trange årer.

CT-undersøkelsen sier noe om hvor mye kalk det er i avleiringene i årene dine. Denne mengden trenger ikke nødvendigvis å sammenfalle med størrelsen på avleiringene. Det betyr at man godt kan en avlering i en åre som har mye kalk, men som likevel ikke er stor at den innsnevrer løpet til åren.

Hvis man får påvist høyt calsium-score er det viktig å igangsette forebyggende tiltak, slik at sykdommen i årene ikke utvikler seg videre. Dette vil være å legge om livsstilen, være mer aktiv, spise sunnere, ikke røyke. Det kan også bety at du bør gå på kolesterolreduserende medisiner og kanskje blodfortynnende også. Atorvastatin er betydelig mer potent enn hypocol, og jeg ville foretrukket førstnevnte.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Røde tær

Hei! Er en kar i 20 årene, som har merka at mine tær blir veldig røde, da først og fremst om jeg sitter med beina nede eller står i noen minutter med beina nede. Så fort jeg har føttene høyere opp så går rødheten betraktelig og klart ned. Jeg er ganske inaktiv og gjør null form av fysisk aktivitet. Røyker og drikker ikke og er normalvektig. Kan dette være dårlig blodsirkulasjon pga inaktivitet og lite røring på kroppen? Eller er dette noe som bør sjekkes ytterligere?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er nok bare et normalt fenomen. Blodet påvirkes av tyngdkraften som alt annet. Når du står dras blodet ned til føttene og du kan se det i form av røde tær. Sitter du eller ligger du, er det mindre trykk nedover og blodet flytter seg opp igjen. Dette er ikke tegn på sykdom, men bare hvordan en normal kropp fungerer.

Forøvrig vil jeg råde deg sterkt til å være mer aktiv. Fysisk inaktivitet kan være like farlig for hjertet som å røyke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risiko ved hjerteklaffoperasjon

Hei. Min far på 74 år må ha en åpen hjerteklaffoperasjon for 3 gang. Han har tidligere byttet en klaff på høyre side, dette gikk bra, ble rask og frisk. Men etter ca 2 år ble han plutselig syk. Det viste seg at han hadde fått Endokarditt. Var veldig syk, ble operert på nytt og satt inn biologisk klaff (mekanisk tidligere) og i tillegg ble det satt inn pacemaker. Dette er snart 3 år siden. Nå er han syk igjen. Han har blitt godkjent for operasjon på Rikshospitalet. Usikker på hva godkjent betyr? Han har denne gangen svikt i Mitralklaffen og Tripusklaffen. Han skal operere begge to. På papirene som kom i dag står det høy-risiko-operasjon. Jeg er veldig redd for min far. Hva tror du?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt er det slik at det alltid er en viss risiko ved alle typer operasjoner. Legene gjør det de kan for å gjøre denne risikoen så liten som mulig, men helt borte blir den ikke. Derfor må vi alltid veie risikoen ved et inngrep mot eventuelle fordeler. Hvis fordelene er store, dvs pasienten kan bli mye i formen og pusten, aksepterer man en viss risiko. Hvis fordelen er veldig stor, feks at livet til en døende person kan reddes, kan man også tillate seg mye høyere risiko.

Det er mange faktorer som øker risikoen. Høy alder, andre sykdommer som nyresvikt, trange blodårer, dårlig bevegelighet, lungesykdom, tidligere hjerteoperasjoner, pågående endokarditt, kritisk sykdomstilstand, diabetes, hjertesvikt, høyt blodtrykk. Jo flere av disse faktorene man har, desto høyere blir risikoen.

Men selv om risikoen ved å operere er høy, så kan det hende at det er enda farligere å la være å operere. Til slutt blir det snakk om et mattestykke om hva som er minst farlig.

At han er godkjent eller akseptert for operasjon betyr at legene har vurdert hans tilfelle nøye, veid fordlene og ulempene mot hverandre, og konkludert med at han alt i alt er mer tjent med å prøve operasjon.

Lykke til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Diabetes type 1 og type 2

Hei jeg skal ha en presentasjon om diabetes type 2, men jeg forstår ikke helt hva det er når de bruker kompliserte setninger. Er det noe som heter diabetes type1? Og hva er forskjellen. Hva er årsakene til diabetes type 2 og hvorfor er det arvelig. Her er noen av spørsmålene jeg vil lære litt mer om... 1. Årsakene til sykdommen 2. Forebyggening 3.å gode råd for hvordan man kan leve med sykdommen 4 og hva slaks konsekvenser er det med en slik sykdom

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Diabetes mellitus type 1 og type 2 er lignende men også ganske ulike sykdommer. Felles for dem at ved begge typene er det feil ved reguleringen av blodsukkeret (glukose) i blodet. Dette fører til uheldig skader på mange andre organer i kroppen, blant annet hjertet. Det blir for omfattende å gå inn på hver av sykdommene her. Jeg legger ved noen nyttige og enkle artikler du kan lese:

 

https://www.diabetes.no/om-diabetes/diabetes-type-1/

https://www.diabetes.no/om-diabetes/diabetes-type-2/

 

Forøvrig vil jeg råde deg til å gå inn på sidene til Diabetesforbundet for å få mer informasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Afp i offentlig sektor når jeg er sykemeldt

Eg er tilsett i videregåane skule, og er 62 år i juni-18. Eg knekte foten i sept. -17, og er framleis 20% sjukmeldt etter dette. Vil det ha noko å seie for å ta ut AFP til sommaren??

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

I offentlig sektor gjelder dette: Du må være i lønnet arbeid dagen før du mottar AFP. Det kan ikke være noe opphold mellom siste arbeidsdag og første dag med AFP.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Bassengtrening med LHL

Finnes det flere nivå på cd'ene for bassengtrim?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 30. januar 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Takk for spørsmål.

Det finnes kun et nivå av bassengtrening.

Men vi har en tidligere versjon liggende, som jeg kan sende til deg hvis du sender meg en mail på: iselin.lovhoiden@lhl.no. Det vil også i løpet av våren 2018 bli utarbeidet et helt nytt trimprogram.

Enn så lenge ønsker jeg deg lykke til med treningen:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Rettigheter

Sykemelding og pensjon

Hvordan påvirker 50% sykemelding min pensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Sykepenger er pensjonsgivende inntekt. Sykmelding påvirker derfor ikke din pensjonsopptjening.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Kan tuberkulose komme tilbake?

hei! jeg fikk påvist latent tuberkulose for 2 år siden. tok intens kur i 3 mnd. siste uka har jeg hostet en del har også hatt forkjølelse og influensa. bør jeg kontakte lege da? kan det være en mulighet til at bakteriene kan "komme" til live igjen? har også merket at det kommer "damp" ut av munnen hver gang jeg hoster. takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 30. januar 2018
Mona Drage, Sykepleier

 

Hei og takk for spørsmål!

Hvis du har tatt forebyggende behandling (regner med det er det du mener med intens kur i 3 mnd?) så har du mest sannsynlig ikke TB-bakterier i kroppen lenger. Altså du har mest sannsynlig ikke latent tuberkulose lenger.

 

 

Når det er sagt så er ikke forbyggende behandling alltid hundre prosent effektiv. Og jeg kan godt skjønne at du kan bli bekymret under en influensa eller en forkjølelse. Men mest sannsynlig er det bare det du har og ikke tuberkulose.  Jeg ville sett det an en stund, og hvis det ikke gir seg, og du  har symptomer på tuberkulose; langvarig hoste (3 uker eller mer), feber over noe tid, svette om natten, ekstrem slapphet, vektnedgang og manglende matlyst, så vil jeg anbefale deg å kontakte lege.

 

Hjerteproblematikk/kols?

Jeg er hjerteoper.2010 . Stent 2016 82 år Lite røyking fram til 1970 sluttet helt. Avholdsmann. Tren jevnt til i våres. Har tatt CT .Oxoppt.i finger. Røntgen . Alt virket bra. Ofte trykk opp mot halsen ,særlig når man legger seg. Har hatt perioder hvor det piper i halsen om natta. Tåler lite påkjenniger , blir fort for tungt i hele kroppen. Hat tatt kolstest med mentolin , igen forandring på kurven før og etter. Kan tette årer igjen skape disse ubehagene. Har rekviert ny hjertekontrast undersøkelse. Har også rekvirert lunge undersøkelse Ullevoll KAL klinikken , men 8 måneders ventetid . Kan kols variere så mye ? fortiden en god del bedre.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 29. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er fint at du blir fulgt opp hos spesialister, selvom det er litt lang ventetid noen ganger. Fint at du også føler deg en god del bedre nå. Veldig vanskelig for meg å svare på hva dette kan være, men det virker ikke som  typiske symptomer på kols.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge, Allergi

Forkjølet jente, kan det være allergi?

Hei. Jeg har en jente på 8 mnd som de siste 6 ukene har vært veldig tett/forkjølet. Influensaprøver er negative. Hun er veldig tett i nese og øvre luftveier, samt at hun har pipende pust. Hun nyser veldig mye, og hun gnir seg også mye i øynene. Vi har en hund som røyter veldig mye, og tanken slo meg om dette kan være allergi? Bør vi dra til lege og teste?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 29. januar 2018
LHL

Hei

Du bør ta din datter med til fastlegen slik at legen kan vurdere henne og eventuelt starte en allergiutredning. Fastlegen kan ta blodprøver som ledd i allergiutredningen. Hvis det er nødvendig med henvisning til spesialist / barnelege med allergi som spesialitet, så er det fastelegen som henviser henne videre.

Les mer:      www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergitester-og-diagnose/     www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Lykke til

Vennlig hilsen Rose L Otterbech