Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyere hvilepuls etter hjerteoperasjon

Har gjennomført bypassoperasjon for 10 uker siden. Alt har gått etter plan. Imidlertid er hvilepulsen min økt betydelig. 47 før operasjon og ca 80 etter operasjon. Blodtrykk er helt fint 125/80. Bekymrer litt siden jeg også går på betablokker. Hva kan være årsaken?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke uvanlig at pulsen går opp etter en operasjon. Du har vært gjennom et betydelig "traume" og stresset på kroppen kan vare i lang tid. Med tiden vil nok pulsen gå noe ned igjen. Hvis den ikke gjør det bør du kontakte legen din for en gjennomgang av hjertet. Ultralyd av hjertet vil være aktuelt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolmedisin og toluenforgiftning

To spørsmål: 1: Kan «original» testmedisin i et godkjent kolesterolprosjekt på noen måte påvirke allerede «etablert» angina hos pasient/testdeltaker? 2: Kan toluenforgiftning lagres i kroppen/i hvor lang tid og påvirke kroppen, f.eks. hjertet, og bidra til hjertesykdom etter lang tid? Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

1. Kolesterolmedisin senker kolesterolet og har en gunstig effekt på avleiringene i hjertekransårene. Dette vil stabilisere en angina og hindre videre forverring. 

2. Toluen kan påvirke en rekke organsystemer når du blir eksponert. Også hjertet. Men så vidt jeg vet opphører effekten når eksponeringen slutter, og det skal således ikke kunne forårsake hjertesykdom på sikt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer og trening

Atrieflimmer og trening Har fått konstatert atrieflimmer og går nå på de "vanlige" medisinene. Er 65 år og har syklet de 8 årene ca. 6000 km årlig, sykler også konkurranser. Grunnen til jeg startet med sykling, var en diagnose på 1 grad Kols. Det jeg lurer på om det finnes forskning på flimmer relatert til trening? Får mange forskjellige svar og primært skulle jeg gjerne trene som før mao ofte opp mot max puls.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved atrieflimmer kan mange pasienter trene normalt, også hardt. En forutsetning er at hjertefrekvens er godt regulert med medisiner. Noe av problemet med trening og flimmer er at pulsen kan bli altfor høy under økten. Da kan du få symptomer som andpustenhet, brystsmerter, svimmelhet og iblant også besvimelse. Det er derfor viktig at hjertefrekvens er godt regulert slik at man vet at du ikke kan få altfor høy puls. 

Samtidig er trening generelt sunt for hjertepasienter. Det kan redusere overvekt, senke blodtrykk og gi generelt bedre hjertehelse. Det er en fordel om du har flimmer. 

Det er ikke lett å gi konkrete og generelle råd rundt trening ved flimmer. Pasienter er ulike og tåler trening ulikt. Noen kan trene hardt uten problemer, mens andre blir dårlige. Man må neste teste ut sine egne grenser og finner ut hva som fungerer. En ide kan være  å få utført arbeids-EKG. Da får man belastet hjertet på ergometersykkel under overvåkning og se hvor mye du tåler. Be legen din om henvisning. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dele opp flyturen?

Etter en blodpropp, er det lurt å dele opp en lengere flytur f.eks å ta stopp i en storby en par dager og ta siste etappe et par dager etterpå, slik at jeg får to korte flyturer i steden for en lang flytur. Vil det minske risikoen for nye blodpropper med den løsningen her ? Jeg lurer på det da jeg har lest at det å fly kan være en risko for nye blodpropper.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner hva du mener, og det høres logisk ut, men jeg har ingen dokumentasjon å lene meg på som tilsier at flere og kortere flyturer er bedre få og lengre. Det viktigste er at du inntar adekvat med væske, er flink til å bevege deg i kabinen og evt. bruker kompresjonsstrømper hvis legen din anbefaler det. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Å leve med utfall etter hjerneslag/hjerneskade

Gjelder hjerneskade ervervet via traumatisk hjerneblødning: Utfallene kan minskes/kamufleres ved at resthjernen overtar funksjoner som er rammet. Hvordan tolke at f.eks følelsesmessige belastninger fører til at utfall "dukker opp" igjen. Kan det tolkes annerledes enn at det er resthjernen som sier at man må ta mer hensyn? Hvordan balansere slik at man ikke påfører seg selv skade?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det er et interessant tema du tar opp.

Det å finne balansen for hvilke påkjenninger du kan orke etter en skade før du går over "tålbar" grense, kan være vanskelig å kjenne på. Dagsform og andre påkjenninger kan også påvirke hvor mye du tålererer fra dag til dag, så det er vanskelig å finne fasiten. Noen opplever at påkjenninger som stress og travelhet, forventningspress, mye folk rundt seg, høye lyder (konsert), skarp sol, og som du selv skriver: følelsesmessige belastninger, kan senke terskelen for hva de tåler, og de ulike forventningene fra omgivelsene kan skape kroppslig stress og føre til at man orker mindre. Går du over din egen "tåleterskel" kan det føre til at du blir utmattet og sengeliggende, og noen opplever økte utfall i form av talevansker, større hukommelsesvansker og konsentrasjonsvansker. Planlegging, forberedelser, erfaringer, det å være åpen om egne utfordringer, justeringer, hvile, alt dette er råd gitt av andre som lever med utfordringer etter hjerneslag.

Du kan lese mer om fatigue på våre nettsider, og hør gjerne på vår podkast om fatigue, som ligger på samme side.

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

 

Hjerte/kar

Prate, smile, løfte

Helse... sier: Er det plutselig vanskelig å prate smile ... osv. Det kan være hjerneslag. Ring 113 Hvis du ringer 113 evt 116 117, så er du (bl. a.) garantert å måtte prate mye og lenge jeg synes det bør være mulig å gi et bedre livreddende råd.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

"Prate, smile, løfte" er symptomene som 8 av 10 personer beskriver å få når et hjerneslag rammer. AMK som svarer når du ringer 113 er nødt til å spørre etter symptomer og hvorfor du ringer, men så snart symptomer er identifisert som mistanke om hjerneslag, vil de sende ut ambulanse - samtidig varsles mottakende avdeling slik at de står klar og tar i mot når pasienten ankommer sykehuset. Jeg vil forøvrig legge til at du ikke bør ringe legevakt i en slik situasjon, da dette vil forsinke behandlingen. Hvert minutt teller når du rammes av hjerneslag!

Om du har forslag til bedre livreddende råd, så tar vi gjerne imot innspill!

mvh
Marita, LHL

Lavt blodsukker

Jeg må spise så ofte for å holde blodsukkeret oppe. Har ikke diabetes, det bare ser ut til å falle raskt. Jeg har sjekket med blodsukkermåler og som regel faller det ned til rundt 4 innen 3 timer. Når det vipper rundt 4 begynner jeg å føle meg litt kald og uvel. Jeg spiser en blanding av proteiner, fett og karbohydrater til hvert måltid og greit med kalorier. Er det noe jeg kan gjøre for å tåle fallene bedre eller holde det oppe litt lengre? Er slitsomt å spise så ofte for å føle meg bra.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Dette spørsmålet ligger utenfor ekspertområdet til LHL, jeg foreslår at du tar kontakt med diabetesforbundet, der kan du nok få praktiske råd som kan forsøkes.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

Allergi

Gutt på 6 mnd regerer på hunden til besteforeldrene

Hei!
Min sønn er 6 mnd, vi fikk katt og han ble veldig tett i nesen og fikk eksem i ansiktet. Etter 14 dager ga vi katten tilbake til oppdretter og han ble helt fin både i huden og nesen etter kort tid. Jeg vasket alt av tekstiler og skrubbet huset. Vi bor i et nytt bygg. Men mine svigerforeldre har en hund og de ser vi ukentlig og hver gang vi er der er sønnen min tett og eksemet kommer tilbake. Dagen etter er han fin igjen. Går det greit at de sees en gang i uken? Eller er det dumt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dette er ingen lett problemstilling! Ta en prat med besteforeldrene til gutten om at han blir syk av kontakt med hunden når dere er på besøk. Det er proteinene(allergener)i hår og flass fra hud/pels, urin og sikkel fra hunden som gjør at sønnen deres reagerer. Der hvor hunden har vært, vil det i større eller mindre mengder være allergener som skaper reaksjoner. Først kan dere prøve med at besteforeldrene vasker og støvsuger ekstra godt til dere kommer og holder hunden i et annet rom/utendørs etter vasken og til dere har vært der. De må også ta på rene klær uten allergener fra hunden. Om dette ikke hjelper, bør dere finne en annen løsning på hvor dere skal treffes.

Les om pelsdyrallergi her.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Reaksjon på sushi og lutefisk

Dame på 42. De siste gangene jeg har spist sushi og lutefisk, så våkner jeg dagen etter med opphovnet ansikt og hender/fingre. Kan jeg ha en form for intoleranse?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er mulig du reagerer på noe du har spist. Både sushi og lutefisk er måltider med mange ingredienser. For å finne ut om det er noe i maten bør du se etter mønster, var det en ingrediens som gikk igjen alle gangene, eks torsk, og prøve dette alene og se om symptomene gjentar seg.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hud

Eksem på penis

Hei, jeg sliter litt med en blanding av eksem og sopp på glans og under forhuden på penis. Dette forårsaker litt irritasjon på penishodet. Bruker en krem som heter Betnovat med Chinoform som vedlikeholdsbehandling 2 ganger i uken. Dette holder ting bra, men problemet er at dette forårsaker litt svie og irritasjon noen cm inn i urinrøret. Finnes det noen krem som jeg kan benytte til å smøre/presse noen cm inn i urinrøret for å bli kvitt plagene der også. Slik at det på sikt blir helt bra?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Betnovat med cinoform er nokså sterk krem bestående av kortison som behandler eksemet og cinoform mot sopp.

Svie inn i urinrøret kan være eksemet eller annen irriatsjon. Dette har jeg desverre ikke kunnskap nok om til å kunne foreslå behandling. Du bør ta det opp med legen som har foreskrevet Betnovat og spørre om råd.

Lykke til, hilsen Helle