Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertestarter når pasienten ikke har hjertestans

Hei. Kan bruk av hjertestarter føre til hjerte-/kar-komplikasjoner hvis "pasienten" ikke har hjertestans, men er bevisstløs av ulike andre medisinske årsaker (eks hjerneslag, diabetis/sjokk m.fl.)? Altså understreke betydningen av riktig diagnose før behandling.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok neppe veldig bra for et hjertet å bli støtet når det ikke er stanset. På den annen side, hvis man mistenker hjertestans er det nok viktigere å prøve å få det til å banke igjen, enn å frykte evt. skader ved å gi støt når det ikke skulle gis.

De fleste nyere hjertestartere er dessuten enten hel- eller halvautomatiske. Dvs at de selv klarer å skjønne om det er riktig å gi støt eller ikke. På et sykehus vil det dessuten være erfarne profesjonelle arbeidere til stede som vil vite om det skal støtes eller ikke. Det samme gjelder ambulansepersonell som også har god erfaring med sånt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Automatiske blodtrykksmålere på sykehjem

Hei. Jeg jobber på langtidssykehjem og vi måler vitale ofte. Av bekvemmelighetshensyn velger vi elektronisk blodtrykksapparat for blodtrykk og puls, og oximetri til sao2 og puls. Men på Helsebibloteket.no leser jeg at: "Arytmier, alder ≥ 80 år, diabetikere: Det anbefales ikke å bruke automatiske blodtrykksapparater til de med arytmier da disse apparatene kan gi store variasjoner i nøyaktighet ved blodtrykksmålingen (5,6,8,11,14). Ved alder over ≥ 80 år, diabetikere eller ved tilstander der ortostatisk hypotensjon kan være hyppig eller forventet, bør blodtrykket også tas stående etter 1 og 3 minutter (1)." Hva er årsaken til dette? Og om jeg måler BT x 2-3 og finner gjennomsnittet, kan jeg da likevel bruke elektronisk apparat? Jeg kjenner alltid på radialspuls når jeg måler og kjenner relativt ofte uregelmessigheter i rytmen og følger med på klinikken. Alt dette dokumenteres og legen leser dette. Kan elektronisk blodtrykksmåling forsvares her som metode? Mvh Sykepleier

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Arytmier, spesielt atrieflimmer, kan iblant gi ut ukorrekte verdier. Da hjelper det ikke å ta gjennomsnittet, fordi gjennomsnittet av feks fire ukorrekte verdier vil også bli ukorrekt. Når det er nok min erfaring at automatiske apparater har blitt ganske gode. Da tenker jeg spesielt på de av profesjonell kvalitet som brukes på sykehuset. På sykehus bruker vi nesten kun automatiske målere. De som selges på apoteker til privatpersoner ville jeg neppe stolt på i profesjonell sammenheng. Måten du gjør det på virker veldig fornuftig.

Grunnen til at man anbefaler blodtrykksmålinger i både sittende og stående stilling hos enkelte pasientgrupper, feks eldre og diabetikere, er at de ofte har litt dårlig regulering av trykket sitt. Når man sitter trykket lavere enn når man står. Dette regulerer kroppen selv. Men hos enkelte er denne funksjonen svekket. Når de reiser seg stiger ikke trykket som forventet og de kan falle og slå seg. Derfor er det viktig å kjenne til hvilke pasienter dette gjelder.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls hos eldre og veltrent mann

Jeg har vært til kontroll hos min fastlege av blodtrykket Det ble da tatt EKG. Dette var helt OK, men legen er bekymret fordi det ble målt en Hvilepuls på 44 Jeg er en mann på 79 år, trener regelmessig og føler meg generelt i god fysisk form. Har alltid hatt lav hvilepuls Kan den lave hvilepulsen skyldes noe alvorlig og er det i tilfelle noen hensiktsmessig behandling (utenom pace-maker el) Fint om jeg kunne få en tilbakemelding fra dere

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Noen har naturlig lav puls. Andre har lav puls fordi de er godt trent. Men noen kan ha "unaturlig" og veldig lav puls grunnet sykdom i hjertet. Feks noe feil i det elektriske ledningssystemet. En slik feil heter AV-blokk. Hvor vidt du har en slik feil kan legen enkelt se på EKG-et ditt.

Hvis EKG-et ikke viser en slik eller liknende feil, men at du kun har naturlig lav puls (sinusrytme med lav frekvens) er det ingen grunn til bekymring. Hvis du er aktiv og trener uten å få problemer (tungpust, tretthet, sur i bena, svimmel) han du ingen grunn til bekymring og trenger heller ikke behandling.

Noen ganger kan lav puls være et resultat av enkelte medisiner. Eksempler på slike medisiner er betablokkere, calciumblokkere og digoksin. Da kan det være aktuelt med reduksjon av dosen, eller kanskje bytte medikamentet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykksapparat til hjemmebruk

Jeg har høyt blodtrykk og bruker Candesartan. Jeg har kjøpt meg et blodtrykksapperat på apoteket som Microlife. Blodtrykket mitt er normalt på dette apparatet 124/74. Etter at Forbrukerrådet testet blodtrykksapperater ble A&D Medical UA-767S-W og denne ble vinner, kjøpte jeg dette. Dette apparater viser at jeg har for høyt blodtrykk 140/87. Var til legen i dag og blodtrykket mitt ble målt til 120/74. Tok en liten test på mine to bl.apperater når jeg kom hjem. Microlife viste samme resultat so hos min lege, mens A&D apperatet viste for høyt blodtrykk. Skal ha en 24 timers måling om 14 dager. Det jeg håper på om dere kan gi meg et råd og anbefale meg et trygt blodtrykksapperat som jeg kan bruke å stole på i framtiden slik st verdiene på målingene blir riktige.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er et veldig vanskelig spørsmål å svare på av flere årsaker:

Blodtrykket varierer stadig. Blodtrykket kan være helt annerledes når du er hos legen, og når du er hjemme 30 minutter senere. Spørsmålet blir om det er apparatet som viser feil, eller om blodtrykket virkelig har forandret seg. Dog, det at det gamle apparatet viser det samme som hos legen tyder jo på at det er det riktigste. I hvert fall hvis man antar at legens apparat er helt korrekt. Hvilket det kan godt hende at det ikke er.

Hvilket apparat som er best eller tryggest til hjemmebruk er vanskelig for meg å svare på da jeg ikke har erfaring med noen av de. Som lege bruker jeg kun profesjonelle apparater og har kun kjennskap til de.

Jeg tror den beste måten for deg å avgjøre dette på er å ta med begge apparatene dine med deg til legekontoret, og måle trykket med alle apparatene innen et par minutter. Gjerne gjenta eksperimentet noen ganger. Da vil du kanskje begynne å se et mønster i hvilke apparater som oftest viser riktige verdier.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aktivitet etter aortaoperasjon

Hei. Jeg har kun skiftet aorta ascendens, men gammel aorta er sydd igjen utenpå. Sykehuset har sagt at jeg kan gå rolige turer helt fra begynnelsen og når jeg kan gå en halv time, da kan jeg øke på. Det er nå tre uker siden operasjon og jeg har kunnet gå en halv time fra jeg kom hjem fra sykehuset. Det eneste er at jeg bli trøtt etterpå. Er det for mye eller er det bare bra?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Synes dette hørtes veldig fornuftig ut. Du har vært gjennom en stor operasjon og det er ikke uvanlig å bli sliten etter mindre anstrengelser. Etterhvert som du trener mer og mer, vil slitenheten også bli mindre. Det gjelder å være både tålmodig og ha pågangsmot. Du bør også ha jevnlig kontakt med legen under opptreningen.

Lykke til videre.

Mvh

Wasim Zahdi

Hjerte/kar

15 åring med klaffefeil

Jeg er 15 år og har hjeteklaffefeil. Burde jeg være bekymret for at skal bli verre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes totalt fire klaffer i hjertet og disse kan rammes av feil på både ulike måter og i ulike grader. De aller fleste av oss går rundt med små klaffefeil. Små klaffefeil er så vanlig at det knapt kan kalles feil. Slike feil er ingen grunn til bekymring.

Hvis man har en middels feil, vil man som regel ikke gjøre noe annet enn å kontrollere den jevnlig, feks årlig eller annethvert år, for å se om den blir verre eller ikke. Slik kan følge med og time evt behandling/opersjon til rett tid.

Det er først når en klaffefeil blir alvorlig/stor at den gir plager og krever behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk hos en 72-åring

Blodtrykk på 140/80, er 72 år Er dette ok?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket skal alltid vurderes i forhold til helsetilstanden generelt, og ikke helt isolert. Når det er sagt vil en verdi på 140/80 som regel regnes som normalt hos en ellers frisk 72-åring.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Behandling av Nucala ved alvorlig eosinofil astma

Hvordan behandle eosinofil astma? Hva skjer ved bruk av Nucala?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Nucala er en medisin til behandling for personer som har en spesiell type alvorlig astma(eosinofil astma)som ikke oppnår tilstrekkelig kontroll av sykdommen med de medisinene som er tilgjengelig i dag. I praksis dreier det seg om en type astma med økt antall eosinofile hvite blodlegemer. Høyt antall eosinofile er forbundet med tendens til alvorlige astmaforverrelser. Nucala hindrer at de eosinofile cellene blir aktivert, noe som i studier har vist å gi en mer stabil astma med færre dårlige perioder.

Behandlingen bør forskrives av lege med erfaring i diagnostisering og behandling av denne type astma.

Du kan lese mer om behandlingen her 

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Subaracnoidal cyste

Har en subarachnoidal cyste i hodet, er det farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 06. desember 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei

En subaracnoidal cyste ligger plassert i rommet utenfor selve hjernen, og er i utgangspunktet en godartet væskefylt "blære" som kan være medfødt. Mange gir heller ingen symptomer og påvises tilfeldig når man tar CT eller MR-bilder av hjernen. Avhengig av beliggenhet og størrelse kan den gi hodepine eller (sjeldnere) epileptiske anfall. Hvis de ikke gir symptomer skal de heller ikke behandles, og de er heller ikke farlig. Man kan leve gjennom et langt liv og aldri merke noe til en slik tilstand.

mvh
Marita L. Bjerke

Kols og røyk

Hei Min kone har kols, ønsker å slutte å røyke, men har så langt ikke klart det. Er dette noe dere kan hjelpe henne med? mvh Lars Ole Frøland

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 06. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er mulig for din kone å søke om innleggelse på en rehabiliteringsinstitusjon. Der vil hun kunne delta på et   røyeavveningsopplegg. Det er fastlegen event. lungespesialist som kan sende inn søknaden. Ta kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale om hvor i landet de ulike rehabiliteringsinstursjonene befinner seg.

Mvh Hilde