Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Introduksjon av melk ved melkeallergi

Har du anbefalinger til hvordan man introduserer melk i kosten til et barn (2.5 åt) som har melkeproteinallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Barn med melkeprotein vokser vanligvis av seg allergien fra 2 års alder.

Legen som stilte diagnosen må gi råd i det enkelte tilfelle om introduksjon ettersom det avhenger av symptomene til barnet og hvilken reaksjon som forventes og ev hvor alvorlig.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Hyppig lungebetennelse

Hei, jeg har astma og nærmest konstant infeksjoner i øvre luftveier (bihuler, hals og lunger) - fastlegen min sier jeg har "stille lungebetennelse". Jeg går i gjennomsnitt på 4 antibiotikakurer pr. år. Normalt er jeg forholdsvis symptomfri i 14 dagers tid, før jeg igjen over lang tid "bygger opp" til infeksjoner i øvre luftveier. Har hatt astma og allergi siden fødsel og kroniske infeksjoner i øvre luftveier Jeg lurer på om å ha disse konstante infeksjonene kan føre tilmmer alvorlige tilstandet - eksempelvis hjerteinfarkt? Jeg lurer også på hvor farlig det er å trene hardt med konstant infeksjoner (slik jeg har gjort fram til ganske nylig)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med astma er mer utsatt for å få lungebetennelse. For å forebygge dette er det viktig med så god behandling av astmaen som mulig. Du bør også vurdere å ta vaksine mot lungebetennelse, og du bør i hvert fall ta vaksine mot influensa hvert år.

Hyppige infeksjoner kan også føre til arrdannelse i lungene som igjen vil kunne disponere ytterligere for nye infeksjoner. Det er nok ingen direkte eller sterk sammenheng mellom astma og hjerteinfarkt.

Hjertet ditt har godt av at du trener regelmessig, også hardt, så det kan du fortsette med. Men i perioder med kraftig infeksjon bør du nok la være.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Redusere atorvastatin?

Jeg har i 20 år tatt kolesterolsenkende medisiner. For 5 år siden fikk jeg satt inn 3 stenter, pga anginaproblemer. Jeg har i lang tid brukt Atorvastatin 80 MG, Ezetrol 10 MG, Albyl E 75 MG. I tillegg tar jeg Losartor KrKa 50 MG. Mine blodprøver viser P-Hdl 1.6, P-Kolesterol 3.1, P-Ldl 1.5. Disse verdien har vært stabile. Jeg har følgende nyrevedier: Nyre-EGfr 1.73 m2 54.7, P-Kreatenin 114, P-Kalium 4.7. Nå vurdere min lege å redusere Atorvastatin til 40 MG. Jeg ønsker synspunkter på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du brukte kolesterolsenkende medisiner i 15 år, men fikk likevel så trange årer at du måtte ha tre stenter. Jeg ville tolket det som at du trenger så god medisinsk behandling som mulig. Hvis du ikke har noen bivirkninger eller skader av Atorvastatin, bør du fortsette med samme dose. Men hvis legen din mener at de litt økte nyreprøvene dine skyldes Atorvastatin kan jeg jo forstå at han vil forsøke å redusere. Men det trenger jo ikke være tilfelle. Det som er avgjørende i ditt tilfelle er om Atorvastatin har gitt noen bivirkninger eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Lav puls under trening

Hei. Er mann, 62. Bruker kolesteroldempende medisin, marevan og medisin (16 mg) mot for høyt blodtrykk. Trener moderat 2-3 ganger pr. uke.

Har det siste året og spesielt utover høsten og til nå opplevd å ikke få normal pulsøkning under trening. Eks. innebandy trening hvor puls normalt skal svinge mellom 120 og 150, men som legger seg plutselig konstant rundt 130. Blir samtidig meget sliten og matt i kropp/ben og svimmel hvis jeg presser meg som normalt. Har også opplevd en del økter hvor pulsen har oppført seg motsatt; altså plutselig steget mye med samme virkning (sliten og matt).

Dette inntreffer gjerne 5-10 minutter inn i økten og varer resten av økten. Skjer nå stort sett hver gang jeg trener. På skitur i går fikk jeg ikke pulsen høyere enn 120 og ble meget sliten/matt hvis jeg forsøkte å presse mere. Opplever at pulsen faktisk går noe ned ved ytterligere pressing. Takknemlig for en tilbakemelding på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her kan det foreligge enten slitasje i det eletriske ledningssystemet til hjertet eller påvirkning fra et medikament. Du bør oppsøke legen din for å få tatt et EKG og generelle blodprøver. Deretter bør du henvises til et arbeids-EKG hos spesialist som kan se nøyaktig hva som skjer med hjertet når du presser deg. Iblant kan det være behov for pacemaker for å bli bedre, men dette må vurderes av hjertespesialisten senere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Jente med høy puls og pustestans

Hei, jeg er ei jente på 22 som har hatt tre veldig rare anfall den siste måneden. Anfallene starter gjerne med at jeg får veldig høy puls (200 på det meste), før jeg får et pustestopp. Er usikker på hvor lenge de varer, men lenge nok til at metningen har falt til 60%. Når metningen faller, faller også pulsen ganske fort, helt fra 200 på det meste til 45 på det laveste. Jeg begynner alltid å puste igjen, men den første gangen når jeg var innlagt grunnet lungebetennelse, puttet de en slags tube ned i halsen for får å sikre luftveiene mine da det ikke holdt å holde haken oppe, de sugde også opp en del slim fra luftveiene.

Samboeren har tidligere hatt ett krampeanfall og vi har derfor en metnings-og pulsmåler hjemme som samboeren setter på meg hvis jeg får disse anfallene. Samboeren studerer medisin på fjerde året, så er jo betryggende at han har litt medisinsk kunnskap, og vet hvordan man sikrer luftveiene, men vi begge synes det er utrolig ubehagelig når dette skjer.

Jeg har alle gangene blitt blå på leppene og mistet fargen i ansiktet. Etter anfallene blir jeg utrolig sliten og får veldig vondt i hodet, men kommer meg greit. Aldri hatt noe vondt i brystet, og alle tester som har vært tatt etter anfall har vært normale. Ellers er jeg relativt frisk, utenom noen få migreneanfall når jeg stresser mye, men er ikke spesielt plaget. Syns kanskje jeg blir litt oftere syk, med hoste og slim enn det jeg tenker er normalt, men kan hende det bare er noe jeg innbiller meg. Jeg er 1.65m høy og veier 57 kg, trener hver uke, og spiser relativt sunt.

Har du noen tanker om hva dette kan være, og hva vi burde gjøre når dette skjer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du beskriver symptomer som må utredes hos spesialist. Plutselig puls på 200 og deretter fall til 45 er ikke normalt. Her kan det foreligge en anfallsvis hjerterytmeforstyrrelse som er årsaken. Det er svært viktig at du får tatt et EKG mens anfallet står på slik at man kan se hva det dreier seg om. Det er sikkert ikke lett å rekke frem til et legekontor når anfallet pågår og da kan det være aktuelt med 24-timers eller lengre EKG-registrering. Fastlegen din kan henvise deg til dette.

At metningen faller og du blir blå på leppene er ting som gjør at dette bør utredes forholdsvis raskt. En ultralyd av hjertet kan også være på sin plass. Neste gang du får anfallet bør du oppsøke legevakt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Oppfølging etter hjertestans

Hei. Min mann (59) ble rammet av hjerneslag i 2016. I mai 2017 fikk han hjertestans med påfølgende akutt bypassoperasjon hvor tre årer til hjertet ble byttet ut. Det ble også i den forbindelse satt inn ICD, hjertestarter, da årsaken til hjertestansen var vanskelig å identifisere. Vi forholdt oss til fire sykehus og fikk god behandling. Han er blitt fulgt opp av fastlege en gang pr mnd. etter dette mtp. sykemelding og medisiner. Han er snart tilbake i full jobb.

Han har fulgt hjerteskolen ved det lokale sykehuset og vil leve et friskt liv. Innen jeg mener er mest hensiktsmessig. Enhver diagnose har kanskje sitt behandlings-løp? hjertemedisin handler det da om hjerneslag, ICD og bypassoperasjon. Jeg er redd han havner mellom flere stoler, og ikke får den helhetlige oppfølging/behandlingen som Han har sjekket ICD to ganger etter utskrivelse fra sykehus i slutten av juni, jeg føler denne blir fulgt godt opp. Skulle han vært innkalt til kontroll/undersøkelse av selve hjerteoperasjonen? I tilfelle fra hvilket sykehus? (opererende eller lokale?) Burde andre undersøkelser vært gjort? Bør det gjøres mer for å finne årsaken mtp arvelighet ? Kan noe gjøres for å finne årsaken til hjerneslaget ? Jeg har lest mye informasjon, men sitter fortsatt med mange spørsmål. Livet har endret seg med dette, men det er godt å leve. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Først vil jeg si det er flott at mannen din har kommet seg så godt tross flere vanskelige og alvorlige tilstander de siste par årene.

Du etterlyser en helhetlig oppfølging, noe som er et godt poeng. Spesielt da alle tiltandene han har hatt (slag, stans, bypass) egentlig er del av det samme hjerte- og karsystemet.

Den helhetlige oppfølgingen er det fastlegen som skal ha. Oppfølging av hjerneslag og bypassoperasjon går i prinsippet ut på det samme: Sørge for at blodtrykk og kolesterol er godt medisinert og regulert og at mannen din tar de andre medisinene som han skal. Videre er det viktig med en fin livsstil med sunn mat og fysisk aktivitet slik at kroppsvekten holdes normalt. Også dette følges opp av legen.

Det som trenger spesialistoppfølging er ICD-en hans og der vil han motta halvårlige eller årlige innkallinger til hjertespesialist. Fordelen med slike kontroller - foruten å sjekke ICD-en - er at dersom det dukker opp hjerterelaterte plager eller spørsmål, kan spesialisten ta tak i dette også.

Du skriver at man ikke sikkert kunne si hva som var årsaken til hjertestansen. Selv om man ikke kan si det helt sikkert, så er det nok de trange kransårene som var den mest sannsylige årsaken. Vi vet at pasienter med trange årer er mer utsatt for hjertestans. At han nå har en ICD er en fin sikkerhet.

Når det gjelder arvelighet for hjertestans er det gjerne i forbindelse med strukturelle hjertesykdommer, feks fortykket muskulatur, utvidet hjerte, eller tegn til arrvev. Slikt vil ofte være synlig på ultralyd av hjertet (som han helt sikkert har fått gjort) og det vil også være andre tilfeller i slekten med hjertestans. Hvis disse tingene ikke foreligger, er det lite sannsylig at dette er en genetisk tilstand.

Når det gjelder hjerneslag er det i hovedsak to ting som kan gi det. Enten en blodpropp grunnet atrieflimmer, eller trange årer opp til hjernen. Behandlingen varierer avhengig av hvilke av de to som er årsaken. Siden han har trange kransårer, er det sannsynlig at han også har trange årer i hjernen. Disse kan være små og ikke nødvendigvis synlig på undersøkelser.

Alt i alt synes han er godt ivaretatt og behandlet.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Ingefær vs. Albyl E

Kan inntak av ingefær shots daglig tas istedenfor albyl e?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, ingefær er ingen erstatning for Albyl-E. Sistnevnte er et potent medikament som for mange pasienter kan være livsnødvendig. Hvis du ser etter alternativer til Albyl-E, må du snakke med legen din og se om det er andre medisiner du kan bruke i stedet.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Rett til foreldrepenger når jeg har mottatt sykepenger?

Hei, Var sykemeldt i 4 mnd i sommer etter fødsel pga komplikasjoner. Vi har nå blitt gravide på nytt. Er det sånn at man må jobbe 6 mnd før man kan bli sykemeldt igjen for å opptjene foreldrepenger? Gjelder egenmelding under det å være yrkesaktiv? Eller vil det si at dersom jeg blir syk og bruker en egenmelding, så nullstilles de 6 mnd på nytt? Litt vanskelig forklart, men håper det var forståelig:)

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du må ha pensjonsgivende inntekt minst 6 av siste 10 måneder. Inntekten må omregnet til årsinntekt minst tilsvare en halv G (46817). Inntekten må knyttes til yrkesaktvitet. Perioder med sykepenger (egenmelding eller sykemelding) er likestilt med yrkesaktivitet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen 

Hjerte/kar, Rettigheter

Egenandel for hjemmehjelp

Hva blir egenandelen for meg på rengjøringshjelp. Jeg er kvinne, snart 76 og bor alene. Årlig bruttopensjon er omkring 450 000. Etter stor hjerneblødning for 7 år siden, er det nå for tungt for meg med skikkelig rengjøring. Har tatt det lette renholdet sjøl og ellers skaffet hjelp ved behov. Nå er det problem med å holde en jevn trivelig standard. Jeg bor i Oslo.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

I Oslo kommune er egenandelen for hjelp i hjemmet avhengig av inntekt. Det er skattbar nettoinntekt før særfradrag som legges til grunn. Er denne inntekten høyere enn 4 ganger folketrygdens grunnbeløp (374 536) er egenandelen 308 kroner pr. time. Men det er fastsatt et utgiftstak slik at det i løpet av ett år maksimalt skal betales 30 800 kroner.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Trekk i etterlattepensjon

Ad. samordning av etterlattepensjon med ytelser fra folketrygden. Det forteller meg ikke hva som gjør at jeg i dette tilfellet blir trukket nesten 50% av denne etterlattepensjon. Er det pga tilleggspensjonen min eller er det pga godtgjørelser fra private pensjonsordninger? Eller rett og slett fordi jeg har meget høy pensjon? Har jeg krav på nærmere redegjørelse fra SPK? Hittil har jeg kun fått trukket i samordning med utbetalinger fra NAV som svar.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ektefellepensjonen samordnes med din avdøde kones opptjening i folketrygden. Jeg antar da at det innebærer et samordningsfradrag som utgjør 50 % av ektefellepensjonen. Uten innsyn i beregningene fra tjenestepensjonsordningen, er det ikke mulig å svare mer konkret enn dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen