Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk av Levaxin?

Hei, jeg er en 31 år gammel kvinne som har en datter på 2,5 år. I forbindelse med svangerskapet gikk jeg opp over 20 kg, og mye av dette henger igjen. Jeg er 169 cm høy og 77 kg. Jeg går ikke ned i vekt selv om jeg er aktiv og spiser omtrent 1500 Kcal per dag. På grunn av vekten og at jeg var mye trøtt og kald oppsøkte jeg lege for å se om det var lavt stoffskifte. For 1,5 år siden begynte jeg på Levaxin etter å ha hatt forhøyet anti-TPO verdier og svakt førhøyet T3 og T4 (går nå på 100 x3 og 75x 4 per uke), og nå er mine stoffskiftenivåene mine innenfor normalområdet.

Problemet nå er at jeg har fått høyt blodtrykk (140/100). Min far har høyt blodtrykk, men bortsett fra det (og noen kg for mye) kan jeg ikke si at jeg skjønner helt dette høye blodtrykket. Kan det tenkes at jeg har fått høyt blodtrykk av levaxin? Jeg skal ha en 24 timers blodtrykkmåling om en uke, men jeg har målt endel selv og det er stabilt høyt. Jeg har også svært lav puls (helt ned til 43 sett etter 24 timers ekg) som de ikke helt vet grunnen til. Men ut i fra ultralyd av hjertet ser alt bra ut. Så kardiologen mente vi ikke trengte å bekymre oss for det, men fokusere nå på det forhøyede blodtrykket. Jeg vil nødig begynne med blodtrykkmedisiner hvis dette kan ungåes. Hva om trykket blir stabilt dersom jeg kutter ut/kutter ned på levaxin? Har dere noen tanker/erfaringer med dette? Jeg hadde satt veldig pris på svar, begynner å bli veldig sliten av all testingen. På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Noen har bare lav puls og det er normalt for dem. At du har fått sjekket hjertet hos kardiolog er også betryggende.

Ofte vet vi ikke hvorfor pasienter får høyt blodtrykk. Noen få har en eller annen underliggende sykdom som årsak, men hos de fleste finner man ingen spesiell årsak. Levaxin kan påvirke hjertet, men som regel gir det ikke høyt blodtrykk. Spesielt ikke hvis verdiene ligger innenfor normalområdet.

Du skriver at du veier nesten 20 kg mer enn du gjorde før. Overvekt er en av årsakene til høyt blodtrykk, og hos deg kan det godt hende at dette er årsaken. Da kan løsningen ligge i vektreduksjon. Ofte er det ikke mye reduksjon som skal til før trykket normaliseres.

Det er viktig å behandle høyt blodtrykk. Enten med medisiner eller med livsstilstiltak som mosjon og kosthold. Forblir trykket høyt kan det gjøre skade på organene.

Jeg tror det er lurt at du først får gjort en 24-timers måling for å se hvor trykket ligger. Deretter bør det fokuseres på tiltak for å redusere trykket dersom det blir nødvendig.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Rettigheter

Alternativer til omsorgslønn

hei uføretrygdet 100%. Sykdommer: kols, epilepsi. Har fått avslag på omsorgslønn, saken sendes videre til fylkesmannen. Hvilke andre muligheter har man hvis avslaget opprettholdes?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når det gjelder saken om omorgslønn (omsorgsstønad), må du eventuelt ta saken videre til domstolen om du også får avslag hos fylkesmannen. For vokse finnes det ikke andre ordninger som kan sammenlignes med omsorglønn. Det nærmeste er hjelpestønad fra folketrygden (NAV). Her finner du mer informasjon om denne ordningen: hjelpestønad

Alternativer til omsorgslønn er ellers andre kommunale ordninger som hjemmehjelp og hjemmesykepleie.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Stikk i brystet

God dag. Igår hadde jeg ubehag ved venstre side av brystet ca ved midten, litt over brystet, i 3-4 timer. Ikke smerter, men som en stikk/stikkende når jeg var framoverlendt/strakk meg feks ned for å hente opp noe fra bakken, eller ved pushups bare. Var også på trening, kjente ikke noe til dette da. Er 20 år, og bra form, drikker ikke, røyker ikke. Dette ubehaget ble borte etter at jeg spiste middag, ganske rart. Er det noe med hjertet? Eller muskel? Hvis hjertet hadde jeg vel hatt ubehag ved trening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på beskrivelsen din, synes jeg ikke det høres ut som om dette har med hjertet å gjøre. Hjertesykdom er svært sjeldent hos unge personer. Det at du ikke fikk plager under treningen tyder også at dette neppe er et hjerteproblem. Det vanligste ved slike plager som du beskriver er muskelsmerter. Når en betent muskel strekkes, presset eller tøyes kan det kjennes smerter. At det ga seg av seg selv er også et godt tegn.

Ut i fra det du skriver virker det ikke som det er grunn til bekymring. Hvis plagene kommer tilbake, eller vedvarer, kan du ta kontakt med lege.

Mvh

Wasim Zahid

Lønnstilskudd og jobb i eget firma

Jeg er delvis ufør og i deltidsjobb med lønnstilskudd. Jeg har et eget firma som de siste årene pga sykdom ikke har vært i drift. Jeg har nå fått spørsmål om jeg kan tenke meg å være prosjektleder noen timer, og de vil gjerne at jeg fakturerer for dette da timetall, tid og sted er variabelt. Jeg får også anledning til å tilpasse mengde etter form og mulighet. Vil dette eventuelt være problematisk opp mot ytelsene jeg mottar fra NAV? Jeg vil ikke ha egen økonomisk fortjeneste for dette men vil holde liv i firmaet.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når det gjelder uføretrygd må du informere Nav om dette betyr at pensjonsgivende inntekt blir høyere enn det du kan ha ved siden av uføretrygden. I så fall blir uføretrygden noe redusert.

Lønnstilskuddet er innvilget på grunnlag av din situasjon i deltidsjobben. Det skal derfor i utgangspunktet ikke ha noen betydning for lønnstilskuddet om du fakturerer noen timer gjennom eget firma. Jeg forutsetter da at faktureringen ikke skjer til den virksomheten som mottar lønnstilskuddet. Hvis det blir mange timer og inntekt av betydning, er mitt råd at du får en avklaring knyttet til lønnstilskuddet av Nav.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosthold

Hva er mettet fett?

Hva er mettet fett??

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. november 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Alle fettsyrer er kjeder av grunnstoffene karbon og hydrogen. "Mettet fett" er en samlebetegnelse for fettsyrer i maten hvor karbonatomene  er "mettet" med hydrogen. Dette gjør fettsyremolekylene mer rette og tettpakkete, og gir mettet fett bl.a. en høyere smeltetemperatur. Enkelt forklart er mettet fett hardt i kjøleskapet eller i romtemperatur, mens umettet fett er flytende. 

Les mer om forskjellige typer fett her:

- Velg fett med riktig kvalitet

- Kostråd om fett

Kosthold

Produksjon av matolje

Hei! De forskjellige oljer som vi bruker til matlaging eks steking skulle være veldig bra for helsa vår. Men er ikke disse raffinert? Som jeg har lest blant annet i et tysk tidsskrift tilsettes det Hexan under prosessen. Hexan mener jeg kan være skadelig, og ikke bra for helsa vår. Stoffer brukes bland annet i fremstilling av isopor. Har det sin riktighet?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. november 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

I det meste av kommersiell produksjon av oljer benyttes et løsemiddel, som f.eks. heksan, for å pressen oljen ut av frøene. Dette finnes vel å merke ikke i sluttproduktet, og det at heksan brukes til å produsere mange andre produkter gjør det ikke farlig i seg selv. Dersom man jobber i fabrikk og f.eks. inhalerer store mengder av det (eller gjennom eksos), kan det være skadelig, men det kan ikke sammenliknes med å spise matolje. 

Med olivenolje gjøres pressingen av oljen som regel mekanisk i stedet, uten bruk av heksan.

Lunge

Astma hos 1-åring?

Hei. Kan man stille diagnosen astma på barn på 1 år?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Ja, det er mulig å få en astmadiagnose når man er under ett år. Hos de minste barna blir en diagnosen vurdert på bakgrunn av sykehistorie, familiehistorie på astma og eventuell effekt av astmamedisiner, da de er for små til å måle lungefunksjonen. Rask effekt ved utprøving av astmamedisiner styrker riktig diagnose.

Du kan lese mer om astma hos barn her.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Dekning av utgifter hos kiropraktor

Jeg har to åpne hjerteoperasjoner på et år - aorta disseksjon og ny mekanisk hjerteklaff. Har valgt å ta rehabilitering hjemme hos fysioterapeuten. Nå har jeg også tatt noen timer hos kiropraktor, men dette må jeg betale for selv. Vet dere om det finnes mulighet for å søke å få dekket også kiropraktor som den del av rehabiliteringsopplegget?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er behandlingen av vesentlig betydning for din funksjonsevne, ytes det stønad fra folketrygden til behandling hos kiropraktor. Det er kiropraktoren som vurderer om vilkårene for stønad er oppfylt. Stønaden er 64 kroner per gang. Den utbetales fra Helfo til kiropraktoren. Det finnes ikke andre offentlige ordninger som dekker utgifter hos privatpraktiserende kiropraktor. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hjertestans hos unge mennesker

Hei! Ofte leser jeg om unge mennesker som faller om, pga hjertestans. Dette gjør at en blir litt urolig. Som kardiolog, hender det ofte at dere får inn pasienter på under 20 år, som har fått hjertestans, og hvorfor skjer det? Er det genetikk? Har en noen symptomer i forkant? Skal man unngå trening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke vanlig. Det er faktisk veldig sjeldent. Men det gjør inntrykk fordi det er tragisk og får også mye medieomtale.

Det kan være flere årsaker til hjertestans hos unge mennesker, men nesten alltid skyldes det en underliggende og uerkjent hjertesykdom. De vanligste årsakene er hypertrofisk kardiomyopati (genetisk fortykket hjertemuskel), ARVC (en genetisk hjertemuskelsykdom), en medfødt feil i hjertekransårene, og andre genetiske sykdommer som disponerer for hjerterytmefeil og hjertestans.

Noen får symptomer i forkant (hjertebank, tungpust, brystsmerter, svimmelhet) men hos andre er dessverre hjertestansen det første tegnet.

For friske mennesker er det ingen grunn til å unngå trening med mindre man vet at man har en hjertesykdom hvor trening er frarådet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medfødt hjertefeil hos 8-åring

Har ei datter på 8 år med medfødt hjertefeil, aorta stensiler, som i den siste tiden har klaget over smerter i brystet.Skal på kontroll i november på Unn. Er dette noe bør ta opp med kardiolog?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, dette synes jeg du absolutt skal nevne for kardiologen for UNN. En viktig del av vurderingen av alle hjertesykdommer er symptomene som pasienten opplever. Legene er avhengig av å få god informasjon om symptomer for å vurdere videre behandling.

Jeg kjenner ikke tilstanden til datteren din i detalj og skal derfor ikke gi konkrete råd. Jeg synes det er best at du ringer avdelingen på UNN og spør hva du bør gjøre.

Mvh

Wasim Zahid