Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjelp til venninne med hjerneslag

Hei. Min venninne på 37 har nettopp kommer hjem fra Sunnås som følge av en hjerneblødning. Har du noen råd og tips for hvordan jeg kan hjelpe henne i hverdagen? Jeg har selv to barn og er i full jobb, så har ikke mulighet til å gå turer med henne i hverdagen. Men jeg prøver å støtte henne mye på telefon nå når hun er hjemme igjen. Hun må øve på å gå igjen, sleper litt på den ene foten. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Spørsmålet er nylig besvart:

https://www.lhl.no/spor-eksperten/EditQuestion/?questionId=26546

Hjerte/kar

Lav hvilepuls og migrene

Jeg er en kvinne på 50 år med hvilepuls på ca 45. Jeg har mye migrene, men kun på nettene. Våkner med dette rundt kl 3. Jeg går nesten konstant med et trykk og dotter i ørene. Blodtrykket mitt er i orden. Noe forklaring på nattmigrenen min?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Jeg tror ikke det er noen sammenheng mellom noe lav puls og migrene som oppstår på natt. Jeg regner med at du er utredet for din hodepine, slik at det ikke finnes andre årsaker til den? Hvis du har anfall ofte, regner jeg med at du er vurdert for forebyggende medisin? Det kommer ikke frem om du bruker denne typen medisin, slik at det er vanskelig å svare på generelt grunnlag. Noen bruker betablokkere som forebyggende migrenemedisin, og denne senker pulsfrekvensen.

Jeg foreslår at du bestiller deg time hos fastlegen slik at du kan diskutere symptomer og behandling med han/henne.

Lykke til!

Mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Rusmidler og hjerteinfarkt

Jeg er en mann 63 år har hatt mange små hjerteinfarkt og et stort. Bruker amfetamin og røyker og drikker en del- hva er verst? Og Viagra, skjønner at det ikke er bra, men trimmer mye, bruker nitroglyserin

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Takk for spørsmålet!
Jeg regner med at du selv vet at overforbruk av både amfetamin, røyk og alkohol påvirker kroppen din negativt, og øker risikoen for at du vil kunne få flere hjerteinfarkt, i tillegg til risiko for hjerneblødning. Alt er "verst", men du bør jo tenke på hva du er mest tjent med å kutte ut? Det å kombinere flere rusmidler gir økt risiko for skade sammenlignet med å bruke en type alene. Både amfetamin og overforbruk av alkohol kan påvirke potensen. Amfetamin gir økt blodtrykk, noe som både er skadelig for ditt hjerte som allerede er redusert etter hjerteinfarkter, og også øker risikoen for hjerneblødning.

Er du motivert for nedtrapping av rusmidler, så er mitt råd å kontakte fastlegen som kan henvise deg til videre oppfølging. Denne henvendelsen kan være ditt første skritt til et bedre liv med redusert risiko for helseproblemer fremover.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerneslag og arv

Er hjerneslag arvelig?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Hjerneslag er i utgangspunktet ikke en arvelig sykdom. Men risikofaktorene som høyt blodtrykk og høyt innhold av fettstoffer i blodet (forhøyet kolesterol) kan være arvelig. Derfor kan man være familiært disponert for å få hjerneslag og/eller andre hjertekar-lidelser. Hvis noen i familien har fått hjerneslag før fylte 50 år, bør man ha en sjekk hos legen med jevne mellomrom.

Du kan lese mer om hjerneslag på LHL sine sider


Du kan også abbonere på våre nyhetsbrev og få oppdatert informasjon fra LHL Hjerneslag

 

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Hjelp etter hjerneslag

Hei. Min venninne på 37 har nettopp kommer hjem fra Sunnås som følge av en hjerneblødning. Har du noen råd og tips for hvordan jeg kan hjelpe henne i hverdagen. Jeg har selv to barn og er i full jobb, så har ikke mulighet til å gå turer med henne i hverdagen. Men jeg prøver å støtte henne mye på telefon nå når hun er hjemme igjen. Hun må øve på å gå igjen, sleper litt på den ene foten. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det er godt å høre at du har lyst å bidra slik at din venninne kan få en bedre hverdag nå når hun er kommet hjem, det vil bety mye for henne. De som har gjennomgått hjerneslag beskriver at det praktiske i hverdagen betyr mye. Hvis dere har barn på samme alder, så tilby kjøring hvis de går på fellesaktiviteter. Inviter med ungene på kino, på pizza eller annen aktivitet. Rett et ekstra fokus på barna slik at de ikke blir oversett; lytt til dem.

Ta med en pose rundstykker og putt i fryseren hennes. Inviter på middag av og til. Kanskje er det muligheter for å bidra med litt praktisk husarbeid, legge sammen klær eller tilby hjelp til rengjøring. Bare komme på besøk og lytte til og være der. Nå når det nærmer seg advent og jul, vil det kanskje være behov for praktisk hjelp i forhold til det. Baking, innpakking, adventskalendre osv, normalaktiviteter som nå kan være utfordrende for den slagrammede og familien.

LHL Hjerneslag Ung er etablerte nettverk for slagrammede i yrkesaktiv alder i mange regioner av landet. Vi anbefaler å knytte kontakt med et nettverk i nærheten, for erfaringsutveksling og læring. Ellers har LHL Hjerneslag laget flere informasjonsbrosjyrer som kan bestilles hos oss: hjerneslag@lhl.no

Lykke til!

mvh

Marita L. Bjerke
LHL Hjerneslag

 

Lunge

Ute i kulda med astma

Hei!
Datteren vår på 20 mnd. har astma. Hun får ventolin 0,1 mg ventolin morgen og ellers ved behov, og Flutide 50 mikrog/dose (1-2 doser) i inhalasjonskammer morgen og kveld. Hun kan fortsatt hoste mye og hoste opp klart slim, spes på natten. Hun går i barnehage og vi lurer på hvordan vi/personal skal forholde oss til det å være ute i rå luft (regn) og ellers kjølig luft. Lege på sykehuset vårt sa vi skal være restriktive med å være ute under slike forhold. Men hva vil det si? Når det har regnet men er mildt ute, er det rå luft? Takk Camilla

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er barnelegen som best kjenner din datter som burde uttale seg om hva som mens med å være "restriktiv" under slike værforhold og om barnet eventuelt bør ta behovsmedisin før hun går ut. Jeg kan derimot si noe generelt om hvordan man kan forholde seg.
Vinterhalvåret er den største utfordringen for barn med astma, og spesielt forkjølelsesutløst asma. Ved astma vil kald luft føre til at luftveiene blir avkjølt. Dette gir irritasjon av slimhinnene, luftveiene trekker seg sammen og det blir tyngre å puste. Det er ingen fasit på hvor kaldt det må være før barn med astma holdes inne, da det i stor grad avhenger av sykdomstilstanden. Et skjerf eller en buff vil i større eller mindre grad hindre kald luft i å komme ned i lungene og en Jonas varmemaske varmer opp luften som pustes inn. Det er viktig for alle barn å utfolde seg ute og et godt råd kan være at barn som har astma slippes ut sist og blir tatt inn først slik at utetiden begrenses ved kaldt og rått vær. Tørr luft gir for eksempel mindre avkjøling av slimhinnen enn luft med høy luftfuktighet ved samme temperatur. Dermed får man kanskje ikke astmasymptomer når man er på fjellet i minus to kuldegrader, men reagerer hvis man er ved kysten i tre plussgrader. Grunnen er at fuktig luft avkjøler slimhinnen mer enn tørr luft.
Der det er behov for individuelle tilpasninger, må det baseres på erfaringer man som forelder opparbeider seg når man etter hvert lærer å kjenne hvordan sitt barns astma arter seg.
Om du har flere spørsmål rundt temaet, kan du ringe vår rådgivningstjeneste.

Her kan du lese mer om lunger og kulde og forkjølelsesutløst astma.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal 

Hjerte/kar

Vann i bena, lekkasje i hjerteklaff

Var til ultralyd i august, fikk påvist lekkasje i hjerteklaff. Har nå fått «vann i begge leggene/bena» dette kan jeg tydelig se. Er dette noe som må følges opp kjapt? Er på reise i utlandet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vann i bena kan ha ulike årsaker. Flyreiser, temperaturforandringer etc kan også være forklaringer. Lekkende klaffer kan også gi vann i bena. Men det sees ofte når lekkasjen er stor. Små eller middels lekkasjer trenger ikke gi hevelser.

Jeg tror det er viktig at du oppsøker en lege der du er og får vedkommende til å se på dette litt nærmere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker etter besvimelse

Min mor er 73 år, tidligere frisk. Ingen kjent hjertesykdom hos henne eller nære slektninger. Hun kjørte av veien for en mnd siden. Hun følte seg plutselig uvel (hadde drukket svært sterk kaffe), og bilen hun førte, skjente av vegen i god fart. Hun hørte at det smalt, og så mistet hun bevisstheten. Da hun våknet, skrudde hun straks av tenningen, for å sikre bilen mot evt. brann ved bensinlekkasje. Hun fikk tak i mobiltelefonen og ringte etter hjelp. Krasjen resulterte i benbrudd og ribbensbrudd, samt noen skrammer. I etterkant ble hun kalt inn til hjerteavdeingen, der hun ble intervjuet pga. at hun hadde besvimt. Jeg var tilstede under intervjuet. Hjertesykepleier fortalte henne etter intervjuet at ingenting tyder på at det feiler hjertet hennes noe. Han ville for sikkerhetsskyld snakke med hjertelegen. Dersom hjertelegen likevel ønsket å undersøke hjertet, ville de ringe henne og gi beskjed. Stor var derfor overraskelsen da svigermor - uten å ha blitt kalt inn til undersøkelse av hjertet - fikk en innkalling til sykehuset for å få lagt in pacamaker!!? Dette må vel være feil? Vil ikke blande meg unødig i hennes ting, men må si jeg blir bekymret... Det virker merkelig å sette inn pacemaker kun på bakgrunn av en enkelt besvimelse, og uten at det er påvist uregelmessig hjertefrekvens e.l.? Mor har ikke besvimt tidligere, og har vært i svært god form og kondisjon i alle år. Har de forvekslet henne med en annen pasient?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En besvimelse kan ha flere ulike årsaker, og behandling vil avhenge av dette. Hos noen kan årsaken være at hjertet går for tregt eller tar pauser i bankingen. Iblant kan pausene bli så lange at man mister bevisstheten. Da vil pacemaker være en svært god behandling.

Men man setter ikke inn pacemaker med mindre man har en rimelig sterk mistanke om at årsaken til besvimelsen har vært pauser eller langsom puls. Kanskje har sykehuset tatt en hjerteovervåkning som har dokumentert dette? Eller at de på annen måte har fattet sterk mistanke om at dette er årsaken?

Hvis dere mener det er gjort en feil, og at det ikke riktig at hun skal ha pacemaker, er det viktig at dere kontakter sykehuset og får dette oppklart.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank hos kvinne på 27 år

Hei! Min datter på 27 år har i mange år hatt av og til «hjerteklapp». Det vil si hjerte slår hurtig, kraftig og ujevnt. Ofte kunne det skje i trening, men også ellers mens hun slappet av. Når hun gikk gravid økte hyppigheten og det var flere ganger i mnd. Hun har lavt blodtrykk. Hva kan dette komme av, og hva bør hun gjøre? Min bror ble operert i midten av 40 årene pga hjerteklaff som ikke fungerte optimalt. Mine bestefedre og oldefar har død forholdsvis tidlig pga hjerte. Hadde satt stor pris på avklaring og råd fra deg. Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes datteren din skal oppsøke lege og få dette sjekket nærmere. Det er ikke sikkert dette er noe alvorlig i det hele tatt, men kan være greit med en sjekk basert på de symptomene du beskriver. Fastlegen kan begynne med et EKG og noen blodprøver. Hvis det er behov for videre henvisning til hjertespesialist, vil fastlegen ordne dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsette med lipitor?

Hei. Jeg er en kvinne på 70 år som hadde hjerteinfarkt i 2013. Begynte etter dette bla med kolestroldempende medisin Lipitor. Nivået på Kolestrol har etter dette ligget på for S- Kolestrol ca 4,5 for S- HDL Kolestrol ca 1,4 for S- LDL Kolestrol ca 2,3. Etter diverse andre plager er jeg nå blitt gjort oppmerksom på at jeg har over mange år hatt for lite salt i kroppen. Etter at normalt saltnivå er nådd og ny kolestrolprøve er tatt er nivået på S Kolestrol 3.6, HDL på 1,2 og LDL på 1,7. Jeg spiser fortsatt Lipitor. Er dette riktig??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, du skal fortsette med lipitor. Etter et hjerteinfarkt skal man bruke lipitor (eller annen tilsvarende medisin) på ubestemt tid. Målet er å holde LDL under 1,8. Du ligger på 1,7 og det er kjempebra. Dette minker faren for nye infarkter.

Mvh

Wasim Zahid