Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Astmabronkitt

Hei Har etter ett par år med ofte gjentatte luftveisinfeksjoner (Har hatt over 15 omganger med hosting over ett par uker de siste to årene). fått en foreløpig diagnose på astmabronkitt. Finner lite om dette på nettet, og lurer på hvordan prognosene er, og hva jeg kan gjøre for å bli bedre. Har i det siste året hatt svært lite energi i tillegg, og går nå sykemeldt på den tiende måneden. Håper på noen tips.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 14. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er mange muligheter, men tror det er best at du kontakter kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale enn vi kan klare å gi deg skriftelig.

Mvh Hilde

Hva kan det være?

Nedsatt bevissthet, tungpusthet og nylig operert et sår på venstre fot. Hva kan dette være? Takk for evt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 14. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Du må ta kontakt med fastlegen med en gang, event legevakt, hvis du opplever nedsatt bevissthet.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Ablasjon på Feirngklinikken

Hei! Eg har arterieflimmer og har fått henvisning til RFA på Haukeland. Men der er det 8 måneders ventetid. Kan dette gjøres hos dere, og hva koster det?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

På Feiringklinikken gjøres det ablasjonsbehandling av pasienter som i utgangspunktet er henvist til Rikshospitalet. Rikshospitalet får søknadene, og fordeler så behandlingene mellom Feiringklinikken og Rikshospitalet.

I tillegg har Feiringklinikken et tilbud hvor pasientene selv betaler for behandlingene, eventuelt at det betales gjennom forsikringsordninger pasienten måtte ha. Prisen på slik behandling må man innhente direkte fra Feiringklinikken.

Hjerte/kar

Ablasjon mot ekstrasystoler

Er det mulig å bli kvitt ekstrasystoler frå atrieflimmer ved ablasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Jeg forstår spørsmålet ditt slik at du lurer på om pasienter som har atrieflimmer, og i tillegg har mye ekstrasystoler, bør ha ablasjonsbehandling for å redusere forekomsten av ekstrasystoler. I slike tilfelle må det vurderes om ekstrasystolene påvirker hjertets pumpefunksjon på en uheldig måte(disponerer for hjertesvikt) før man evt. prøver å gjøre ablasjon. Dette fordi ablasjon er et inngrep med en viss risiko.

Hjerte/kar

lavt blodtrykk

Hei, jeg er en jente på 21 år, har siden 12 års alderen slitt med lavt blodtrykk, når jeg har ligget lenge eller skal strekke meg hender det at jeg blir skikkelig svimmel, men det som er litt rart at når jeg blir svimmel er at det begynner å riste skikkelig i kroppen er det normalt ved blodtrykksfall? Det er i hvertfall veldig ubehagelig , det skjer også at jeg blir svimmel når jeg for eks skal løfte ting som er tungt. Er det noe som kan hjelpe mot lavt blodtrykk eller er det verdt å undersøke hos lege?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Yngre mennesker har ofte relativt lave blodtrykk. Det kan hos noen gi ubehag, og det vanligste er at man blir svimmel hvis man reiser seg brått opp. Særlig høye, slanke personer opplever ofte dette. Dette er en ufarlig tilstand, men kan oppleves plagsomt. Hos deg høres det mer ut som du opplever det lave blodtrykket når du ligger. At det begynner å riste i kroppen når du har lavt blodtrykk er ikke et vanlig fenomen, og du bør snakke med fastlegen din om dette. Hun/han kan og måle blodtrykket ditt i både liggende og stående stilling.

Det er ellers ingen spesielle medisiner eller annet som gir høyere blodtrykk som vi kan anbefale å bruke.

 

 

Hjerte/kar

håravfall på statin

Kan simvastatin føre til håravfall

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

I pakningsvedlegget som ligger med medisinene når du henter de på apoteket står det oppført både vanlige og svært sjeldne bivirkninger av medisinen du får utlevert. Jeg har behandlet svært mange pasienter med simvastatin, men kan ikke huske at pasienter har tatt opp problemstillingen med håravfall som mulig bivirkning. Hvis håravfall forekommer som følge av simvastatinbruk så er det nok en svært sjelden bivirkning.

I dag har vi flere statiner med tilsvarende effekt som simvastatin, så kanskje du skulle be om resept på en av de andre statinmedisinene.

Hjerte/kar

Hjerteklapp

Hei! Jeg er enn gutt på 21 år, har vært plaget med hjerteklapp i ca 2 uker. Det varer hele dagen men kun 2-3 "feil-slag" Har du noen tips evt. Aning om hva dette kan være? Jeg har tidligere vært aktiv med både jakt og turer samt fysisk jobb. Nå har jeg nesten nokk energi til og klare enn hel dag på jobb og er helt utslitt når jeg kommer hjem.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjerteklapp kan være så mangt. Alt fra helt uskyldige ekstraslag til plagsomme hjerterytmeforstyrrelser. Det er derfor avgjørende at man får klarlagt hva det er du har. Du må derfor få tatt et EKG mens du har "feil-slagene". Det er selvsagt ikke enkelt hvis du har svært sjeldne feil-slag. Et alternativ kan derfor være å gjøre en 24-timers EKG-registrering. Da er det bedre sjansjer for å fange opp hva det er du har, og du kan får mer konkrete svar.  

Ut i fra beskrivelsen din vil jeg generelt si at det høres ut som du har såkalte ekstraslag. Ekstraslag er det mange som plages av. Som regel er de helt ufarlige, men har man mange av de kan de være ubehagelige. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom, men iblant kan det være det. Har man slik mistanke utfører man ekkoardiografi, langtids-EKG og sykkeltest. Hvis disse testene er normale er det svært usannsynlig at du har underliggende hjertesykdom av noe slag.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank

Plagsom hjertebank Jeg har den siste tiden slitt med mye hjertebank.Siste døgn har det virkelig kjentes ut som om hjertet har vært helt på utur .Er ikke kvalm og har ikke smerter.Føler sterkt ubehag . Det ble en runde på legevakten i går og da tok de EKG ,rytmeregistrering og kunne fange opp noen ekstraslag.Legen kjente st pulsen var uregelmessig. Det ble også tatt blodprøver og blodgass og de var helt fine. Jeg ble sendt hjem og blir henvist EKG døgnmåling. Er dette farlig? Og kan hjerte bare stoppe? Får også høy puls 101 når det er slik. Har høyt bt og medisineres med ibersartan 150 (aprovel) jeg har fått det for meg at kanskje det er en bivirkning an den.(stått på denne i ca 7 uker. Jeg har også startet med metropolol 25 men det hjelper ingenting. Så hva gjør jeg? Nå er jeg blitt veldig engstelig for jeg er redd det er noe galt.Tok i 2014 UL av hjertet og det var helt fint der. Jeg har lavt stoffskifte fra før og er medisinert og har fine prøver. Bør jeg være bekymret? Må også si at da jeg var på legevakten (mottaket)lå jeg på scoop i 3 timeruten at de fanget opp noe for da var det rolig. Jeg er en dame på 44 år og trener og prøver å leve relativt sunt. Nå er jeg veldig sliten av hele greiene.Kan det slå over i atrieflimmer eller stans? Takk for svar. Mvh MA

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Svært mange mennesker opplever i perioder hjertebank, og mange blir veldig engstelige av dette. Så langt har man hos deg sannsynligvis bare funnet ekstraslag som ikke vurderes å være farlige eller som gir mistanke om at du i tillegg har farligere hjerterytmeforstyrrelser. Allikevel vil man i tillegg gjøre en registrering gjennom et helt døgn. Hvis den nye blodtrykksmedisinen du er satt på har virket slik hos deg at blodtrykket har gått raskt og mye ned så kan det utløse hjertebank og/eller ekstraslag.

Du bør nok i tillegg ta enda en prøve for å se at du ikke  har for høy dose av medisinene(levaxin?) som du bruker mot lavt stoffskifte. For høy dosering av slik medisin kan utløse de symptomene du har opplevd.

Hjerte/kar

AVSD og aktivitet

AVSD og fysisk trening: hva er farevarsler ved for stor belastning? Hvor høy puls kan et barn på 5 år ha under trening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

AVSD er en medfødt hjertefeil som innebærer at det er defekt i veggen mellom høyre og venstre side av hjertet. Det finnes ulike grader av feilen. Siden det ikke er en tett vegg mellom de to sidene vil blodet blandes. Dette kan føre til ekstra belastning på ulike deler av hjertet og lungene. Pasienter med AVSD merker ofte tungpust, både ved fysisk aktivitet og etterhvert også av vanlig daglig aktivitet. Behandling er operasjon, hvor man tetter defekten.

Ved større fysisk aktivitet vil pasienter med AVSD merke problemer med pusten og at de ikke har samme kapasitet som andre. Det er selvfølgelig vanskelig å sette en fysisk begrensing på aktivitetsnivået til små barn. Men ofte vil dette regulere seg selv, og de minker på aktiviteten utifra plagene og symptomene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkalkninger i lyskearterier

Tatt diagnostisk ultralyd av stoffskiftekjertel, lymfeknuter, halspulsårer ( 0,60 mm), bryst og armhuler, lever,milt, bukspyttkjertel, nyrebekken, aorta, urinblære, tarm. Alt er normalt. Men 1,7 mm forkalkete påleiringer i begge lyskearterier. Normal sirkulasjon, ingen forstørrede lymfeknuter i lysken. Har stått på statiner i mange år. Siste 10 år Crestor 10 mg dgl. Mosjonerer ca. 3 - 4 mil i uka ( gåturer )

Hvordan unngå at påleiringer øker ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Jeg kan ikke svare deg med sikkerhet hvilke tykkelser av forkalkede påleiringer i lyskearteriene som anses å være innenfor det normale sett i forhold til alder. Jeg antar imidlertid at den som har tilbudt deg disse undersøkelsene har satt seg inn i når vedkommende bør gi deg som pasient beskjed om å følge opp eller kontrollere dette. Jeg synes du bør spørre etter et slikt svar.

Crestor som du bruker for å senke kolesterol i blodet er en meget effektiv kolesterolsenkende medisin. Lave verdier av det farlige LDL-kolesterolnivået er det eneste vi i dag vet kan bidra til å forhindre at slike avleiringer øker på. I tilegg er det utvilsomt gunstig at du mosjonerer regelmessig.