Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertebank

Etter arbeid legger jeg meg på ryggen og slapper av og hjerte galopperer selv om jeg ligger rolig, det har skjedd flere ganger alltid når jeg ligger, må puste ekstra

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 23. januar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Hjertebank kan man bli oppmerksom på hvis hjertet har en annen aktivitet enn det har til vanlig. Mange typer hjertebank er helt ufarlig, og kan forekomme hvis man opplever angst, stress, at hjertet slår ekstraslag, uregelmessig hjerterytme. Noen mennesker er mere oppmerksom på dette enn andre. Nyoppståtte uregmessigheter i hjertets aktivitet bør registreres, og dette kan gjøres hos egen lege ved hjelp av EKG. Det er ikke mulig å si noe om din "galopperende" hjerterytme uten en slik undersøkelse, og det gjør du enkelt hos fastlegen din.

mvh
Marita L. Bjerke

 

Rettigheter

Krav på yrkesskade som 12-åring

Hei. På høsten i 2017 ble det oppdaget et brev i forbindelse med rydding,hos mine foreldre. Der fant de et brev fra den gang Trygdekontoret, fra 1994. Der står det at jeg har fått godkjent yrkesskade fra og med 01.02.94. Var utsatt for en ulykke på barneskolen. Er per i dag 70% ufør.Fikk endelig innvilget dette i mai 2015,etter mange år med "kamp" mot systemet. Jeg har ikke noen gang fått vite at jeg har fått godkjent noe yrkesskade. Ihvertfall ikke som jeg kan huske. Jeg var jo bare 12 år den gangen. Så mitt store spørsmål er: Har jeg krav på noe mer enn de 70% som jeg er ufør? Noe form for erstatning?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du skriver ikke om du har fått godkjent yrkesskaden med 70 % medisinsk invaliditet eller om 70 % refererer seg til yrkesmessig uførhet. Uten tilgang til saksdokumentene, er det uansett vanskelig for undertegende å vurdere om du har fått korrekt yrkesskadeerstatning.

At saken ble glemt av dine foreldre, gir ikke rett til noen erstatning utover det som du eventuelt har krav på etter yrkesskadereglene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Opptreningsinstitusjoner og fritt behandlingsvalg

Fritt behandlingsvalg ved LHLs sykehus og rehabiliteringssentra. Kan jeg be fastlegen sende henvisningen direkte til LHLs sykehus evt. rehabiliteringssentra eller må henvisningen sendes regionalt helseforetak, i mitt tilfelle Helse Nord? Egenandel 2 på rehabiliteringssentra, f eks Glittre, Skibotn? Egenandel 1 på reise utenfor egenhelseregion?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

 

Fra 1. juli 2017 er private opptreningsinstitusjoner omfatter av fritt behandlingsvalg. For å kunne benytte deg av dette, må du være tildelt rett til spesialisert rehabilitering på en opptreningsinstitusjon. De som bor i Helse Nord må få legen til å sende henvisning til Regional vurderingsenhet (RVE). Når du er innvilget rehabilitering av RVE, kan du gjennom fritt behandlingsvalg velge LHL- klinikkene Skibotn. Bor du i en annen helseregion, er der du søker om rehabilitering. Innvilges dette, kan du bruke retten i alle helseregionene.

Egenandelen er omfattet av tak 2.

Ved bruk av fritt behandlingsvalg utenfor egen helseregion, er det en egenandel på reise på inntil 400 kroner hver vei. Denne egenandelen er ikke omfattet av noen av frikortordningene. Innenfor egen helseregion, er det de vanlige reglene for dekning av reiseutgifter som gjelder.

Med vennlig hilsen Atle Larsen 

Lunge

Stiv i ryggen av astma?

Hei, 45 år gammel kvinne med diagnostisert lett astma for 7 år siden. Bruker symbicort 2 inh. daglig. Kjenner ofte behov for mer og tar det spesielt ved forkjølelse. Jeg opplever ofte å kjenne på stivhet midt i ryggen og at bryst/rygg "utvider" seg. Er dette vanlig for astma pasienter?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 22. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Mange med astma kan få plager med stivhet/smerter i bryst/rygg/ribbein etter perioder med luftveisplager fordi de hoster mye. Hvis man ofte opplever tung pust, er det vanlig å gå med oppheiste skuldre som igjen kan gi plager fra skuldre og nakke. Jeg anbefaler at du sjekker ut plagene dine med legen ettersom du skriver at du har en lett astma, noe jeg tolker som at du har lite symptomer?
Det er også vanlig at man trenger å øke dosen med medisiner ved f.eks forkjølelse. Et egenbehandlingsskjema som du og legen setter opp sammen, kan være nyttig. Det skal inneholde faste daglige medisiner og hva som skal tas hvis astmaen blir verre. Skjemaet skal være så detaljert at det ikke er noen tvil om hvilke doser som skal tas. Det må også stå hva man skal gjøre hvis behandlingen ikke virker. På den måten kan man lettere mestre endringer i sykdommen på egen hånd uten å oppsøke lege.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal 

 

Lunge

Vokse av seg kuldeastma

Kan man vokse fra kuldeastma man har hatt som barn, men få astmaen tilbake i senere tid?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 22. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er mulig, men ikke vanlig å vokse av seg astma, men astmaen kan endre seg og bli bedre eller verre i ulike faser av livet. Nesten halvparten av barn mellom 2 - 10 årsalderen får en markant nedgang av astmasymptomer, men i mange tilfeller kommer sykdommen tilbake senere i livet.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 


 

 

Hjerte/kar

Buprenorfin og hjerterytme

Kan espranor bupenofrin ha en negativ virkning på hjertet slik som uregelmessig hjerterytme (hjertebank)? Hvis ikke, hva kan dette være og kan det være farlig å gå over lengre tid med?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har uregelmessig hjerterytme eller hjertebank er det viktig at du oppsøker legen din og får undersøkt dette. Det kan være mange årsaker til slik puls og det er viktig finne ut hva som er galt, og om det trenger behandling. Buprenorfin kan di hjertebank iblant, men om dette er årsaken hos deg må legen din vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk i høyden

Hei, Jeg kommer nettopp hjem fra ekspedisjon til Aconcagua Da jeg var kommet på ca.3000 m.o.h ble jeg mer og mer "utenfor" . De andre registrerte at jeg gjentok meg selv, snakket sakte og tok ikke med vann på tur. Selv husker jeg ingenting fra denne dagen ( vi gikk 14 km). Fikk nok drikke likevel. De andre sørget for at jeg drakk mye. Jeg ble evakuert med helikopter til medisinsk hjelp. De var redd for slag, hjerneødem etc. Det ble målt bra oksygenmetning på vei ned med helikopter. Da jeg kom ned til privat sykehus i Mendoza ble det tatt ekg og undersøkt for slag. Uten å vise noe utslag av dette, ble det registrert veldig lavt blodtrykk. Jeg går på blodtrykksmedisin Atacand 8 mg. og tok dette på turen. Hadde en døgnpumpe for å måle blodtrykket før turen. Da var blodtrykket ganske lavt, så jeg gikk ned fra 16 mg. til 8 m.g i samråd med vikarierende fastlege.

Har før vært på Kilimanjaro 5895m.o.h i mars 2016 og på Breithorn i Alpene 4165 m.o.h nå i sept. 2017 uten å merke noe slikt. Det som er forskjellig på denne turen her er at jeg første dagen glemte solbrillene der hvor vi hadde pause og måtte gå litt på for å nå dem igjen. Fikk nok høy puls (noe man ikke bør få i høyden). Kan høy puls i høyden gjøre at man får slike symptomer? Føler meg fortsatt litt slapp men har hukommelsen og det kognitive i orden.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I forbindelse med stigning/nedgang på høyder skjer det endel forandringer i kroppen. Jeg kan nok ikke gjøre rede for alle de da det er utenfor mitt spesialfelt. Luften er tynnere i høyden og kroppen og hjernen får mindre oksygen. Dette kan nok gi forvirring og hukommelsesproblemer. Studier har også vist at det skjer endringer i hjernen etter en fjelltur.

Når det gjelder blodtrykket ditt kan det hende at du ble dehydrert og at effekten av Atacand sånn sett ble for sterk og ga det lavt blodtrykk.

Jeg anbefaler at du går til legen din og får gjort en generell sjekk av kroppen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner og lang QT-tid

Jeg har lang QT tid genet,, men bruker ikke medisiner. Dersom jeg trenger allergimedisiner, finnes det noen som kan brukes for bl.a. hoste? Fikk resept på Kestine, men apoteket sa jeg ikke kunne bruke de pga lang QT-tid.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes flere alternativer som kan brukes med lang QT-syndrom. Cetirizine skal være trygt. Hør med legen din for å få resept.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forvasler om hjerteinfarkt

Forvarsler om hjerteinfarkt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et hjerteinfarkt inntreffer når en trang hjertekransåre plutselig går tett pga en blodpropp. Det kjenner man gjerne i form av smerter i brystet, halsen og skuldrene. Noen blir tungpustne og kvalme også. Mange har ingen symptomer inntil de plutselig får infarktet. Men endel merker litt småsmerter i brystet til og fra i flere måneder i forveien. Smertene kommer gjerne med fysiske anstrengelser, men også i hvile. Har man slike plager bør man oppsøke lege for å få dem sjekket ut.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Er det diastoliske trykket bra?

Jeg er en aktiv 75 åring med blodtrykk 136/68. Er dette diastolisk trykket ok, eller litt for lavt. Tar blodtrykkssenkende medisin 1 tabl/dag Amlodipin 5 mg. Det

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på 136/68 høres jo perfekt ut. Nei, det diastoliske trykket virker ikke for lavt. Behandlingen du får ser ut til å virke fint.

Mvh

Wasim Zahid