Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Marevan og Albyl E

Hei, jeg har mekanisk klaff, kvinne 48 år, ellers bra helsemessig. Sykehusets hjerteavdeling anbefaler Albyl E nå plutselig, og inr 1,9-2,2. Jeg bruker marevan med anbefalt inr 2,5-3,5. Hva synes dere?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Ved mekanisk hjerteklaff er Marevan standardbehandling. Det er og vanlig at man skal ligge på INR mellom 2.5 og 3.5 når man har mekanisk klaff.

Hvorfor du skal ha Albyl E i tillegg skriver du ikke noe om. Har du fått kransåresykdom(angina pectoris eller hjerteinfarkt) i tillegg?  Hvsi du har fått slik sykdom i tillegg er det sterk grunn til også å bruke Albyl E. For å unngå svært høy blødningsfare er det da vanlig å ekseptere et noe lavere nivå av INR, og det kan være forklaringen på at de nå sier 1.9 - 2.2 i INR.

Hjerte/kar

Hjertepasient med høyt blodtrykk

Hei. Mann på 69 år, tidl bypass og blokket ut tette årer. Veldig høyt blodtrykk over lang tid, 164-200/84 ca, også med medisin kaldt Spion.... burde ikke legen legge ham inn på sykehus?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Hjertepasienter bør ikke ha høyt blodtrykk. God kontroll på blodtrykket er veldig viktig for alle hjertepasienter. Ofte er det nødvendig å bruke flere typer av blodtrykkssenkende medisiner i kombinasjon hvis blodtrykket er vanskelig å få under kontroll. Hos din mann synes det først og fremst å være overtrykket som er altfor høyt.

Det er ikke vanlig å legge inn pasienter med høyt blodtrykk på sykehus. Blodtrykket skal kunne kontrolleres slik at det er akseptabelt i en vanlig hjemmesituasjon. Unntaket for dette er ved såkalte "hypertensive kriser" hvor ovetrykkt ligger vedvarende over 200, og man ikke får kontroll på det. Har din mann gjort 24-timers registrering av blodtrykket? Det gir ofte verdifull tilleggsinformasjon om hvordan blodtrykket endrer seg gjennom døgnet. Det kan og avsløre om blodtrykket først og fremst er høyt hos legen, men mer normalt hjemme(såkalt "kontorblodtrykk").

Hjerte/kar

høy lp(a)

Hva med Lp a på 1999? Forøvrig ldl på 2,7 og S-Kolesterol på 6,2. Alle andre blodprøver er helt fine, blodtrykket helt Ok. Går allerede på 10 mg Lipitor. Sunn livsstil, fysisk aktiv og sunt kosthold har jeg hatt hele livet. Er 63 år. Min far døde 87 år gammel, hadde litt høyt kolesterol han også,hjerteflimmer og fikk en blodpropp i øyet da han var 86. Min søster også høyt ldl.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Lp(a) er et i likhet med LDL et såkalt lipoprotein med mye av de samme ugunstige effektene som høyt LDL. Du bruker Lipitor for å senke LDL-kolesterol, og hvis du er hjertefrisk er 2.7 en bra verdi. Lp(a) senkes ikke av Lipitor eller andre statiner, og det hjelper derfor ikke på Lp(a) -nivået å øke dosen av Lipitor. Der er de siste årene kommet på markedet dyre medisiner(PCSK9-hemmere) som senker Lp(a)-nivået, men disse får man bare på blå resept hvis man har familiær hyperkolesterolemi som ikke responderer godt nok på maksimal dose av statin.

Hjerte/kar

Lavt kolesterol?

Jeg er en mann på 72 år. For drøye 22 år siden hadde jeg et lett hjerteinfarkt. Det resulterte i at jeg måtte få blokket ut to trange årer, samt at jeg ble satt på en kur bestående av Lipitor, Selo-zok og Albyl E. Denne kuren har jeg gått på i 20 år, samtidig med at jeg har holdt meg i god fysisk form. Så, for drøye to år siden, følte jeg ubehag med trykk i brystet ved forsering av lange og bratte bakker. Ubehaget ga seg imidlertid der terrenget flatet ut, men kom tilbake ved senere tilsvarende stigninger. Etter å ha opplevd dette noen ganger søkte jeg og fikk legehjelp. Hos en spesialist i hjertemedisin fikk jeg, etter diverse tester, vite at jeg og hjertet mitt var i god stand, men at blodprøver som ble tatt avdekket at LDL-kolestrolet hadde for høye verdier. Som svar på testene valgte legen å seponere Selo-zok, beholde Albyl-E og erstatte Lipitor med Atozet ( 10 mg/40mg). Dette skjedde for omlag et år siden. Ved en rutinekontroll hos min fastlege nylig fikk jeg vite at min totale kolestrolverdi nå er 3,4 og LDL-kolesterolet 1,9, som begge ligger lavere enn de aktuelle referanseområdene. På spørsmål fra meg fikk jeg vite at dette var resultatet av en intendert inngripen, samtidig som jeg fikk forståelsen av at totalkolestrolet nå var i laveste laget. Så da lurer jeg på hvordan dette skal tolkes ? Bør jeg fortsette som før, eller er jeg på ville veier ? Jeg er takknemlig for et minst mulig tvetydig svar !

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

En totalkolestertolverdi på 3.4 og LDL på 1.9 er meget gunstige verdier for en pasient som har hatt hjerteinfarkt. Verdier på 3.4 kan høres lavt ut for oss i vestlige land, men dette er et het vanlig nivå av kolesterol i mange land hvor man har et magert kosthold og er mer fysisk aktive. Nyfødte i Norge ligger mellom 2 og 3 i kolesterol. Det er ingen ugunstige effekter av å ha et så vidt lavt kolesterol som 3.4.

Hjerte/kar

Hjerte som slår borti leveren

Tok mr av hjertet. Der vises det at for hvert hjerteslag slår hjertet borti leveren. Er det normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Hjertet ligger rett over mellomgulvet(diafragma), og rett på undersiden ligger leveren. Dette mellomgulvet er en relativt tynn menbran.

Hva som menes med at hjertet "slår borti leveren" er jeg usikker på. Det er ikke en vanlig medisinsk formulering. Jeg tror du skal snakke med den legen som har rekvirert MR-undersøkelsen og spørre om dette er noe som vurderes å være unormalt.

Kosthold

kolesterol og kosthold

Jeg har normalt blodtrykk ,men høyt totalkolesterol.Jeg legger om kostholdet og spiser hvitløk hver dag,samt rød ris som inneholder hypocol.betaglukoner og mest vegetarkost.Hvorfor vil legen m.en gang selge statiner.? Jeg opplever bedring v.kostholdsendring.Men det var mitt eget forslag..min teori er at har kosten påført høye lipidverdier ,må det vel også gå an å redusere de ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Kostholdet har stor betydning for hvilke nivåer vi har av kolesterol i blodet. I tillegg spiller også arv en meget stor rolle. Rød ris og hvitløk, og også enkelte andre matsorter har moderat kolesterolsenkende effekt. Erfaringsmessig klarer man å oppnå vel 10 % reduksjon i kolesterol når man legger om kostholdet, men det er stor variasjon fra person til person.

Statiner er meget effektive kolesterolsenkende medisiner, og senker gjennomsnittlig kolesterol i overkant av 30 %. Statinene har i tillegg effekter som på andre måter enn senkningen av kolesterolnivået er gunstige hos pasienter med koronar hjertesykdom(angina og hjerteinfarkt). De aller fleste med slik sykdom bør bruke statiner.

Lunge, Kols

KOLS og hjertebank

Hei jeg er en kvinne på 64 år med veldig hurtig puls, i bevegelse er den fort oppe i 110 det er veldig plagsomt alt må gå i sakte tempo, men når det er sagt så faller den raskt tilbake under hvile.jeg har en kols i lungene mine det er ikke tung pust jeg er etter her men hjertebanken som er problemet.Vil medikamentet Bisoptolol være til hjelp her tro, er litt engstelig av meg.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

En puls på 110 under fysisk aktivitet er ikke veldig høyt, og det virker normalt at den raskt faller under hvile. Det høres imidlertid ut som om dette oppleves ubehagelig for deg, og at dette er noe som er tilkommet. Derfor synes jeg du skal be om en time hos fastlegen, og blant annet ta et EKG.

Bisoprolol er en såkalt betablokker. Denne gruppen av medisiner har man vært forsiktig med å bruke hos pasienter med uttalt lungesykdom, fordi de kan forverre tung pust. Nå er riktig nok bisoprolol en moderne betablokker(mer spesifikt virkende), og disse virker mindre på andre organer enn hjertet. Du bør nok gjennom en mer grundig hjerteundersøkelse før det er aktuelt å bruke betablokker for å senke pulsen.

Kosthold

kolagen Plus

Hei, jeg bruker Simvastatin. Har lyst til å prøve Collagen Plus. Er det OK å bruke begge disse samtidig?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg kjenner ikke til om kosttilskuddet Collagen Plus kan inneholde stoffer som påvirker mengden av simvastatin i blodet. Du bør forhøre deg med de som selger collagen Plus om dette kan være et problem. Noen få kosttilskudd påvirker mengden av simvastatin i blodet, men jeg har ikke hørt Collagen Plus nevnt blant disse kosttilskuddene.

Fysisk aktivitet

Brystsmerter

Hei! Er en snart 20 år gammel jente med diabetes type 1 og cøliaki. Har de siste 5 dagene hatt en god del brystsmerter på høyre side, som går «rundt» og bak til høyre side av ryggen også. Er en blanding av trykkende og stikkende smerte, er konstant, men er ekstra vondt jo mer jeg gjør, også til tider vondere ved innpust. Jeg jobber på et sykehjem så er jo i aktivitet hele dagen, men har ikke merker at jeg har gjort noe spesielt som kan være årsaken til smertene. Har også hatt en del vondt i hodet de siste 6-10 dagene. Noen peiling på hva dette kan være? Og burde jeg bestilt en time hos fastlegen for en sjekk?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg synes du skal be om en time hos fastlegen for å gjøre en undersøkelse i forhold til smertene du har kjent.Smerter i brystet kan jo komme fra flere organer, som lunger og hjerte, men slik du beskriver hvordan du kjenner dette så høres det mest sannsynlig ut at det kommer fra muskulaturen. Jeg tror ikke disse plagene har noen sammenheng med at du har type 1 diabetes eller cøliaki.

Hjerte/kar

Ekstraslag og hjertebank

For en stund siden har jeg begynt å føle at hjertet mitt slår litt annerledes: ekstraslag og jeg bare føler hvordan mitt hjerte jobber (vanligvis jeg føler jeg det ikke) Dette begynner å bli som regel hvis jeg er trøtt eller ved fysisk aktivitet. Av og til kommer smerte i brystområdet som følger med svimmelhet. Hva kan forårsake dette hvis hjertet mitt er friskt (har vært hos kardiolog)?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Du skriver at du har vært hos kardiolog. Det pleier å innebære at du er grundig undersøkt både i forhold til hjerterytmen din, og om de andre symptomene du kjenner(smerte i brystområdet, svimmelhet osv.) kan være uttrykk for alvorlig hjertesykdom. Jeg oppfatter deg slik at kardiologen ikke fant sikre tegn på hjertesykdom.

Undersøkelsene man gjør hos spesialisten(kardiologen) har en stor grad av treffsikkerhet i forhold til å avdekke alvorlig sykdom. Allikevel er det ikke alltid undersøkelsene fanger dette opp. Det høres for meg ut som om du fortsatt har plager og er bekymret for hva dette kan være. I første omgang foreslår jeg at du går tilbake til fastlegen din, og at dere gjennomgår rapporten han eller hun fikk fra kardiologen. Kanskje bør man gjenta noen av undersøkelsene, eller gå videre med mer avanserte undersøkelser på sykehus.