Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Sove ute med astma

Hei.
Jeg har en sønn på 2,5 år. Han bruker daglig Flutide og Ventoline. Han er veldig plaget med mye hoste, som også til tider resulterer i at han kaster opp. Rundt senhøsten og vinteren er han mye hjemme fra barnehagen. I barnehagen sover de alltid ute. Er dette så bra når han har symptomer og hoste fra før?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen

Det finnes ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet. Les tidligere besvart spørsmål rundt samme tema.
Høsten og vinteren er den årstiden hvor barn med astma har mest symptomer. Noen barn sliter med hoste og mye slim til tross for en optimal behandling. Om dere ikke har hatt konsultasjon hos barnelege, bør dere få en henvisning fra fastlegen. At han hoster opp slim som han svelger, kan gi kvalme og oppkast. Etterpå vil han sannsynligvis føle seg bedre. Dette er helt normal men vondt å oppleve for dere som foreldre.

Les mer om astma hos barn her

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

Allergi

Melkeallergi og brød

Når ein har melkeallergi og skal holde seg vekke fra alt av melk og melkeprotein , vil det si da at han også ikke kan spise gluten ? Jeg fikk vite at det kommer til og bli vanskelig for meg for han kan ikke spise alle brød, men når jeg leser på brødene så står det ikke noe om melk i dem ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Ved melkeallergi er det melk og alle produkter med melk i ham må unngå. Noen brød kan inneholde melk men det er ikke så vanlig som du selv har funnet ut. Det er fint og viktig at du leser varedeklarsjonen og sjekker om det er melk i brød og andre matvarer du bruker. Dersom han er under tre år bør du få fullverdig melkeerstatning fra apotek til ham. Det får du på blå resept av lege.

Her kan du lese mer om tips ved melkeallergi og kumelkallergi

Gluten kan han spise.

Lykke til, hilsen Helle

Følger av subaraknoidblødning (hjernehinneblødning)

Hei. Hvilke følgesykdommer kan en få etter en Subaraknoidalblødning? Har prøvd å få vite noe av legene, men det kan virke som om de vet mindre enn meg. Jeg skal også sendes for utredning om jeg har fått noe som heter stille aspirasjon. Vennlig hilsen nytt medlem.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Mange med gjennomgått subaracnidalblødning (SAB) sier akkurat det samme som deg: De får lite informasjon etterpå, og mange får beskjed om at de er friske og raske igjen. Så kommer de hjem og opplever at hverdagen er ganske så forandret.

Etter den akutte fasen beskriver mange å ha senskader som er tilsvarende det mange sliter med som har gjennomgått hjerneslag: Konsentrasjonsvansker, hukommelsesvansker, fatigue og utmattethet, økt søvnbehov, problemer med å orientere seg, lyd- og lysskyhet, økt irritabilitet og de beskriver å ikke være seg selv igjen. De senere årene har det blitt mere fokus på at disse plagene også preger hverdagslivet hos de med gjennomgått SAB, ikke bare de som har hatt et hjerneslag.

Du må gjerne ta kontakt igjen, så kan vi sende deg noen brosjyrer, blant annet vår siste som omhandler fatigue etter hjerneslag.

Stille aspirasjon er ikke vanlig å få etter gjennomgått SAB. De som har stille aspirasjon kan oppleve at spytt, drikke og matrester glir ned i luftrøret uten at hosterefleksen utløses, med det resultat at man kan få lungebetennelse og irritasjoner fra luftveiene. Dette er viktig å få kartlagt for å kunne forebygge sykdom fra luftveiene. Det kan være mulig å konsistenstilpasse mat og drikke for å forebygge dette, men det er også svært viktig å pusse tenner og skylle munnhulen etter måltidene. Dette for å hindre at matrester glir ned i svelget, og for å hindre bakterievekst i munnhulen som så havner bak i svelget med spytt og slim.

mvh
Marita L. Bjerke

Kosthold, Kols

Nok D-vitamin og jern ved kols

Min mor har KOLS og bruker oksygen nesten hver dag. Synes ikke hun tar så godt vare på seg selv når det gjelder kosthold, og er mye syk og slapp. Er det ikke viktig for denne gruppen å få i seg nok jern og D-vitamin?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. november 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

D-vitaminmangel sees hyppig blant kolspasienter. Én teskje tran dekker hele det anbefalte inntaket av D-vitamin for voksne under 75 år, mens to teskjeer dekker anbefalt inntak for eldre over 75 år. 

Når det gjelder jern i kostholdet, finner du en del info her: Mat som forhindrer jernmangel. Det er lurt å sjekke jernstatus hos fastlegen før man begynner å ta tilskudd. 

Et ellers sunt og næringsrikt kosthold kan gi økt livskvalitet, forebygge infeksjoner i lungene, gi energi og bidra til å holde vekten stabil for de som har kols. Mange mister dessverre matlysten, bl.a. fordi smaksløkene svekkes av medisiner eller tidligere røyking. Mange kjenner ikke sult, og kan glemme å spise. Medisinske næringsdrikker fra apotek gir mye ernæring i et lite volum. For mange er det enklere å drikke enn å spise når matlysten er dårlig. Da kan næringsdrikker tilbys til som et supplement til de vanlige måltidene. 

Kosthold, Allergi

Magesmserter etter havregrøt

Spiste havregrøt til frokost. Etter det fikk jeg skikkelig vondt i magen. Nå par timer etter så kommer smerten i tak. Har ikke fått diare eller noe.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Akutte magesmerter kan ha mange ulike årsaker. Har du en kjent allergi overfor noen av ingrediensene i havregrøt kan det være årsaken.dersom havregrynene ikke var godt nok kokt vil de fortsette å svelle i magen og kan forårsake mageknip.

Om detter gjentar seg senere etter at du har spist eller kommer mellom måltidene utenforklaring, bør du få det undersøkt av lege

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Å svelge feil

Av og til når jeg har noe i munnen, Som for eksempel sure godterier, merker jeg at saften fra disse godteriene kan gå spytt ned til luftrøret helt plutselig. Akkurat som hvis du er i ett basseng og svelger klorvann feil. Da prøver du å få ut vannet! Er slike småting farlig å få i luftrøret?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Å få spytt, vann og smuler i luftrøret skjer alle med jeven mellomrom. Da hoster man automatisk slik at man får det opp. Det er ikke farlig.

Om det skjer hver gang manspiser så bør man få det sjekket av lege for å se om det er noe galt i spiserøret eller luftrøret.  

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Hard trening og høy puls, stikninger i brystet.

Hei. Jeg er mann på 51 og trener regelmessig. Jogging 1-2 ganger i ulen og tunk knebøy mm en til to ganger i uken. Trener vel kanskje litt hardt. Kjører intervall på puls 120-170 når jeg jogger. Opplever ar jeg har høy hvilepuls (75) i opptil et døgn etter trening og litt hjertebank. Kjenner litt stikking i bryst på begge sider når jeg er oppe i 170 puls. Er dette normalt eller burde jeg tatt en full sjekk med hjertetest på tredemølle? Liker jo å presse meg litt...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Flott at du trener og at du tar i hardt. Det har kroppen din nytte av. Det er vanskelig for meg å si om plagene du opplever skyldes noe alvorlig eller bare en noe banalt som du ikke trenger å bry deg om. Men det er tydelig at du tenker på dette og at det plager deg. Det eneste riktige blir da å bestille en time hos fastlegen og få sjekket dette ut nærmere. Det er ikke sikkert at det blir nødvendig med full utredning, men fastlegen bør i hvert fall høre fra deg slik at hen kan vurdere om det er grunn til å gå videre med utredning eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Blødning fra håndbaken

Jeg går bl.a. på Albyl-e (fast) og Brilique 90 mg (midlertidig i ett år). Har tatt magnesiumtabletter et par drager nå mot kramper i bena. Fikk et lite sår på håndbaken en dag, som ikke vil slutte å blø. Kan dette ha en sammenheng med magnesiumtablettene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Magnesiumtabletten har neppe noe med saken å gjøre. Det er mer sannsynlig at det er kombinasjonen av Albyl-E og Brilique som er årsaken. Begge medisinene er blodfortynnende og kombinasjonen av de to gjør deg mer utsatt for blødninger. Samtidig er de to medisinene veldig viktige, så mindre bivirkninger som dette må man nesten tåle. Blir det større blødninger må du selvsagt oppsøke hjelp raskt slik at man kan få gitt riktig behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls etter klaffeoperasjon

Jeg har "galopperende" puls etter klaffeoperasjon. Har skiftet aortaklaffen tre ganger. For 15 år siden fikk jeg en mekanisk klaff. Den var i ferd med å gro igjen. For 6 mnd siden ble den skiftet med en fra gris. Det var da stor bakterieflora på / rundt den mekaniske. Griseklaffen grodde helt igjen på bare 3 uker og jeg ble hasteoperert og fikk ny av kalv. Den fungerer. Men jeg har veldig høy og varierende puls. Har pulsklokke. Tidligere var hvilepulsen på drøyt 50. Nå spretter den opp og ned hele tiden mellom ca 70 og 130 i løpet av under et minutt. Det høyeste jeg har målt er 178. Det er veldig ubehagelig. Jeg er 63 år og i full jobb. Har en stillesittende kontorjobb. Er det noe som kan gjøres for å stabilisere pulsen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først må man finne ut hva slags rytme du har. Kan det tenkes at du har en hjerterytmeforstyrrelse som gjør pulsen høy? Atrieflimmer (hjerteflimmer) kan forekomme etter en operasjon. For å sjekke dette må du få tatt et EKG i det pulsen er høy, slik at rytmen kan analyseres ordentlig. Du bør oppsøke fastlegen eller legevakt i det pulsen er høy. En annen mulighet kan være å få utført 24 timers EKG. Da blir pulsen regsitrert gjennom et helt døgn og evt perioder med høyt puls kan fanges opp. Først når man vet hva som er årsaken til den høye pulsen, kan man snakke om stabiliserende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening etter magekreft

Hei. Jeg har fått ventrikkelkreft og gått på fire 5FU med oxoplatin kur. Måtte avslutte kuren pga lave neutrofile og nå gått over på flirikur. Jeg trener normalt mye på Elixia med dans, puls og styrke 3 ganger i uka og går mine 10 000 skritt 2-3 ganger. Ellers lange sykkel/skiturer i helgene. Kan jeg trene normalt under og etter kurene mtp hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Magekreft og påfølgende behandling kan være tøft for kroppen. Pasienter reagerer ulikt på dette. Noen føler seg ikke svekket og kan fortsette å trene, mens andre blir så slitne og svekkede at de knapt orker tanken på trening. For de som føler seg i stand til å trene, er trening ingen ulempe, snarere kan det ha positive effekter.

Vedrørende spesifikt effekten av 5FU og Oxoplatin på hjertet:

Disse midlene kan i svært sjeldne tilfeller ha en negativ effekt på hjertet, men det er ikke vanlig. Hvis du opplever plager som brystsmerter, hjertebank, tungpust og svimmelhet/besvimelse, er det viktig at du sier i fra til legene dine slik at de kan sjekke hjertet ditt.

Mvh

Wasim Zahid