Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Fysisk aktivitet

Krampefølelse under foten

Hei! Jeg er en jente på 17 år som trener aktivt 5 ganger i uken. Jeg får veldig lett krampefølelse under foten, men det er mer som om det er noen som presser under. Jeg har en bøyd underfot og er veldig anspent i benene. Krampen oppstår bare i høyre fot. Når jeg strekker på benene, og krøller tærne, så kommer krampen med en gang. Er dette senestrekk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

 

Hei

Takk for spørsmålet.

Ut fra hva du beskriver høres det ut som det kan være muskulært betinget. Muskelkramper oppstår når en muskel trekker seg ufrivillig sammen og muskelstramningen ikke opphører, altså at muskelen ikke klarer å slappe av. Muskelkramper kan lettere oppstå i slitne muskler (ved for eksempel økt mengde aktivitet), manglende uttøyning av muskulatur eller ved stort væske-/ salttap i kroppen, også noen medisiner kan disponere for lettere kramper. Tiltak du kan prøve er å gjennomføre uttøyningsøvelser hvor du får strekt på muskulaturen under foten og på bakside av leggen, du kan massere området du får kramper, benytt gode sko ( for eksempel joggesko som ikke klemmer på foten), og sørg for at kroppen er i væske- og saltbalanse .

 

Hvis plagene ikke opphører, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en fysioterapeut for nærmere undersøkelse og vurdering. Du kan ta direkte kontakt med en fysioterapeut lokalt der du bor. Om du bor i Oslo-området har LHL  fysioterapeuter med lang erfaring innen idrettsmedisin på LHL Nimi.

 

 

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Allergi

Mageproblemer - kan det være allergi

Hei! Jeg har en hel haug av allergier, og veldig mye kryssreaksjoner. Jeg holder meg unna melkeprodukter fordi det har vært trodd at jeg kanskje ikke tåler melkeprotein. Etter allergiklinikken prøvde å vaksinere meg mot allergiene, har jeg slitt med magen. Og etter jeg tok gastroskopi viste det seg at jeg har en betennelse i tynntarmen, men jeg har ikke cøliaki. Kan det være et tegn på hveteallergi? Reagerer spesielt ved inntak av kornprodukter, men reagerte ikke på det når jeg var i New York.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Desverre er det ikke slik at allergivaksine mot pollen har effekt på kryssreaksjoner hos alle. Mange sliter som deg med mageproblemer pga kryssallergi. Her må du prøve deg frem og unngå det som gir de verste symptomene og erfare selv om du tåler kokt og hermetisert frukt og grønt.

Godt at cøliaki er utelukket. Melkeproteinallergi er oppstår sjeden hos voksne. Da er laktoseintoleranse, dvs reaksjon på melkesukker, mer vanlig og har en diett som ikke er så krevende som helt melkefri kost. Du kan prøve lalktodefri kost i noen uker og se om det reduserer plagene. På melk.no finner du en Laktosekalkulator som viser laktoseinnhold i alle norske meieriprodukter.

Irritabel tarm (IBS) er en tilstand som gir de symptomene du beskriver. Da er det visse karbohydrater som gir plager og man anbefaler da en lav FODMAP diett.

Om symptomene fortsetter så vær oppmerksom på at kroniske mageplager kan andre og mer alvorlige årsaker enn allergi og overfølsomhet. Selv om du har tatt gastroskopi bør du følges opp med flere undersøkeles av mage og tarm for å utelukke dette.

Lykke til, hilsen Helle

Bivirkninger av astmamedisin

Hei!
Jeg bruker astmamedisin og lurer på bivirkninger da jeg opplever at det strammer/snører seg i hals, føles som om hele halsen snører seg, i tillegg kremter jeg mye? Har du hørt om noen andre som opplever lignende?
På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 11. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Noen inhalasjonsnmedisiner som brukes ved astma, kan gi heshet, hoste, soppinfeksjon i munn og svelg og irritasjon i svelget, men man skal jo ikke bli verre i pusten av astmamedisiner. Du bør få en skikkelig gjennomgang av behandlingen din hos fastlegen. Noen ganger kan det å få opplæring på riktig bruk av en inhalator, eller at man finner en annen administrasjonsmåte, løse utfordringer med kremting, hoste, soppinfeksjoner og irritasjon.  

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Bivirkninger på pranolol?

Har gode erfaringer etter 6 års bruk av Pranolol 20 mg morgen og kveld. Er nå plaget med svie og utslett mest i ansikt,hals og litt på armer og hender. Kommer og går, sviende/brennende følelse. Ikke kløe. Startet i fjor sommer,tålte dårlig sol på det. Vart verre. Kan dette ha noe med Pranoloen å gjøre? Tok en ablasjon for 6 år siden,og har gått på disse uten problem siden da. Prøvde 2 andre typer betablokkere først,men ble så svmmel. Pranololen fungerer supert,så vil helst ikke bytte.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har gått på pranolol i flere år og har fått utslett og svie først nå, har det neppe noe med pranolol å gjøre. For hvis pranolol hadde vært årsaken, ville du fått utslettet og plagene for lenge siden.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og synsforstyrrelser

Hei, er en mann på 52 år og har forhøyet blodtrykk. Det varierer fra 131/91 til 152/92. Jeg har tidvis synsforstyrrelser, og har målt blodtrykk når synsforstyrrelsene er der. Målingene viste da 150/92. Målte blodtrykket samme dag da synsforstyrrelsene var borte, og målingen viste 134/91. Blodtrykket mitt har forøvrig vært forhøyet over flere år. Tar ikke medisin for blodtrykket, kun allergimedisin Kosthold må sies å være vanlig og er aktiv i hverdagen uten å kalle det trim. Har du norn gode råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på rundt 150/90 vil normalt ikke forårsake synsforstyrrelser og det spørs om det er blodtrykket som er årsaken her.

Uavhengig av synsforstyrrelsene, hvis trykket ditt som regel ligger mellom 130/90 og 150/90, så ligger det nok litt for høyt. Det kan være grunn til å se litt nærmere på dette og vurdere medisinering. Dette må du gjøre i samråd med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk

Jeg har et blodtrykk på 170/110 som jeg har forstått er altfor høyt, selv om min fastlege mener det er normalt. Jeg har i tillegg døgnåpne og er overvektig. Hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis blodtrykket ditt virkelig ligger på 170/110 eller deromkring mesteparten av tiden, er det for høyt og må behandles. Ubehandlet høyt blodtrykk som får stå over flere år skader blodårene og nyrene, og risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt går opp. At du har søvnapne og overvekt bidrar til risikoen.

Mosjon og vektreduksjon kan få ned trykket noe og dette bør forsøkes. Men det kan være aktuelt med medisiner også. Jeg synes du skal ta opp dette med legen din igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bikuspid aortaklaff

Hei jeg er en mann på 28år som har påvist bikuspid aortaklaff og middels grad aortastenose. Jeg lurer på 2 spørsmål. 1. blir TAVI operasjon kun tilbudt eldre, eller kan en i min alder få det? 2. jeg liker å drive med tung styrke trening, vil jeg kunne trene tung styrke og fungere optimalt igjen etter operasjon av ny klaff?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Aortastenose blir vanligvis behandlet først når den blir stor/alvorlig. Det kan ta mange år før den går fra middels til alvorlig. De fleste med bikuspid aortaklaff trenger behandling først i 50-årene. For deg kan det være mange år unna.

TAVI blir i hovedsak tilbudt eldre pasienter fordi man tror at disse protesene ikke varer så lenge. Kanskje bare 10-15 år Tanken er at den gamle pasienten sannsynligvis vil være død før klaffen blir slitt ut. Metallklaffer varer i teorien evig, men ulempen er at du må bruke blodfortynnende medisiner, samt at det er en større operasjon enn TAVI.

Men dette kan jo endre seg i fremtiden. Kanskje har vi helt andre og mye bedre TAVI-klaffer om 20 år? Du får nesten vente og se an utviklingen.

Etter en hjerteoperasjon følger en tid med rehabilitering. De første månedene kan du naturligvis ikke trene tungt. Men hvis alt går bra, forventer man at pasienter skal kunne leve et normalt og aktivt liv.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stent for coarctatio aorta

Hei Dersom man har fått satt inn stent i aorta fordi det ble trangt pga. arrdannelse etter et operativt inngrep, hvor lenge må det kontrolleres at stenten ligger der den skal være og at alt er i orden? Vil det etter en tid være unødvendig med kontroller av selve det området der stenten er satt inn? Hilsen yngre person med medfødt operert innsnevring. Frisk ellers.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Beklageligvis får jeg ikke svart på dette. Det blir altfor spesialisert stoff. Jeg vil be deg om å ta opp disse spørsmålene med legene som behandlet deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Magnesium og marevan

Har blitt bedt om å ta magnesiumtilskudd pga hjertebank. Kan det være interaksjoner mellom magnesiumtilskudd og Marevan. Bruker også Metoprolol.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen interaksjoner mellom magnesium, marevan og metoprolol. Disse medisinene kan du trygt bruke sammen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risiko for hjerteinfarkt

Farmor og far fikk hjerteinfarkt i tidlig alder, de hadde begge høyt kolesterol og fikk hjerteinfarkt i 40-årene. Jeg er nå 35 og begynner å bli bekymret for dette. Mitt kolesterol er normalt og jeg er sjekket for familiær hyperkolesterolemi og har ikke dette. Er jeg fortsatt i stor risiko for å få hjerteinfarkt tidlig? Kan jeg unngå det til tross for familieforhold? Jeg røyker ikke, er overvektig men har gått ned 20 kg siste året og fortsetter vektnedgangen. Jeg er litt redd for dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når det gjelder arv for hjertesykdom er det viktigst med informasjon om førstegradsslekt. Dvs foreldre og søsken. Hvis noen at de har hatt hjertesykdom før 65 årsalder, kan din risiko vær forhøyet.

At besteforeldrene dine fikk hjertesykdom tidlig skyldes kanskje mest høyt kolesterol og røyking. Siden du har ingen av de faktorene er nok ikke din risiko høy.

Kjempebra at du har gått ned i vekt og fortsetter videre! Dette kommer du til å tjene mye på i fremtiden!

Det virker på meg som om du gjør alt det riktige med tanke på hjertet. Da blir også risikoen lav. Jeg vil anbefale deg å sjekke kolesterolet igjen når du blir 40 år.

Mvh

Wasim Zahid