Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Hveteallergi

Hei, det var for noen år siden, legen min oppdaget at jeg hadde hveteallergi og allergi mot en del andre ting, og da sluttet jeg med kosthold som inneholdt gluten. Men fastlegen min tok full helseskjekk i begynnelsen av januar i år. Jeg fikk svarene i dag, der sto de Matvarepanel - NEG. Betyr dette at jeg ikke har hveteallergi lenger? Jeg har jo egentlig nesten aldri hatt noen reaksjoner etter at jeg har spist mat med gluten. Etter lege timen idag har jeg prøvd å spise vanlig brød med gluten, har ikke reagert enda og det har gått noen timer. Kan man egentlig spise gluten når du ikke reagerer på det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er ikke uvanlig at allergitester viser feil. En allergitest på hvete kan slå ut dersom man har pollenallergi, da tåler likevel de fleste å spise gluten fra hvete.

Man trenger ikke unngå noe hvis man ikke har symptomer. Om de skulle dukke opp får du heller kontakte legen igjen og vurdere ny glutenfri diett.

Når du begynner med gluten igjen er det lut å starte forsiktig og helle øke mengden slik at fordøyelsen venner seg til glutne igjen.

Håper det går bra - lykke til!

Hilsen Helle

Allergi

Mange allergier og symptomer, barn 11 år

Hei! Jeg har en datter som gjennom blodprøve har hatt utslag på en rekke allergener. Bjørk, timotei, burot, midd, støv, hvetemel, melkeprotein, soya, en rekke typer nøtter, mandler, kokos og peanøtt. Hun har hele livet vært plaget med atopisk eksem og hard mage. Fra hun var 9 år har hun vært plaget med forstoppelse og sterke magesmerter, og hun får til tider mye utslett og blemmer. Et eksempel på dette var da hun var med min mor og skulle bake noen kjeks, da fikk hun kraftig utslett oppover begge hendene og klødde kraftig i øynene. En annen gang ble det åpnet en pose med forskjellige nøtter og tømt oppi en skål ved siden av henne, hun reagerte da med å bli knallrød i kinnene, klø i halsen og i øynene. Vi har vært hos barnelege på sykehuset 2 ganger for å få hjelp, men legen der mener at den maten hun har utslag på "bare" er kryssallergier og at det er pollen og midd som er det største "problemet" vårt, i tillegg til at hun er forstoppet. Legen mener at dattra mi bare skal behandles for pollenallergi ved å gi allergitablett hver dag, og øyedråper og nesespray ved behov. I tillegg vil legen at hun skal stå på Movicol i et år for å hjelpe tarmene slik at avføringen blir mykere. Legen sier at dattra mi skal spise alt, og at det ikke er nødvendig å holde seg borte fra noe mat. I mitt hode skurrer dette litt. Er det ikke slik at dersom en er allergisk mot melkeprotein så kan det gi hard avføring? Og bør en da ikke fjerne det som gjør at avføringen blir hard istedenfor å bare gi Movicol? Dattra mi er mye plaget (hun er nå straks 11 år) og dette går utover både skole og fritidsaktiviteter. Synes du vi burde kreve en ny vurdering?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er en kompleks og utfordrnde situasjon med så mange allergier og ulike plager og det er ikke lett å si hva som skyldes hva.

Jeg anbefaler at dere ber om henvisning til Voksentoppen, dvs Rikshospitalet for en grundig utredning av henne. De har erfaring og svært god kompetanse inne allergi hos barn.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Gluten i hvetestivelse?

Er hvetestivelse glutenfri?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er ikke gluten i hvetestivelse. De fleste glutenfrie melblandinger og bakverk inneholder hvetestivelse og er godkjent for de med hvetealergi og cøliaki.

Noe få allergikere er så følsomme at de heller ikke tåler hvetestivelse pga små proteinrester som kan være i hvetestivelse.

Hilsen Helle

Lunge

Problemer med pusten etter influensa

Hei jeg er ei jente på 26 år, og nettopp hatt influensa. Så mulig bare er det. Men mitt problem er at jeg sliter med at jeg føler at puster inn støv. Og hjelper ikke å hoste eller drikke vann. Hva kan dette være og hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 15. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Jeg kan dessverre ikke si hva det kan komme av, men anbefaler at du kontakter din fastlege slik at du får en ordentlig undersøkelse.

vennlig hilsen

Rose Otterbech

Hjerte/kar

Stiv klaff og svimmelhet

Jeg har en stiv hjerteklaff og føler meg ofte svimmel og litt kvalm. Jeg er 73 år, slank og lever sunt. Hvor kan jeg henvende meg for å få en rask sjekk eller ultralyd ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja jeg synes absolutt du bør undersøkes snarlig med ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Iblant kan slike klaffe hindre blodet i å bli pumpet ordentlig ut av hjertet og forårsake svimmelhet, tungpust og brystsmerter. Dette bør du få avklart.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blir plutselig borte

Hei. Har flere ganger i det siste opplevd å få en følelse av å falle vekk. Det varer i tre fire sekunder. Det føles som om alt stopper opp. Ingen hodepine i forbindelse med dette, og har normalt bt. Er femti år og har konstatert en cyste på h eggstokk, men gynekologen mener den er ufarlig. Siste tilfellet var i dag da jeg satt ved spisebord i lunsjbesøk hos venner og spiste suppe. Ikke hatt dette problemet tidligere men har opplevd dette nå ca fire fem ganger de siste ukene. Hatt økende og ganske intens hodepine det siste året som jeg har linket opp mot overgangsalder. Er redd at det kommer tilbake med større styrke . Hilsen M50

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke normalt å bli plutselig borte på denne måten, og jeg synes det er grunn til å utrede det videre. Det kan ha ulike årsaker; hjerterytmefeil, blodtrykksfall, eller også enkelte former for telemetri.

Som hjertespesialist er jeg spesielt opptatt av hjerteårsaker. Derfor synes jeg du skal oppsøke legen din og få tatt et EKG. Hvis denne ikke viser noen feil, bør du henvises til 24 timers EKG for å se om det er en rytmefeil som kunn opptrer innimellom. Et arbeids-EKG kan også være aktuelt for å se hvordan hjertet ditt reagerer på anstrengelse. Så bør du selvsagt også snakke med legen din for å vurdere andre mulige årsaker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Funnet noen SVES. Stoppe eller utrede videre.

Angående SVES og SVT (løp av sekunders varighet med frekvens 120-150). Jeg fikk ta Holter og arbeids-EKG denne uken og har fått resultatene. Holter: Sinusrytme, max 148 (under lett jogging) min. 42 (ved søvn) snitt 64, dagsnitt 66 nattsnitt 58. 7 supraventrikulære ekstraslag, ingen bredkomplekset ekstrasystoli. Ingen pauser eller blokk. EKG i hvile: Normalt. Spirometri: Normal Arbeids-EKG: Puls fra 60 til 180, blodtrykk fra 120/80 til 200/80. Belastning 240w. Ingen arytmier eller EKG-forandringer.

Legen konkluderte med at arytmien jeg har kun er noen SVES som kommer etter hverandre. Siden den er kortvarig og avsluttes bare ved å snu meg i sengen eller sette meg opp, tvilte han sterkt på at jeg hadde noen re-entrytakykardi. Behandling (som i ablasjon eller antiarytmika) var helt utelukket, og det var opp til meg om jeg ville fortsette med betablokker, det gjorde ingenting siden det ikke så ut til å påvirke arbeidskapasitet eller puls nevneverdig negativt. Han så ingen indikasjon for videre testing, men hvis jeg absolutt ville til bunns i dette, kunne jeg godt spørre fastlegen min om en R-test. Jeg står helt midt i mellom å gi meg med dette og heller fokusere på å glemme hjerterytmen min (evt. få litt hjelp til det), og videre utredning. Skal ved anledning drøfte dette med fastlegen, men hva tenker du? Skal jeg gi meg her, eller anser du det hensiktsmessig å fortsette med langtids-EKG fram til jeg får konkrete symptomer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først av alt, tusen takk for svært presis informasjon, det gjøre arbeidet mitt med å svare mye enklere.

Når det er sagt, er spørsmålet du stiller ikke lett å svare på. Det handler mye om hva du selv føler. Det er klart at du er svært godt utredet og alle funnene peker i retning av at dette ikke er noe farlig. Personlig ville jeg ha gitt meg her, men dette oppleves jo ulikt fra person til person. Noen trenger mer betryggelse, andre mindre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hull i hjertet av kolesterol

Kan du få hull i hjertet som følge av høyt kolesterol ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei du kan ikke få hull i hjertet av høyt kolesterol. Høyt kolesterol fører til avleringer og forkalkning i årene, blant annet hjertets kransårer. Blir en åre veldig trang eller går plutselig tett oppstår et hjerteinfarkt som skader hjertet. En sjelden gang blir skaden så kraftig at hjerteveggen sprekker og det blir et hull. Men det er en sjelden og alvorlig tilstand som nesten alltid medfører død.

Det vanlige uttrykket "hull i hjertet" er noe helt annet. Det handler om medfødte defekter i hjertet og forløper på en helt annen måte. Det har heller ikke noe med kolesterol å gjøre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Panikkangst eller hjertesykdom

Hei! Jeg har siste ukene slitt med det som mest sannsynlig bare er panikkangst. Begynte med episode med trykk i bryst og slitsomt å puste, etterfulgt av legevakt og sykehus pga noe små forandringer på EKG. Viste seg at EKG forandringene var "normale avvik" så ble sendt hjem. Hatt mye angst og uro etter denne episoden. For noen dager siden fikk jeg en plutselig episode med varmefølelse i brystet og oppover halsen og ut i tungen, men kribling i tungen. Var svært ubehagelig så jeg gikk til legevakten igjen. Det gikk relativt fort over, og de fant ikke noe galt på legevakten. I ettertid har jeg hatt flere mindre episoder med dette.. Ene gangen i kombinasjon med det som kjentes som 2 kraftige ekstraslag. Og noe prikking i tungen siste dagene litt utover hele dagen. Merker det best med innpust. Veldig ubehagelig følelse med de episodene med varme og "strømmende" følelse midt i brystet, og regner jo med det ikke er hjertet. Kanskje pga spente muskler som presser på nerver el. ? Uansett. Kjenner jeg trenger litt mer bekreftelse og ro rundt dette så spør derfor her.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spørsmålet er om dette er panikkangst eller hjertesykdom. At du har vært undersøkt på legevakt og sykehus uten å finne noe galt med hjerte må være betryggende. Det betyr at risikoen for at det er noe uoppdaget med hjertet er ganske liten.

Hvis du likevel ikke føler at det er gjort nok undersøkelser til at du skal føle deg trygg, kan du be om videre henvisning til utredning. Jeg ville anbefalt et arbeids-EKG (for å se hvordan hjertet ditt tåler belastning) og et 24-timers EKG for å se hvordan pulsen din ligger gjennom døgnet. Hvis disse testene også er normale er det svært liten grunn til å tro at det skulle være noe galt med hjertet.

Mvh

Wasim Zahid