Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Rettigheter

Brukerstyrt personlig assistanse etter hjerneslag

Hva menes med dette? Personer under 67 år som har behov for minst 32 timer BPA i uken i minst to år fremover, har rett til å få dette. Hvis behovet er minst 25 timer kan kommunen kun nekte om dette vil medføre en vesentlig økt kostnad for dem. Kan kommunen nekte?

Har en onkel som har fått et stort hjerneslag, venstresidig lammelse. Forholdsvis klar i hodet og har språk. Han er 64 år. Kommunen har gjort minimalt for å finne en god løsning videre. Fikk hjerneslaget i feb 17. Kan de nekte ham BPA?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. desember 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis det legges til grunn at BPA, sammenlignet med andre helse- og omsorgstjenester fra kommunen, ikke vil medføre en vesentlig økt kostnad, kan de i utgangspunktet ikke nekte å innvilge BPA om behovet er på minst 25 timer i uka. Er behovet på minst 32 timer har heller ikke kostnaden ved BPA noen betydning. Så kan det tenkes tilfeller hvor det ikke er mulig å gi et forsvarlig tilbud gjennom BPA. Men det er det i så fall kommunen som må sannsynliggjøre.

Her finner du rundskrivet til BPA: BPA

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Opphold på Glittre

hei. jeg har fått påvist alvorlig kols. er 57 år gammel mann. jobbet 50 % for et år siden. lurer på hva prisen er på et opphold ved glittre. takknemlig for svar mvh arvid aunemo.trondheim. tlf 91306058

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 01. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Et opphold på Glittre dekkes av helseforetaket til den enkelte pasient. Det er ingen egenandel. Ta kontakt med fastlegen.Han kan sende en søknad, til regional enhet for helse midt Norge for vurdering for Glittre, eller et annet rehabiliterings opphold mere lokalt.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

Spirometri og medisiner

Hei , jeg har røkt tidligere, men ikke nå. Er 43 år gammel. Jeg tok en spirometri us i dag og fikk veldig bra res. Lungefunksjon tilsvarende en 30 åring. Av alle dumme ting hadde jeg prøvd samboeren min sin astmaspray 3 t før testingen ( ventoline). 2 d før forsøkte jeg en spray med kortison. Bare et trykk. Ventoline var 2 trykk og den har jeg sikkert brukt en uke i strekk. Jeg ville se om jeg løp bedre og har vært redd det har vært noe med lungene. Veldig dumt av meg, glemte helt at det kunne påvirke res. Bør jeg teste på nytt? Legen min har ferie nå. Jeg hoster ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 01. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg vil anbefale deg å be om en ny spirometri test  uten å ta medisiner på forhånd.

Mvh Hilde

Kols

Kols og medisnering

Hei Jeg er en dame på 67 år ,har moderat kols. Jeg sluttet å røyke i 2011. Jeg bruker Anoro.og Spiriva morgen og kveld. Av spray bruker jeg Ventoline og Atrovent. Er det riktig medisinering for meg? Synes ikke det har stor effekt. Trener når jeg kan. Mvh Inger-Johanne Wiklund Kristiansen

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 01. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kjempefint at du har sluttet å røyke, det er det eneste som kan bremse helt utviklingen av kols. Riktig trening, både utholdenhetstrening og styrketrening kan kompensere noe for det lungetapet du har lidd.Riktig medisinering avhenger av verdier på pusteprøver, så dette må du ta opp med fastlegen event. be om å få en henvisning til lungespesialist. I utgangspunktet skal en ikkke stå på både spiriva og atrovent, så det skulle holde med ventoline spray ved behov, istedenfor atrovent. Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Lav puls etter hjerteinfarkt

Hei! Er ein mann på 40 år som har hatt eit lite hjerteinfarkt og går på medikament etter dette. Albyl-e 75mg, Brilique 2x60mg, Crestor 40mg og Ezetrol 10mg. Har alltid hatt lav puls men no så kan den gå ned til 30 bpm om natta. Den ligg p 36 bpm no når eg sit og skriv. Eg er i god form og trener mykje kondisjon. Kan det vere medisinene som kan senke pulsen? Ser i pakningvedlegget til Brilique at ein ikkje bør bruke den medisinen når ein har kvilepuls på under 60 bpm. På førehand takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepuls på 30-tallet er lavt. Enkelte svært godt trente personer kan ha så lav hvilepuls, og hos noen kan det være genetisk betinget. Likevel synes jeg puls på 30-tallet er lavt for de fleste, og spesielt siden du har hatt et hjerteinfarkt. Da må man spørre seg selv om infarktet kan ha gitt den lave pulsen. Får man infarkt i et spesielt område av hjertet, kan den elektriske forbindelsen mellom forkamrene og hovedkamrene skades, og du kan få lav puls. Dette kalles AV-blokk (som det finnes ulike grader av). Hadde du like lav puls før infarktet også?

Jeg synes du skal ta en tur til legen din og få tatt et EKG.  Hvis du har AV-blokk vil man lett kunne se det. Hvis det ikke er det må legen vurdere andre årsaker til lav puls.

Mange pasienter med hjerteinfarkt blir satt på betablokker i etterkant. Dette er en medisin som gir lav puls. Bruker du dette? I så fall, kanskje dosen er for høy?

Det stemmer at man skal være forsiktig med Brilique hvis man har lav puls. Men det er rett og slett fordi man ikke har klinisk erfaring med brilique ved lav puls, og ikke nødvendigvis fordi brilique gir lav puls eller er farlig ved lav puls. Hvis man har hatt et infarkt, så er det svært viktig at man bruker både albyl og brilique i 12 mnd. Ikke stopp med noen av medisinene dine uten å konsultere en lege!

Som du skjønner så synes dette skal sjekkes ut nærmere. Hør med legen din.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Oppfølging hos fastlege eller hjertespesialist?

Min fastlege vil ikke sende meg til hjertespesialist. Den forrige fastlegen sendte meg til hjertespesialisten med 1 -2 års mellomrom. Det er hjertespesialisten som har satt opp mine medisiner. Jeg er 65 år. Har hatt høyt blodtrykk siden jeg var rundt 35 år. Har blitt medisinert men til tider ligger blodtrykket for høyt. Har 140/80 ved måling hjemme. Litt høyere host fastlege. Jeg er stentet på Feiringklinikken 2 ganger, og for 2 år siden fikk jeg hjerteinfarkt og ble sendt til Ullevål sykehus. Ble stentet. Føler meg i fin form, og har ikke hatt noe plager etter hjerteinfarktet. Jobber ute om dagen på et småbruk jeg har , og trener på treningsstudio 2-3 dager i uka. Jeg tar 50 mg Selozok, Attacan + 32/12,5 Zandip 20 mg, Lipitor nå 10 mg, Albyle E 75g. Jeg har prøvd mange medisiner for kolesterol. Tåler de dårlig. Kolesterolet var så lavt at legen ville prøve å redusere dosen fra 20 mg til 10mg. I tillegg har jeg en liten bilyd på ene hjeteklaffen. Den skal være stabil. Det er nå 3-4 år siden jeg var til spesialist for EKG etc. Men det behøver jeg ikke sier fastlegen. Kan jeg kreve det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her i Norge har vi tradisjon for at både blodtrykksbehandling og oppfølgingsbehandling etter infarkt og stenting, som regel skjer hos fastlegen. Unntaksvis følges disse pasientene hos hjertespesialist hvis det er noe komplisert eller spesielt. Eksempelvis hjertesvikt.

Bilyder fra hjertet kommer som regel fra en klaff som enten er for trang eller lekker. Slike klaffefeil graderes fra mild, moderat til alvorlig, basert på målinger gjort med ultralyd av en hjertespesialist. Hvis feilen klassifiseres som mild, avtales som regel ikke noen videre oppfølging. Moderate feil følges ofte opp med 2-3 års mellomrom. Alvorlige feil kontrolleres hyppig for å finne rett tidspunkt for operasjon.

Hvis du har en klaffefeil, kand du be om henvisning til hjertespesialist.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungpust og svimmel

Hei. Samboeren min har vært plaget lenge nå med smerter i skuldre og armer samt korsrygg og bekken. 100 % sykemeldt i snart 8 uker med konstante smerter. Nå i det siste er hun plaget med tungpusthet å svimmelhet. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er umulig å si uten å snakke nærmere med henne og undersøke henne. Det er mange tilstander og sykdommer som kan gi tungpust og svimmelhet. Generelt vil jeg si at slike symptomer må tas på alvor og utredes skikkelig. Jeg synes samboeren din skal oppsøke legen sin og få dette utredet nærmere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Episoder med SVES

Hei, Viser til spørsmål for et par måneder siden angående en ukjent hjerterytmeforstyrrelse som jeg har ved siden av SVES, som jeg bruker betablokker mot. Jeg er nå henvist til Holter og arbeids-EKG. I går kveld hadde jeg imidlertid et nytt tilfelle av arytmi, det skjedde da jeg la meg i sengen på venstre side. Denne gangen fikk jeg målt dette litt bedre. Varigheten var 20 hjerteslag, pulsen var 120 og regelmessig. Jeg opplevde ingen andre ubehag enn hjertebank, og heller ingen halsvenepuls som ved AVNRT (dette kjenner jeg iblant ved tidlige SVES som kommer mot lukkede AV-klaffer og jeg kjenner følelsen godt). Arytmien brøt brått av seg selv med en kort kompensatorisk pause før jeg fikk normal sinusrytme igjen med puls på ca 60. Som sagt skjer dette sjeldent og jeg tviler på at det skjer på en tilfeldig 24-timers periode.

Spørsmålet mitt er rett og slett om dette høres så godartet ut at det uansett ikke er aktuelt med ablasjon eller antiarytmika, slik at jeg rett og slett bare bør prøve å glemme det, og at dette sannsynligvis bare er en kort serie med SVES, altså forkammertakykardi?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du gir en god beskrivelse av symptomene dine, men det er likevel ikke mulig for meg å si hva dette er.

Det kan fortsette være en AVNRT, selv om du ikke kjenner pulsslagene i halsen. Går man på betablokker kan symptomene godt bli litt dempet.

En rask og regelmessig rytme kan også atrietakykardi og atrieflutter. For å vite sikkert hva det er må anfallet fanges på et EKG. Det er bra at du skal på Holter.

Lykkes man fortsatt ikke med å fange det opp der, går det an å få operert inn en såkalt loop-recorder. Den mest kjente heter REVEAL. Denne er på størrelse med en lite minnepinne og settes inn under huden. Der kan den bli i opptil et par år og monitorere hjerterytmen. Men en slik recorder er det svært gode sjanser for å fange opp sjeldne anfall. Be legen din henvise deg til ditt lokale sykehus hvis du er interessert i dette.

Du kan lese mer om det her:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/implantable-loop-recorder/gnc-20302713

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plutselig rask puls

Hei. Jeg er en kvinne på 38 år. I natt våknet jeg av at hjertet slo veldig raskt. Har treningsklokke som viste 179 I hvilepuls. Da jeg våknet av dette anfallet, var jeg I en drøm. Men jeg husker ikke hva jeg drømte. Det var da jeg våknet av at hjertet tok helt av. Dette holdt på ei stund. Har hatt flere slike anfall på dagen også. Men, det går ei stund mellom hver gang det skjer. Har tatt 24 timers ekg som viste ufarlige ekstraslag av og til. Men de klarer ikke å fange opp når jeg har anfall av rask puls. Ser at det roer seg etter hvert når jeg tar det helt med ro. Før det roer seg, kan pulsen stige veldig når jeg reiser meg og jeg kan føle meg litt småsvimmel. Hva kan dette være for noe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette kan godt være en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse. For at du skal få nøyaktig hva det er må anfallet fanges opp på et EKG. Hvis man ikke klarer å fange det opp på et 24-timers-EKG, bør man gjenta det noen ganger. Lykkes man fortsatt ikke med å fange det opp, går det an å få operert inn en såkalt loop-recorder. Den mest kjente heter REVEAL. Denne er på størrelse med en lite minnepinne og settes inn under huden. Der kan den bli i opptil et par år og monitorere hjerterytmen. Men en slik recorder er det svært gode sjanser for å fange opp sjeldne anfall. Be legen din henvise deg til ditt lokale sykehus hvis du er interessert i dette.

Du kan lese mer om det her:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/implantable-loop-recorder/gnc-20302713

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Styrketrening etter hjerteinfarkt og anabole steroider

Hei..hadde hjeteinnfark på fredag. Ble blokkert ut en åre og satt inn stent. Jeg har drevet med styrketrening og noe kondisjon i mange år. Trener 5 ganger i uken. Hvordan forholder jeg meg til det nå? Har også tidligere brukt mye anabole steroider..hva er medisinsk bevist i forhold til steroider og konsekvenser for hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi anbefaler at man skal avstå fra tyngre trening i 5-6 uker etter et hjerteinfarkt. Du kan gå turer og gå deg varm, men trening som gjøre det svett og andpusten skal du avstå fra. Styrketrening skal du også vente med.

Det har i lang tid vært tegn til at anabole steroider øker risikoen for hjertesykdom. Det er selvfølgelig vanskelig å gjøre systematisk forskning på bruke av steroider av etiske grunner, men tidligere i år kom det en solid studie i USA. Denne viste at de som brukte anabole steroider hadde både dårligere hjertefunksjon og mer fettavleiringer i hjertekransårene sine. 

Vi fraråder derfor sterkt bruken av anabole steroider.

Mvh

Wasim Zahid