Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Arcon-Tisane hårprodukter og Eliquis

Kan man bruke arcon tisane hårprodukter sammen med eliquis blodfortynnede ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har tittet på nettsidene til Arcon-Tisane. De selger mange ulike produkter og jeg har ikke mulighet til å vurdere hver enkelt av disse. Kosttilskuddet som de selger ser ut til å inneholde ulike b-vitaminer. Dette er uproblematisk å kombinere med den blodfortynnende medisinen Eliquis.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteflimmer siden 12 årsalder

Hei. Har hatt hjerte flimmer siden jeg var 12 år, som utartet seg med at jeg fikk høy puls, svimmelhet, tungpustet og svak. Fikk utbedret dette noe i en alder av 24, da legen aldri fant noe før den tid. Er dette noe hjerte kan ha tatt skade av? Slitasje eller noe sånt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Mange år med ukontrollert flimmer kan hos noen svekke hjertet. Men det er lett å sjekke med en ultralyd av hjertet. Hvis en slik undersøkelse viser at hjertet har normal pumpekraft har det ikke skjedd noen skade. Selv om man finner en svekkelse kan dette normalisere seg igjen med riktig medisinering. Symptomer på svekket hjerte er tretthet, tungpusthet og dårlig kondis. Hvis du er usikker, bør du snakke med legen din og evt. få en henvisning til hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt undertrykk

Jeg er en mann på. 71 år. Er fysisk aktiv. Var hos legen i dag, der ble blodtrykket målt til 140 overtrykk og undertrykk på 52. Er det farlig med et så lavt undertrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hos en 71 åring kan et blodtrykk på 140/52 godt være normalt. Men når det er så stor forskjell på over og undertrykk, bør legen tenke seg om et par ganger. For det første bør det kontrolleres noen ganger for å sjekke at det virkelig er en stor differanse. Det bør også lyttes på hjertet for å høre etter bilyder. Iblant kan klaffefeil gi stor forskjelle på over og undertrykk. Hvis det er mistanke om noe slikt, må du henvises til ultralyd av hjertet for å sjekke det ut. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Selozok ved atrieflimmer

Jeg er 57 år med atrieflimmer og bt 145/95. Legen sier jeg skal bruke Selo-Zok 50mg for lavere puls og Candesartan Krka 8mg for lavere bt. Men vil ikke Selo-Zok virke på både puls og bt? Har Isoptin også en rytmeeffekt, ikke bare frekvenseffekt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at Selo-Zok påvirker både pulsen og blodtrykket, men effekten på blodtrykket er ikke spesielt stor. Dessuten er 50 mg en lav dose og vanligvis vil dette ikke gi lavt blodtrykk. Isoptin har primært en frekvenseffekt og for å få rytmeeffekt bruker vi andre medisiner, som feks sotalol, flekainid, dronedarone og amiodarone. Men dette er potente medisiner som kardiologer kun skriver ut hvis det er god grunn til å bruke dem, og etter nøye undersøkelser av hjertet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aorta ascendens

Aorta ascendens på diameter på 42 mm. Hva betyr dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Aorta er navnet på hovedpulsåren. Den starter ved hjertet, går rett oppover i noen centimeter før den snur 180 grader og fortsetter ned mot bekkenet. De ulike delene av den har ulike navn. Den delen som går rett opp fra hjertet heter aorta ascendens. Den har normalt en diameter på 2-3 cm. Hos noen kan den bli utvidet. 42 mm betyr at den er moderat utvidet. Som regel krever ikke det noen behandling, men den må følges med på med jevne mellomrom (feks årlig). Når den blir tilstrekkelig stor (over 55 mm) pleier man å operere den.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsatt sliten etter bypass

Hei, Jeg ble bypass operert i november 2016, en trippel bypass. Fikk beskjed om at jeg hadde hatt et lite hjerteinfarkt da jeg ble lagt inn. Jeg hadde da i et halvt års tid hatt store problemer med å gå i oppoverbakker, fikk store smerter i bryst og kjeve. Jeg har hatt høyt blodtrykk i over 20 år, har gått på blodtrykksmedisin hele denne perioden, men blodtrykket har til tross for dette vært vanskelig å regulere. Jeg har i tillegg hatt diabetes 2 i 3 år, men dette blir greit regulert med Metaformin Orifarm. Jeg er snart 57 år. Kommer fra en familie med en hjertetrøbbel, bl.a en far som døde 37 år gammel og en bror (50 år) med alvorlig hjertesvikt. Etter operasjonen i november 2016 fikk jeg lungebetennelse og nyresvikt. Nyreverdiene har svingt mellom 130 og 190, men er nå nede i rundt 120. Jeg har og hatt store plager med urinsyregikt etter operasjonen og har hatt hyppige urinsyre «angrep» i kne, tå, vrist og albue, men dette har avtatt de siste 2 månedene. Jeg har vært på 3 ukers hjerte rehabilitering, vært aktiv med å gå turer og har trent intervaller, 4x4, på tredemølle, i mitt tempo :-) Det siste året har jeg redusert vekten fra 99 kg til 83 kg. Tiltross for dette blir fortsatt veldig fort sliten. Jeg går 50% sykemeldt. Merker at jeg etter 4 -5 timer på jobb blir veldig trøtt og utmattet. Får behov for å sove/hvile. Jeg jobber med salg innenfor oljeindustrien. Jeg opplever noen ganger samme type tretthet etter trening og 4x4 intervaller. Det jeg lurer på er om hjertet fungerer normalt? Er det normalt å fortsatt bli så fort utmattet ett år etter bypassoperasjon? Er dette noe jeg må innfinne meg med og tilpasse «farten» deretter? Jeg har ikke lenger smerter i brystet/kjeve ved belastning.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert informasjon.

Du er en 57 år gammel mann som hadde angina i et halvt år, fikk så et lite infarkt og ble bypass-operasjon. Du hadde i forkant høyt blodtrykk og diabetes, noe som øker risikoen for hjertesykdom. Det samme gjelder arv for hjertesykdom. Etter operasjonen fikk du en lungebetennelse og nyresvikt, men har kommet deg bra. Trener nå på høyt nivå og har redusert vekt. Dette er veldig positivt. Men du blir fortsatt fort sliten og er 50% sykemeldt. Du har ikke lenger angina, noe som tyder på en vellykket operasjon. 

Det kan være ulike grunner til at du føler deg sliten og søvnig. Det er grunn til å se nærmere på dette. Jeg hadde bestilt generelle blodprøver (fastlegen vet hvilke) og også et røntgenbilde av brystkassa for å få en grov vurdering av lunger og hjertet. Videre bør du henvises til en hjertespesialist eller til et sykehus. Det bør gjøres et arbeids-EKG for å se hvordan hjertet ditt reagerer på belastning. Det bør også gjøres en ultralyd av hjertet for å vurdere pumpekraften i hjertet. Noen bør også gjøre en grundig gjennomgang av medisinene dine for å se om det er noe der som gir bivirkninger.

Jeg synes man skal forfølge dette skikkelig før man evt slår seg til ro med at "slik er det".

Lykke til

MVh

Wasim Zahid

Allergi

Melkeallergi og koloskopi

Hei! Jeg har fått påvist melkeallergi, og skal til koloskopi på mandag for å bekrefte diagnosen. I de siste månedene har jeg ikke spist melkeprodukter og er mye bedre i magen. Mitt sprøsmål er: kan de bekrefte diagnosen når tarmen min er frisk pga ett melkefritt kosthold? Eller må jeg drikke litt melk noen dager før undersøkelsen slik at tamen blir irritert?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Ved koloskopi skal man i følge gatrologis avdeing på Ullevål sykehus, ikke drikke melk de siste fem dagene før en koloskopi. Det er også andre matvarer du må unngå men det skal stå i informasjonsskrivet du har fått fra sykehuset eller legen du skal til. Hvis ikke bør du etterspørre det.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Kjøttallergi og flåttbitt

Jeg reagerer tilsynelatende på all inntak av kjøtt, pålegg ect fra pattedyr. Slår ut i form av magepine og løs mage. Overstått etter ca 48 timer. Termer med at jeg er flottangrepet på Sørlandet. Min fastlege og annen lege kan ikke gi meg forklaring/informasjon. Er det utviklet noen behandlingsmetode/medisin?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Selv om det ikke er så vanlig er det en kjent sammenheng mellom allergi overfor rødt kjøtt og flåttbitt. Det ser ut til at bitt av en viss type flått kan utløse en alfa-gal reaksjon. Det er lite om dette i norsk litteratur men  her en en link til en engelsk artikkel

Behandling er som ved andre typer allergi: å unngå det man ikke tåler ev finne sitt toleransenivå. Symptomene kan dempes noe med antihistaminer/allergitabletter.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Rettigheter

AFP om bedriften går konkurs

Kor gammel må du bli for å ha sikra deg Afp. Eks. bedr. din går konkurs eller flagger ut.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan tidligst ta ut AFP fra fylte 62 år. Du må være ansatt i en virksomhet som har AFP på det tidpunket du tar ut AFP.

Går bedriften konkurs eller du rammes av en nedbemanning, er det gjort unntak fra kravet om at du har reelt arbeidsforhold på uttakstidspunktet. Unntaket gjelder om du har fylt 62 år eller fyller 62 år i løpet av den ordinære oppsigelsestiden. Du må da søke om AFP i løpet av den ordinære oppsigelsestiden. Uttak av AFP må være i løpet av oppsigelsestiden eller senest den første i måneden etter oppsigelsestidens utløp.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Kols

kols og fysikalsk vaskulær terapi

Jeg undres over om det er noen kjennskap til en behandlingsmetode som heter BEMER FYSIKALSK VASKULÆR TERAPI, brukt som tilleggsbehandling på Kolls syke i andre land., og om det eventuellt er positive resultater med denne behandlingsformen?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. november 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ingen metode som er vanlig å benytte i forhold til kols pasienter i Norge. Jeg har for liten kunnskap til metoden til å kunne forklare deg hvorfor ikke. Ta det gjerne opp med en fysioterapeut, som muligens vil kunne forklare deg mere om akkurat denne type behandling.

Mvh Hilde