Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Test for skalldyrallergi

Hei Jeg lurer på om man kan ta en allergitest som spesifikt viser hvilken type skalldyr og bløtdyr man ikke tåler. Vet jeg er veldig allergisk mot reker, og litt mindre allergisk mot krabbe. Noe mer enn dette fikk jeg ikke testet hos fastlegen. Kan det hende at jeg tåler f.eks blåskjell? Hvor kan jeg I så fall få tatt denne testen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig å tåle en type skalldyr og reagere på andre. For å finne ut det kan en blodprøve med spsifikk IgE for hvert skalldyr være til hjelp. Blodprøve kan tas hos fastlege eller spesialist.Prøveresultatet tolkes og se i forhold til dine symptomer.

Avhengig av prøveresultatet og hvor kraftig reaksjon som kan forventes kan du prøve ut andre skalldyr enn dem du ikke tåler. Dette må du og legen bli enige om før du setter i gang. Detter gjøres av og til også uten at det tas en IgE analyse.

Bløtdyr omfatter muslinger, skjell og blekksprut. De tillhører en annen familie enn skalldyr så mange skalldyrsallergikerer tåler de.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Mistenker kronisk perikarditt

Hei. Jeg mistenker sterkt at jeg har kronisk pericarditt. Har vært syk i et års tid. Kraftig nattesvette,vondt i brystet veldig ofte,vondt i brystet når jeg hoster eller nyser, hjerterytmeforstyrrelser med tung pust og veldig uvel( litt nå og da) koker i brystet, trykk og press i brystet med tung pust, hevelser i abdomen,litt vann i føttene(hevelse) trykk i halsen og hevelser på halsen, holder meg stort sett i senga og på sofaen,orker ingenting, veldig mye tung pustet (aldri røkt)

På mr viste det at hjertet tar borti leveren på hvert hjerteslag, når jeg ligger på ryggen og puster dypt inn får jeg vondt i brystet, aldri slått ut på ekg eller crp, skal det gjøre det?? Hadde luft i hjerteposen sommeren 1994.

Jeg er meget svak og er desperat etter å få hjelp og bli tatt seriøst. Ingen leger har mistenkt pericarditt pga normal ekg og normal crp. blir jeg stående oppreist blir jeg svimmel og kan få brystsmerter. Hva bør jeg gjøre videre?? Har vært til ganske mange leger og tatt mr av hjertet (stod det var normalt, var en del fett rundt pericard). Vært tidligere veldig godt trent. Ikke spesielt overvektig heller. Angiografi viste fine årer. Mistenker dette er 3 pericarditten jeg har. Første hadde jeg i 2012 og etter den begynte det å bli trykk i brystet. Hilsen mann 43 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er i en fortvilet situasjon og det er dessverre ikke sikkert jeg kan skrive så mange gode råd.

At du har vært gjennom omfattende utredning som ikke viser noe galt, er jo egentlig en veldig positiv ting. Det betyr at det i hvert fall ikke er noen farlig tilstand. Men likevel har du plager som forringer livskvaliteten din og som gir deg mye plager. Det er frustrerende å ikke vite hva som er årsaken.

Du mistenker selv kronisk perikarditt. Dette er en diagnose som vanligvis stilles på bakgrunn av typisk sykehistorie, symptomer og funn. Årsaken er oftest virus, nyresvikt eller en autoimmune eller reumatisk lidelse. Derfor tar vi gjerne prøver for å sjekke for disse tingene. Videre kan perikarditt iblant sees på EKG (ST-elevasjoner) og på ekkokardiografi i form av økt væske rundt hjertet. 

Hvis den akutte betennelsen har "brent ut" og man gjenstår med irritasjon og smerter i hjerteposen kan det være vanskelig å stille diagnosen sikkert. Da har man ikke lenger noen objektive funn å lene seg på. Et alternativ da kan være å gjøre et behandlingsforsøk som ved perikarditt og se om plagene blir borte. Blir de det, kan det tyde på at det virkelig var pericarditt som var årsaken. Snakk med legen din om denne muligheten.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Kols og rask forverring i lungemålingene

Hei. Min mann er i 50 årene og har hatt kols i 8 år. De siste året har ting blitt verre og verre når det gjelder resultater hos legen. I oktober 17 fikk han beskjed om at lungene har en alder som en 87 åring. I desember 17 fikk han beskjed om at han må ha månedlige møte med legen og nye scoringer. Nå i januar har han tatt en ny test og resultatene faller med 10% i gjennomsnitt per måned. Han ligger i dag på 63% i lungekapasitet. Helsevesenet ytrer stor bekymring og sier at fortsetter det å falle til februar må en lungebiopsi tas. Mannen min har prøvd forskjellige inhalasjonssaker, men ingen av de hadde en positiv effekt på ham. Han står derfor ikke på noe i dag da beskjeden lyder som følger at det ikke finnes mer å prøve. Han er litt overvektig, men klarer seg fint i det daglige. Gjør tungt arbeid på jobben sin og går ca 8500 skritt om dagen i et litt kvikkere enn rolig tempo. Sitter sjelden stille og man hører ikke på pusten at noe er galt. Som pårørende tar jeg dette tungt og aner ikke hva jeg skal forvente. Jeg er klar over at forventet levealder er kanskje 8 år til.. men vet ikke hva jeg skal forvente skjer i møte med lege og hva jeg skal fortelle mannen min om fremtidig løp og hendelser i forbindelse med hans sykdom. Hva skjer ved lungebiopsi? Hva er utsiktene etter en lungebiopsi? Vil livet endres drastisk jo raskere dette går? Hva kan vi forvente skjer? Hva må jeg være obs på i oppfølging? Annet? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å være konkret i mitt svar til deg. Men jeg forstår at du er bekymret. Likevel er det pustekapasiteten som han selv opplever som er den viktigste. Forkjølelser og dagsform kan gi dårligere målinger. Likeså kan tungt vær også påvirke lungefunksjonen negativt. Men jeg synes jo en reduksjon på 10% per måned høres mye ut. Jeg regner med at det er lungespesialist inne i bildet når det måles så rask reduksjon i lungefunksjonen.

Eventuell lungebiopsi kan tas under røntgengjennomlysning gjennom brystveggen, eller innenfra gjennom et bronkoskop. Før dette vil man sikkert gjøre en nøyaktig gjennomgang med blant annet CT-undersøkelse. Lungebiopsi er bare en vevsprøve som tas ut for å finne ut mer om vevet i lungen. I seg selv vil ikke det forandre noe på sikt. Det er det eventuelt selve lungesykdommen som gjør. 

Det er nok ikke mulig for meg å svare meningsfylt på dine øvrige spørsmål. Det er imidlertid legen som bør snakke med mannen din og forklare tilstanden nærmere. Håper dere får god hjelp videre!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Problemer med pust i kulda

Hei. Jeg hadde tre hjerteinfarkt for ca 5 år siden, er stentet to ganger, 49 år gammel. Ikke fungert 100% siden sykdommen, dessverre. Går på de vanlige medisinene for å holde kolesterolen i sjakk. Spørsmålet mitt er at jeg sliter veldig i kulden med pusten, blitt verre med årene. Når det er under minus 5-6 så føles det spesielt ille. Blir for sliten og finner ikke pusten. Føles som noen trykker nevene i siden på lungene. Er jeg ute en god stund så føles det som at det er vonde "knuter" i lungene. Dette vedvarer en stund etter kommet inn også. Beste beskrivelsen jeg kan komme på. Legene på sykehuset sa den gangen at kulde kan være noe problem, men utdypet det ikke nærmere som jeg kan huske. Fastlegen er ikke veldig interessert, sier at det er sammensatt og kan være påvirket av psykiske ting. Jeg lurer bare på om jeg er på "bærtur" eller om dette er kjente problemer?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pusteproblemer i kulde er ikke ukjent. Plager med pusten i kulde kan være pga lungesykdom, for eksempel astma. Men også angina pectoris pga trange koronarkar kan gi symptomer som ligner. I utgangspunktet ville jeg anbefale at du får utført en lungetest, og hvis den ikke viser noe, gjennomføre en anstrengelsestest i kulde for å se om det fremkommer noe mer på pusteprøven. Noen ganger trenger man ikke finne noe på de vanlige prøvene, for eksempel hvis bronkiene er særlig følsomme for kulde.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Fortetning i lungen

Har en liten fortetting i høyre overlapp,kan det være kreft eller bare infeksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Fortetning i lungen kan være mange forskjellige ting. Arrforandringer etter infeksjon, godartet vekst eler kreft, men det er ikke mulig å vite uten å undersøke nærmere med for eksempel CT av lungene. Andre ganger tas nytt rtg.bilde for å se om det går spontant tilbake hvis man har sterk mistanke om infeksjon. Andre ganger andre tilleggsundersøkelser. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Gjentatte lungebetennelser uten kjent årsak

Jeg spør på vegne av kona, født i 1957 og som er yrkesaktiv. Hun fikk sin første lungebetennelse (lb) for ca. 10 år siden etter en særdeles kald og våt utflukt. Neste lb feb 2017, deretter april 2017 og nå igjen i jan. 2018. Hun jobber i forsvarsindustri og blir daglig utsatt for nikkelstøv og karbonstøv. Det jeg lurer på om det kan være en sammenheng mellom arbeidsmiljøet og de stadige tilbakefallene til lb? For de tre siste utbruddene finner vi ikke annen, umiddelbar sammenheng. Hun går ikke på medisiner p.t. for eneste påviste sykdom, Ulcerøs kolitt Hvordan går vi eventuelt videre? Kari røykte 5 per dag i perioden 1977 - 1991, og har vært absolutt ikke-røykende siden 1991.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker jo som om hun er blitt disponert for lungebetennelse. Det ville nok være lurt å få undersøkt lungene med lungefunksjonsundersøkelse (spirometri) og røntgenbilde og evt CT-undersøkelse av lungene. I noen tilfeller kan det skyldes ugunstig påvirkning av luftveisirritanter og luftforurensning slik at slimhinnene blir mer mottagelig for infeksjoner. Andre ganger kan det skyldes at det er forandringer i luftveiene/slimhinnene som gjør at slimet ikke dreneres god nok, eventuelt må man undersøke om hun har godt nok med antistoffer i blodet. Uansett er det nok lurt å få sjekket dette ordentlig.

Lunge

Kraftig hoste etter ukjent eksponering

Hei. Jeg oppholdt meg i et kjellerrom hos en bekjent i ca 1 time. Jeg kjente en eiendommelig lukt og etter hvert kløe/irritasjon i øvre luftveier mens jeg var der. Få dager senere utviklet jeg hoste med mye grønngul puss som kom opp. Jeg hadde og har ingen andre symptomer på sykdom knyttet til hosten. Min allmenntilstand er helt normal, så jeg fortsatte tungt fysisk arbeid ute. Etter ca 10 dager oppsøkte jeg fastlege. CRP var 5. Ingen feber eller slapphet. Bare kraftig hoste som ikke gir seg. Hoster ekstremt mye på natten og har utviklet smerter i mave/rygg grunnet hosten. Sliter nå med å få opp slim. Stort sett bare små mengder blankt slim nå, iblant med mindre fortykninger av gul karakter. Ofte kommer ingen ting opp. Jeg har en ekkel følelse av at rommet jeg oppholdt meg i hadde mye muggsoppsporer i lufta. Går det an å finne ut om jeg har blitt syk av muggsopp/midd/støv? Hilsen mann 65 år i god form.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som det kan ha vært en akutt bronkitt som du utviklet. Da trenger man ikke få veken feber eller høyCRP. Og almenntilstanden er ofte lite påvirket. Det virker jo som om det har vært kraftige irritanter i luften i rommet du oppholdt deg i,eventuelt noe du reagerte allergisk på. Det er vanskelig å vite hva det var nå i ettertid. Hvis man skal finne ut om du har allergi mot noe, kan man gjøre allergitester. Det virker ikke som det er noe særlig å dyrke når det er blitt blankt slim igjen. Men hosten din indikerer vel at infeksjonen/irritasjonen har ført til at slimhinnene dine er blitt ekstra følsomme, forhåpentligvis bare for en kortere periode. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

kols, bedre testresultat og slimbroblemer

Hei! Jeg har, det fastlegen min kaller det, en begynnende kols. Jeg har nesten ikke noe hosting og jeg har slutta å røyke. Jeg har ikke noe problem med å gå fort i motbakker, jeg jogger "regelmessig" 4-6 km hver søndag. Mitt problem med kolsen er at jeg sliter med å få opp slim, særlig om morran. Jeg fikk derfor Spiriva, som jeg inhalerer til noenlunde samme tid hver kveld (kveld fordi det er den tid på dagen som det er enklest for meg). Men, selv etter tre ukers bruk, synes jeg ikke at det har hatt noen påviselig effekt (mindre slimproduksjon). Er det jeg som er utålmodig eller virker ikke Spiriva like godt på alle pasienter med kols? Sist jeg var hos fastlegen (og da jeg fikk resept på Spiriva), hadde jeg økt et tall fra 75 til 86 på nesten et år, tror jeg det var og det skulle være positivt. Fastlegen trodde forbedringen kunne skyldes at jeg hadde slutta å røyke. Er det det som noen er opptatt av og som kalles metning? Hilsen Arne Svartis

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg tenker du skulle ha kjent en effekt av Spiriva etter tre uker, men det er som du skriver ikke alle som har like god effekt av alle medisiner. Det at du har sluttet å røyke er det eneste som kan være med på å bremse kolsutviklingen, og noen kan også blåse bedre pusteprøver etter røykeslutt. Jeg vil tro at de tallene du nevner er i forhold til pusteprøven og et av barometrene en får svar på når du fåretar en spirometri. Det er kjempefint at du har klart å slutte å røyke også regelmessig trening med både kondisjon og styrke er avgjørende. Ta gjerne kontakt med en fysioterapeut som kan sette opp et treningsprogram for deg. Hvis du sliter med å få opp slim kan regelmessig trening (du bør nok trene mer enn en x pr uke) og rikelig inntak av væske være avgjørende. Det finnes også slimløsende tabletter som du kan spørre fastlegen om det er mulig å få skrevet ut en resept på.  Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

Forvirret

Hei. Er forvirret vedr kols. Jeg er en mann, 74 år gml, som hadde bronkitt til jeg vokste den av meg som 12- åring. Fikk ikke pusteproblemer før jeg som 30 åring flyttet inn i nytt hus med sponplater (som den gang var behandlet med formaldehyd) Store pusteproblemer og Astma-diagnose av lungelege. Allergisk, primært mot husstøv, pluss pollen, inkludert burot. Forsøk med immunbehandling - medisinert med bricanyltabletter og - spray Har ikke røyket siden Jan, 1979. Har de siste femten årene gått på Ventoline, seritide og kortisonpreparat. Det har siden 2012 vært en strid mellom sykehusleger og lungelege vedr diagnose kols/astma. Sykehuset sier: Kronisk = kols.. Lungelegen: Kronisk Astma. Hva er forskjellen i behandling og prognose? Hilse forvirret mann

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er fullt forståelig at du er forvirret, men det kan noen ganger være vanskelig å skille helt mellom disse to lungediagnosene. Forskjellen i grove trekk går ut på at ved astma så kan du ha større nytte av medisiner, og at en astmatiker kan svinge mer i lungefunksjon påvirket av ulike irritanter enn en kols syk. Kols er en sekkebetegnelse på kroniske lungesykdommer som gjør det trangt å puste. Du kan også der ha en astmakomponent. Viktig uansett er riktig medisinering, trening og unngå. Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde