Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Allergi mot atorvastatin

Hei, jeg har hatt Diabetes type 1 i snart 30 år, og har begynt å ta Atorvastatin forebyggende. Jeg har ikke trodd at jeg har hatt noen bivirkninger av medisinen, men jeg har mer og oftere elveblest nå enn tidligere. Hvis jeg bytter statin hvor lenge sitter virkningen av Atorvastatin i kroppen? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan hende du har allergi mot virkningsstoffet atorvastatin eller noen av hjelpestoffene i pillen. Det er lurt å bytte til et annet merke.

Effekten av atorvastatin er nok ute av kroppen etter et par dager men en elveblestreaksjon kan fortsette i noen dager etterpå også.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trabekler i venstre ventrikkel

Hei Jeg prøver å finne ut av mine plager og i den anledning så lurte jeg på om du kan si litt om det å ha ekstra trabekler i venstre ventrikkel i hjertet. Jeg har 1 påvist. Jeg kan sitere fra Ekkokardiografi: "I venstre ventrikkel finner man en trabekulering utgående fra basale deler av septums fremre del og i samme område en litt tynnere vegg omtrent der septum og fri vegg møtes fortil. Det er gode kontraksjoner og ingen tegn til defekt". Kan det gi plager i voksen alder for eksempel i muskel og skjelettsystemet?. Jeg fant en artikkel på nett som satt et navn på det, kaltes for DTLH av hjerte av barn, I artikkelen omhandlet det barn som kunne få dette under svangerskapet til mor slik jeg tolket det, hovedsakelig på bakgrunn av arvelighet.Har du hørt om denne tilstanden? Jeg synes ikke det var en god artikkel. Vet du om noen nettsteder eller bøker hvor informasjonen er litt bedre. Her er artikkelen: http://childrensis.com/no/pages/800378 Takker så mye for svar og hjelp. Hilsen Anonym jente.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke helt enkelte å forstå hva legen kan ha ment utifra den beskrivelsen du har skrevet her. Det eneste jeg kommer på er såkalt non-compaction cardiomyopathy som er en sjelden og medfødt tilstand. Tilstanden disponerer for utvikling av hjertesvikt, hjerterytmeforstyrrelser og blodpropper i hjertet.

Men jeg må gjenta: jeg vet jo ikke om dette er noe du har. Du kan lese mer om det her og evt. ta opp det med kardiologen som undersøkte deg:

https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-10/Left-ventricular-noncompaction

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold, Allergi

Allergi mot kumelk

Kan man ved svak kumelk-allergi 0,110 som utslag på testen S-kumelk f2 as IgE, bruke litt kumelk?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 12. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei.

En blodprøve er en del av det å stille en diagnose. Symptomer, både utbredelse og alvorlighetsgrad må sees i sammenheng med blodverdiene. Derfor må legen som har tatt prøve tolke resultatet og gi råd om barnet skal stå på diett og ev hvor streng dietten skal være.


Les mer på www.kumelkallergi.no

 

Vennlig hilsen

Rose L Otterbech

 

 

 

 

 

 

 

Rettigheter

Dekning av reiseutgifter til pasientreiser

Pasientreiser krever at en tur er minimum 10 km. Ellers ingen dekning av reiseutgifter. Er ikke dette også en egenandel?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er reiseveien fra oppholdsstedet til behandlingsstedet mindre enn 10 km, dekkes kun reiseutgifter om helsepersonell har attestert at det er nødvendig for pasienten å bruke bil eller drosje. Bruker pasienten rutegående transportmiddel til lokal minstetakst eller enhetstakst og/eller det er mindre enn 10 km reisevei, tas ikke reiseutgiftene med i opptjening av frikort.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Stønad til kjøp av bil når man er eldre enn 70 år

Hei Atle! Min kone har søkt nav om tilskudd til kjøp av kassebil for uføre. Hun tilfredsstiller alle krav unntatt den at hun er over 70 år! Nav er enig i at hun trenger en slik bil men så er det den 70 års reglen som stanser de hele.! Mao. Det et jo nå hun trenger en slik bil, uansett om du er 69 eller som hun er nå 73. En syk ordning, har du et råd?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

70 års reglen fremgår direkte av folketrygdloven. Ordlyden er:

Stønad til anskaffelse av bil i medhold av § 10-6 gis bare når vilkårene for rett til slik stønad var oppfylt før vedkommende fylte 70 år.

Det betyr at det kan innvilges stønad til kjøp av bil selv om søker har passert 70 år. Nav må da vurdere om vilkårene var oppfylt før fylte 70 år. Det betyr at om din kone ville fått innvilget stønad til kjøp av gruppe 2 bil før fylte 70 år, må de ta stillingen til om hun også oppfyller vilkårene i dag. Er svaret ja, skal hun få innvilget trygdebil.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hytteliv og oksygen

Hei! Jeg har KOLS og emfysem med 50% lungekapasitet. Opplever at oksygenmetning faller drastisk ved opphold på hytte. Hva har det å si for kroppen å være nede i mellom 74 og 80 over flere dager? Normalt ligger jeg på 92-93. Jeg har egen oksygenkonsentrator. Må den brukes konstant ved fall i metningen? I så fall hva med å bruke peis og mye stearinlys, som man gjør på en fjellhytte? Har måttet reise hjem fra juleferie fordi det er så vanskelig å puste :(

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 12. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det hørtes ikke bra ut og en kjedelig avslutning på juleferien. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med  lungespesialist for å få en samtale/undersøkelse angående oksygen behovet ditt. Det sliter på de ulike organene i  kroppen å leve med lav oksygnemettning. I forhold til peis og stearinlys så er det viktig å holde seg på ca 2 meter avstand. Ta gjerne kontakt med kolslinjens tlf tjeneste på 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge, Allergi, Hud

Astma, kols og eksem

Hei.
Jeg er en 49 år gammmel kvinne med astma/mulig kols. Jeg hadde problemer med atopisk eksem (krevde sykehusinnleggelse) fra 2-års alderen.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 11. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dine spørsmål var for omfattende og detaljert til at det kan besvares her, så jeg har slettet mesteparten av innholdet. Om du ønsker veiledning på dine utfordringer, ring vår rådgivningstelefon og spør etter meg.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Traumatisk hodeskade

Hallo
Far på 78 falt to ganger på veldig kort tid ute på tur i julen. Han fikk en mindre fraktur i bakhodet, og blødning i hjernen, samt de typiske symptomer ved en kraftig hjernerystelse. Ambulanen kom raskt på stedet og fraktet han til sykehus pga bradykardi. Det ble raskt besluttet at pacemaker var beste behandling.

Det har nå gått ca. 2 uker siden operasjonen og spørsmålet er hvorvidt han kan gå tilbake til vanlige gjøremål? Mor har tolket alle legens kommentarer om ny rutinesjekk om 6 uker betyr at han skal ligge i ro i 6 uker og absolutt ikke løfte noe som helst (ikke en gang melka). Kjæresten min som er sykepleier sier han kan bevege seg slik han selv ønsker og at han selv kjenner sine egne grenser, da de fleste gjerne går tilbake til arbeid etter ca 2-3 uker etter en pacemakeroperasjon.. I og med at han føler han går vinglete etter 2-300 meter og kun har vært ute av døren 3 ganger siden operasjonen syns jeg det er best å høre på mor som bestemmer over han nå. Men samtidig undrer jeg meg over om kanskje kjæresten min har et poeng i at det er viktig i å motivere til bevegelighet, samtidig la han selv få kjenne på det han vil og ønsker, samt utføre dette. Vi fikk ikke med noen brosjyre fra sykehuset og det blir vanskelig å spørre mor når hun er så bestemt. Hva er det som er riktig her?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 11. januar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Takk for spørsmålet, som faktisk har mange innhold:

1) Pacemaker: Etter innsetting av pacemaker skal man ta forhåndsregler i form av mindre belastning på armen hvor pacemakeren sitter (oftest venstre arm). Man skal ikke løfte armen over hodet de første fire ukene, og begrense vektbelastningen til 3-4 kg når man løfter i de samme fire ukene. Det er likevel viktig å bruke armen/skulder, slik at man ikke stivner til. Den andre armen kan selvfølgelig brukes som før.

2) Hjernerystelse/fraktur/traumatisk hjerneblødning: Man anbefaler ofte rolige aktiviteter de første par ukene, dette for å forhindre seinplager etterpå. Etter hjernerystelse anbefaler man begrensninger i TV/skjerm og lesing sammenhengende over lang tid de første dagene. En stabil fraktur etter traume gjøres oftest ikke noe med (avhengig av beliggenhet), og vil tilheles etter rundt seks uker. I disse ukene anbefaler man ikke aktiviteter hvor man kan utsettes for risiko for nye traumer, som sportsaktiviteter, klatring i stige osv.

3) En traumatisk blødning bør følges opp som et hjerneslag, med kontroll og nye bilder av hjernen etter noen uker. Avhengig av beliggenheten på blødningen så vil det kunne påvirke mange funksjoner: bevegelse, språk. balanse, syn, sanseforstyrrelser osv. Han kan godt ha redusert utholdenhet og behov for å hvile seg oftere enn ellers. Dette krever tid og oppfølging av rehabiliteringskyndig personale. Jeg håper han er henvist til dette, og særlig når du sier at han går vinglete og kun har gjennomført korte gangøkter. Slagrammede skal imidlertid være i aktivitet, og de skal trene på funksjoner som har blitt redusert. Jeg tenker at din far kan ha plager både med tanke på utholdenhet, balanse, gangfunksjon og kanskje synsutfordringer - dette er viktig å trene, og best resultat får man når treningen igangsettes tidlig.

Hvorvidt aktivitetsnivået fortsatt skal begrenses nå, er det kun de som behandlet ham i akuttfasen som kan svare på. Jeg ville tatt en telefon til fastlegen (som har epikrisen fra sykehuset) og diskutert dette, og eventuelt bedt om henvisning til fysioterapeut for videre råd med tanke på opptrening etter skaden.

Lykke til!

mvh
Marita L. Bjerke

Lunge

Hoste og mulig astma hos barn

Hei!
Mitt barnebarn har hatt en stygg hoste over lengre tid, dvs 3 måneder. Har vært til legen og legevakta mange ganger uten at han har fått noe form for medisiner. Siste gang han var til legen fikk han både forebyggende og anfallsmedisin mot astma. Han tok sin første doser i dag og begynte å hoste mer enn tidligere og hosten er blitt skarpere. Høres ut som det er mest i halsen. Mitt barnebarn har ikke påvist astma. Er dette normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 11. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Hoste kan være et av flere symptomer ved astma hos barn. Ved mistanke om astma, er det vanlig å prøve ut astmamedisiner for å se om det har effekt. At barnebarnet ditt hoster litt mer i oppstarten trenger ikke bety noe. Det blir viktig for foreldrene å dokumentere hvordan barnet responderer på medisinene og at de sørger for å få en oppfølgingstime hos legen etter noen uker. Her kan du lese mer om astma hos barn. 
Om du/dere lurer på mer rundt dette, kan dere ringe vår rådgivningstelefon.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Allergi

Magesmerter - jente 15 år

Jente 15 år har smerter nederst under ribb beina. Smerten varer en kort stund, går over og kommer tilbake. Noen ganger går det timer andre ganger dager og andre ganger igjen uker før smertene kommer igjen. Har også sterke smerter under foten og smerter i kneet. Virker som smerten forflytter seg. Er bekymret for blodpropp. Hun har ofte sure oppstøt og kaster også opp innimellom. Hun har mye hodepine, nesten daglig. Hun har fått vite av fastlege at hun ikke tåler melk og melkeprodukter og at det blir verre med årene, fordi hun er asiat. Hun er fra Nepal så vi har ingen historie fra hennes familie. Hun er adoptert og har vært i norge siden hun var 9 mnd. Vi føler ikke at vi kommer videre med legen, de gir henne bare piller for sure oppstøt og det hjelper ikke. Med vennlig hilsen bekymret mamma

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er alltid vanskelig når man ikke finnner årsaken til plagene hos et bra. DIn datter har sikker laktoseintoleranse, dvs at hun ikke tåler melkesukker men kan bruke en rekke andre meieriprodukter som feks hvit ost, smør osv. les mer her: laktoseintoleranse

Hva smertene skyldes er vanskelig å si. Blodpropp er ikke en tilstand som kommer og går så det er neppe det. Smerter kan ha utrolig mange årsaker, først og fremst fysiske. Men om noe plager henne på annen mååte kan det gi seg utslag i smerter i kroppen. Om plagen fortsetter bør dere be om henvisning til barnelege for vider utredning. En ung jente skal ikke gå rundt å ha vondt, uansett va årsaken er.

Lykke til, hilsen Helle