Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Medfødt lungefibrose?

Kan man være født med lungefibrose.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose hos barn forekommer, også svært tidlig, dvs. før fylte 2 år. Hos enkelte kan det muligens være medfødt eller tilkommet svært tidlig etter fødsel. Det er som regel på et annet grunnlag enn hos voksne. Man mener at det oftere kan ha sammenheng med en utviklingsfortyrrelse/genfeil.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og bruk av Naproxen

Hei!
Jeg har anstrengelses astma og lurte på om jeg kan bruke NAPROXEN MYLAN 250 mg mot menstruasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Det er kjent at medikamenter som Naproxen kan gi allergiske symptomer og sammensnøring av luftveiene ved astma. Denne typen medisiner kalles NSAIDS, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler og herunder kommer også Ibux.

Relis, et nettsted som gir produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell, skriver at tilbakeholdenheten med å bruke medikamenter som f.eks Naproxen til personer med astma, skyldes risikoen for å utløse et akutt astmaanfall.

Selv om de aller fleste som har astma ikke opplever pusteproblemer ved bruk av disse medikamenten, vil det alltid være en risiko for slike reaksjoner. Derfor bør du diskutere med legen som kjenner deg og og følger opp din astma om han anbefaler det eller om han kan forslå et alternativt medikament.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

 

 

Lunge

Emfysem og pusteproblemer i høyden

Hei. Jeg har fått påvist Kols (emfysen) for noen år siden. Har ikke merket noen problemer ved opphold på hytta, ca. 900 moh. før. Nå har jeg fått problemer med pusten her oppe. Hva er det mest alvorlige som kan skje?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg regner med at du mener at det er mer pustebesvær i forbindelse med selv små anstrengelser når du er på hytta. Det er ubehagelig og begrenser aktiviteten, men innebærer neppe noe alvorlig. Men det kan indikere at lungefunksjonen er såpass affisert at du bør få undersøkt lungefunksjonen på ny og målt blodgassene hos legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

Lav hvilepuls, asymmetrisk hjerteflimmer

Hei. Jeg har hatt noe legen kalte asymmetrisk hjerteflimmer i 4 timer og kjenner fremdeles titt og ofte dobbel slag eller noe i den duren. Varer nå bare i minutter vanligvis. Bruker ikke medisiner eller noe. Er mann 44 år og har fått en pulsklokke og ser at hvilepulsen min på dag tid kan være så lav som 48. Mener å ha hørt at hvilepuls bør ligge på rundt 60? Kan det være normal å ha så lav hvilepuls? Jeg trener absolutt ikke, har normal slank kroppsbygging og drikker veldig mye kaffe.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Legen din har nok kalt den tilstanden han/hun har funnet hos deg for såkalt "paroxystisk" hjerteflimmer" - ikke asymmetrisk. "Paroxystisk" betyr at du har hjerteflimmer(eller forkammerflimmer/atrieflimmer som vi leger benevner det) bare i avgrensede tidsrom. Du har altså ikke hjerteflimmer som er til stede hele tiden, slik mange har. Siden du bare er 44 år, og hvis du heller ikke har andre tilstander som for eksempel høyt blodtrykk, så trengs ikke dette å behandles. Dog er det vanlig praksis å henvise til en ultralydundersøkelse av hjertet(ekkokardiografi) når man oppdager hjerteflimmer hos en person. Dette for å avklare om der foreligger spesielle forhold ved hjertets struktur(veggtykkelser og annet) som kan disponere for flimmer.

Enkelte personer har lav hvilepuls(under 50 slag/minutt) uten at dette er uttrykk for noe unormalt. Det er ikke mindre gunstig enn å ha en hvilepuls på 60/minutt.

Hjerte/kar

Engstelse og høyt blodtrykk

Hei. Min mor på 73 år har høyt blodtrykk ofte. 220 og innom sykehuset hvert år nesten de tre siste årene. Hun er ekstremt engstelig som person. Kan det ha en direkte virkning for blodtrykket hennes? Har tidligere drukket til dels mye alkohol, som kos for henne. Har nok heller vært en "støtte". Har kuttet det ut og engster seg mye hver dag for små daglige ting. Er veldig redd for henne nå. Og havnet på sykehuset igjen i kveld og blir der i hvert fall til i morgen. Dette startet for ca fire år siden, ikke lenge etter hun sluttet å røyke. Mvh en bekymret datter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Engstelse kan gi høyt blodtrykk, men verdier på 220 virker som mer enn bare engstelse. Jeg synes det er viktig at hun sjekkes grundig, slik at han man får oppklart om hun kun har forbigående høyt blodtrykk, eller om hun har det mesteparten av tiden. I fall det siste må hun behandles.

Det er nok en fordel for henne å redusere alkoholbruken. For mye alkohol vil være skadelig for helsen. Hvis hun har angstproblemer, må de løses med andre tiltak. Dette bør dere ta opp med legen  hennes.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer og INR

Jeg har hatt 4 ablasjonsbehanlinger den siste i 2012 med 3 tett påfølgende elektrokonverteringer og vært flimmerfri frem til natt til lørdag, hvor jeg ble innlagt på på sykehus m atrieflimmer. INR var 1.7. Ikke elkonvertering nå pga lav inr.

Har fått corvert på rikshospitalet og de anbefalte å bruke denne hvis jeg skulle få tilbake flimmer da jeg responderte veldig bra. Må INR være over 2.2 i 3 uker hvis bruk av corvert? Har tatt 400mg ×1 multaq frem til i dag økt til 400×2 i dag, hvor lenge før bruk av corvert må multaq seponeres? Hva er best for kroppen? Hva gir minst risiko for skader og bivirkninger av corvert og elkonvertering? Fikk 5 blodklumper i hodet under ablasjon i 2012 og er litt urolig nå. Forholdsvis lite skade av de blodklumper i hodet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

INR må være i riktig nivå uansett hvilke middel man bruker for konvertering.

Multaq er et klasse III-antiarytmikum som ikke kan kombineres med Corvert. Multaq har en halveringstid på over et døgn og henger derfor igjen i kroppen en stund. En ukes pause bør være nok.

Fordelene med corvert (og andre former for medikamentell konvertering) over elektrokonvertering er at du slipper å få narkose og et kraftig elektrisk støt gjennom hjertet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

blodpropp i hjernen og svimmelhet

Hadde en liten blodpropp i lillehjernen for to år sidan. Etter det plages eg med svimmelheit. Har hatt fleire episoder med kraftig svimmelheit og oppkast. Kanskje er dette virus? Iallefall er slike episoder kraftigare enn før blodproppen. Er det meir kunnskap om dette? Er det fare for nye hjerneslag/blodpropper?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Lillehjernen er jo det stedet i hjernen hvor balanseorganet sitter, og svimmelhet etter å ha hatt en blodpropp i dette området er ganske vanlig. Sterk svimmelhet utløser ofte kvalme.

I dag skal normalt alle som får en slik blodpropp bli undersøkt grundig umiddelbart etter at dette skjer for å finne ut hva som førte til blodproppen. Dette omfatter blant annet undersøkelser med ultralyd eller annet utstyr av blodårene til hodet, undersøkelser av hovedpulsåren og av hjertet. Disse undersøkelsene skal vanligvis kunne vise om du har økt risiko for å få nye blodpropper, og dermed vise hvilke medisiner(blodfortynnende og annet) du kan bruke for å redusere faren for nye blodpropper.

Hjerte/kar

Stikkende smerter i brystet

Hei, er ei jente på 19 år. Og har i det sist opplevd smerter i venstre brystet. De kommer og går, og varer kun i noen få sekunder. Smertene oppleves som stikk og er skarpe. Og tørr ikke trekke pusten etterpå. Dette har på godt noen måneder, men har kommet ekstra mye i det siste. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ekstremt sjeldent at stikkende og skarpe smerter hos en ung jente har noe med hjertet å gjøre. Her ville jeg ha tenkt mer i baner av muskler, skjellett, lunger og bryster. Jeg synes du skal få det undersøkt hos legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blødninger av Acetylsalisylsyre og Plavix

Jeg opplever økt blødning i neseslimhinnen fra både Acetysalisylsyre og Plavix. Dessuten tetter nesen seg ved bruk av Plavix, små slimete blodpropper som stenger luft veiene i nesa. Venstre øye blir også rødt i det hvite området, hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Enkelte ganger skyldes blødninger fra nesen at der i nesen er et punkt det blør fra. Dette kan i så fall lokaliseres hos en øre-nese-halslege, og denne kan evt. "brenne" av dette punktet slik at det ikke blør lenger.

Det høres i ditt tilfelle imidlertid mer ut som om du opplever at der blør i slimhinnene på begge sider i nesen, og at der er en generell tendens til blødninger fra slimhinnen. Jeg antar at du har en sterk indikasjon for å måtte bruke acetylsalisylsyre(ASA) eller Plavix - kanskje at du har gjennomgått et hjerteinfarkt eller blokket ut en kransåre? I så fall er det ikke tilrådelig å ikke bruke en av disse medisinene. Du må derfor velge å bruke den som gir relativt sett minst problemer, og i ditt tilfelle synes det å være ASA. Der er på markedet to andre medisiner som har svært lik effekt som Plavix. Disse er dyre, men hvis en spesialist gir uttalelse om at du ikke kan bruke Plavix kan disse være verdt å prøve. Der er imidlertid i ditt tilfelle en betydelig risiko for at også disse gir blødninger fra nesen.

Hjerte/kar

His-ablasjon

Foretar LHL His-ablasjon og evnt innsettelse av pacemaker før inngrepet? Har hatt 2 vanlige ablasjoner hos dere, sist i august i år. Konvertert 8 ganger, sist 3 på en uke ved Ahus for 14 dager siden. Tilbakefall til ca 82 s/m. Medisiner: 1 x Cordarone og 2 x Carvedilol daglig.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Helge Istad, Overlege

LHL-sykehuset foretar ikke His-ablasjoner. Dette krever innleggelse av pacemaker i forkant, og dette er noe de enkelte sykehusene selv ønsker å utføre. LHL-sykehuset har derfor ikke etablert et slikt tilbud.