Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Plager med ekstraslag

hei jeg er en kvinne på 27 år som sliter med en del plager jeg har for hjerte bank og ekstra slag jeg har hatt en lang tids ekg registrering der det ble oppservert at jeg har ekstra slag og rask hjerte frekvens. legen sier at dette er normal jeg har tatt masse blod prøver som viser alt normalt. men jeg sliter med hjertebank det kommer heletiden det plager meg jeg for også stram og kvelningsfølelse i brystkasse og halsen det føles som om noen trykker på meg med begge hendene på brystkasse legen har tatt ekg men sier at det er normal hva kan dette være jeg blir så redd for at dette kan være noe med hjerte. jeg har astma og helico bakterie jeg bruker astma medesin og trippelkur ellers frisk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei
 
Ekstraslag er det mange som plages av. Som regel er de helt ufarlige, men har man mange av de, kan de være ubehagelige. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom, men iblant kan det være det også. Har man slik mistanke utfører man ultralyd av hjertet, langtids-EKG og arbeids-EKG. Hvis disse testene er normale er det svært usannsynlig at du har underliggende hjertesykdom av noe slag.
 
Hvis du har flere enn 10.000-15.000 ekstraslag i døgnet, kan det på sikt svekke hjertet. Hvor mange hadde du? Jeg synes du bør få utført de undersøkelsene jeg nevner over, inklusive en 24-timers EKG. Da vil både få svar på hvor mange ekstraslag du har og om det evt. påvirker hjertefunksjonen.
 
Noen pasienter har god effekt av betablokkere mot ekstraslag. Har du prøvd det?
 
Mvh
 
Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Stoffskiftet og blodtrykk

hei Jeg er en kvinne på 56 år. Jeg har hatt lavt stoffskifte en tid, og blitt medisinert for det. Nå har det begynt å røre på seg, må til stadighet justere tablettene. Hadde sist blodtrykk, der undertrykket var 95, i dag var det 111 og 113. Jeg er stomioperert, men det har vel ingenting med det å gjøre? Har det noe med stoffskiftet å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stoffskiftet kan påvirke blodtrykket. Hvis stoffskiftet ditt svinger kan blodtrykket også gjøre det. Det er viktig at du er i tett dialog med fastlegen din slik at han/hun kan følge nøye med på verdiene og justere behandlingen. Når stoffskiftet har stabilisert seg, vil blodtrykket også gjøre det. Så kan det også hende at stoffskiftet og blodtrykket ikke har noe å gjøre med hverandre i ditt tilfelle og at det er snakk om to ulike tilstander. Da må også behandlingen av de to gjøres hver for seg. Dette er nok noe legen din har i bakhodet.

Håper dette ordner seg snart.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og hevelser i bena

Hei! Har nylig ligget på sykehus med lungebetennelse som ble behandlet med 10 dager intravenøs antibiotika. I den forbindelse skiftet de medisiner på forhøyet blodtrykk fra Zanidip 10mg. til Adlat Oros 20 mg. Da jeg har diagnose kronisk Pharakmysal hemakrani, som er klasehodepine av verste sort, så er jeg bekymret for helsesituasjon da hevelser rundt anklene har forverret seg. Er også usikker på om Indometacin passer sammen med Andalat Oros.

Har blitt skrevet ut av sykehuset og vært hos lege til etterkontroll, men hun var ikke fornøyd med blodtrykket mitt, men det kunne være at jeg nylig har skiftet medisiner så resultatet lot vente på seg. Kunne tatt kontakt med min nevrolog, men vil vente til etter nyttår. Reiser til Spania den 2. januar så jeg skal få tatt kontroll av blodtrykket der for da å ringe resultatet til fastlegen. Men hevelser i bena og forverring er jeg ikke fortrolig med. Hva vil du anbefale meg å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hevelser i bena kan ha flere ulike årsaker. Lungebetennelse og langvarig sykeleie med lite bevegelse kan i seg selv gi hevelser rundt anklene. Det kan også hende at du har fått for mye intravenøs væske mens du har vært innlagt og at dette har hopet seg opp i kroppen. I så fall vil helvelsene gå over når du igjen kommer tilbake til et normalt liv med fysisk aktivitet og normalt kosthold.

En annen årsak til hevelser i anklene kan være bivirkninger fra medisiner. Adalat oros kan gi slike hevelser. Hvis dette er årsaken, må man bytte over til en annen type blodtrykksmedisin. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med.

Så finnes det sjeldnere årsaker til hevelser som dårlig nyrefunksjon eller svekket hjertefunksjon. Snakk med legen din om dette.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Jente med smerter under brystet

Hei, jeg er en frisk jente på 13 år og i de siste månedene har jeg hatt noe smerter under høyre bryst. Det varer bare i noen sekunder, og jeg kan puste og bevege meg helt normalt. Det gjør vondt litt vondt hvis jeg trykker på punktet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er svært sjeldent at smerter i brystet hos en ung person skyldes noe alvorlig. Som regel er det snakk om noe med muskler eller skjellett. Hos en ung jente i pubertetsalderen kan det dessuten komme av at brystkjertler påvirkes av hormoner og utvikler seg. Dette er helt normalt. Det at smertene bare varer i et par sekunder og at du kan bevege deg fritt og puste normalt tyder også på at årsaken ikke er alvorlig. Det samme gjelder lokaliseringen av smertene og at du kan provosere frem smertene ved å trykket på et punkt. Sannsynligvis er dette helt ufarlig, men jeg synes det er best at du kontakter fastlegen din og får det undersøkt skikkelig. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Rettigheter

Yrkesrelatert astma

Hei. Jeg har jobbet i byggebransjen, i 11 år hadde ikke noe sykdom fra før den siste tida fikk problem med støv, kontakter fastlege og ham henviste meg til lungelege. Lungelege sier at jeg har yrkessykdom astma. Så jeg har søkt om godkjenning fra NAV. NAV henviste meg til arbeidsmedisin og lungespesialister. Så arbeidsmedisin tviler på at sykdom har sammenheng med jobben. Men lungespesialister og lungelege har ikke noe tvil om det, de to er helt sikre på at min astma har sammenheng med jobben min. Per i dag jeg går med tre ulike astmamedisiner. Har det greit om dagen hvis jeg har ikke noe støv rundt meg. Jeg har søket om godkjenning fra NAV, men fikk avslag for å godkjenning som yrkessykdom. Ønsker råd? Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 27. desember 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

I yrkessykdomssaker legger NAV stor vekt på den arbeidsmedisinske vurderingen. Denne vurderingen er normalt en grundigere vurdering av den yrkesmessige påvirkningen som årsak til utvikling av lungesykdom enn den som gjøres av en lungelege.

Du må bruke retten din til å klage. Om nødvendig helt til Trygderetten. I klagen må du få frem hva du mener er feil med den arbeidsmedisinske vurderingen. Vis til hva lungelegene uttaler.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosthold

Kolesterolsenkning uten medisiner

Hei. Har litt for høyt kolesterol. Hva anbefaler å bruke for nedsette kolesterol isteden for medisin? Hvor kan jeg kjøpe det?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Vi anbefaler ikke et bestemt kosttilskudd eller noen "alternativ medisin" mot høyt kolesterol. Men det finnes flere ikke-medikamentelle tiltak som senker kolesterolet noe. Hver for seg har de ikke en veldig stor effekt, men til sammen kan de bidra en god del. Du finner disse tipsene her: https://www.lhl.no/hjertesykdom/hoyt-kolesterol

Hjerte/kar

Litt høyt blodtrykk, oppsøke lege?

Mann 70 år tatt blodtrykk hjemme, 170/100 puls 80. Vanlig lavere,knekt ribben etter fall, bør oppsøke lege ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes du bør oppsøke lege. 170/100 er ikke dramatisk høyt, men hvis det viser seg at det virkelig er på dette nivået trykket ditt ligger, kan det være aktuelt med behandling. Dette må legen din vurdere og ta stilling til.

Du skriver at du vanligvis har lavere trykk og at du nylig har hatt et ribbensbrudd. Dette kan bety at du egentlig ikke har høyt blodtrykk, og at det kun er bruddet som gir litt forbigående høyt trykk. Men det synes jeg du skal la legen avgjøre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trombocytter og psoriasis

Hei. Kan man få lett forhøya trombocytter av psoriasis?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trombocytter er små celler som gjerne også kalles for blodplater. Deres viktigste funksjon er å stoppe blødninger. Dette gjør de ved å klumpe seg sammen over sår. Trombocytter er også involvert i hjertesykdom. Blodpropper som setter seg fast i blodårer er også formet av trombocytter. Hvis man har for lite trombocytter er man mer utsatt for blødninger, og har man for mange øker faren for blodpropper. Kroppen holder derfor antall trombocytter innenfor en passende mengde.

Det finnes sykdomstilstander som forstyrrer denne balansen og kan gi enten for mange eller for få trombocytter.

Tilstander som gir for få trombocytter er:
Blodkreft
Ulike typer blodfattighet
Virusinfeksjoner i leveren
Cellegift
Høyt alkoholinntak
Autoimmun sykdom hvor kroppen ødelegger sine egen trombocytter
Bakterier i blodet
Medikamenter

Tilstander som gir for mange trombocytter er:
Akutte blødninger
Allergier
Kreft
Nyresykdom
Hjerteinfarkt
Hjerteoperasjoner
Infeksjoner
Jernmangel
Vitaminmangler
Betennelsessykdommer som leddgikt og bindevevssykdommer
Skader
Medikamenter

Psoriasis forekommer ikke som årsak til høye trombocytter i lister og oppslagsverk. Men siden psoriasis er en slags betennelse kan det jo tenkes at trombocyttene hos enkelte blir litt høye. Dette betyr neppe noen ting for blødning eller blodpropper.

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold

Har høyt kolesterol, kan jeg spise reker?

Kan reker gi høyt kolesterol ? Eg har hatt hjerneslag og går på Lipitor 40 mg. Skal eg holde meg borte fra reker?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det varierer fra person til person hvor mye man reagerer på kolesterol i maten. Reker har forholdsvis mye kolesterol, 100 gram reker har omtrent like mye kolesterol som 1 egg, men de fleste som har høyt kolesterol kan fint spise litt reker.

Det som først og fremst kan gi økt kolesterol i blodet er mettet fett ("hardt" fett), noe reker inneholder minimalt av. 

Les mer her: Reker og kolesterol - https://www.lhl.no/spor-eksperten/sporsmal/reker-og-kolesterol/

Allergi

Noe nytt om allergivaksine?

Hei.
Vet dere noe om hva som skjer rundt forskning på allergivaksinering? Leste denne artikkelen fra 2015, og er veldig nysgjerrig på hvordan det går? https://forskning.no/allergi-kreft-nanoteknologi/2015/10/bedre-allergivaksine

Er selv i gang med vaksine mot bjørk, og har rett og slett et nytt liv, mye mindre allergisk om sommeren, og mye bedre immunforsvar ellers i året, med langt færre infeksjoner.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 22. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Godt å høre at du har god effekt av behandlingen!

Det er en hurtig utvikling på feltet allergivaksinasjon. I artikkelen beskrives flere typer allergivaksiner, vi kjenner ikke resultatene av de studiene og tror ikke de er publiserte. I Norge gjøres det forsøk på å sette færre sprøyter rett i lymfer eller halsmandler, men dette gjøres kun som forsøk og er ennå ikke et offentlig tilbud.
Det aller nyeste innen allergivaksinasjon, er å vaksinere med dråper under tunga. LHL kommer til å tilby dråpevaksinasjon på hund, katt, midd og ulike typer pollen ved sin poliklinikk på det nye LHL sykehuset på Gardermoen fra mars-april 2018. Fordelen med denne typen vaksinasjon, er at det etter oppstart hos spesialist kan administreres hjemmefra av den enkelte. Behandligen går ut på å legge et par dråper allergen under tunga hver dag i ca. tre år.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal