Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Redd for hjertesykdom

Hei! Er en mann på 28 år, har problemer med pustebesvær, smerter i bryst og mye uro. Er veldig redd for Hjertesykdom spesielt hjerteinnfarkt som jeg har fobi for av en eller annen grunn. Dette har pågått i 9mnd nå. Er tatt syv EKG, og en 24t EKG, alt er normalt, bortsett fra puls som ble målt til 197 på 24t under angstanfallet. Men pulsfallet var på 40 slag pr min, så fikk beskjed om at det er angsten som er årsaken. Blodprøver viser normale verdier av kolesterol og blodsukker. Jeg er forholdsvis aktiv, driver mye med styrketrening, men er overvektig. Kostholdet har ikke vært optimalt, men har gått over til redusert inntak av karbo og null inntak av sukker. Blodtrykk er 116/97. Hvor sannsynelig er det for at jeg kan få et innfarkt i fremtiden? Er klar over at jeg ikke har hatt det nå for da hadde jeg vært død nå, men dette tar fullstendig overhånd og styrer livet mitt. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du blir engestelig for hjertesykdom, men ut i fra det du skriver her ser jeg ingen grunn til at du skulle rammes av det. Du er ung, røyker presumptivt ikke, er aktiv og har normalt blodtrykk. At du er litt overvektig betyr neppe så mye i denne sammenhengen. Totalt sett blir din risiko for å hjerteinfarkt de kommende årene svært lav. Jeg synes du skal fortsette med den gode livsstilen. Du har lagt om kostholdet og forhåpentligvis vil det ha gunstige effekter på både hjertet og vekten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av blodtrykksmedisiner

Hei, jeg er 49 år, kvinne, normalvektig, røyker ikke, og har fått konstatert litt forhøyet blodtrykk (litt over 140/90) og høy puls. Dette ble målt hos legen på kontoret, og jeg tror jeg hadde litt "hvit frakk-angst" som påvirket målingen. Jeg hadde på forhånd tatt EKG, som var normal. Jeg er plaget med hjertebank, indre stress/ generalisert angst og bruker Venlix 150 mg daglig (som jeg har gjort i mange år). Jeg ble satt på 24 timers blodtrykksmåling, men underveis i måleperioden fikk jeg migrene og lurer på om det kan ha påvirket målingen negativt mht blodtrykket? Uansett ba legen min meg forsøke 4 mg Atacand for blodtrykket, og evnt også forebyggende for min månedlige migrene (i forbindelse med menstruasjon). Umiddelbart samme dag jeg tok Atacand fikk jeg vondt i magen, mye syre som kom opp i halsen, mye raping og gulping og uvelhet og det ble ikke bedre de påfølgende dagene. Det positive var at pulsen roet seg, men denne refluksen førte til at jeg måtte spise syrenøytraliserende tabletter hver 2. time, noe som var veldig ubehagelig. Jeg kontaktet derfor legen min, og hun skrev ut en ny medisin Enalapril Krka 10 mg. Når jeg leser pakningsvedlegget, blir jeg engstelig for å ta denne medisinen også- for der ble det nevnt mye flere bivirkninger og farer enn for Atacand (tåkesyn, svimmelhet, ødemer og kvalme). Vet ikke hva jeg skal gjøre? Finnes det noen medisiner som har færre alvorlige bivirkninger? Takk for svar :-)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er engstelig og bekymret, men jeg tror dette skal løse seg etterhvert. Vi er alle ulike og reagerer ulikt på ulike medisiner. Noen kan få kraftige bivirkninger av den ene, men ikke kjenne noe som helst fra en annen medisin. Det er ikke uvanlig at legen og pasienten må prøve seg litt frem for å finne riktig medisin. En som både gir god effekt og som gir lite bivirkninger. Selv om det står skrevet en del bivirkninger på pakken til Enalapril, så betyr det ikke at du kommer til å få de bivirkningene. Det er ikke noen annen måte å finne ut av det på enn å prøve.

Så vil jeg si at du har et godt poeng angående 24 timers målingen din. Det kan godt hende at migreneanfallet ga litt for høye målinger. Jeg ville tatt testen på nytt for å sjekke om du virkelig trenger medisiner mot høyt blodtrykk.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Cardiologist in Oslo

I just had an heart infart December 4th, while I was abroad in Madrid. I am a new member and I would like some advise. Now I am in contact with my Family Dr, and waiting to get an appointment with a cardiologist. I have Vertikal insurance. Can you recommend who is the best in Oslo and which clinic? Thanks in advance for your support.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hi

Usually patients who have had a heart attack don't require follow-up from a cardiologist. After an infarct it is important to take the prescribed medication and try to live as healthy as possible, making good decisions about diet and exercise. You should also get your blood pressure and cholesterol checked regularly. All these things can be done at the family doctor's office. A cardiologist is only rarely needed after an infarct. For instance if you have suffered a large infarct and have developed heart failure. Or if there are issues with your heart rhythm etc.

Regards

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag eller noe annet?

Hei! Jeg har ekstraslag på hjertet som er bekreftet med EKG. Ultralyd og arbeids-EKG viste ingen andre funn. Kan det jeg opplever som ekstraslag i noen tilfelle være noe annet? Jeg syns ikke de kjennes like ut alltid, og er redd for at jeg kan ha en annen farlig arytmi i tillegg. Hvorfor utløser følgende ting ekstraslag? Overfladisk pust, ligge på siden, engasjement - ivrig samtale, en god latter, noen ganger sex? Jeg har lavt blodtrykk, og legen vil ikke gi meg betablokker. Finnes det noe annet jeg kan gjøre for å prøve å redusere ekstraslagene? Jeg har en enormt redusert livskvalitet på grunn av dem.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det ser ut til at du har fått god utredning og det er betryggende.

Ekstraslag er det mange som plages av. Som regel er de helt ufarlige, men har man mange av de, kan de være ubehagelige. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom, men iblant kan det være det. Har man slik mistanke utfører man ultralyd, langtids-EKG og arbeids-EKG. Hvis disse testene er normale er det svært usannsynlig at du har underliggende hjertesykdom av noe slag.

Jeg synes du bør få utført 24-timers EKG. Da vil både få svar på hvor mange ekstraslag du har og om det evt. er en annen arytmi i tillegg.

Det må sies at ekstraslag kan variere i karakter. Så at du opplever litt ulik kvalitet på dem, betyr ikke nødvendigvis at det må være noe annet enn ekstraslag også.

Pasienter som har mye ekstraslag kan ha ulike "triggere". For er sterk mat utløsende, for andre kaffe og alkohol, og for andre kun hvile. Det henger nok sammen med hva slags hormoner kroppen produserer og hva du er sensitiv for.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Mageproblemer etter allergivaksine

Hei! Jeg har siden barndommen av hatt pollenallergi, (gress/ bjørk og kryssallergi mot dette). Jeg har tatt vaksiner mot bjørk og holder på med gress nå. Men jeg har blitt mer allergisk mot matvarer og problemer med mage/tarm (microskopisk kolitt) etter vaksinasjon? Er det mulig?

Jeg har blitt bedre når jeg har kuttet ut laktose og gluten, men gluten fri mat er dyrt og slår heller ikke ut på tester. Jeg føler også at jeg har blitt veldig tappet energimessig. Har følt meg trøtt og sliten selv uker/Mnd etter vaksinasjon. Har nevnt dette for legen, men de sier det ikke er noen bivirkning på disse vaksinene??

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. desember 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Mye kan påvirke almentilstanden, også allergivaksjonasjon selv en stund etter selve injeksjonen. Om mageproblemen skyldes vaksinen er vanskelig å si. Se om det er et mønster ved at de samme reaksjonen kommer til samme tid etter hver behandling. Er det en sammenheng og plagene er så ille at du vil vurdere å avslutte vaksinasjonsprogrammet må du ta det opp med legen. Dersom det er en sammenheng vil sansynligvis vil plagene forsvinne når vaksjonasjoneprogrammet er fullført

Når man er allergiker kan man i voksen alder begynne å reagere på nye matvarer. Det gjelder om man har gjennomgått allergivaksine også. reaksjon på hve kan skyld cøliaki eller IgE mediert hveteallergi. Begge disse tilstanden kan diagnosyiseres gjennom laboratorietester. Men man kan også ha en ikke-IgE mediert hveteallergi i eller hveteintoleranse. Dette er vanskeligere å diagnostisere. Da er det eliminasjonsdiett der man fjerner alle hvete fra kosten til man er symptomfri og reintroduserer det for å se om symptomene kommer tilbake. Du bør gjøre det i samråd med lege som kan bekrefte en ev hveteallergi med attest om at det er gjenomført kostprovokasjon (reintroduksjon) Du vil da kunne søke grunnstønad for fordyrende kosthold grunnet matallergi

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Middallergi og medisiner

Min sønn på 7 år har fått påvist allergi mot støv/midd. Eneste symptom han har er at han er tett i nesen når han har lagt seg. Men han sover godt gjennom natten. Lege sa at jeg burde gi aerius hver dag, men at jeg bestemte. Jeg syntes det hørtes unødvendig ut når han er så lite plaget? Det er jo bivirkninger med medisiner og min mann som også er allergisk mot støv har aldri tatt medisin for dette. Men jeg blir jo usikker på hva som er rett?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Tett nese ved allergi er det symptomet som har størst innvirkning på livskvaliteten fordi det ofte gir dårlig søvn. Den tette nesen skyldes en betennelse som gjør at slimhinnen i nesen hovner opp. Det er lite bivirkninger ved de nyere allergitablettene, som aerius, og de tolereres derfor godt, men de har begrenset effekt på tett nese. Da brukes nesespray med kortison eller en kombinasjon av kortison og antihistamin. Selv om middallergi er en helårsallergi, vil mange oppleve mer plager på vinteren og når det er fuktig vær. Om gutten deres viser tegn på slitenhet og/eller er ukonsentrert, vil det være et tegn på at søvnene hans ikke er tilfredstillende. Dere kan også forebygge for oppvekst av midd ved å følge noen enkle råd ved middallergi

Du kan lese mer om medisiner ved allergi her

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Lunge

Influensa og astma

Hei. For 3-4 uker siden var jeg hos legen etter noen dager der jeg nesten ikke skulle klare å svelge. Hadde da halsbetennelse og var veldig hoven. Nå for 1,5 uker siden, etter jeg nesten var blitt, bra fikk jeg plutselig sånn hoste, feber, frysninger og diverse typiske influensa symptomer, men det bare vil ikke gi slipp. Har astma og allergi fra før, men jeg har en voldsom slimproduksjon, piping fra brystet. Hoster hele tiden. Akkurat som jeg går med et kontinuerlig astmaanfall og smerter ved hoste og i brystet. Stemmen min har kommet og gått nå i over en uke. Er dette bare en vanlig influensa?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan godt være en influensa, eventuelt en bakterieinfeksjon i etterløpet av influensa. Astma blir vanligvis mye verre ifm virusinfeksjoner, og plagene med hoste og sårhet i brystet kan sitte i lenger enn normalt. Alternativt bør du la legen sjekke deg på ny hvis dette vedvarer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Knepping i brystet

Det knepper i høyre brystregion når jeg puster inn. Når jeg ligger på ryggen eller sitter bakoverlent i stresslessen så kjenner jeg et knepp i høyresiden av brystet. Det er ikke smertefullt, men etterhvert syns jeg det er blitt litt ekkelt å kjenne på. Gir seg om jeg ligger på siden eller sitter opp. Det kommer sånn midtveis når jeg puster inn. Må nevne at jeg er sterkt overvektig.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kneppingen i brystet når du puster er trolig forårsaket at det er ribbein som ligger mot hverandre, eventuelt bruskede deler foran som glipper forbi i de leddaktige festene de har mot brystbenet. Det høres ikke farlig ut!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tungt å blåse ballonger

Hei, Jeg klarer ikke å blåse opp ballonger- som selv mitt 5 år gamle barn klarer å blåse opp. Antar at jeg har dårlig lungekapasistet. Er dette noe jeg bør ta opp med fastlege og få utredet? Hva kan jeg gjøre selv for å bedre min lungekapasitet? Har ingen sykdommer jeg vet om. Mvh, kvinne 41 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan være vanskelig å blåse opp ballonger, særlig i startfasen, når de ikke har vært brukt tidligere. Dette sier nok ikke så mye om lungenes funksjon, men mer om kraften som du klarer å puste ut med. Det dreier seg her om muskelkraft i brystkassen, samt om kraften i magemuskler som spenner seg når du puster ut. Denne kraften kan øves opp ved å puste mot motstand. Hvis du merker uventet tung pust ved anstrengelser vil det være lurt å få undersøkt lungene. Er du i tvil er det jo heller ikke skadelig å få målt lungefunskjonen ved en spirometri.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygenmetning og puls

Hei ! Kvinne på 57 år. Jeg har anskaffet meg et O2-måler apparat med bra kvalitet. Grunnen til dette er at jeg blir fort sliten. Når jeg sitter i ro er metningen min fra 97-99. Og puls rundt 70 -80. Reiser jeg meg opp synker det raskt ned til 90-92 og raskere puls til rundt 100 eller mere. Når jeg legger meg og tar det en stund etterpå kan det vise fra 90 - 92 og pulsen faller til rundt 52. Jeg trener mye både styrke og kondisjon. Blir fort sliten og spesielt av å gå i oppoverbakker. Har alltid blitt det, men aldri hatt en slik måler. Har aldri målt metning i det jeg står opp, men har begynt å følge mere med nå. Er dette normalt ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke normalt at oksygenmetningen faller såpass mye ved at du reiser deg. Du nevner ikke hva målingen viser ved fysiske anstrengelser. Hjertefrekvensen øker ved anstrengelser, og mer økning hvis det foreligger redusert lunge- eller hjertefunksjon. Det er sannsynlig at oksygenmetningen vil være enda lavere ved anstrengelse enn når du sitter i ro, særlig hvis du har lav oksygentilførsel pga hjerte- eller lungesykdom. Men det kan synke raskt ved anstrengelser. Jeg ville fått undersøkt lunger og hjerte for å sjekke hva som kan ligge bak, hvis du ikke har fått gjort dette allerede.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem