Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Pacemaker og ergometersykkel

Hei, Jeg er 65 år og skal bytte ut den gamle ergometer-/trimsykkelen med en ny. Jeg har bl.a. pacemaker og har tidligere hørt at en bør velge ergometersykkel uten magnetstyrte "bremser" og uten elektronisk pulsmåling, etc. Ville vært takknemlig for en konkretisering av hva en med pacemaker må ta hensyn til ved valg av ergometersykkel.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Magnetstyrte bremser er ikke noe problem. Magnetfeltet fra disse er såpass svakt at det ikke påvirker pacemakeren.

Det samme gjelder pulsbelter elektronisk pulsmåling eller andre pulsbelter. De elektromagnetiske signalene fra slike målere er så svake at de ikke påvirker pacemakeren.

Nyt treningen.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Fiskeallergi

To episoder har jeg opplevd å få astmaanfall kombinert med fisk. Den ene gangen laget og spiste jeg fiskegrateng av lyr. Den andre gangen fikk nabo bordet, på Peppes pizza, servert pizza med skaldyr. Blodprøver viser ingen allergi. Tidligere har jeg fått hodepine av lukten rødfisk og makrell. Ved inntak av rødfisk har jeg fått lettere magesmerter. Hvordan bør jeg forholde meg til dette? Kan jeg spise torsk som jeg har tålt før? Hilsen Tone

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi mot fisk kan gi symptomer både fra mage-tarm og forverring av astma. Det er mulig å reagere på visse typer fisk og tåle andre. Dersom du tåler torsk skulle det ikke være grunn til å unngå det.

Skalldyr og fisk er to ulik allergier men noen reagerer på begge deler. Dersom du ikke har hatt andre reaksjoner på skalldyr enn den ene gangen på Peppes, bør du teste for skalldyr før du unngår dette.

Lykke til, hilsen Helle

Spørsmål i forhold til spirometri

oppfølging av svar den Besvart 02. oktober 2017 FEV1 1.2L (28%) FVC 3.3L (62%) Ratio 0.37 Hva betyr dette? Dette er korrekt gjengitt etter skjema fra overlegen som ga meg diagnosen Kols gold IV B Men dette er svar jeg sikkert kan få på Glitre, da jeg snart skal dit. Problemet er bare at det er mange spørsmål og ingen som har tid/vil til å svare, bare henvise videre.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg forstår godt din frustrasjon i forhold til liten tid til å gi gode svar. På Glittre er det gode rutiner i forhold til faste legevisittter og innkomst samtale og utreise samtale med lege. Jeg vil råde deg til å ta dette opp med team legen slik at du får et godt svar.

Ønsker deg et fint opphold på Glittre!

Mvh Hilde

B-pap

Hei, har enormt stor positiv effekt av BPAP maskin, uten å ha utpreget mange pustestans, derimot registrerer jeg at brystkassen går mye lengre inn og ut ved bruk av BPAP enn uten BPAP, samt er oksygenivået i blodet er vesentlig høyere med BPAP, høres dette for deg ut som noen kjent lungesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er veldig fint at du har så god nytte av B-pap maskinen din. Jeg har ingen kompetanse i forhold til å spekulere i hvilke diagnoser du event kan ha. Råder deg til å ta spørsmålet opp med din fastlege.

Lykke til!

Mvh Hilde

Emfysem og forventet levetid

Hvor lenge kan man forvente å leve når man har moderat emfysem?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er et spørsmål det er helt umulig å svare på. Noen kan leve veldig lenge med sin lungesykdom, så det er vanskelig å forutsi. Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf 80089 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

 

Hjerte/kar

Venstre ventrikkelfunksjon og EF-vurderinger

Jeg er mann 58 år med redusert venstre hjertekammer etter cellegiftbehandling med Adriamycin/Cytostatikum i 1991. Fått målt EFj/EF på 28% og 41% med 1 års mellomrom de siste 4 årene. Det er 4 kategorier for hjertets tilstand; Veldig bra, god, rimelig og dårlig. Hvor går EF grenseverdiene for disse kategoriene?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 16. oktober 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

En normal venstre ventrikkel ejeksjonsfraksjon (LVEF) varierer fra 50 til 70%, men den kan reduseres ved skade på hjertet eller andre problemer med hjertet. Kardiologer bruker ejeksjonsfraksjon å bestemme en prognose hos pasienter som lider av en rekke plager, ikke minst blant dem angina eller brystsmerter. Følgende tall er omtrentlige områder for LVEF og deres indikasjoner: 50-70% er normalt, 36-49% er under det normale, kan 35-40% indikerer systolisk hjertesvikt, og under 35% regnes som livstruende og uregelmessig. 

Husk at dette er nokså omtrentlige tall, og at det bare sier litt om hjertets funksjon og hjertesvikt. Det sier heller ikke noe om hvordan du faktisk har det når du er optimalt medisinert. Jeg forstår at du har fått målt bedret funskjon/bedret EF siste år, og det er jo positivt. Jeg regner med at du følges opp med regelmessige kontroller med ultralyd av hjertet.

mvh

Marita L. Bjerke

Allergi

Forekomst av allergi spredd i luften

Hvor mange er det som sliter med luftbåren allergi? Om man vil lage tilbud for dem, hvordan finner man ut om det vil bli benyttet av mange nok? Er det et register, noen tall ell lign for kommunene?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

I Norge er det omlag 1 million som har pollenallergi. Andre luftbårne allergener som midd, mugg og pelsdyr er det ikke gode forekomsttall for. Mulig Folkehelseinstituttet kan svare på det.

Hvorvidt tilbud rettet mot denne gruppen vil bli benyttet vil avhenge av kvalitet, tilgengelighet, pris, dokkumentert effekt osv.

Lykke til

Lunge

Flutide

Hei Jeg har brukt forebyggende asmamedisiner i ca 20-år. Flutide det siste året. Har alltid fått mye blåmerker. Hørte om dråpeterapi ( atromat/rugspiredråper) og valgte å prøve. Jeg tok vekk flutide for to uker siden ( brukte da 125 mikrogram/ dose ganger to i døgnet. Etter tre dager følte jeg meg litt uggen. Skjelving i kroppen, varm og kald, følelse av influensa, dårlig søvn og sliten i kroppen. Kan kortisolnivået mitt ha blitt for lavt? Må det måles? Eller er dette forbigående plager som vil gå over. Ble engstelig.Tok en dose flutide i dag tidlig. Vil det eventuelt gå over om jeg tar flutide igjen? Har du noen råd?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er vanskelig å si om symptomene dine har sammenheng med at du sluttet med Flutide eller om det skyldes andre ting.

Det beste er å konsultere lege når man slutter eller endrer på medisineringen. Å måle kortisonnivå bør gjøres når man stål lenge på kortisonpreparater. Hos noe har kroppen problemer med å sette igang egenproduksjon av kortisol når man slutter med medisiner.

Lykke til

Hud

Elveblest

Hei! Etter kyssesyken fikk jeg eksem som jeg hadde i 2 år. Nå er dette borte, men jeg sliter med mye elveblest. Føler dette oppstår i forbindelse med mat og alltid etter at jeg har trent. Da kan jeg få hundrevis av vabler på ryggen, og får også en del på samme områder når jeg dusjer! Elveblesten jeg får utenom trening oppstår på armene. Har du noen forklaring på hva grunnen kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Elveblest er en av de tilstandene det er vanskeligst å knytte til en årsak. Temperaturforandringer, endring i aktivitet, sinnstemning eller kontakt med vann som i ditt tilfelle. Noen syns det hjelper om temperaturen på vannet i dusjen ikke er for varmt eller veldig kaldt.

Elveblest kan dempes med antihistamintabletter og kortisonkrem. Om du ikke har tatt det opp med lege bør du be om råd deer elelr henvisning til udlege om problemet vedvarer eller forverrer seg.

Lykke til, Helle