Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kan det være negativt å ikke behandle astrengelsesastma og astmabronkitt?

Hva er konsekvensene om ikke anstrengelsesastma eller astmabronkitt ikke behandles ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma består av en mer eller mindre hissig inflammasjon (betennelse eller irritasjon) i bronkialslimhinnen. Det gjør at slimhinnen er mer følsom overfor irritasjon av lukter, temperaturforandringer eller partikler, slik at astmasymptomer utvikles. Man mener at det er fornuftig å behandle inflammasjonen i bronkiene for best mulig å forebygge at det utvikler seg en kronisk obstruksjon som man ser ved kols. Under vanlig forhold vil man derfor anbefale behandling.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Lav lunge-diffusjonskapasitet

Hei. Jeg har 97% oksygenmetning, men fått påvist 70% lungekapasitet. Jeg er 31 år og normalvektig. De tok spirometri test som viste nedsatt lungekapasitet. Dette er noe min far også har hatt hele livet. Samtidig viste testen at jeg kun hadde DLCO på 53. Jeg løp halvmaraton på 2 timer i april. og har alltid slitt litt med å trekke pusten helt ned i lungene. Er dette normalt eller kan dette være tegn på alvorlig sykdom? Jeg vet at DLCO på 53 er meget lavt men kan man være frisk selv med lave verdier? Jogger jevnlig 5 km på ca 30-35 min

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uventet at oksygenmetningen er normal i hvile. Det viser mer hvis man måler den under fysiske anstrengelser. Ved tydelig nedsatt lungefunksjon vil den trolig synke til undre 90%. Det oppfattes ikke som normalt å ha en DLCO på 53. Da er det imponerende at du greier å gjennomføre store fysiske anstrengelser. Vanligvis vil man sjekke målingene en gang til for å utelukke feilmålinger. Dessuten er det viktig å vite om det er trange luftveier (obstruksjon) eller lavt lungevolum (restriksjon) som kommer frem på spirometri. Nærmere undersøkelse hos spesialist er sikkert en fordel.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Alternativer til Spiriva og Oxis for kols

Jeg har KOLS og bruker idag Spiriva og Oxis. Fikk diagnosen for ca. 10 år siden. Brukte fra starten av kun Oxis. Var med på en studie ang. et nytt medikament (samme produsent som Spiriva) for 4-5 år siden. Ble da anbefalt av legen som sto for studien å gå over til Spiriva + Oxis. Nå tar jeg to innhaleringer Spiriva og en med Oxis om morgenen. I tillegg buker jeg Oxis når jeg skal "ta i litt" f.eks. sykle en tur. Synes dette har funket ok, men jeg merker at jeg har blitt dårligere i pusten de siste årene. Sykkelturene blir mindre og mindre bratte, men jeg prøver å sykle et par timer hver dag i sommerhalvåret. Kan annen medisinering hjelpe, eventuelt øke doseringen av det jeg bruker nå?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De medisinene du bruker er gode og vil kunne fungere godt. Men det er nå kommet flere medisiner på markedet som inneholder kombinasjoner av begge hovedtyper stoffer i samme inhalator. Noen av disse trenger bare tas en gang daglig, andre må tas morgen og kveld. Andre ganger kan det være indisert å legge til et tredje medikament, inhalasjonssteroid, men det gir ikke alltid tilleggseffekt. Det kan være lurt å få sjekket lungekapasiteten hvis det er lenge siden sist, og få videre råd hos legen ut fra dette. I tillegg til reduksjonen i lungefunksjon pga kols skjer det jo også en aldersbetinget reduksjon som kanskje kan forklare noe av de økte problemene. Uansett er det flott at du opprettholder daglig trening, for det er den sikreste måten å bevare den fysiske kapasiteten på!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Emfysem av svetting?

Hei, jeg har problemer med svette og har ligget stort sett i fuktig sengetøy over 8 år. Nå har jeg fått emfysem. Kan dette ha bidratt til at jeg har fått det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke noen kjent sammenheng mellom svetting og utvikling av emfysem. Så det er usannsynlig at det skal foreligge noen årsakssammenheng her.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hes etter lungeoperasjon

Heshet etter lungeoperasjon. Hvorfor og hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Heshet etter lungeoperasjon kan skyldes at nerven som styrer stemmebåndene er skadet, kommet på strekk eller utsettes for trykk. Noen ganger er nerven allerede skadet før lungeoperasjonen hvis det foreligger en svulst. Ellers kan det være lokale forandringer som forstyrrer funksjonen til stemmebåndene på en eller begge sider. Dette må eventuelt undersøkes nærmere. Det er vanligvis ikke så mye man kan gjøre aktivt for å få det vekk, men det avhenger også av årsaken.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Slimproduksjon ved kreftspredning til lungene.

Hei, min far har kreft med spredning til lungene. Har jevnlig cellegiftbehandling, men plages nå med veldig slimproduksjon og dertil hoste. Er det mulig å ta noe for lettere å få opp slimet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis slimet er seigt kan det noen ganger hjelpe med tabletter som inneholder acetylcystein (Acetylcystein, Mucomyst eller Bronkyl brusetabletter). Men dette vil også kunne gi noe større mengder, men løsere slim. Ellers kan også inhalasjon av Ventoline og/eller Atrovent fra inhalator eller forstøverapparat prøves. På sykehuset kan de trolig også gi råd som kan hjelpe.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Kols

Kols og astma

Hei. Er ei dame på 45 år som er engstelig for om eg kan ha KOLS. Har aldri røykt , men hatt familiemedlemmer som har røykt, men det er Mangen år siden. Eg er ofte plaga med tørrhoste/ irritasjonshoste uten å ha vondt i halsen og følelsen av å vere forkjøla. Kommer av og til opp litt slim. Piper innimellom litt når puster.Tenker og astma. Har allergi mot støv midd, pollen og katter. Føler og ofte tett i nesen. Går ikkje på faste allergimedisiner, men tar ved behov/ utbrudd. Har ved noen anledninger fått utskrevet innhalasjonsmedisin og brukt ved behov, men ikkje noe regelmessig. Tok spirometritast for noen år siden. Ikkje full score trur eg. Er det lett å skille mellom KOLS og astma? Håper på svar. På forhånd takk.PS. bruker pentasa og imurel mot u.c.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Ja, det kan være vanskelig å skille kols fra astma. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen og fortelle  om dine symptomer og be om å få tatt en ny spirometri test.

Lykke til!

Mvh Hilde

Kosthold

Forslag til hjertesunn dessert

Hei! Vi hadde en oppgave på skolen hvor vi skulle fåreslå en meny for hjerte-og karpasienter. Vi valgte en eplekake som skulle være sunnere til dessert, men fikk beskjed av lærer om å finne andre forslag til "kaffemat" som inneholder mindre fett og sukker. Kan du hjelpe meg med noen forslag for jeg står helt fast.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, du/dere finner noen eksempler på desserter med mindre sukker og fett på våre oppskriftsider på lhl.no: Frokost, tilbehør, desserter og bakst. Håper dere finner noe til inspirasjon der. Ellers har Diabetesforbundet en del oppskrifter på sine nettsider som også passer for hjertesyke. 

 

Hjerte/kar

Plager etter ablasjon

Er det vanlig å ha hjerte plager etter ablasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan oppstå større og mindre komplikasjoner etter en ablasjon. De vanligste er blødning i lysken, eller blodsamling rundt hjertet. Men dette kommer gjerne tidlig etter en ablasjon og blir håndtert på sykehuset før du skrives ut.

Endel pasienter kan også oppleve litt ekstra hjertebank etter en ablasjon. Hjertet kan være litt irritert etter brenning og det kan oppstå litt ekstraslag. Dette går ofte over innen et par dager.

Hvis plagene derimot vedvarer, og det er mye uro i brystet, smerter, svimmelhet eller pustevansker, må du oppsøke lege.

MVh

Wasim Zahid

Flyreiser etter gjennomgått hjerneslag

Hei! Jeg har hatt hjerneslag, etter slaget tør jeg ikke fly. Hva kan jeg gjøre? Var ikke glad i å fly i utgangspunktet, men er redd for det nå. Kan trykket i flyet være smertefullt eller påvirke hode? Jeg har klips i hjernen (de stoppet blødningen) og bolter i hodeskallen. Har lyst til å reise, men tørr ikke. Hva med flysimulator? Teste det først?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 04. desember 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Hvis det har gått en viss tid (dager/uker) etter at du hadde hjerneblødning, skal det ikke være noe i veien med å fly. Et klips skal sikre at det ikke kommer nye blødninger, slik at det i utgangspunktet ikke er farlig å fly. Trykket i flyet er ikke smertefullt. Jeg forstår ikke hva du mener om "bolter i hodeskallen", men jeg foreslår at du tar en prat med fastlegen din og forklarer ham om din engstelse for å fly. Kanskje kan dere gå gjennom epikrisen din fra sykehusinnleggelsen slik at du bedre får forklart hvordan situasjonen din er. Da kan du samtidig drøfte ideen din om flysimulator-testing.

mvh
Marita L. Bjerke