Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

kols , feber og smerter

Hei . Når kolsen slår skikkelig ut ..er det sant at man kan få feber og store smerter i hele kroppen? Min storebror fikk denne beskjeden i dag på legevakta. Jeg trodde ikke at kolsen gikk slik ut i kroppen. Han slo ikke ut på crp..så fikk han med seg kortison tabletter hjem. Er igrunnen ikke helt sikker på at han forteller hele sannheten. Han er 46år gammel. Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 29. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ikke noen umiddelbar sammenheng mellom kols, feber og smerter. Det kan være at han er feildiagnostisert,eller at det er en influensa han har fått nå på toppen av sin kols, og det går jo heldigvis over. Hvis feber og smerter er noe han konstant sliter med, så bør han utredes nærmere.

Mvh Hilde

Allergi

Magevondt etter pannekaker

Hei. Jeg startet dagen med en strålende treningsøkt, med relativt høy puls. Startet dagen med havregrøt, smoothie med chiafrø, brokkoli, blomkål, bringebær, dadler og soyamelk. Har den siste perioden (siden januar) holdt meg unna ren hvetemel. I dag spiste jeg pannekaker hos min mor og ble svært dårlig. Kramper i magen, svette (litt feber) og oppkast! Smerten kom kjapt etter jeg spise pannekakene, men ble skjelven og mer og mer dårlig mot kvelden. I 19 tiden (rundt 4 timer siden måltidet) kastet jeg opp i vasken mens jeg satt på do. Ble ganske fort god i igjen (altså uggen, men ikknnoe

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Reaksjonen du beskriver kan ha mange årsaker, mageinfeksjon, noe du har spist eller om du spiste mye på tom mage, eller reaksjon på hvete.

Om du mistenker at det er hvete som er årsaken bør du få det utredet. Det er viktig å undersøke for cøliaki før gluten fjernes helt fra kosten. Det kan også være allergi eller intoleranse overfor hvete.

Det kan være tilfeldig at du fikk magevondt etter pannekakene, men dersom dette skjer hver gang du spiser noe med hvete i bør du oppsøke lege.

Lykke til, hilsen Helle

 

Kosthold

Tannkjøttsykdom

hei, jeg har tannkjøttsykdom i nesten to år nå, alle tennene mine er allerede veldig dårlig og jeg har mye infeksjon i tannkjøttet mitt hele tiden, eller kan ikke tygge maten ordentlig. Hvor kan jeg få hjelp. Jeg har vært hos lege og han har skrivet at jeg har tannkjøttsykdom. Jeg trenger hjelp til å behandle tennene min til å få ny tenner

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det høres ikke så greit ut.

Du må gå tiltannlege som vil vite hvlken behandling som skal til for å hjelpe deg. Om det er grunnlag for stønad fra NAV vet tannlegen også det.

Lykke til, hilsen Helle  

Allergi

Allergi mot kanin

Hei! Hvordan har dere kommet frem til de dyrene som folk flest er allergiske mot? Er det mulig å se referansematerialet? På hvilken prosent finner man allergi mot kanin? Og hvordan er denne prosenten/antallet kontra allergi mot høy/hund/katt? Med vennlig hilsen, Kaninentusiast

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei,

Det er ingen forekomststudier som viser faktisk forekomst av ulike allergier i Norge.

Infomasjonen vi har på våre nettsider baserer seg på tall fra Folkehelseintstituttet over hvilke kjæledyr det er flest av i Norge. Dersom man er disponert for å få pelsdyrallergi utvikler allergi overfor det dyret man har. Hyppigst er nok hund og katt som det er flest av her i landet.

Allergi overfor kanin er ikke like vanlig ettersom færre har det. 

Lykke til, hilsen Helle  

Lunge

Problemer med innpust

Hei!
Jeg kjenner meg igjen i symptomene beskrevet for anstrengelsesutløst astma, men jeg opplever pustebesvær og tetthet med smerter i brystet, følelsen av at noen sitter på brystet mitt og at det er tungt å puste inn. Det står beskrevet som at et symptom er besvær ved utpust. Er det vanlig ved astma at en har problemer med innpust, eller kan det være noe annet? Jeg opplever også problemene etter et par minutters aktivitet, og opplever at det letter etter en stund ved endt aktivitet.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 26. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

 

Hei!

Slik du beskriver dine symptomer, kan det også være andre diagnoser enn astma eller en tilleggsdiagnose til astma. Da tenker jeg spesielt på Vocal Cord Dysfunction(VCD)og Exercise Induced Laryngeal Obstruction(EILO). Du bør henvises for å få en utredning på hva som er årsaken til dine plager.
Testene inkluderer en tredemølletest og andre typer undersøkelser som måler luftveienes overfølsomhet.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

 

Hjerte/kar

Tolkning av EKG

Jeg var til legekontoret til EKG pga. urolig hjerte(jeg går på Eliquis). Legen fant ikke noe galt ved EKG, men jeg håper dere kan tolke svaret: "sinusrytme(langsom). Første grads AV-blokk(begrenset)mulig VVH. Alderskorrigert Sokolav index(SV1+RV5 eller V6)=3.8mV. Alderskrrigert R i venstre prekordial avl.= 2.8mV liten repolariseringsforstyrrelse nedreveggs sekundært til VVH, vurder også iskemi flat eller lav negativ T i aVF med negativ T i III. funn med mulig patologisk betydning" Legen min ville henvise meg til spesialist med henblikk på medisin-gjennomgang eller råd om dette. Jeg er inne i en periode med ofte urolig hjerte og ditto søvnvansker. Går på Metoprolol 50mgx2-Lisinopril 10mg-Lipitor 5mg-Eliquis 5mgx2-Amlodipin 5mg-Somac 20mg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Førstegrads AV-blokk betyr at det elektriske signalet mellom forkamrene og hovedkarmene er litt forsinket. Dette er ufarlig og skal ikke behandles.

VVH står for venstre ventrikkel hypertrofi og betyr at muskelveggen i venstre hovedkammer kan være litt fortykket. Dette kan skje hos personer som har hatt høyt blodtrykk i lang tid. Da er det viktig at blodtrykket reguleres godt ned.

Ischemi betyr at deler av hjertemuskelen ikke mottar nok blod grunnet trange årer. Flat eller lav negativ T i aVF med negativ T i III kan være mulige tegn på det, men disse tegnene kan man også se ved tykk hjertemuskel.

Jeg synes det er riktig at du henvises til videre sjekk hos hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og bilkjøring

Har selv kjøpt meg blodtrkksmåler, etter bare en tur ut noen timer, kan blodtrykket være på 170/120 jeg føler da et stort ubehag og må legge meg, nor jeg da får vilt en times tid er trykket gått ned til 150 / 90. er dette greit. grunnen for at jeg spør er at jeg kom på legevakten for litt siden og ble fortalt at jeg ikke fikk kjøre bil nor trykket r så høyt. slik situasjonen min er nå kan jeg kjøre på jobb men ikke hjem igjen? er det det som menes? slike stigninger i blodtrykket har jeg veldig ofte.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det første jeg synes du skal gjøre er å kontakte legen din og få sjekket dette ut skikkelig. Det må finnes ut av om du virkelig har høyt blodtrykk hele tiden, eller bare i enkelte situasjoner. I fall det første, må det igangsettes behandling.

Jeg synes ikke det er riktig å ilegge begrensinger på bilkjøring kun utifra noen blodtrykksverdier.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag eller hjerteflimmer?

Hei! Jeg har relativt hyppige ekstraslag på hjertet som er bekreftet med EKG (og 24-timers EKG). Ultralyd og arbeids-EKG viste ingen andre funn. Det som ikke er fanget opp på EKG er noen anfall jeg av og til opplever. Disse kjennes ut som at hjertet henger seg opp i en urytme som varer i kanskje 30 sekunder. Jeg syns ikke det kjennes ut som flere ekstraslag etter hverandre, men mer som om at hjertet virkelig sliter med å finne tilbake til normal rytme. Jeg har ingen andre ubehag samtidig annet enn at jeg blir fryktelig redd og det etterfølges gjerne av veldig rask (dog jevn) puls. Kan det være hjerteflimmer jeg opplever?

Jeg lurer også på hva dere kjenner til/mener om hvordan vagusnerven utløser hyppige ekstraslag? Jeg har lest litt om dette og syns at jeg kjenner meg igjen i beskrivelsene av hvordan feks irritabel tarm utløser ekstraslag eller hvordan å hoste hardt hjelper på dem. Dessuten beskrives det hvordan lav pustefrekvens kan virke effektivt mot ekstraslag.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det er vanskelig å svare på om det du kjenner kun er ekstraslag, hjerteflimmer eller en helt annen hjerterytmeforstyrrelse. For at vi skal kunne si noe om hva det er, er det helt avgjørende at du får tatt et EKG mens det står på. Derfor kan det være lurt å få gjort et nytt 24-timers EKG. Hvis heller ikke denne fanger det opp, kan du få operert inn en liten brikke under huden som kan overvåke hjerterytmen i flere måneder. Dette må avgjøres av en kardiolog.

Ekstraslag kan påvirkes av mange ulike faktorer, både av vagusnerven og av det sympatiske nervesystemet (som har den omvendte effekten av vagus). Alt som stresser kroppen kan i prinsippet gi ekstraslag, også irritabel tarm. Det med lav pustefrekvens kan hjelpe hos enkelte, men slette ikke hos alle.

Uansett synes jeg det viktigste er at du først får avklart hva det er som feiler hjerterytmen din, og behandling kan diskuteres deretter.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter i ryggleie

Hei! Jeg er dame på 57 . Jeg har ca 2 g i mnd vanvittige brystsmerter. Særlig ved ryggleie! Pusten blir også merkbart dårlig! Jeg har fått nitrospray av lege og dette hjelper. Men ingen videre utredning idet siste. Fikk diagnose som henger litt i lufta, spasmeangina. Det er hjerte og karsykdommer i nærliggende familie. 4 søsken har hatt hjerteinfarkt, 1 fikk høyresidig hjerneslag og døde etter 5 år Jeg er 100% ufør , har fibromyalgi, leddgikt, allergier og lavt stoffskifte( medisinert m levaxin 150 dose) sover lite. 2-3 timer pr døgn. Jeg mener at legen min burde sjekke dette mere med nøyere oppfølgning! Mvh Fortvilet

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det er god grunn til at hjertet ditt skal utredes nærmere. Du beskriver symptomer som ikke er helt typiske for hjertet, men det at nitro fungerer peker i retning at det kan være noe med kransårene dine. Be legen din om henvisning til arbeids-EKG. Det er en test hvor hjertet ditt blir belastet samtidig som det overvåkes med EKG. Det kan bli aktuelt med andre tester også, men det er lurt begynne her.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter i brystet etter stent

Hei! Jeg er ei dame på 54 år og jeg fikk satt inn stent i høyre hovedåre for to dager siden. Har hatt en del smerter i brystet de siste fem-seks timer. Er det normalt? Lurer også på om hvor lang tid framover jeg kan forvente å ha smerter i forbindelse med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er mange som kjenner litt smerter i brystet etter å ha fått en stent i en kransåre. Dette går gjerne over i løpet av et par dager. Hvis det varer lengre, må du kontakte legen din. Hvis du får akutte og sterke smerter, må du ringe 113. Det kan nemlig være et tegn på at stenten har plutselig gått tett.

Mvh

Wasim Zahid