Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Klage på mangefull helsehjelp

Hei, jeg har hatt hjerneslag og ble i den innledende fasen vurdert på legevakten - som konkluderte med "mest sannsynlig ikke slag", med beskjed om å ta kontakt med fastlege 1 dag senere om ikke mine plager forsvant. Jeg tok imidlertid ikke dette svaret til følge og kontaktet fastlege umiddelbart neste dag. Fastlegen sendte med direkte på sykehus. Jeg vurderer å rette en klage på behandlingen ved legevakten, er det noe du anbefaler og i såfall hvem skal klagen rettes til og hvilken dokumentasjon må jeg vedlegge.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er Fylkesmannen som er klageinstans. Her finner du informasjon om hvordan du går frem: klage

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Allergi

Peanøttallergi

Hei! Min datter på 12 år fikk nettopp vondt i halsen når hun spiste en liten bit som inneholdt litt peanøtter. Det trykket i halsen, hun fikk vondt i magen, var kald og varm vekselvis. Vi har nå fått beskjed av en vikar lege at hun skal ta Aerius viss hun får i seg peanøtter ved et uhell. Når jeg leser om Aerius ser det ut som den hjelper mot pollen/midd allergi. Vil Aerius hjelp henne viss hun får en sterkere reaksjon og hovner opp i halsen neste gang hun får i seg peanøtter?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 01. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Aerius demper allergisymptomer, også for matvarer selv em den er mest brukt mot pollen og midd.

Hvis hun får i seg peanøtter og får symptomer fra halsen, og ev pustebesvær skal dere kontakte lege. Gi Aerius, det demper noe og skader aldri. Men ved alvorlige symptomer må dere kontakte lege. Da gir man adrenalin.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge, Hud

Utslett av maske ved inhalasjon av astmamedisiner

Hei.
Sønnen min på 2 år har astma, tar atrovent hver dag x 2. Han har fått masse røde prikker rundt munnen, der maska ligger. Kan dette være sopp?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 31. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Fint at du tar kontakt!
Atrovent til inhalasjon skal brukes til voksne og barn over 6 år. Ved akutt astma kan atrovent i tillegg til andre inhalasjonmedikamenter bli brukt på forstøver til små barn som er innlagt på sykehus. Anbefaler at du kontakter fastlegen hans for ny vurdering av behandlingen, eventuelt at han henvises barnelege.
Atrovent skal ikke gi sopp i motsetning til medikamenter til inhalasjon som inneholder kortison, som for eksempel Pulmicort eller Flutide. Da er det viktig å tørke/vaske rundt munnen etter hver inhalasjon og vaske masken etter hver bruk. Oftest er det fuktighet som gir utslett ved bruk av maske. Du kan førsøke å smøre med vaselin, sink med vaselin eller en fet parfymefri fuktighetskrem før inhalasjon og vaske dette forsiktig av etterpå. Hvis det ikke hjelper, bør legen vurdere om dere trenger et soppmiddel eller en mild kortisonkrem/salve gruppe 1.

Her kan du lese om astma hos barn og medisiner ved astma

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 
 


 

 

Lunge

Ustabil astma

Hei, jente på 28 år som nå har hatt to tette svangerskap (2014 og 2016). Har siden starten på 2014 hatt mange kurer med prednisolon, bruker ventolin og atrovent i forstøver daglig pluss Bricanyl, Symbicort, Loratidin og Alvesco i store doser. Astmaen er ikke under kontroll selv med faste kontroller hos både fastlege og lungelege ved sykehuset. Men ingen løsning fortsatt og jeg begynner nå på jobb. Jeg er redd for å ikke klare arbeidsdagen, og hva gjør jeg da? Kroppen er nede og orker mye mindre enn før første svangerskap, og jeg håpet legene skulle til nå ordnet opp og funnet medisiner som virker, men føler vi alle leter i blinde og vil gjerne ha litt tips.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De medisiner du bruker virker greie for behandling av astma. Det kan ofte være lurt å sjekke om du får inhalert medisinene ordentlig ned i bronkiene, eventuelt om du holder pusten tilstrekkelig lenge etter inhalasjon av den sprayen du bruker. Noen ganger kan det være en fordel å endre på medisinen, for eksempel til sprayer hvis det ikke bedrer seg nok ved pulver, eventuelt til kombipreparater som virker hele døgnet. Montelukast prøves ofte i tillegg, men det er mulig at du har forsøkt dette tidligere. Endelig kan det være lurt å se på mulighetene for at du utsettes for luftveisirritanter i hjemmemiljøet som opprettholder problemene med astma.

Dette  er bare noen tips, men det er legene som kjenner deg og behandler deg som må vurdere slike innspill nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Brystsmerter under og etter trening

Hei, ved hard trening kan jeg i ettertid få smerter i bryst (verking), vondt i halsen og generelt forkjølelsessymptomer. Det skjer ikke hver gang jeg trener, men når jeg trener hardt og hvis jeg går fort opp i puls uten en del oppvarming først. Smertene i brystet kommer svakt under selve treningen (etter ca 30 min tror jeg) men forverrer seg gradvis og er gjerne verst dagen etter. Det kan ta en uke før jeg føler meg helt bra igjen. Jeg er ellers frisk og har ikke "vanlig" astma. Kan dette være treningsastma? Har du noe råd til hva jeg kan gjøre? Takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som dette har sammenheng med irritasjon av luftveiene når de utsettes for avkjølt luft som kommer i store mengder ved økt fysisk aktivitet. Dette er ikke typisk astma, for det forutsetter at det blir tungt å puste. Men muligens kan slimhinnene ha økt følsomhet for disse påkjenningene. Det kan være lurt å få dette sjekket nærmere hos en lungelege for å vite dette sikkert. Bruk av varmemaske kan brukes, men er ofte vanskelig å bruke ved større anstrengelser. Eventuell bruk av medisin for å forebygge forutsetter en grundig lungeundersøkelse på forhånd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Samme forstøver til flere personer?

Kan samme forstøver brukes av flere personer? Hva med smittefare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanligvis vil man nok anbefale at en forstøver til hjemmebruk forbeholdes en og samme person. På institusjon og legekontor vil man kunne bruke utstyret til flere, men det forutsetter at man bytter munnstykke og de deler som kommer i kontakt med luften som pustes ut av pasienten. Det krever en nøyaktig rutine for renhold.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Symptomer og behandling på iskemisk hjertesykdom

Hei! Hva er symptomer og behandling for iskemisk hjertesykdom? skriver en eksamen nå og trenger litt hjelp, da jeg finner svært lite på nette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette kan jeg skrive en helt bok om. Iskemisk hjertesykdom er blant de vanligste sykdommene i verden og det står svært mye om det på nettet. Her har du noen linker:

https://helsenorge.no/sykdom/hjerte-og-kar

https://www.nhs.uk/Conditions/Coronary-heart-disease/Pages/Introduction.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronary_artery_disease

Lykke til med eksamen!

Mvh
Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nødvendig med pacemaker?

Hei! Jeg fikk for 3 år siden pacemaker fordi jeg stadig besvimte,fordi jeg hadde flere korte hjertestans. Jeg ble lagt inn på sykehuset på hjerteovervåkinga. Det viste seg at jeg hadde 9 stans på opp til 11 sekunder på ett døgn. Jeg har vært på pacemakerkontroll 3 ganger etterpå. Nå sist sa legen at jeg brukte pacemakeren veldig lite. Faktisk bare 3%. Det jeg lurer på er hvor mange prosent en pacemaker ville slått inn for et vanlig fungerende hjerte? Regner med at en pacemaker vil slå inn hos alle mennesker uansett innimellom? Teoretisk sett,kunne jeg levd uten pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor ofte en pacemaker slår inn avhenger av hvordan man har programmert den. Hvis man programmerer at den kun skal slå inn ved pauser på over 2 sekunder, vil den hos friske nesten ikke slå inn i det hele tatt, dvs null prosent.

Ut i fra det du skriver, virker det som om pacemaker har vært helt nødvendig for deg. 3% høres ikke mye ut, men i løpet av et døgn har sannsynlig hele 2500 av slagene dine vært avhengig av pacemaker.

Om du kunne levd uten pacemaker? Kanskje det, men pausene og besvimelsene dine kunne også ha kommet i farlige situasjoner som feks ved bilkjøring.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risikoene ved høyt over- og undertrykk

Er farene ved forhøyet overtrykk eller undertrykk de samme?Hva hvis undertrykket er forhøyet mens overtrykket er ok? Hva kan gjøres/må unngås for å senke blodtrykket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både overtrykket (systolisk) og undertrykket (diastolisk) er viktige i vurderingen av blodtrykket. Begge bør være normale. Behandlingen er som regel den samme selv om det er isolert forhøyning av den ene eller andre, forutsatt at det ikke er andre underliggende sykdommer som forårsaker forskjellene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Innleggelse ved høyt blodtrykk

Når fører blodtrykk til sykehusinnleggelse?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Innleggelse grunnet blodtrykket er sjeldent nødvendig. Hvis blodtrykket er veldig lavt, kan det være tegn på alvorlig sykdom. Da blir pasienten innlagt akutt for undersøkelser og behandling.

Ved høyt blodtrykk skjer utredning og behandling som regel hos fastlegen. Noen ganger kan blodtrykket være så høyt at det gir akutte skader på kroppens organer. Det kalles malign hypertensjon eller hypertensiv krise. Da må pasienten raskt inn på sykehuset. Som oftest skjer dette først ved svært høye blodtrykksverdier.

MVh

Wasim Zahid