Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

"RADS" og jobbmuligheter

RADS; Jeg har RADS, etter brannrøyk. Og er i 2017 målt til 65% kapasitet.. på en god dag... Men alt i lufta påvirker jo pusten.. Hva mener dere om jobbmuligheter med denne sykdom og pust ? Sliter litt med NAV..

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

RADS står for "reactive airways dysfunction syndrome". Dette er en uspesifikk form for astma, og oppstår etter massiv eksponering for luftveisirritanter. Brannrøyk er et godt eksempel. Tilstanden kan medføre økte problemer ved fysisk aktivitet fordi slimhinnene er mer følsomme enn normalt. Det er svært individuelt hvordan dette slår ut i forhold til arbeidslivet, og det må gjerne en god utredning og kyndig utprøving i forhold til yrkesaktiviteter. Det er nok ikke enkelt for verken pasienten eller NAV å finne ut av det i en slik situasjon. Men jeg håper du vil lykkes, selv om det kan ta tid!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Bedre pust etter røyking

Har slutta å røyke for eit år sidan. Eg trenar frå 2 - 4 gongar i veka. Aerobic og fjellturer. Eg puster og peser like mykje som då eg røykte. Blir ikkje puste betre snart?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Trening hjelper til å opprettholde formen ved lungesykdom. Hvis du slutter nå røyke har du større sjanse til å beholde lungefunksjonen best mulig. Men det kan være kommet skader på lungen hvis du har røkt lenge og mye. Dette kan være årsaken til at du ikke får full effekt av treningen. Dessuten er det lurt å passe på at vekten ikke blir for høy og gjør at det blir tyngre for kroppen å bevege seg. Du bør kanskje få utført en lungetest hos legen for å se om du kan få litt bedre hjelp?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Lungebetennelse og ettervirkninger

Har hatt lungebetennelse tidlig i sommer. Sliter for tiden med infeksjon som ikke slipper taket .Har hatt 2 kurer og fra legen har jeg fått beskjed om å trene rolig. Er en ivrig syklist. Men etter noen uker kommer ubehaget i brystet på min venstre side tilbake. Lurer på om jeg ikke får de "riktige"tablettene eller har det noe med treningen å gjøre??

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at det kan ta tid før ettervirkningene av en lungeinfeksjon slipper taket. Særlig gjelder det for mennesker som stille store krav til pusten, for eksempel ved hard fysisk trening. Enkelte infeksjoner kan også gi noe lengre tid med ubehag enn andre. Hvis feberen er borte og det ikke er farge på oppspyttet lenger, er trolig infeksjonen kurert, og det er ettervirkningene som tar tid før de forsvinner. Men hvis du får økende plager kan det nok være fornuftig å sjekke med et røntgenbilde av lungene, eventuelt en spirometri og en blodprøve for å sjekke om CRP er normal. Det er uansett lurt å ikke trene for hardt i en slik periode, men la kroppen få tid til å restituere seg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dispril og astma

Jeg har astma. Fått høre at jeg ikke kan bruke Dispril. Hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke sikkert at du ikke tåler Dispril (=acetylsalicylsyre). Enkelte kan reagere med astmaanfall på dette fordi de er allergiske for acetylsalisylsyre, men det gjelder absolutt ikke alle. Hvis du har reagert med opphovning i kroppen, utslett eller pustebesvær etter bruk av acetylsalisylsyreholdige medisiner eller midler mot giktsmerter eller senebetennelser (antiflogistika), er det imidlertid grunn til å unngå acetylsalisylsyre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Morgenhoste, men ellers i strålende form.

Harker/hoster opp små blanke slimklumper om morgenen. Virker som de sitter i øvre luftveier. Avtar ut på formiddagen. Ingen kroniske sykdommer . Fysisk aktiv ( går raske turer på 7 - 10 km daglig. ). Ikke tungpust. Ingen faste medisiner. Jeg kunne tenke meg å ta et lungebilde og vurdering av lungelege da jeg tidligere har vært storrøyker ( i 40 år. ) Sluttet for 5 år siden. Ville du anbefale et rtg. bilde? Eller er det « overkill « ??

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du er nok en meget sprek person, og sannsynligvis er det ikke stor grunn til å mistenke noe galt. Men hvis du hoster slim og har røkt er det ofte lurt å få tatt en spiromeri hos fastlegen. Røntgenbilde kan også være lurt å ha tatt hvis du har røkt i mange år. Men du har ikke symptomer som gjør at man vil tenke at du lider av alvorlig lungesykdom.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Blåmerker og marevan

Er det farlig å slå seg svart og blå når en bruker Marevan?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanligvis vil blødninger i huden stoppe ganske raskt når du går på Marevan (blodfortynnende medisin). Det er vanligvis ikke forbundet med noen fare, men det er viktig å følge INR-målingene, slik at ikke blodet blir "for tynt". Det er vanligvis tilrådelig å ikke utsette seg for situasjoner som kan medføre kraftige slag eller skrammer når man går på blodfortynnende medisin.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Atypisk lungebetennelse og hoste

Hei. Etter det legen trodde var atypisk lungebetennelse for 8 uker siden fikk jeg antibiotika. Men fortsatt sliter jeg med tørrhoste og av og til hoste med litt slim. Da får jeg også metallsmak/blodsmak i munnen. Men det er ikke noe blod i slimet. Er dette normalt/ farlig? Kjenner av og til irritasjon i venstre lunge. Er dette vanlig så lenge etterpå. Tok røntgen av lungene for litt over 2 uker siden. Bildene var helt fine. Burde jeg ta røntgen igjen? Mvh Linda

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Atypisk lungebetennelse er forårsaket av mycoplasma eller chlamydia pneumoniae. De smitter blant mennesker som lever tett på hverandre, sjeldnere til andre. Forløpet kan være langvarig, gjerne over flere uker. Behandling med erytromycin eller doxycyklin er effektivt, men må gjerne settes inn i tidlig fase for å virke best. Hosten er etterhvert det mest plagsomme symptomet, og kan vare i mange uker etter at selve bakterien er borte. Det er heldigvis god prognose, men hvis du får feber eller det oppstår piping i brystet er det lurt å søke lege. Noe nytt rtg.bilde er vanligvis ikke nødvendig.

God bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Nedsatt lungekapasitet, hva kan jeg gjøre?

Jeg har flere ganger denne sommeren/høsten tatt helt vanlige pusteprøver (der man får klype på nesa, og blåser inn i maskin) - og de har vist nedsatt lungekapasistet. Selv har jeg merket dette ved at lungene rett og slett føles trange - og jeg merker ved spesiell dyp pust (yoga/meditasjon ol) at jeg ikke klarer å puste like dypt som før og at det rett og slett blir litt ubehagelig, gjør litt vondt. Det samme skjer merkelig nok når jeg også går i sterk motvind (bor på Vestlandet, så det skjer ofte).

Har vært til ct, men ikke fått noe svar enda. Manuellterapeuten har foreslått at jeg begynner lett intervalltrening, og at hun jobber med å løse opp muskulaturen rundt det hun kaller "pinnekjøttet". Jeg er kronisk smertepasient m/nakkeskade og kronisk migrene, og har jamt over de siste 20 åra hatt en rekke luftveisinfeksjoner. Bl.a to tunge lungebetennelser (2015/2016) - som resulterte i sjukehusinnleggelse.

Det jeg i grunn lurer på er om jeg bare skal fortsette med dyp pust, intervaller og behandling - eller om det er grunn til å gjøre noe mer? Som kroniker gjennom 30 år har jeg en tendens til å vente ut situasjoner - men har jo erfart at det ikke alltid er lurt å tru at alt går seg til, slik helt av seg selv.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det du beskriver kan være tegn på at det er noe som begrenser innpusten. Noen ganger kan begrensningen ligge i muskulatur i brystkassen, men jeg ville kanskje ha avventet resultatet av CT-undersøkelsen av lungene. Legen har nok hatt en grunn til å henvise deg til en slik undersøkelse, særlig ut fra nedsatt lungefunksjon målt ved spirometri. Pusteøvelser og massasje av muskulatur har ingen negativ effekt, men spørsmålet er om det har mulighet for å påvirke tilstanden din. Jeg tror du vil få det beste svaret fra lungespesialisten som kan vurdere lungetestene i sammenheng med CT-undersøkelsen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Pneumothorax og flyreiser

Pneumothorax. Jeg holder på å gå fra vettet, fordi ingen kan si meg noe sikkert. Jeg har hatt to pneumothorax. Begge oppsto på fly. Er det da nærliggende å tro at dette med trykkforandringer utløser dette hos meg? Slik at flyving kan være farlig? Min partner skal igjennom en stor operasjon i USA og jeg skulle så gjerne har vært der. Jeg har billett over i desember, men er så redd for dette med lungene og at det skal oppstå en kritisk situasjon. Turnuslege på Ullevål sier jeg bare skal reise. Men kan jeg virkelig det? Dette er jo snakk om strekninger hvor man flyr i timevis uten landingsmuligheter om det verste skulle skje. Jeg må si jeg er i tvil her. Jeg har i tillegg bullae. De er visst intakt og befinner seg ikke i det området pneumthorax oppsto. Første gang måtte jeg ha dren i noen dager. Andre gang, nå nylig holdt det med observasjon vha røntgen. Lungen gikk i vegg ila en uke. Jeg er rimelig fortvilet fordi operasjonen min partner skal igjennom er ganske risikabel, og det sier seg selv at jeg skulle vært hos ham. Hva ville en lungelege gjort? Reist? Jeg har forøvrig ingen underliggende sykdommer og har aldri røkt. Er frisk og rask. Fint blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis begge tilfellene av pneumothorax har oppstått i forbindelse med flyging er det naturligvis grunn til å sette dette i sammenheng. Det vil i praksis si at det ikke er mulig å gi deg en garanti for at neste flyreise vil forløpe uten problemer. Trykket i flykabinen synker en del i forbindelse med lengre flyreiser, dvs når flyet går opp i store høyder for best å unngå luftmotstanden. Lufttrykket som blir opprettholdt i en trykkabin er tilsvarende det lufttrykket som finnes på Galdhøpiggen som ligger 2469 m over havet. Hvis fallet i trykket inntrer i løpet av kort tid, kan eventuelle emfysemblærer på utsiden av lunge blåse seg opp, og i noen tilfeller eventuelt sprekke. Det er den samme effekten som inntrer når en dykker går opp fra dypet etter å ha oppholdt seg på dypt vann en stund. Da bør oppstigningen foregå langsomt for å unngå problemer. Emfysemblærer på lungen har ikke noe å gjøre med røyking, men er nok der pga et medfødt anlegg. 

Flyging til USA foregår i stor høyde. Jeg ville eventuelt ha rådført meg med en lungespesialist som kjenner deg bedre for å få et enda sikrere råd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Navn på aktuelle medisiner mot lungefibrose

Hva er navnene på medisiner mot lungefibrose ?
Vennlig hilsen S.N.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

De preparatene som selges i Norge er:

Ofev  og Esbriet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem