Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Problemer med gange etter hjerneslag

Moren min fikk hjerneslag for 1 1/2 år siden og har affisert venstre side. Hun fikk trent seg opp til å gå igjen (gangen er ikke som før, men hun går) og venstre arm er lam. Nylig falt hun og slo seg hardt i ansiktet. Hun ble innlagt og testene viser at hun ikke har blødninger. Hun ble veldig redd og nå kan hun ikke gå lenger. Hva kan være grunnen til at hun ikke "har styrke i bena" som hun selv sier? Er det psykisk fordi hun er veldig redd for å falle igjen eller kan hun ha skadet noen nerver i fallet? Burde nevnes at hun falt for 7 mnd siden og da kunne hun heller ikke gå i en periode, men fikk det tilslutt til, men hadde ikke så bra gange som før hun falt. Hva kan vi gjøre for å hjelpe henne?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 26. januar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Fall etter et hjerneslag er ikke uvanlig, og skyldes først og fremst at det ene beinet er svakere eller man har dårligere sensibilitet (førlighet) sammenlignet med tidligere. I tillegg kan man ha andre utfordringer som uoppmerksomhet, problemer med synet eller konsentrasjonsvansker som kan påvirke gangfunksjonen. Når hun i tillegg bare har funksjon i en arm, vil hun ikke kunne ta seg for på samme måte  når hun kommer i ubalanse og er i ferd med å falle.

Det er godt mulig at din mor et blitt så skremt av fallet at hun ikke klarer å gå. I så fall bør hun få hjelp til gjenopptrening ved å få et rehabiliteringsopphold og få trent på trygg gangfunksjon. Kanskje kan det være aktuelt med rullator når hun går? Eller en stav/krykke? I tillegg bør man tenke på omgivelsene i boligen: er det gulvtepper hun kan snuble i? Er det nødvendige håndtak hun kan holde seg i på badet, soverom og ellers? Gelender i trapp? Plassering av de mest brukte tingene på kjøkken og bad, de må være lett tilgjengelig. Det viktigste er at hun får tilbake tidligere funksjon, og at hun opplever trygghet rundt seg.

Ta kontakt med kommunens tildelingskontor/rehabiliteringsteam eller rehabiliteringskontakt og fortell om utfordringene din mor har fått. Det er absolutt mulig å hjelpe henne til en bedre hverdag.

mvh
Marita L. Bjerke

Rettigheter

Sykemelding og AFP

Min mann ble sykemeldt i privat sektor mai 2017. Han tok raskt kontakt med AFP per telefon. Fikk positiv tilbakemelding Han fyller 62 år i april og fikk beskjed at han var heldig da søknaden gikk ut i mai. Grunnen til tvil er hva privatpersoner sier..De ber oss kontakte fellesforbundet? Håper på ett raskt svar fra dere.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

I privat sektor kan han ta ut AFP om han siste tre år ikke har vært sykemeldt 100 % i mer enn 52 uker. Har han vært sykemeldt 100 % mer enn 52 uker, må han jobbe minst 20 % til ny beregning viser at han er innenfor 52 uker.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Krav på uføretrygd med aap?

Hvor lenge må man ha vært med i klp for å ha krav på uføretrygd når man mottar aap fra nav?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du har ikke rett til uførepensjon hvis du i løpet av de to første årene etter at du ble meldt inn i KLP blir ufør på grunn av en sykdom som du visste om da du ble meldt inn i KLP. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

Allergi

Mageproblemer av mange matvarer

hei, jeg er en jente på 15 år. jeg har hatt allergier hele livet mot mange typer frukt, grønnsaker og nøtter. ( jeg har bjørk, timotei, butrot allergi også.) jeg vet at de matallergiene er mest antageligvis av pollen/gress allergiene. men il øpet av dette siste halvåret har jeg slitt utrolig med magen (har hatt hard mage hele livet). jeg har slitt med forstoppelse og ubeskrivelige magesmerter. vi dro til legen og jeg fikk hvete, soya som "nye" allergier siden jeg tok det samme testen for 4-5 år siden. jeg kuttet ut hvete og soya og magen magesmertene bedret seg. men har jeg fått vondt i magen igjen av ukjente grunner og jeg går fortsatt på laktulose og jeg er hele tiden oppblåst også. skal til sykehuset for å ta prøver. men jeg lurte på om du vet hva det kan være med meg? Lidelser, sykdom, eller bare utrolig sårbar mot matvarer? Føler at matvarene jeg tåler bare minsker og minsker. kan jeg få medisin/tabletter eller må jeg bare leve med det. vet det var mange spørsmål, men er desperat.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Jeg skjønner godt at du syns det er utfordrende med så mange allergier, og at du ønsker å finne ut hva som gjør at dine symptomer ikke gir seg.

Pollen og en rekker frukt og grønnsaker kryssreagerer. dvs at en med pollenallergi ofte reagerer på rå frukt og grønt og nøtter. Hvete er et gress som kryssreagerer med bla timotei. Mange tåler å spise hvete likevel men klør i øynene og nesen av støv fra hvete. Det er viktig å utelukke cøliaki før hvete tas ut av kosten.

En vanlig årsak til mageplager hos unge og voksne er laktoseintoleranse. Det betyr at man ikke tåler melkesukker som er i de søte meieriproduktene.

Med så sammensatte problemer som du har foreslår jeg at du ber fastlegen om henvisning til spesialist (kanskje det er det du skal på sykehuset?) En barnelege med allergierfaring er et godt valg.

AVhengig av hvor i landet du bor kan i videre henvises til det regionale kompetansesenter for allergi i den helseregion, (RAAO).

Har du flere spørsmål kan du mandag-torsdag ringe LHLs rådgivningstelefon å spørre etter meg.

Ønsker deg riktig masse lykke til.

Hilsen Helle

Allergi

Laktoseintoleranse og marevan

Ung mann som har hatt hjerneinfarkt i lillehjernen, har fått marevan mot dette. Har dessverre laktoseintoleranse og opplever løs mage relativt kort tid etter at jeg har tatt medisinen, kan dette ha innvirkning på medisinens virkning og finnes det alternativ uten laktose?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Marevan inneholder laktose så det kan være årsaken.Vanligvis tåler man medisiner med laktose selv om man har laktoseintoleranse.

Hør med legen om du kan bytte til et annet blodfortynnende medikament uten laktose. Mulig det vil hjelpe om du tar tablettene sammen med mat, da blir laktosen blandet med mat og vil kanskje ikke gi så store plager.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Allergisk mot reker?

Vi spiste reker hos noen venner i nitiden lørdag kveld. Drakk ett glass hvitvin. Satt oppe og pratet til ett-tiden. Ved firetiden våknet jeg og var uvel, kvalm og ville på do. Diaré, men jeg kastet ikke opp. Deretter begynte jeg å klø over hele kroppen, mest inne i hendene + i hodebunnen. Hovnet opp i ansiktet, spesielt øyelokk og lepper. Så tettet det seg helt i nesen, kunne ikke puste gjennom den. Peste som en hund og var redd for at det skulle tetne seg helt. Sto opp, og nå sitter jeg her og skriver dette. Situasjonen har bedret seg, føler jeg. Er ikke redd lenger. Kan dette være en allergisk reaksjon på reker? Jeg er en kvinne på snart 69 år og har aldri reagert på reker tidligere. Kan hende har jeg av og til opplevd litt kløe på hendene når jeg har spist reker.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi kan oppstå også i voksen alder.

De symptomene du beskriver ligner veldig på allergisymptomer. På den andre siden er skalldyr en av de matvarene som ofte er årsak til matforgiftning. For å finne ut hva som utløste reaksjon hos deg kan du be legen teste deg for reker. En allergitest alene er ikke nok men kan gi en pekepinn. Symptomer må alltid sees i sammenheng med en allergitest. Kløe i henden kan også være symptom på allergi så si det også til legen.

Dersom du ikke tåler reker er det mulig å tåle feks kreps, krabbe og hummer. Så med mindre du reagerer på det er det ingen grunn til å unngå dem.

Lykke til, hilsen Helle  

Allergi

Mat og eosinofil øsofagitt

Hei! Jeg er en dame på 48 som i fjor vår ble diagnostiser med EOE (eosinofil øsofagitt). Har av KEF fått anbefaling om å ikke spise gluten, melkproteiner og soya. Har du noen erfaringer å dele i forhold til matallergier som er spesielt triggende for eoe? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Ved EoE gis både behandling med legemidler og diett der man vet hvilke matvarer som utløser plagene.

Det kan være vanskelig å finne akkurat hve som er utløsende årsak. Man starter da emn en eliminiasjondiett, evd kun få trygge matvarer til man har kontroll over symptomene. Deretter innføres en og en matvare samtidig som symptomer registreres. De matvarene som gir utslag utelukkes senere fra kosten og resten kan man spise.

Dersom du ikke får medisiner i dag bør du snakke med legen om det og ev henvises til spesialist om det ikke er gjort.

Lykke til, hilsen Helle

 

Knut Lundin ved Rikshospitalet har skrevet en artikkel om EoE https://gastroenterologen.no/2012/05/eosinofil-osofagitt-en-oversett-arsak-til-svelgvansker/

Allergi

E-stoff og pollenallergi

Hei. Jeg har et spørsmål ang pollenallergi. Er det gjort noe forskning som tilsier at det å kutte ut alt av e-stoffet E330 fra kosten vil hjelpe mot plagene?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

E330, sitronsyre som bla finns i citrusfrukt, brukes i en rekke produkter for å regulere syrenivå i mat. Man kan reagere på sitronsyre, men det er ingen kjent sammenheng mellom det og pollenallergi.

Det vil sansynligvis ikke lindre plagen ved pollenallergi å droppe E 330, desverre. Jeg vet det er en del som mener det hjelper men det er ingen forskning som støtter teorien.

Om du likevel ønsker å prøve er det ikke farlig heller. Jeg anbefaler likevel at du bruker faste medisiner som vanlig, spesielt om det er astmamedisiner du bruke.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Etterbetaling av uføretrygd

Hei😊 Har medfødt flere hjertefeil som er korrigert, eneste klaffen som leker litt, ble "friskemeldt" i 2010 av hjertelegene og alt var på topp. I 2013 fikk jeg atrieflimmer og flutter, va litt over halvveis i lærlingjobben som kokk da det smalt. Har vært grusomt plaget å måtte inn flere ganger på støting i narkose samt 4-5 ablasjoner på riksen. Har nå fått endelig klarsignal fra nav etter mye krig om at eg kan søke uføretrygd. Leste på denne sia at man kan ha rett til og få uførepensjon fra og med det tidpunktet din inntektsevne eller arbeidsevne blir nedsatt med minst halvparten.. Eg blei syk igjen 16 desember 2013 og sykemeldt til langt ut i juni/juli 2014 før eg gikk tilbake til 50% til januar 2015. Har eg da rett på tilbakebetalt fra den dagen eg blei syk igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 25. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Uføretrygd kan etterbetales for inntil tre måneder før kravstidspunkt. Ligger uføretidspunktet lenger tilbake i tid, gir ikke det rett til etterbetaling for en lengre periode. I noen tilfeller kan det etterbetales for en periode på inntil tre år før kravstidspunkt. Det er tilfeller der krav ikke er satt frem tidligere på grunn av misvisende  opplysninger fra Nav. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Blodfortynnende medisin etter hjerneslag

Jeg hadde hjerneslag i 2015. Gikk i begynnelsen på Asasantin, men på grunn av mye hodepine, går jeg nå på Plavix. Etter å ha gått på det en kort stund, merket jeg at det skjedde noe med kroppen min. Har tatt dette opp med fastlegen og sykehuset, men sykehuset sier det er bare de to typene å velge mellom. Det skjønner ikke fastlegen. Det er da flere typer blodfortynnende medisiner? Jeg føler at sykehuset ikke tar meg på alvor. Blir veldig sliten av å bruke så mye energi på dette. Fysioterapeuten merker også dette. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Det er to typer av det vi kaller "blodfortynnende medisiner". Den ene typen er de som gjør at blodplatene kleber seg mindre sammen, og både Asasantin og Plavix hører til denne gruppen. Den andre gruppen er de som hemmer selve blodlevringen. Mest kjent er Marevan, men her er det de siste årene kommet fire nye medisiner med lignende effekter, såkalte NOACs.

Grunnen til at man bruker Asasantin og Plavix etter hjerneslag er at det er disse blodplatehemmerne som i store undersøkelser har vist seg beskytte best mot nye hjerneslag. Marevan og NOACs har enda ikke slik dokumentasjon for å være nyttige etter hjerneslag.