Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Svar på 24-timers EKG

Var til 24 timers holtermåling. I en beskrivelse sto det : EKG viser low amplitude prekordialt - dette er også påvist i tidligere holter i 2016. Ves i bigeminy 100 ganger og trigemeny 60 ganger. Kan du forklare for meg hva disse tre tingene betyr? Kan slikt skyldes for tidlig menopause?

Er 34 år gammel, normalt trent og ingen kjente sykdommer. Skal tilbake til fastlegen min om to uker. Er det andre ting som kan jeg bør be fastlegen sjekke ut som kan være årsak til dette? Litt vanskelig å få fastlegen til å gjøre undersøkelser om jeg ikke ber spesifikke ting. Og jeg har ikke bredere kompetanse på helse enn det jeg leser på nett. Takknemlig for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Low amplitude prekordialt betyr at signalene som er tatt opp fremsiden av brystet er svake. Mest sannsynlig er dette bare en teknisk feil ved utførelsen.

VES står for "ventrikulær ekstrasystole" og er et ekstraslag som har oppstått i hovedkamrene (i motsetning til forkamrene hvor hjerteslag normalt oppstår). VES i bigemini betyr at du i en periode har annethvert vanlig slag og annethvert VES. Trigemini betyr at hvert tredje slag er en VES.

Hyppige VES kjennes gjerne som harde slag, ekstraslag eller at hjertet hopper i brystet. De er stort sett ufarlige, selv om de kan oppleves som ubehagelige. Hvis du har mange VES, bør det gjøres videre utredning med en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi) for å se hvordan hjertet jobber og fungerer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening, forbrenning og betablokkere

Jeg har brukt betablokkere et par år grunnet hjertebank, puls og ubehag. Er de siste to årene blitt litt tyngre, noe som jeg prøver å bli kvitt. Leser gjennom spørsmål og svar her at betablokkere setter ned yteevnen. Er det slik at når jeg bruker betablokkere og trener , da trener man ikke på like godt grunnlag som før? Man oppnår jo ikke like høy puls, men er det da også dårligere kvalitet på treningen? Da tenker jeg spesielt på forbrenning av kalorier osv. Har tidligere trent spinning X 3 pr uke med fokus på kaloriforbrenning på 500 pr gang (ca 50 minutter). Nå har jeg lagt bort pulsbelte og klokken fordi jeg hadde for mye fokus på den og føler jeg ikke er i nærheten av den treningskapasiteten som var før.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Betablokkere setter begrensning på hvor høy puls du kan få. Det betyr at mange ikke klarer å trene med like høy intensitet. Selv om kroppen har mer å gå på, klarer man ikke å yte mer fordi hjertet ikke leverer mer.

Trener du 50 minutter med 100 i puls, forbenner du naturligvis mindre enn om du trenger 50 minutter med 130 i puls.

Hvis du ønsker å forbrenne mer kan du heller øke treningstiden til feks 60-70 minutter.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Hvorfor skylle munnen etter inhalasjon?

Hvorfor skylle munnen etter inhalasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er særlig i forbindelse med inhalasjon av medisin som inneholder steroider (kortison) at det anbefales å skylle munnen etterpå. Det er fordi man derved ønsker å redusere tendensen til soppvekst i munnhulen, da kortison som bli liggende i munnhule/svelg vil kunne øke sjansen for at det over tid oppstår mye soppvekst og dermed sårhet og kløe i halsen. Det er mulig at man også vil kunne redusere faren for å bli hes, fordi kortison hos noen kan påvirke stemmebåndene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kols

Kols grad 4 og prognose

Har kols grad 4, men er oppegående, sliter med røykeslutt, vil jeg snart dø?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kols grad 4 betyr at det er en betydelig nedsatt lungefunksjon. Men det er ofte stor forskjell på hva man greier å foreta seg, og dermed hvor godt man kan fungere med en nedsatt lungefunksjon. Det er klart en fordel for deg hvis du greier å stumperøyken helt. Men uansett må man ikke skjele til lungefunksjonen alene når det gjelder overlevelse. Når du er oppegående fortsatt har du tydeligvis grunn til å være optimistisk!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Dekning av utgifter for ledsager

Jeg ska være ledsager for min mor i 3 dager og 2 netter på medisinsk grunnlag. Dvs at jeg taper lønn og da vil jeg få 125 kr/t for 8 timer dagen, samt kostpenger disse 3 dagene. Må jeg søke på vanlig pasientreiseskjema eller hvordan gjør jeg dette? Jeg har bekreftelse fra lege at hun må ha ledsager og bekreftelse på tapt inntekt fra arbeidsgiver.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Her finner du informasjon og det søknadsskjema du skal bruke:

søknadsskjema

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Reduseres uføretrygden om jeg får samboer eller gifter meg?

Uføretrygd.. Hvordan blir det med trygden min hvis jeg flytter sammen med en i full jobb? Og hva med hvis vi gifter oss...jeg er 100 % ufør

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Om uføretrygden er beregnet etter egen inntekt og ikke gis som den  garanterte minsteytelsen, vil den ikke bli redusert om din sivilstatus endres.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi, Hud

Nikkelallergi

Hvor kan man få kjøpt nikkelfrie belter etc i Norge? butikkene vet ikke om varene deres inneholder nikkel eller ei og de som vet resulterer fortsatt i at jeg får utslett og reaksjoner. Begynner å bli en veldig frustrerende situasjon så setter pris på råd her.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Nikkel er veldig vanlig i beltespenner. Alternativer er plast, sølv eller nikkelfrie alternaitiver. Jeg fant bla denne leverandøren på nettet. Mener også at H&M har sagt at deres produkter er uten nikkel, ta kontakt med kundeservice der og spør om det stemmer.

For å teste om metallet inneholder nikkel kan du bruke en nikkeltest som pensles på for å se om det er nikkel i produktet.

Noen har effekt av å penslle blank neglelakk eller sette på plastfilm på metallet som er i berøring med huden. Det reduserer eksponeringen for nikkel.

En nikkeltest kan brukses for å sjekke om materialet inneholder nikkel.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Slim ved jogging

Hei!
Jeg er ei jente på 17 år som trener styrke flere ganger i uken og jeg jogger ute en gang i uken. Nå i et halvt år har jeg hele tiden vært plaget med litt slim i halsen og nesa, uten å være forkjøla. På bussen her om dagen pusta jeg gjennom nesa og plutselig fikk jeg ikke puste fordi det tetta seg helt, og halsen var også full av slim. Måtte derfor drikke vann og svelge ned alt jeg hadde i halsen. Veldig ubehagelig. Men det som plager meg mest er at når jeg er ute på joggetur, sliter jeg veldig mye med slim og må stoppe opp å spytte det ut underveis, selv om jeg har med vannflaske og prøver å få det ned. Og litt imens jeg jogger, er jeg plaga med at jeg begynner å tørrhoste, men denne tørrhosten kommer også alltid etter jeg har jogga. Når denne hosten kommer, hender det jeg brekker meg også. Derfor lurer jeg på om dere har noen anelse om hva dette kan være. Jeg vet ikke om det er en god nok grunn til å reise til legen for å sjekke det opp og om det er noe å gjøre med det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Hoste og slim fra luftveiene under fysisk aktivitet tyder på at slimhinnen blir irritert. Det kan være tegn på begynnende astma.
Du burde absolutt gå til legen for å få nøstet opp i hva som kan være årsaken til plagene dine. Legen vil kartlegge alle opplysningene rundt problemene du beskriver noe som vil være det aller viktigste i utredningen.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi, Hud

Kuldekrem ved atopisk eksem

Hvilken kuldekrem burde jeg kjøpe til gutten min i barnehagen som har atopisk eksem?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 20. oktober 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Kuldekrem er omdiskutert, så man bør tenke deg godt om før man påfører dette på bar hud som skal utsettes for kulde og vind. En studie, publisert i 1999, som så på bruken av kuldekremer blant finske rekrutter viste at det var høyere forekomst av frostskader hos de som hadde påført kremer som skulle beskytte mot kulden.

Kuldekremer er tette og legger seg som en film over huden. Når man blir svett kan ikke svetten trekke igjennom kremen. En fuktig hud blir lettere nedkjølt og dermed kan det oppstår frostskader. Å smøre med kuldekrem kan dermed gi "en falsk trygghet" slik at man blir værende lengre ute i sterk kulde enn det som er anbefalt og kanskje unngår å dekke til bar hud.

Min anbefaling til deg er å benytte en mykgjørende krem uten parfyme og med høyt fettinnhold som binder fukt til huden. Smør minst 20-30 minutter før barnet skal ut. Da får kremen god tid til å trekke inn, og vannet i kremen tid til å fordampe. Dermed unngår man at kremen fryser på huden og sjansen for  kuldeskader reduseres.

Beskytt bar hud med klær som holder den varm og tørr. Myk ull av god kvalitet tåles av de fleste, men hvis ull klør finnes andre varme alternativer, som fleece og vindtett materiale. Husk at kinn, nesetipp og lepper er ekstra utsatt.

Les mer: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/eksem-og-kulde/

Vennlig hilsen Rose