Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt kolesterol, normalt blodtrykk

Jeg har fått påvist for høyt kolesterol, men har et Bt på 120 over 80. Trodde dette hørte sammen. Er det like stor fare for sykdom når man har normalt blodtrykk. Er en dame på 66 år. BMI på 22.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, disse to trenger ikke sammen. Mange som har høyt blodtrykk, kan også ha høyt kolesterol, men det er ikke noen regel og de kan opptre helt uavhengig av hverandre. Hvorvidt du skal få medisiner mot kolesterolet ditt må legen din avgjøre etter en helhetlig vurdering av helsen din, og mulig risiko for å få hjertesykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flutter og flimmer

Er noe forvirret og lurer på hva er forskjellen på fløttere og flimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Atrieflimmer og atrieflutter (uttales "fløtter") er to ulike typer hjerterytmeforstyrrelser. Felles for begge er at de har sitt opphav i forkamrene og kan få hjertet til å gå fort. Mekanismen bak de to er ganske ulik. Flimmer gir uregelmessig rask puls, mens flutter gir vanligvis regelmessig rask puls. Behandlingen av disse har både likheter og ulikheter (type medisiner og type ablasjon).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smertestillende og hjertemedisiner

Hei. Jeg ble akuratt utskrevet fra SUS etter å ha hatt et lite hjerteinfarkt grunnet blodpropp. Så lurer jeg på hvilken smertestillende medisiner jeg kan bruke sammen med alle di medisinene jeg nå må ta hver dag. Her er en liste: Albyl-E Brilique Ramipril Lipitor Grunnen til jeg spør eg at jeg har noe hodeverk og tannsmerter. Derav ikke uutholdelige, så jeg velger å ikke ta noe før jeg er sikker på hva jeg kan ta uten at det er fare for noe...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok best at du kontakter fastlegen din for å få et skikkelig svar. Generelt kan jeg si følgende. Etter et infarkt går du på endel blodfortynnende medisiner (albyl og Brilique). Disse er helt nødvendige men øker samtidig faren for blødninger. Du bør derfor unngå smertestillende medisiner som øker blødningsrisikoen. Dette gjelder spesielt medisiner som tilhører NSAIDS gruppen (ibux, voltaren osv). Paracet er som regel greit. Men som sagt, du bør kontakte legen din før du bruker smertestillende medisiner.

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold

Transfett i viltkjøtt

Hvor mye transfett inneholder rein, hjort, rådyr? Er det greit å spise hvis man fjerner synlig fett?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 25. oktober 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Viltkjøtt fra f.eks. rein og hjort har generelt lite fett, og lite transfett.

I artikkelen Viltkjøtt og ernæring finner du en oversikt over fett i reinsdyr- og viltkjøtt. Som tabellen i artikkelen viser er det nesten ikke noe transfett der. Til sammenlikning har storfe- og lammekjøtt ca. 0,1-0,5 % transfett. Jo magrere kjøttet er, jo mindre transfett er det. Derfor vil det å skjære bort synlig fett hjelpe litt. Men transfettinnholdet er altså veldig lavt i utgangspunktet. 

Hjerte/kar

Årsaker til lav puls

Hva av er årsaken for lav puls eller ekstraslag ? Hvordan løse den lave pulsen? Jeg er 65 år men røyker ikke eller drikker alkohol, te eller kaffe. Men nå er pulsen 37 per minutt, er det farlig? Kan det gi hjerteinfarkt eller slag?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 25. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Det er store forskjeller mellom personer i forhold til hvor rask puls de har, både i hvile og under aktiviteter. Noen har hele livet erfart lav puls, og har ingen symptomer av dette. Puls under 40 slag/minutt er dog såvidt lavt at det kan være grunn til å bli undersøkt videre for dette. Det er naturlig å starte med å ta EKG, noe stort sett alle fastleger har på kontoret i dag. Da kan man få svar på om der er spesifikke endringer i EKG som er uttrykk for feil i hjertets elektriske ledningssystem. Ofte er slike forandringer i EKG vanskelige å tolke, og fastlegen kan ha behov for å sende EKG-et til en hjertespeialist for vurdering.

Lav puls i seg selv er ingen risiko for å få hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Ekstraslag er noe stort sett alle mennesker kjenner fra tid til annen. Mange har dette også uten å merke det. Ekstraslagene kommer som følge av at der oppstår elektriske impulser fra steder i hjertemuskelen utenom det elektriske ledningssytemet i hjertet.

 

Hjerte/kar

uregelmessig puls

Hej Jeg prøver nu at skrive til jer, og håber på et svar på hvad kan være problemet med mit hjerte, eller om dette er normalt måske. I flere år, måske de senste 10-12 år har jeg til tider havt problemer med hjerterytmen. Jeg har 3 gange tatt EKG i nogen minutter, men det bliver bare sagt at mit hejrte feiler ingenting. Normalt føler jeg ingenting, men pludselig begynder det at slå mærkelig og hurtig, noko tider som flimren, og da kan jeg mærke det på min tilværelse, føler mig lett i hovedet, men her snakker vi kun om 2-4 sek. Dette er det som er mest unehagelig og skjer ikkje så ofte. 2 ganger pr. måned til engang pr. 2 måneder. Det andre ting som plager er det som typiskt sker næsten hver dag, og det er typiskt hvis jeg ar pludselig aktiv. For.eks. i mit arbeijde ombord på en brønnbåt, jeg kan rejse mig op, og gå ned i maksirummet, og så gå op igen, og pludselig så går hjertet fra at slå litt hurtig(normalt uden at føle hjerteslagene) til at slå langsomt og dypt ned i maven, der hvor jeg føler begge slag på hjertet tydelig, jeg stopper typiskt op for at hvile, og så starte det at slå normalt igen. Det virker som at istedet for at slå hurtig med små fyldinger, så slår det extremt tungt med store fyldinger. Det som bekymrer meg er at om dette resulterer i hjerte kar udvidelser med tiden. Jeg har bare brug for at vide om dette er noget jeg skal være bekymret for eller ikke. Jeg har altid havt slike muskel flimren forskjellige pladser i kroppen, også runt hjertet, dette kan jeg føle. Jeg spekulerer i somme tider at det har noget med det at gøre. Ellers er jeg rask og orker mye fysisk arbeide. Men er ofte træt når jeg begynder på fysisk abejde, før jeg bliver varm i kroppen, efter det er ingen som helst problem. Kan jobbe intenst en heil dag typiskt

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 25. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Du har over så lang tid som 10-12 år merket episoder med uregelmessig hjerterytme. Du har også lettere symptomer på ubehag når dette opptrer. Har du noen gang besvimt? Jeg spør om det fordi besvimelser ofte opptrer ved alvorlige hjerterytmefortyrrelser. Siden du har symptomer, og har hatt episoder med uregelmessig rytme i så lang tid, så synes jeg du bør undersøkes grundigere. EKG tatt utenom episodene med symptomer gir vanligvis lite informasjon. Du bør henvises til hjertespeialist(kardiolog) for å gjøre registrering av hjerterytmen gjennom ett eller helst flere døgn. Kardiologen bør og gjøre ultralydundersøkelse av hjertet(ekkokardiografi) for å se om der er strukturelle forhold ved hjertet som kan disponere for hjerterytmeforstyrrelser(f.eks. fortykkelser i deler av hjerteveggen).

Hjerte/kar

kolesterolmedisin og muskelsmerter

Hei har et lite spørsmål angående kolesterolmedisin. Gikk på kolesterolmedisin atorvastatin til å med mars 2016, på grunn av høye kolesterolverdier gikk jeg over til atozet med bedring i kolesterolverdiene. Ble etterhvert plaget med muskel og skjelettplager i overkroppen som føltes ut som feberverk i kroppen, opplevde også daglig kvalme. Etter en samtale med lege har jeg prøvd å halver mengden atozet med positivt resultat da symtomene har blitt mindre eller delvis borte, men da vil kolesterolverdiene mine øke igjen og lurer på om det finnes noen kolesterolmedisiner med samme effekt som atozet. Håper på positivt svar siden jeg har opplevd dette som en plage i forhold til min livssituasjon. Mann 42 år

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 25. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Atozet er en kolesterolmedisin som inneholder både atrovastatin(som du først brukte) og et stoff i tillegg som heter ezetimibe(hindrer opptak av kolesterol fra tarmen). I Atozet er det fire forskjelligestyrker på komponenten atorvastatin. Statiner, som atorvastatin er en variant av, kan gi muskelsmerter. Mengden av det andre stoffet ezetimibe er alltid den samme(1o mg). Du ble bedre av muskelsymptomene på en lavere dose av atorvastatin i Atozettabletten. Du bør nå først sjekke hvor langt ned du er kommet i kolesterol på denne tabletten.

Det finnes et annet statin som kalles simvastatin som også er i en tablett kombinert med ezetimibe. Du kan evt.prøve denne kombinasjonspillen i stedet for Atozet. Spør legen din om å prøve dette neste gang dersom du ligger for høyt i kolesterol.

 

Hjerte/kar

Svangerskapsforgiftning og hjertesykdom

Hei. Jeg er en dame på 45 år. Har hatt høyt blodtrykk siden jeg fikk min datter (med preklampsi) for 14 år siden. Fikk diagnosen Diabetes 2, året etter. Bruker medisiner for begge deler, men sliter med å holde bs nede. Bt er ok, sier legen min, men jeg ser at den er høyere enn anbefalt for noen med diabetes. Jeg har kjent at hjertet har ‘’vibrert’’ ved enkelte tilfeller i flere år, men ikke så lenge om gangen. Gikk med blodtrykksmåler i to døgn for ca tre år siden, men fikk beskjed om at det ikke var særlig utslag på den, og at bivirkning på medisiner ville ha liten hensikt å ta med tanke på bivirkninger, siden det gjorde lite utslag. Jeg hadde ingen tilfeller av flimmer som jeg selv kjente da jeg gikk med måleren, da disse kom sjelden (par ganger i mnd kanskje). Jeg har nå pulsmåler på klokken, og den blir dermed målt hvert femte minutt så lenge jeg har den på. I dag skulle jeg flytte en tung ting, og kjente jeg fikk full action i hjertet. På natten varierer trykket mellom 80 og 100. Men i dag har den variert mellom 50 og 155, og etter dette ‘’anfallet’’ har jeg lagt på rundt 110-120. Det jeg lurer på er om jeg burde vært utredet mere nå? Siden jeg har hatt både diab/høyt bt i såpass mange år, har d vel det slitt på hjertet? Jeg føler meg engstelig, og ikke tatt på alvor siden jeg er dame og forholdsvis ung. Jeg er langtidssykemlt pga at jeg møtte veggen for to år siden, og sliter derfor med fatigue, og føler selv at det delvis kan skyldes utmattelsen som kom snikende, men også at det kan være delvis tette årer. Hva tenker du jeg bør gjøre nå? (Ps, jeg vet at pulsen kan øke pga angst, men den varierer mellom 70 og 120/130 på daglig basis, når jeg sjekker klokken, og bortsettfra når jeg kjenner et anfall, er ikke dette noe jeg tenker på..er d normalt at det svinger slik iløpet av et døgn?) Mvh, Kvinne i Nord

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 25. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Vi vet i dag at kvinner som opplever svangerskapsforgiftning(preeklampsi) har økt risiko senere i livet for å utvikle hjertesykdom. Du utviklet etter svangerskapet både behandlingstrengende høyt blodtrykk og diabetes, og det er særlig kvinner som får disse tilstandene etter svangerskap som har økt risiko for senere hjertesykdom. Du har nå hatt dette i flere år, og jeg er helt enig med deg i at dette bør utredes grundigere selv om du bare er 45 år gammel. Blodtrykket bør være godt regulert hos alle pasienter med diabetes. I ditt tilfelle synes jeg man skal starte med en ultralydundersøkelse av hjertet(ekkokardiografi) hos hjertespesialist, og denne kan samtidig vurdere om det og skal gjøres registreringer av hjerterytmen din over ett eller flere døgn. Samtidig bør det gjøres en sykkel- eller tredemøllebelastningstest.

Pulsklokker har problemer med å registrere riktig hjertefrekvens hvis der er en del ekstraslag, og dette kan være årsaken til de raske endringene i pulsfrekvens du observerer.

Hjerte/kar

hjerteflimmer og livsstil

Jeg er ikke sikker, men antar at jeg har begynt å føle hjerteflimmer (uten at det plager meg slik som de symptomene som listes opp) og jeg føler det spesielt når jeg ligger antagelig fordi det er lettere å oppfatte. For meg er nok noe høyt alkoholforbruk over lang tid/høyt blodtrykk, stress og samtidig relativ hard trening opptil 4-5 dager i uken mye av grunnen slik jeg forstår det nå etter å ha lest om det. Jeg kunne skrevet mer, men mitt hovedspørsmål er: Dersom det er hjerteflimmer vil det bli bedre etterhvert dersom jeg trener litt lettere og slutter med alkohol (bl.a.), eller er skaden allerede skjedd slik at jeg må leve med det/ha medisinsk behandling. Jeg har forsåvidt bare merket det et par dager, spesielt utpå natten når jeg våkner og kanskje ikke får sove igjen. Jeg vet at jeg skal gå til legen etc. og vil nok det ganske snart, men det hadde vært greit å få vite din oppfatning av om det blir bedre dersom jeg legger om trening, livsstil og kosthold eller om "skaden er skjedd" og at det derfor ikke kan bli bedre. 68 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 25. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Det er riktig som du skriver at livsstil kan ha betydning for utvikling av hejrteflimmer. Trening på moderat til middels nivå øker ikke faren for å utvikle flimmer, og det er bare kondisjonstrening  i meget store mengder over lang tid som er dokumentert å øke risikoen for flimmer. Stort alkoholkonsum over lang tid øker også risikoen for å utvikle flimmer.

Ditt spørsmål er om flimmer, hvis det har tilkommet, blir borte av seg selv hvis du legger om til sunnere livsstil. Flimmer kommer som en følge av at vevstrukturen i hjerteveggen endres (fibroseutvikling) som følge av lang tids eksponering for faktorer som høyt blodtrykk, mye alkohol etc. Endringen i vevsstrukturen forsvinner ikke raskt selv om du legger om livsstilen.Du bør derfor raskt undersøke deg for å avklare om dette er flimmer eller ikke. Du er over 65 år, og da er det er sannsynlig at du bør settes på medisiner som hindrer blodproppdannelser i hjertet(antikoagulerende medisiner) dersom du har flimmer. Risikoen for slike blodpropper er betydelig den første tiden man kjenner flimmer, og derfor skal man raskt undersøkes.