Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Nødvendig med ablasjon

Hei. Jeg har hele livet vært plaget med forkammertachicardi av og til, periodevis mer eller mindre, litt avhengig av fysisk og psykisk "form". For et pr siden ble anfallene mye mer plagsomme og det ble tatt ultralyd som viste lekkasje ved hjerteklaffer og en utposing på aorta. Dette ble ordnet med vellykket operasjon for et halvår siden. Etter operasjonen hadde jeg mye mer tachicardi enn tidligere. To ganger måtte den stoppes med adenosin på sykehus og ene gangen målte legene grundig elektrofysioligisk og sa at de visste nå nøyaktig hvordan ablasjon må gjøres. Nå har jeg fått innkalling til ablasjon om en uke, men hjertet har roa seg veldig ned de siste ukene. Jeg slutta feks med betablokker og kan drikke kaffe og trene uten anfall. Spørsmålet: Er det en fare for at de brenner av for mye basert på målinger rett etter klaffeoperasjonen? Hva blir eventuelle ulemper isåfall?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Brenning av slike takykardier er symptomlindrende behandling. Det er viktig å huske på. Det betyr at hvis du har lite symptomer, har du lite å vinne på ablasjon. Du sier at du nå merker mye mindre til plagene. Da kan det være greit å utsette ablasjonen og se an videre. Kommer takykradianfallene hyppigere igjen, kan man ta ablasjonen da.

Det er alltid en fare for å brenne av for mye, og det er noe de som utfører inngrepet er veldig oppmerksomme på. Det forekommer derfor heldigvis sjeldent at man brenner for mye. Men det kan skje, og i verste fall kan bli avhengig av pacemaker.

HVorvidt du skal ta ablasjonen nå eller vente, må du avgjøre i samråd med kardiologene dine.

MVh

Wasim Zahid

Lunge, Allergi

Dyrehåsallergi

Hei!
Vi har en 5 år gammel jente som reagerer på katt, med kløe i øynene. Kraftig utslag på prikktest. Testet ikke andre dyr. Hun har lyst på kanin, og vi lurer på om dette er lurt, om hun da har stor risiko for å reagere også på denne, eller lettere kan utvikle ytterligere allergi. Tenker da spesielt på ev astma. Er det større sjanse for å få dette ved eksponering av allergen generelt? Er det ev andre kjæledyr som er anbefalt?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 30. oktober 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er vanskelig å gi deg et eksakt svar, men vil anbefale at dere snakker med barnets lege før dere anskaffer et kjæledyr. Det er ikke en automatikk i at man reagerer på alle pelsdyr selv om man er allergisk for f. eks katt. For å utvikle allergi må man ha vært i kontakt med dyret og det kan ta lang tid før allergisymptomene viser seg. En prikktest med negativt resultat kan ikke forutsi noe om fremtidige reaksjoner.

Hvis dere anskaffer kanin så bør dere ha tenkt igjennom hva dere gjør hvis datteren din reagerer allergisk på denne. Det er vanskelig å fjerne et dyr man er blitt glad i så derfor bør dere snakke om dette på forhånd.                                                             

Les mer om allergi: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Når barn som er disponert for allergi utsettes for ulike allergener (f.eks. katt, midd etc.) eller annet de reagerer på så er det en risiko for at astma kan utvikles.                    

Les om astma:https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/astma/

Å anbefale et kjæledyr til en allergiker er ikke lett, men reptiler f.eks. skilpadde kan være et alternativ.

Vennlig hilsen Rose

Aloe Vera og aneurisme i hjernen

Hei. Jeg er operert for aneurisme i hodet, der det er lagt inn gull og platina. Kan jeg drikke Aloe Vera juice, eller kan juicen dra det med seg ut?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 30. oktober 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Jeg har verken hørt eller lest at Aloe Vera juice påvirker klips eller coil som er operert inn i hjernens blodkar, så det kan du trygt bruke.

 

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Osteogenesis imperfecta type 3

Hei Har tidligere skrevet inn her vedr. uro for hjertet. Jeg er kvinne 37 år med type 3 av den sjeldne bindevevssykdommen Ostegenesis Imperfecta. Jeg har en sterk skoliose på 54 grader i ryggen. For et år siden var jeg innlagt på sykehuset med veldig høy puls over mange timer. Det ble gjort masse undersøkelser uten at noe ble påvist. Men ble satt på 2,5mg bisoprolol for ettertiden så jeg ville ha det bedre pulsmessig ( mennesker med OI har en mye høyere hvilepuls enn normalbefolkningen). Dessverre har dette skapt sterk grobunn for angst og mye tanker rundt hjertet mitt , da jeg også vet at flere med OI opplever uro i brystet.

I sommer var jeg på ultralyd av hjerte på spesialistsenter i Oslo. Her ble jeg fortalt at det var tipp topp stand og fungerte meget godt. I sommer tok jeg også CT av hjertet (uten kontrast) og en overlege sa det ble bra bilder som viste kalsiumscore 0 ( uten at jeg helt vet hva det betyr), og ikke kunne dem se noe åretetthet visstnok. Nylig i høst har jeg gått med 72 timers R test som ikke viste urytme av noe slag. Påvist 5 episoder totalt på at hjertet tok en liten pause for så å slå hardere. Hjertelegen kalte det ekstrasystoler type SVES og sa dette var helt fint og normalt og absolutt ikke noe behandlingskrevende. Pulsen hadde vært gjennomsnitt 82 på tre dager. Han mente Bisoprolol og angst kunne trigge ekstrasystoler. Jeg hverken røyker eller drikker alkohol. Alle blodprøver er veldige fine, kolesterol på 3,1. Blodtrykk på hjemmemålinger er litt variable men type 128/85....

Likevel har jeg plager ofte med at hjertet girer opp i fart, helt ut av ingenting. Spesielt om det er noe jeg gruer meg for eller tenker på (type begravelser) da blir det slående fort og hardt over lengre tid før det lander. Det verste er derimot en følelse som kommer et par ganger i uken, noen ganger et par om dagen. Det at hjertet slår kolbøtte, kvelver rundt, søkk/sug i brystet. Det er som om det forsvinner fra sin plass et lite øyeblikk. Man skvetter så man blir helt kald og kvalm og livredd når disse episodene oppstår. Av og til kan jeg også kjenne det i halsgropen. Jeg kan f.eks ikke ligge på venstreside, bøye meg, har kutta helt cola og er redd for å le eller hoste hardt. Ofte merker jeg disse episodene rundt menstruasjonen. Jeg er også plaget med mye sure oppstøt/tilbakestrømning av mat, luft, magesmerter øverst i magen og raping. Har tatt ultralyd av abdomen der alt var fint og likeledes gastroskopi. Legen mener luft og syre kan også være en trigger for disse hjertekolbøttene. Legene kaller det dysepsi og trøbbel med lukkemuskel. Tar av og til Nexium

Jeg tenker veldig mye på at når hjertet tar disse kolbøttene/pausene/ rullene at det bare skal stoppe/henge seg opp uten at det kommer deg videre ? Har mye brystsmerter og smerter mellom skulderbladene, kvalme, små-svimmel og magesmerter samt ut i armene noe som også gjør meg livredd for infarkt og tror jeg har dette hver dag. Tatt sikkert 40 hvile ekg siden nyttår , alle like fine. Legen min mener at jeg er så utredet at det finnes lite sannsynlighet for infarkt og at disse smertene skyldes min spesielle kroppsbygning, dårlig lukkemuskel , luftproblemer og svært sterk helseangst. Nevner også at legen sier at siden min kropp er så trykket sammen av diagnosen kan mage organer «dytte» litt opp i hjerteregionen. Jeg tenker jo jeg burde sikkert tatt en arbeids ekg men dette sier legen er unødig når Ct var så fin. Likeledes får jeg ikke ta angiografi når der ikke foreligger grunn. Hva tenker du om hva jeg skriver? Har jeg grunn til å uroe meg, hva bør jeg gjøre videre? evt hvordan kan jeg lære Meg å leve med disse «rullene» Det ødelegger verden totalt for meg med disse «kolbøttene» og jeg sitter i høyspent angst å venter på neste liksom...dem kan komme i alle slags situasjoner men oftest i hvile. Og jeg har så mer enn nok med sterke smerter og utfordringer knyttet til funksjonshemmingen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du er usedvanlig godt utredet og har vel i praksis fått utført alle spesialundersøkelser som er mulig å gjøre av hjertet. At det ikke er funnet noe galt etter denne enorme utredningen må tas som et svært positivt tegn. Det er svært beroligende at man ikke har funnet noe galt.

Jeg er helt enig i vurderingene til både fastlegen din og de kardiologene du har vært i kontakt med.

Det kan tenkes at du rett og slett har et hjerte som er veldig sensitivt for omstendighetene og raskt går opp i puls når det stimuleres på ulike måter (som aktivitet, stress, angst etc). Enkelte mennesker har det bare sånn og det er ikke et tegn på underliggende hjertesykdom.

Jeg kan ikke annet enn å berolige deg. Det er sjeldent jeg er noen som er så godt undersøkt som deg og her det absolutt ingen indikasjon på hjertesykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk etter svangerskapsforgiftning

38 år og høyt blodtrykk, ikke overvektig, greit kosthold..Har hatt høyt blodtrykk etter svangerskapsforgiftning, 6 år tilbake, går på medisiner for høyt blodtrykk. Er det ingen andre utveier enn medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forskning viser at det er spesielt viktig med et normalt og godt regulert blodtrykk hos kvinner som har gjennomgått svangerskapsforgiftning. Dette for å forebygge hjertesykdom senere i livet. Blodtrykk kan reduseres med trening og evt. vektreduksjon (hvis du er overvektig). Det viktigste er at blodtrykket normaliseres, og hvordan man gjør det er mindre viktig. Å gå på medisiner er ikke et nederlag. Moderne medisiner er både effektive og har lite bivirkninger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kortvarig lav oksygenmetning

Jeg har vært hos fastlegen pga forkjølelse med plagsom irritasjonshoste. Normal CRP og fine lyder når legen lyttet over lungene. Pulsoksymeteret viste oksygenmetning på 96-97%. Jeg fikk Cosylan. Jeg vet at normalnivå for oksygenmetning er 95-100 %. Har tilgang til pulsoksymeter privat, og ser at hos meg varierer det mellom 95-99 %. Men pulsoksymeteret kan plutselig i korte øyeblikk vise 93 (svært sjeldent) eller 94 %. Dette skjer primært i sittende / liggende stilling (i hvile). Men det er altså kun unntaksvis at det viser 93-94%. Er dette unormalt? Betyr det at jeg har dårlig oksygenmetning? Jeg har i fbm studier tidligere gjennomført PEF-måling og spirometri: jeg lå da innenfor normalverdiene for min alder, men i nedre sjikt av normalområdet. Kan oksygenmetning på 93-94 % skyldes at jeg hadde dobbeltsidig lungebetennelse som barn? Kan lungene mine ha fått varige skader (arr?) som begrenser gassutvekslingen? Er 40 år, og har ingen kjente sykdommer. Trener og fungerer normalt i hverdagen. Ikke plaget med tungpust, bortsett fra at jeg er litt tett nå når jeg er forkjølet. Kan forkjølelse påvirke oksygenmetning?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her kan det være mange forklaringer. Den mest sannsynlige er kanskje at apparatet innimellom rett og slett viser feil nivå. Lav oksygenmetning skyldes vanligvis lungesykdom. Temperatur i rommet og fingrene kan påvirke resultatet. At du ikke har noen plager og kan trene uten problemer tyder på at lungene dine fungerer fint. At du hadde normale verdier på spirometri tyder også på at lungene har det bra. Hvis du vil ha dette sjekket videre kan du be legen om et røntgenbilde av lungene.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Mistanke om astma hos et lite barn

Hei, datteren min har kraftig natthoste om høsten/vinteren som vedvarer så og si hele sesongen, dette har pågått siden 1,5 års alderen. Hun klager ofte på at hun er sliten på tur i skog og mark, får også kraftige hosteanfall. Hun er mye trøtt på dagtid selv i en alder av 3,5 år, sover gjerne 2 timer om dagen. Hun har den siste tiden hatt flere anfall. Det siste anfallet var veldig skremmende, hun fikk blå lepper, hostet kraftig og sluttet etterhvert å puste..jeg husker at jeg blåste henne i ansiktet mens jeg trykket til under ribbeina hennes..mens jeg skrek at far måtte ringe 113. Hun klarte å hoste opp tykt slim og når hun etter en stund fikk tilbake sin naturlige hudfarge oppdager jeg at hun er full av petinetter rundt øynene og munnen. Jeg er livredd for at dette skal skje igjen og jeg ønsker at hun skal begynne på forebyggende astmamedisiner da jeg er sikker på at det er det hun har, fastlegen er enig med meg..men legen på sykehuset sier dette bare er falsk krupp..hva skal jeg gjøre nå? Kan fastlegen skrive ut astmamedisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Ved mistanke om astma hos små barn vil man kartlegge om barnet har hatt mange episoder med tetthet i brystet, hoste som bare varer og varer, og om barnet kan være allergisk.
Det kan være vanskelig å fastlslå om et barn under 3-5 år har astma, fordi de er for små til å ta en lungefunksjonstest og det kan også være andre årsker til de symptomene man har. Det er derfor ikke uvanlig at barnet prøver ut astmamedisiner over en periode på en til to måneder, for så å stoppe behandlingen og foreta en ny vurdering. Fastlegen skriver ut medisiner og følger opp dere og barnet under utprøvingen. Det er mest vanlig å begynne med anfallsmedisin, men det kan også være nødvendig med forebyggende medisiner som kortison til inhalsajon. Allerede etter 4-7 dager vil man oppnå terapeutisk effekt av den forebyggende behandlingen.

Her kan du lese om astma hos barn og medisiner ved astma.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Rettigheter

Bruk av egenmelding

Hei, Etter et års sykmelding, har man da krav på å bruke egenmelding? Man kan jo bli syk.. Dette er en ia bedrift om det har betydning.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 27. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan ikke bruke egenmelding når du mottar arbeidsavklaringspenger. Er du tilbake i jobb etter endt sykepengeperiode uten å motta AAP, kan du på vanlig måte bruke egenmelding.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Unnlatelse av hjerte-lungeredning

Hei! Jeg har en hjertesyk bestemor som er innlagt på sykehus. Her om dagen spurte jeg pleier om HLR-status. Jeg fikk til svar at hun er blitt satt HLR-. Verken familie eller pasient er informert om denne avgjørelsen. Pasienten selv er samtykkekompetent og oppegående. Jeg lurer på om lege og sykepleier er pålagt å informere pasient og pårørende om HLR-status?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 27. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis det er slik at det er besluttet å ikke igangsette livreddende behandling ved for eksempel hjertestans, er dette en beslutning det skal informeres om. Er det ikke truffet et slik beslutning, er nok kravet til å aktivt informere om dette ikke like sterkt. Men de plikter selvfølgelig å informere om pasient eller pårørende spør.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Halsplager av matallergi?

Hei. Jeg har astma og allergi, blant annet matallergi. Reagerer på fisk, skalldyr, nøtter, selleri, kiwi og hvete. Av og til når jeg spiser på restaurant blir jeg ekkel i halsen, selv om jeg har sjekket allergenlisten. Jeg blir på en måte litt trang i halsen, tørr i munn og slimete bak i halsen. Det renner også seigt slim fra nestn. Jeg må kremte og hoste, og det er ubehagelig. Kan dette skyldes allergi? Og hvorfor reagerer jeg når jeg har sjekka ingrediensene? Jeg tar allergitablett når det skjer, og det hjelper.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det du beskriver er klassiske allergisymptomer, og at allergitabletter har effekt søtter mistanken om at det er allergi.

Enten har du fått feil informasjon fra kjøkkenet eller matene er laget i samme kjøkken med samme redskaper som noe du reagerer på. Rester av allergener kan komme i maten ved uhell eller ved uforsiktighet under tilberedning. Mulig du allerede gjør det, men å snakke om allergiene med kokken som lager maten kan være lurt. det er ikke alltid den som tar i mot bestillingen får overført alle opplysningen som de skal.

Det er selvsagt også mulig at du har utviklet nye allergier.

Du sier du er allergisk overfor kiwi. Kiwi kan kryssreagerer med lateks (gummi) Dersom du er allergisk mot lateks kan du få allergisymptomer om maten er tilberdet eller håndtert med latekshansker. Lurt å sjekk i allefall.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum