Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Tilskudd til varmepumpe?

Hei :) Kan man få noe tilskudd ved anskaffelse av varmepumpe ved astma og allergier ? Eller finnes det noen alternativ løsning ? Hilsen mor og barn med Astma/ Kols

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kjenner ikke til at det foreligger muligheter for slike tilskudd ifm anskaffelse av varmepumpe. Men dette kan kanskje søkes tilskudd for ifm enøktiltak i kommunen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Reise til syden etter blokking av hjerteåre

Den 2/10-17 blokket jeg ut høyre kranseåre, to stent 38 og 12 mm ble satt inn. Inngrep var både via lyske og håndledd. Går på dobbel dose med blodfortynning (1/2 år). Reiser i morgen 8/11 til Tenerife, er det noe spesielt å ta hensyn til utover å være normalt forsiktig? Har fortsatt noe smerte i lyske, vil tro det er normalt. Hører gjerne fra deg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette bør du egentlig avklare med legen din som kjenner helsa di best. Generelt vil jeg si at det viktigste er at du tar alle medisinene dine riktig. I varmen kan også lett bli dehydrert, så pass på og få i deg nok med væske. Du bør heller ikke drive med de hardeste anstrengelsene foreløpig (ting du blir andpusten og svett av). Kosthold og alkohol kan påvirke effekten av medisinene dine. Vis derfor moderasjon ved mat og drikke.

Ellers får du hygge deg på turen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Autoregulering av blodtrykk

Hva er autoregulering i forhold til blodtrykket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kroppen er et veldig fint maskineri med innebyggede systemer som kan regulere de ulike funksjonene ut i fra behovet. Noen ganger trenger vi høyt blodtrykk, andre ganger lavt. Når vi ligger trenger vi ikke like høyt blodtrykk som når vi står. Likeleder trenger kroppen høyere blodtrykk når du løper enn når du kun går rolig. Kroppen har mange overvåkningsstasjoner rundt omkring i kroppen som følger med du ulike prosessene, deriblant blodtrykket. Gjennom et omfattende reguleringssystem, hvor både nervesystemet, hormoner, hjertet og hjernen samarbeider, blir blodtrykket holdt i sjakk og regulert ut i fra situasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og bivirkninger

Hei Jeg er en dame på 44 år som er medisinert for høyt BT 131/95. Nå har det seg slik at jeg først sto på Lisinopril og fikk bivirkningen tørrhoste.Den måtte jeg slutte med.Så har jeg stått på Aprovel og opplever og være så plaget med hjertebank og tidvis episoder med høy puls uten grunn. Leste at dette kan være en bivirkning. Har også før stått på Selozok(metropolol) men opplevde også plagsomme bivirkninger. Det må da finnes noe som jeg kan ta eller må jeg bare prøve meg frem i samråd med legen? Huff blir helt fortvilt. Jeg har lavt stoffskifte og denne er velregulert og er i overgangsalder uten østrogenbehandling . Jeg er normalt hold,snuser men sykler og trener daglig. Mvh meg og på forhånd takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dessverre er det slik at alle medisiner kan ha bivirkninger. Men ulike pasienter opplever bivirkningene ulikt. Det er derfor veldig vanlig at legen og pasienten må prøve og feile en stund før man finner frem til den kombinasjonen av medisiner som både gir god effekt på trykket og lite bivirkninger. Vi har heldigvis mange ulike medikamenter å velge mellom og det finne ingen bedre måte å gjøre det på enn å prøve seg frem.

Lykke til, håper dere finner en god løsning etterhvert.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svar på CT angio

Eg har teke CT angio av hjerte på Haukeland. Svaret er: Eksentrisk plakk i midtre LAD. Mykokardmasse 117 gr .Endediast volum 144 ml. Veggforandringer LAD, ingen stenoser.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Eksentrisk plakk i midtre LAD betyr at det er en avleiring i midtre del av fremre kransåre. Videre står det at det ikke er noen stenoser i samme åren. Det betyr at selv om det er en avleiring, så forårsaker den ikke noen forsnevring av åren og hindrer ikke blodflyten.

Endediastolisk volum angir størrelsen på venstre hovedkammer og 144 ml  er helt normalt.

Hva disse funnene betyr for deg og hva som skal gjøres av behandling må avgjøres av legen som bestilte undersøkelsen.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og hodepine

Jeg har nettopp blitt sykemeldt 50% pga høyt blodtrykk. Det ble oppdaget pga hodepine som har vart i ca 10 dager. Min fastlege tror det er stressreaksjoner, men jeg føler meg ikke stresset. Jeg er 32 år, har fulltidsjobb, ingen barn. Går tur og trener regelmessig. Spiser mye grønnsaker, kylling, fisk og grovbrød, men er glad i smør og ost. Drikker nok litt mer vin og øl enn jeg burde. Røyker en skjelden gang. Er normalvektig. Blodtrykksmålingene jeg har tatt hos lege var 190/120, 180/105, 200/110 og til sist 170/100. Skal tilbake om 16 dager til 24t måling. Det er ikke tatt noen andre prøver eller undersøkelser og jeg har ganske kraftig hodepine. Det hjelper litt med Paracet. Er det trygt å vente såpass lenge før det tas en vurdering? Hva bør jeg være obs på i tiden fremover, når tar jeg evt kontakt med lege igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan ikke svare vedrørende hodepinen, da det ikke er min spesialitet.

Når det gjelder blodtrykk, så bør det gjøres en litt bredere utredning med blodprøver. Spesielt med tanke på om det kan være en eller annen underliggende årsak som gir det høye trykket. Relevante blodprøver er blodsukker, elektrolytter, nyrefunksjon, fettstoffer, stoffskifte. Urinanalyse og EKG hører også med. Rtg av hjertet og lungene kan også være relevant.

Jeg synes det er lurt at du tar en 24-timers måling. Det vil gi et bilde av hvordan trykket ditt egentlig ligger gjennom døgnet. Hvis man ikke finner noen annen underliggende årsak (noe man som regel ikke gjør), er det viktig å komme i gang med behandling av høyt blodtrykk. Ubehandling høyt blodtrykk skader organene og øker risikoen for slag.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Venstre atrieforstørrelse på EKG

Var innlagt hjerteavdeling for operasjon av pericard/thymuscyste. I innkomstjournalen min har legen skrevet : «EKG : sinusrytme, HR 65, sannsynlig venstre atrieforstørrelse» Har ikke fått noe forklaring på hva dette betyr, opplever endel hjertebank og «tung pust», kan dette henge sammen? Ønsker gjerne å starte å trene litt intervalltrening igjen, men ble urolig av å ikke vite hva dette betyr. Er 39 år og normalvektig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

EKG måler hjertets elektriske aktivitet. Ved å se på konfigurasjonen på EKG-et kan vi få mistanke om ulike problemer med hjertet. Merk: mistanke. Det betyr at EKG ikke gir noen fasit, men kun en antydning og en mistanke. Denne mistanken må evt bekreftes eller avkreftes med nærmere undersøkelser.

Hjertet består av fire rom: Høyre og venstre forkammer (atrie) og høyre og venstre hovedkammer. Forkamrene til hjertet er representert ved det vi kaller "p-bølgen" på EKG. Hvis denne har unormal form, eksempelvis to pukler istedenfor kun en, kan det være tegn på at noe er feil i atriene. Jeg tipper at det er dette legen har sett på EKG-et ditt.

For å sjekke om du virkelig har forstørret venstre atrium, må det gjøres en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi).

Et forstørret atrium kan forårsake hjerterytmeforstyrrelser. Du skriver at du har mye hjertebank. Det kan ha en mulig sammenheng med atriene dine. Derfor synes jeg det er grunn til å utrede deg videre med tanke på dette. Det bør både gjøres ekkokardiografi, og en 24 timers EKG for å kartlegge hjerterytmen din nærmere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet og lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en jente på 29 år som den siste tiden vært svært svimmel. Vært hos legen for å ta div blodprøver som viste seg å være helt fine. Blodtrykket ble målt til 100/60 ved to anledninger hos legen. Jeg har aldri hatt lavt blodtrykk tidligere, har ligget rundt 120/70-80. Jeg har de siste dagene målt BT hjemme til 89/50, 90/54 og 100/59. Hva kan være årsaken til at jeg plutselig har fått lavt BT? Jeg har ingen andre symptomer enn svimmelhet, og jeg har heller ikke startet på noen nye medisiner, endret kosthold osv.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke alltid mulig å finne årsaken til lavt blodtrykk. Vi vet at enkelte tilstander kan gi lavt blodtrykk:

Svangerskap: Når du er gravid skjer det endel endringer i kroppen og blodsirkulasjonen. Men disse normaliseres som regel igjen etter fødsel.

Vektreduksjon: Hvis du går ned noen kilo i vekt, kan det være nok til å få lavere blodtrykk. 

Hjertesykdom: Rytmeforstyrrelser, hjertesvikt, klaffefeil og hjerteinfarkt kan gi lavt blodtrykk. Men dette er sjeldent hos unge personer og vil uansett lett kunne fanges opp med undersøkelser.

Hormonsykdommer: Tyroideaproblemer, binyresykdommer og lavt blodsukker kan gi lavt blodtrykk. Dette kan enkelt sjekkes med blodprøver.

Dehydrering: Taper du mye væske grunnet oppkast, diare, svette, manglende inntak kan du få lavt blodtrykk.

Vitaminmangel: B12- og folatmangel kan gi lavt blodtrykk.

Medikamenter.

Disse tilstandene kan lett utelukkes hos fastlegen og bør sjekkes. Men ofte vil man ikke finne noen spesifikk årsak. Lavt blodtrykk er sjeldent farlig i seg selv, men svimmelhet kan gi fall og skader. Hos noen kan det hjelpe å drikke jevnlig gjennom dagen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mitralklaffoperasjon

Hei! Jeg har nylig vært til utredning og fikk vite at jeg trenger et mitralklaffoperasjon. Jeg er symptomfri pasient med stor lekkasje. Diagnosen er Barlow, utbredt mitralprolaps, chordaruptur, stor MI. Har lest at det er mer ønskelig med plastikk selvfølgelig om det lar seg gjøre. Hvordan kan man finne informasjon om sykehusene og eventuelt noen kirurger som spesialiserer seg på plastikk? Er det noen klinikker som har den profilen? Noen klinikker som utfører litt mer kompliserte operasjoner? Det hele føles veldig skummelt. Takk om du kan svare.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Slike hjerteoperasjoner utføres som regel kun ved større sykehus, gjerne universitetssykehusene. Så vidt jeg vet så finnes det i Norge ingen rangering over hvilke sykehus, avdelinger eller kirurger som er best på slike inngrep. Operasjonene utføres som regel av svært erfarne leger. At operasjonene gjøres på relativt få steder i Norge sikrer at de få kirurgene som gjør dette, får operert mange og derfor mye trening og erfaring.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Hjerteflimmer og lav oksygenmetning

Hei. Jeg har slitt veldig mye med flimmer på hjertet. Jeg tok CT og MR for to år siden, men der fant de ikke noe unormalt. Blodtrykket mitt er normalt. Eneste jeg har fått påpekt på er at jeg har litt tykt blod og dårlig oksygenmetning i blodet. Ligger på ca 93 i oksygen metning i blodet. Har du noe logisk svar på det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lav oksygenmetning i blodet tyder som regel på et lungeproblem. Jeg synes du skal henvises til røntgenundersøkelse av lungene og få en undersøkelse hos lungespesialist.

Hjertesykdom kan i enkelte tilfeller også gi lavere oksygenmetning. Eksempelvis hvis hjertefunksjonen er såpass redusert at det hoper seg opp væske i kroppen og lungene. Da blir lungene "tunge som våte svamper" og mindre oksygen går over i blodet. Det kan være flere årsaker til svekket hjertefunksjon. Mye og rask atrieflimmer kan er en av dem. Jeg synes derfor at du også bør vurderes av en hjertelege. Be fastlegen om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid