Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Plager etter infarkt og stent

Hei ble operert etter hjerte infarkt 6 NOV og de satt inn stent eller hva det heter men det jeg lurer på er att nå når jeg ligger på rygg da blir jeg kvalt på en måte og en veldig rar følelse i hals og venstre arm , og bryst nesten som en kul i halsen , har dette noe med saken og gjøre

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva plagene dine skyldes, men gitt din historie må man jo tenke på hjertet. Jeg ville lurt på om alle de trange årene ble behandlet eller ikke. Kanskje finnes det fortsatt trange årer som trenger behandling?

Det er også interessant å finne ut hvordan hjertet ditt har det etter infarktet. Er det blitt en stor skade og svekkelse? Dette må sjekkes med ultralyd av hjertet. Jeg vil anbefale deg at du snakker med fastlegen din og evt får en henvisning til hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atreitakykardi og radiofrekvensablasjon

Hei, Jeg er en 30 år gammel jente som har fått påvist paroksysmal atrietakykardi. Denne utløses lett, stort sett flere ganger hver dag, og da spesielt i forbindelse med raske stillingsendringer, gåing i trapper og når jeg står lenge i ro i oppreist stilling (feks. ved dusjing). Den utløses også ofte ifbm trening, slik at jeg ofte har høy puls under store deler av økten uavhengig av belastning/tempo. Jeg merker lite til arytmien, har lite eller ingen plagsomme symptomer. Har aldri registrert puls over 215-220. Jeg har imidlertid hatt en del treningsangst og generell bekymring/angst knyttet til tilstanden, men er nå blitt tryggere på at legene har funnet ut hva som er galt, og at dette ikke er farlig. Jeg har også begynt å trene igjen. Jeg har vert til flere kontroller på grunn av arytmien, gjennomført flere 24/48/72 timers EKGer, tatt to ultralyder av hjerte og tre sykkelbelastningstester. Det er ikke funnet noe annet galt med hjertet utover arytmien. Så til spørsmålene mine; - Kan den type arytmi som jeg har utvikle seg til noe mer alvorlig, eventuelt plutselig opphøre, eller er den "konstant"? - Jeg har blitt henvist til radiofrekvensablasjon, men er svært usikker på om jeg ønsker å gjennomføre et slikt inngrep. Jeg syns det virker omfattende og skremmende, og bekymrer meg for risikofaktorene. Ut fra min beskrivelse av min tilstand - er et slikt inngrep å anbefale? Vil det bli nødvendig en gang før eller siden uansett? - Lurte også på om du kan si litt om gjennomføringen av en radiofrekvensablasjon ved den type arytmi som jeg har. Har søkt etter informasjon på nettet, men det meste som er å finne er knyttet til ablasjon ved flimmer. Er risikofaktorene ved inngrepet de samme uavhengig av type arytmi som behandles?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Som du skriver selv så er ikke atrietakykardi (AT) i seg selv farlig. En fare kan være at høy puls over tid sliter ut og svekker hjertet, og fører til hjertesvikt. Men det er sjeldent.

Radiofrekenvsablasjon (RFA) av AT kan være en god behandling, og suksessraten ligger på 80% og oppover. Om man lykkes med å fjerne den avhenger av hvor i forkammeret den kommer fra. Komplikasjonsraten ligger på 1-2% og de fleste komplikasjonene er lettere og mindre farlige. En AT kan komme fra både høyre og venstre forkammer. Generelt er en RFA i høyre forkammer lettere og mindre komplisert enn en i venstre forkammer. Hvis RFA må gjøres i venstre forkammer ligner komplikasjonene mer på de ved RFA av atrieflimmer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hoste på utpust og urolige hjerteslag

Har hoste på utpust. Og urolige hjerteslag.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva dette skyldes, men det bør absolutt sjekkes hos legen. Her kan det være snakk om problemer med både lunger og hjertet. Ta kontakt med fastlegen for å komme i gang med utredning.

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag og sobril

Hei. Jeg har noen spørsmål angående hjertet som jeg virkelig håper du tar deg tid til å svare på. Dette er ting jeg har lurt på lenge, men ikke hatt mulighet til å stille til en fagperson. Ekstraslag på hjertet, såkalte ekstrasystoli: * hvis disse minsker i antall ved inntak av f.eks sobril, hva forteller dette deg? *Kan sobril noen ganger skjule/kamuflere hjertesykdom? Som f.eks atrieflimmer eller annen sykdom på hjerte? Puls som raser av gårde sammen med ekstraslag: Jeg opplever daglig mange ekstraslag. Ca 300 på en god dag, opp til 1500 kanskje på en dårlig dag. Ofte kommer de så tett at det føles som serier. Jeg kan ha ett normalt ekstraslag mellom 3-4 ekstraslag osv. Begynte for 2 år siden, men hat eskalert siden den gang. I natt våknet jeg av kaldsvette og rask puls sammen med ekstraslag. Jeg er noe usikker på om pulsen var ujevn/jevn eller hvor høy den faktisk var, men er jeg kan si med sikkerhet er at pulsen var høy. Tipper 140-150. Sovnet igjen til slutt. Når jeg våkner har jeg samme symptomer og pulsen vedvarer å være 140 utover de neste timene sammen med ekstraslag. Jeg får påfølgende vondt i magen og må flere ganger på toalettet. I tillegg føler jeg meg veldig urolig, klam og ubehag samt at jeg skalv syneligpå hendene. Følte meg slett ikke bra. Jeg har sinus-arytmi som gjør at pulsen påvirkes av inn-og utpust og jeg synes derfor det er vanskelig å si om pulsslagene mine er jevne eller ujevne. Skulle til nødtime hos turnuslege for sykemelding pga influensa denne dagen. Samboer kjørte meg da jeg var så urolig av dette at jeg tenkte å forsøke å ta en 1/2 sobril for å se om dette lunne hjeøpe. 5mg sobril ble inntatt og pulsen roet seg etter ca.20-30 minutter mens jeg satt inne hos legen. Ekstraslagene syntes å komme sjeldnere også. Pulsen sank etterhvert til rundt 89-90. Turnuslege måkte blodtrykk som var 118 over 76. Han lyttet ikke til hjertet, men mente det ikke var atrieflimmer jeg hadde opplevd. Han mente pulsen alltid skulle være ujevn i et slikt anfall. Mitt spm: Hva tenker du om dette? Jeg kan ikke si om jeg hadde jevn eller ujevn rytme mellom alle disse ekstraslagene og denne høye pulsen da jeg syns det er vanskelig å bedømme dette med jevn/ujevn. Hvis det ikke er atrieflimmer, hvorfor så høy puls så lenge? Og hvorfor føler jeg meg så syk når dette skjer? Slike anfall har jeg en gang innemellom, men ikke ukentlig. Nevner: Vært hos kardiolog for over ett år siden, tatt ultralyd og 24-timers ekg. Funn av 7 ekstraslag,intet farlig står det i papirene. Ekg på legekontor i samme periode har ikke klart å fange opp annet enn normal rytme, dog med høy puls (de mener det kommer av at jeg er engstelig for resultatet av testen) Dette er viktige spørsmål for meg og jeg håper virkelig jeg får svar på de. Det hadde hjulpet meg veldig. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei. Her følger svarene:

Hva betyr det at ekstraslag minker ved inntak av Sobril?
Det betyr at endel at årsaken til ekstraslagene hos deg skyldes angst, uro eller stress. Hjertet er sensitivt for stresshormoner og hos noen kan dette gi ekstraslag. Hvis stresset eller angsten fjernes, vil ekstraslagene også minke.

Kan Sobril kamuflere hjertesykdom, feks atrieflimmer?
Nei sannsynligvis ikke.

Angående anfallet på natten:
Iblant kan det komme så mange ekstraslag i serie at det vil en egen type arytmi som heter ventrikkeltakykardi. Dette regnes som en farlig type rytme som trenger behandling. Jeg vet ikke om du hadde dette eller noe annet, men det er helt avgjørende at du får tatt et EKG mens du har slik puls. Da kan legen se nøyaktig hva slags rytme du har. Man kan heller ikke utelukke atrieflimmer uten å ta et EKG. Derfor: Neste gang du har symptomer, kom deg til legen og få tatt et EKG, ikke Sobril.

Jeg synes også du skal ta en ny runde med 24-timers EKG og gjerne at du prøver å fremprovosere symptomene mens du går med testen.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Faren ved høyt blodtrykk

Hva skjer med kroppen ved høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når du trener eller anstrenger deg på andre måter går blodtrykket ditt opp midlertidig. Dette er normalt og ufarlig. Men endel personer har høyt blodtrykk hele tiden. Ofte finner man ikke noen spesiell årsak til dette, men det høye trykket skader kroppen hvis det får stå på i åresvis. Blodårene blir stive og sprø, nyrene skades og faren for å få hjerneslag eller hjerteinfarkt øker. Det er derfor viktig å behandle og forebygge høyt blodtrykk. Fysisk aktivitet og en normal kroppsvekt forebygger høyt blodtrykk. Reduksjon av saltinntaket hjelper også.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

AV-nodal re-entry takykardi

Hei, Jeg er en dame på 36 år, og har nylig fått påvist AV Nodal reentry tachykardi, etter et langt år med stadig kraftigere og hyppigere anfall. Hadde måneder med daglige anfall og puls over 215, varighet alt fra minutter til 7-8 timer, noe som endte med Sykmelding. Etter symelding har anfallene begrenset seg betraktelig, men pulsen svever høyt ved den minste anstrengelse. Blir utrolig sliten og kommer opp i ca 170-180 bare ved påkledning. Kroppen føles blytung, og jeg blir andpusten ved rolig gange, ikke unormalt med puls oppimot 210 under en kort spasertur. Jeg har hørt at det ikke er vanlig å få så høy og uregelmessig puls ved aktivitet med den diagnosen jeg har fått. Noen ganger kan pulsen også gå andre veien og være ned i 30-40, spesielt ved tunge løft/anstrengelse. Kan dette komme av for stor belastning over tid, eller kan det være flere ting som ligger bak? Vet at diagnosen i seg selv er en ufarlig rytmeforstyrrelse, med gode prognoser. Er henvist til behandling, men ventetiden virker til å være svært lang. EKG 1991- respirasjonsavhengig arytmi- normalt ifht alder. Tatt grunnet strømgjennomgang (ca20 min, lav spenning) EKG 2014- noe forlenget Qtc - Magnesium tilskudd. EKG 2017- tatt tre timer ut i anfall- målt til 190. Isoptin utskrevet ca 2 mnd etter denne EKG. Tar ved anfall med varighet over 15min.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du innimellom har puls på 170-180 som også er uregelmessig, må man mistenke om du har noe annet i tillegg til AVNRT også. Kanskje en atrieflimmer. Det er derfor viktig at du får tatt et EKG mens du har dene uregelmessige raske pulsen på 170. Hvis den kommer ved anstrengelser bør det gjøres et AEKG som kan vise hvordan hjertet ditt reagerer på anstrengelse.

At du iblant får lav puls på 30-40 har nok ikke noe med AVNRT å gjøre. Du bruker isoptin og det kan være en bivirkning av dette. Hør med legen din. Jeg synes uansett det er grunn til å gjøre en ny 24-timers EKG også for å forstå mer av hva slags rytmer du har.

Det er bra at du er henvist til ablasjonsbehandling. Det løser ofte problemet permanent.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteklaff og blodtrykk

Hei, Jeg er en mann på 79 år. Har i de siste årene fått stadig høyere blodtrykk (overtrykket). Siste målinger ligger 180/80, puls 65 - 70. Jeg har også en hjerteklaff som er lekk. Kan feilen i hjertet påvirke høyt blodtrykk? Min fastlege er klar over forholdet men er ikke interessert i å utrede nærmere. Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke uvanlig at blodtrykket øker med alderen. Ofte finner man ingen underliggende årsak. Det er uansett viktig å behandle det høye trykket.

En lekkende klaff vil nok ikke gi høyt blodtrykk. Derimot kan stor forskjell mellom overtrykket og undertrykket skyldes en lekkasje i aortaklaffen. Hvis denne lekkasjen er liten eller middels stor gjør man ikke noe med den. Hvis den derimot er stor kan det være nødvendig med operasjon. JEg synes du skal undersøkes videre med en ultralyd av hjertet. Be legen om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stikninger i brystet og bilyd på hjertet

Jeg er en mann på 32 år. Jeg opplever til tider stikking i hjertet og trykk/ubehag i brystet. Når det stikker i hjertet blir smertene kraftigere hvis jeg puster dypt. Dette skjer flere ganger i uka. Jeg er i normal fysisk aktivitet. Ved en ordinær legesjekk da jeg var i militæret for ca 10 år siden hørte de en bilyd på hjertet. Noen år senere besvimte jeg og på en påfølgende legeundersøkelse hørte legen en bilyd på hjertet. Det siste året har jeg følt meg unormalt trøtt og sliten og må ofte ta pauser i arbeidet for hvile meg. Hva kan dette skyldes?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stikkende smerter som varierer med pusten har sjeldent noe med hjertet å gjøre. Det likner mer på muskel/skjellett-smerter eller irritasjon i lungehinnen (feks etter en luftveisinfeksjon).

Det at du har en bilyd har derimot noe med hjertet å gjøre. En bilyd oppstår når blodet går fordi en struktur i hjertet med høy hastighet eller turbulens. Dette kan skyldes en trang klaff, en lekk klaff eller et hull i hjerteskilleveggen. Men friske mennesker kan også ha en bilyd uten at det er noe galt.

Det at du har besvimt en gang og at du blir mer sliten og andpusten gjør at bilyden din må sjekkes videre. Du må få deg henvist til en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Dette gjøres av en hjertespesialist og vedkommende vil da kunne se hva som er årsaken.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Influensa med komplikasjoner til lungene

Hei. Har en venn som ligger på intensiven på Rikshospitalet med influensa type A, som har gitt komplikasjoner til lungene. Han var hos legen 29.12.18 hvor legen konstaterte lungebetennelse og han ble satt på apocillin. Sykdomshistorien var opp i 40 i feber i 5 dager før legebesøket, verking i muskler/ledd. Burde legen ha reagert annerledes? Bare timer etterpå ringte han legevakt da allmentilstanden ble enda dårligere, pusten ble enda mer tung, ble der avvist 2 ganger da de mente AB kuren måtte få tid til å virke. Få timer etterpå ble han funnet, blå på leppene og brystsmerter, ambulanse ble da tilkalt og han ble etter kort tid lagt i respirator. Her mener jeg flere har gjort feil! Vi vet ikke hvordan dette vil gå. Har du erfaring med dette? Hilsen bekymret venn.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er et uvanlig forløp av en influensa, men forekommer dessverre. Det er ikke mulig å forutsi utviklingen hos den enkelte, og det er overraskende når det tar en slik vending. Jeg tar utgangspunkt i at han var frisk og uten annen alvorlig sykdom på forhånd. Sykehistorien med høy feber og muskelverk er også klassisk ved influensa. Men en sjelden gang kan  altså utviklingen ta en alvorlig vei, enten fordi viruset angriper på en annen måte, eller fordi en bakterie gir utbredt sykdom med alvorlig infeksjon. Normalt ville man forventet dette som en større sannsynlighet hos en eldre person. En direkte undersøkelse hos legen istedenfor telefonkontakt da han ble dårligere ville trolig ha ført til en tidligere sykehusinnleggelse. Men dette er jo etterpåklokskap. Jeg håper han kommer seg tterhvert, og heldigvis er han under behanndling på et sykehus med høy kompetanse på området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Kommunalt frikort

Hei jeg bor i Elverum, kan jeg søke kommunalt frikort da?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kommunalt frikort er ikke en ordning kommunene er lovpålagt å ha. Det betyr at har ikke Elverum en slik ordning, er det heller ikke mulig å søke om dette frikortet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen