Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ski i kulda med kunstig hjerteklaff

hei, har det noe å si om man går på ski når det er -5 til -15 kuldegrader? Jeg var ute å gikk på ski i helga, og ble skikkelig forkjøla, har kunstig hjerteklaff, men kan ikke huske at noen har sagt at man ikke kan være ute når det er minus grader? hva sier ekspertene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen stor enighet rundt dette, men for de fleste hjertepasienter (også de som er operert) er det greit å være ute og aktiv når det er kaldt. Mange anbefaler en nedre grense på minus 15 grader celcius. Hvis det blir kaldere enn det kan det være greit å utsette turen til det blir litt varmere igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank og pulsøkninger

Hei. Jeg opplever innimellom anfall med harde dunk i hjertet. Når jeg ser på pulsklokken hender det at pulsen hopper fra hvilepuls (50-60) og opp mot 120. Den går raskt ned igjen. Har også våknet på natten av dette. Dette er fryktelig ekkelt og skummelt. Er 29 år, 2 barn (snart 4 år og 6 mnd), trener som regel 3-4 dager i uken (+/-). Veier ca 64 kg, har alltid hatt lavt blodtrykk. Har også nylig fått beskjed om at jeg har struma, men har normalt stoffskifte. Har den siste tiden også til tider vært nummen i venstre del av kroppen, (hodet, legg og arm) tatt MR av hodet hvor ingenting ble funnet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For å kunne si noe om hva dette er, er det avgjørende at du får tatt et ekg akkurat i det du har den høye pulsen. Be fastlegen din om henvisning til 24-timers EKG. Da går du med EKG registrering i et helt døgn, og hvis den høye pulsen kommer blir den fanget opp. Da kan man si noe om det er en rytmeforstyrrelse, eller bare vanlig rask puls. Behandling avhenger av hva man finner.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ny utredning av hjertebank?

Hei! Er en dame på 39 år som har vært plaget av hjertebank i flere år egentlig men det har kommet og gått, har vært lenge mellom hver gang for så å komme igjen. Var hos spesialist for 1,5 år siden og tok sykkeltest + den testen hvor man måler hjerterytmen over to døgn. Legen sa at hjertet var tipp topp, men da hadde jeg jo ikke hjertebank selvfølgelig, som jeg kunne merke i alle fall. Det siste halve året har jeg fått det mer regelmessig, det kommer en ukes tid før menstruasjon og en ukes tid etter. Kan det være noen forklaring på dette? Sammenheng med hormoner i kroppen den tiden på mmd? Burde jeg gått til legen i den perioden jeg har hjertebank, at de kan se noe annet da enn da jeg tok «hjertetesten»? Selv om jeg har fått hjertet sjekket, får jeg veldig angst når jeg får hjertebank igjen. Spesielt når det er så jevnlig. Er så irritert på meg selv for at jeg ikke klarer å slappe av når legen mener alt er Ok.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjerterytmen kan godt påvirkes av stress og hormonforandringer og forårsake både ekstraslag og andre arytmier. Det er avgjørende at EKG tas når du har arytmien for at vi skal kunne si hva det er du har. Derfor er det en fordel at langtids-EKG legges til en tid du tror det er større sjanse for å få hjertebank.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kan betennelse i gallegangen gi høyt blodtrykk?

Kan betennelse i gallegangen gi høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alt som stresser kroppen kan i prinsippet øke blodtrykket. Men slik økning er forbigående og når betennelse og stresset er ute av kroppen går trykket ned igjen. Dersom du har vedvarende høyt blodtrykk også etter betennelsen, kan det tyde på at det ikke var betennelsen som var årsaken, men at du faktisk har høyt blodtrykk. Det er viktig at du får avklart dette hos legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesvikt som bivirkning

Hei! Har starter med trandate 100 mg x 2 pga høyt BT i svangerskap. Leser på felleskatalogen at hjertesvikt står oppført som en vanlig bivirkning. Dette høres skremmende ut for meg! Hva bør man følge med på da symptomer på hjertesvikt kan bagatelliseres med vanlige plager under graviditet (hovne ankler, dyspé, nedsatt fysisk yteevne osv)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er sjeldent at personer som i utgangspunktet har friske hjerter får hjertesvikt av trandate. De som får hjertesvikt har gjerne noe annet i tillegg.

Symptomer på hjertesvikt er tungpust, tretthet, hevelser i kroppen, hjertebank, svimmelhet. Hvis du er engstelig for hjertesvikt kan legen din ta en blodprøve som heter BNP. Hvis den er normal er sjansen for hjertesvikt ekstremt lav. Er den øket, må du sjekkes videre med ultralyd av hjertet hos en hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Vondt på venstre side av hodet og brystet

Hei! Jeg har vondt i den ene siden av hodet og hjertet! Det føles ut som det er litt vekt på brystkassa ved hjerte og hodet mitt gjør vondt på den ENE siden mår noe berører det! Detter har jeg hatt i 4 dager nå!? Jeg lurer på om det er noe med meg!? Jeg er en jente..... hjelp!?...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vondt i brystet bør alltid tas på alvor og sjekkes hos legen. Dette betyr ikke at det nødvendigvis er noe farlig på gang, men du bør i hvert fall få det sjekket. Jeg ser at du er ung, og da er det veldig sjeldent med hjertesykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungpust etter metoprolol

Jeg har høyt blodtrykk og begynte derfor på 50 MG Metoprolol for Ca 6 mnd siden. Etter det er jeg blitt plaget med tung utpust når jeg ligger på rygg eller når jeg sitter bakoverlent. Høres ut som astma. Er redd det er noe med hjerte. Jeg prøvde Cozaar 50 MG en liten stund, men da fikk jeg urolig hjerte. Hva kan det være ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å si hva dette skyldes, men det bør undersøkes videre. Det kan hende du får for lav puls med metoprolol. Enkelte med astma kan også reagere med å bli tyngre i pusten. Jeg synes du bør utredes videre med både 24-timers BT-måling og 24-timers EKG. Det kan også være behov for en lungeutredning. Snakk med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk etter hjerneslag

Jeg er 59 år og fikk i nov. 2015 et anfall av svimmelhet og mistet kontakt med venstre bein. Ringte selv 113. Ble liggende på legevakten i timer før overføring til Ahus. Diagnose hjernestammeinfakt ca 1cm. Har en signifikant stenose i arteria vertebralis. Ultralyd viste ingen tegn til at blodstrømmen ble påvirket av stenosen. Jeg ble forholdsvis rask "frisk" igjen og har ingen skader utover litt sliten i "hode" om det blir mange inntrykk og støy. Jeg har aldri hatt høyt kolesterol eller blodtrykk, men er satt på medisiner allikevel. Statiner 10mg og Plavix 75 mg antar jeg er forebyggende. Jeg er videre satt på blodtrykksmedisiner, Anlodipin 5mg. Blodtrykket er nede på 40/82 på natt/morgen mens det er 59/104 på jobb/dagtid. Dette er resultat etter 24t målinger ved to anledninger - senest forrige uke. Legen mener dette er "bra" , men jeg er til tider svimmel, uforklarlig sliten og våkner med hodepine. Hva er anbefalt blodtrykk etter hjerneslag og er det heldig med så lavt blodtrykk når det er innsnevring i årene ? Takker for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke slik at blodtrykket bør være så lavt som mulig etter et hjerneslag. Det viktigste er at det ikke er for høyt. Dvs, det bør reguleres til under 140/90 og helst ned mot 120/80, som regnes som en normalverdi. Hvis blodtrykket blir for lavt, kan du bli svimmel og sliten. Spør fastlegen din om ikke medisinen bør reguleres litt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Koarktasjon-operasjon tidlig i barndom

Hva er sjansen for et barn som i tidlig barndom ca 1,5 år har blitt operert for koarktasjon , ved ende til ende anastomose, å senere i livet oppleve komplikasjoner som ny tranghet, utposing på aorta, eller høyt blodtrykk ? Når vil eventuelt disse komplikasjonene ventes å kunne oppstå, når som helst eller et godt stykke inn i voksenlivet? Vil sjansen for noen av disse gradis minske etterhvert som barnet vokser/blir voksen? Hvor hyppige er kontrollene etter at barnet er vokst ferdig, dvs i voksen alder? Barnet har ingen andre hjertefeil eller sykdommer. Koarktasjon oppdaget pga.billyd, ingen andre symptomer. Normalt blodtrykk ingen restranghet etter operasjon.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Den vanligste komplikasjonen er re-koarktasjon, dvs at det på nytt bli trangt. Dette skjer hos 2-10% og hyppigst hvis barnet ble operert for 3 måneders alder. Hvis barnet kommer seg til ungdomsalder uten problemer, er prognosen svært god frem mot 60 års alder.

I en australsk studie forekom utvidelse av aorta i 2% av tilfellene. I samme studie forekom høyt blodtrykk i 42% av tilfellene, og spesielt hvis operasjon ble foretatt sent (i snitt over 7 års alder).

Du kan lese mer om det i denne artikkelen. Som du ser så er prognosen best for de som kun hadde koarktasjon og som fikk utført ende til ende anastamose:

http://heart.bmj.com/content/101/15/1190.long

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Symptomer på lav oksygenmetning

Hvilke symptomer får man ved lav metning.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vede lav oksygenmetning i blodet, dvs. at det er for lite surstoff i blodet, er vanlige symptomer andpustethet ved små anstrengelser, kanskje også tilkomst av blå lepper og fingre/negler. Lite oksygen i blodet vil også kunne påvirke konsentrasjonsevnen og hukommelsen. Det er grunnen til at man ikke får lov til å kjøre bil eller betjene farlige maskiner hvis man ligger altfor lavt i oksygenmetning. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem