Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Kols

Kan kols gå over?

Er kols forbigående eller ikke?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Kols betyr kronisk obstruktiv lungesykdom. At det er kronisk betyr at det vedvarer. Med fysisk aktivitet, medisiner og røykestopp (dersom man røyker) kan sykdomsforløpet bremses. Men det er ikke en forbigående tilstand.

Hjerte/kar

For høyt blodtrykk?

Min mann har hatt hjerteinfarkt for 9 år siden. Han ha nå blodtrykk på 140/96 er det for høyt? Vi har bare målt hjemme . Han er 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si noe generelt om blodtrykket til mannen din basert på kun en måling. Blodtrykket varierer hele tiden. Det må derfor gjøres flere målinger til ulike tider for å få et bedre bilde av hvor det ligger. Etter et infarkt er det viktig at blodtrykket er godt regulert. Vil derfor anbefale dere å oppsøke fastlegen slik at man får en ordentlig kartlegging av blodtrykket.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plager etter infarkt og stenting

Hei. Jeg har tidligere vært pasient hos dere ved Feiringklinikken. Hjerteinfarkt og stentet og re stentet . Sliter veldig mye med leddsmerter og muskelsmerter . Fastlegen har nå satt meg på Sarotex , 20 mg kan økes til 30 brukt det i 14 dager . Bruker Albyl E 75 mg - atacand 32 mg - Crestor 5 mg - Nexium 40 mg.

Er sånn nå at jeg har fått høyere blodtrykk , og føler meg uvel , er også blitt plaget med during i ørene. Fastlegen sier også at jeg kan bruke Ibux. Dette ble vi frarådet da jeg var på Feiring , pga stentene Er meget bekymret nå : Er Sarotex brukbart for hjertepasienter ? Hilsen en fornøyd Feiring klient , mann 52 År

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å finne ut av årsakene til ledd- og muskelsmerter. Noen reagerer slikt på kolesterolmedisiner, og da kan det være en ide å prøve en annen type. Ser at du bruker Crestor, spør fastlegen din om det kan være et annet alternativ for deg. Men hvis ledd og muskelsmertene skyldes andre ting, vil jeg jo ikke medisinbytte hjelpe.

Det er viktig at du har et godt regulert blodtrykk. During i ørene kan skyldes mange andre ting enn blodtrykk også. Men ved blodtrykk kan man få slike plager ved både for høyt og for lavt blodtrykk. Jeg vil derfor anbefale deg å få gjennomført et 24-timers blodtrykk for å se nøyaktig hvordan det ligger. Evtentuell justering av behandling etter det.

Langvarig bruk av ibux kan øke faren for blødninger, feks magesårsblødning. Når du i tillegg går på albyl, som også er blodfortynnende, blir blødningsfaren ekstra høy. Derfor tilråder ved forsiktighet med ibux.

I utgangspunktet er det ikke noe problem å bruke Sarotex hvis du tidligere har hatt infarkt. Hvis hjertesituasjonen nå er stabil skal det gå greit å bruke Sarotex.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Det snører seg til i brystet under hard trening

Hei!
Jeg opplever at det snører seg til i brystet ved hard trening/konkurranse (løping). Jeg har ikke problemer med dette ellers i hverdagen og føler meg frisk og raskt ellers. Problemet oppstår når jeg kommer opp i viss puls. Jeg må slakke ned farten for å få bukt med problemet. Tidligere har jeg aldri hatt problemer med å ligge i denne pulsonen. Bena er helt fine, så skjønner ikke helt hva problemet er. Første gang trodde jeg at jeg skulle få hjerteinfarkt.. Kan dette være en form for astma (anstrengelsesastma)? Det er veldig frustrerende å være i god form, men vite at det kommer til å tette seg til når jeg nærmer meg slutten av løp/økter. Har du noen tips til hvordan jeg kan få bukt med problemet? Håper på raskt svar. Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 15. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ingen god følelse å oppleve at man ikke får nok luft! Det du beskriver minner mye om anstrengelsesutløst astma.
Ta kontakt med din fastlege for utredning og veiledning. 

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Hjerte/kar

24 timers blodtrykksmåling eller ikke

Er det indikasjon for 24-timers blodtrykksmåling med disse tallene? Er i 30-årene og ellers ganske frisk og rask, med unntak av noe overvekt som jeg jobber med å bli kvitt. Har sterk angst for blodtrykksmålinger. Var hos bedriftslegen i dag, og hun kommenterte før målingen at jeg var iskald på hendene, så likblek ut og skjelven. Første måling viste 160/90, og da ble jeg både fortvilet og enda mer redd. Neste måling viste da 165/95, før jeg greide å roe meg litt ned, fortsatt skikkelig stresset, men neste viste 140/85. Da ville hun ikke måle mer, selv om jeg sa at det reelle blodtrykket mitt nok er langt lavere. Var hos fastlegen i juni, der er jeg ikke like redd, da viste første måling 145/85 og neste måling 130/80. Men jeg kan fortsatt ikke fordra blodtrykksmåling. Hjemmemålinger viser langt lavere blodtrykk. Avslappet i sengen har jeg rundt 110/65, og om morgenen enda lavere (100/60). Jeg tror egentlig ikke jeg bør ha så veldig mye lavere blodtrykk, da jeg, spesielt de dagene jeg løper, opplever svimmelhet på kvelden når jeg reiser meg. Fastlegen sier at jeg kan ta en 24-timers måling, men er usikker på om han sier dette på reell medisinsk indikasjon eller om han tenker at dette kan ha angstdempende effekt. Bør jeg det? Gruer meg allerede til en hel dag med eventuelle blodtrykksmålinger, og har svært lite lyst til det med mindre det synes nødvendig. For øvrig hadde jeg normalt blodsukker (4,7) og normalt kolesterol (4,5).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner godt at du spør fordi jeg er også helt i grenseland for om dette bør kvalifisere til 24-timers registrering eller ikke. Du har antageligvis såkalt "white coat hypertension", hvilket betyr at du får målt kunstig høyt trykk hos legen. Ikke fordi du har høyt blodtrykk, men rett og slett pga nervøsiteten.

Hjemmemålinger er noe av det man kan stole mest på og hvis du måler så lave verdier hjemme så har du egentlig "bevist" at du ikke lider av høyt blodtrykk. Det eneste usikkerhetsmomentet her er at vi ikke kjenner kvaliteten på apparatet du bruker hjemme. Hvis det lave verdier fordi du virkelig har lave verdier, eller er det bare et dårlig apparat som gir upresise svar?

Det er kanskje derfor legen din ønsker å avklare dette en gang for alle med 24-timers måling. Jeg skjønner at du gruer deg til å gå med apparatet i helt døgn, men faktisk er det en svært god undersøkelse og gir det mest presise bildet på hvordan trykket ditt egentlig ligger. Jeg skjønner at du frykter at undersøkelsen kanskje igjen vil vise for høyt trykk fordi du er nervøs, men det viser seg at selv hos de mest engstelige klarer maskinen å unngå måling av "angst-trykk".

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stråling og ICD

Har fått diagnosen lyskekreft og skal muligens begynne med stråling etter at alle prøvene er analysert... mittspørsmål er:'' Kan stråling være uheldig når man har fått inn ICD og har hjerteproblemer ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En ICD blir ikke ødelagt av å bli utsatt for direkte stråling, men programmeringen kan bli forstyrret slik at den ikke fungerer som den skal. Derfor anbefaler vi at pasienten går til en ICD-kontroll etter hver strålingsøkt, for å sjekke om den fortsatt fungerer slik den skal.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ny ablasjon for flutter?

Jeg har flutter. Vært gjennom en ablasjon. Fikk et skikkelig anfall etter5 år med puls i 190. Måtte på sykhus for å få den ned. Formen er bra, plages ikke. Trengs det behandling.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ablasjon for flutter er ofte en permanent behandling og pasienten får ikke nye anfall. Men hos noen, som hos deg, skjer det likevel. Spørsmålet er om du skal ta en ny ablasjon eller ikke. For å svare på det tror jeg man rett og slett bare må se an videre. Hvis det viser seg at det kun ble det ene anfallet med puls på 190 så er det jo ikke behov for ny ablasjon. KOmmer det derimot flere anfall, vil det være lurt å prøve en ny ablasjon for å få bukt med problemet.

Hjerte/kar

Mange og varierende VES

Hei. Jeg er svært plaget med mange VES. Noen dager kan være mer eller mindre helt uten plager, andre dager holder hjertet på med dunking og hopping konstant. Jeg syns det er så rart at det variere så mye nesten fra dag til dag. Er dette vanlig? Jeg tror det er en sammenheng med at jeg får mange VES når kroppen bekjemper f. eks en forkjølelse. Er det noe i dette eller er det bare noe jeg tror jeg merker? Det samme med rett før menstruasjon, da syns jeg det blir veldig ille. Jeg prøver å forstå hvorfor jeg har noen dager som er helt fine, mens andre er helt forferdelige mtp plagene VES gir meg. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi har alle VES og stort sett er det helt ufarlig. Noen av oss har mer VES enn andre, og i perioder har man mer VES enn i andre perioder. Det er mye ulikt som kan trigge at du får mer VES. Forkjølelse, infeksjoner, menstruasjon etc er alle prosesser som skaper stress i kroppen og det kan føre til perioder med mer VES. Andre rapporterer om kaffe, krydder og alkohol som triggere.

Hvis du har veldig mye VES kan det i noen tilfeller påvirke hjertefunksjonen. Jeg vil anbefale deg å få deg henvist til et 24-timers EKG for å se nøyaktig hvor mange VES du har i døgnet. Da kan man også bedre svare på om du bør ha behandling eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Fritt valg av rehabiliteringssted

Jeg undres på om det har kommet noen nye retningslinjer når det gjelder rett til fritt valg av rehabiliteringsopphold. I Helse Midt har det vært svært vanskelig å få rehabiliteringsopphold utenfor egen region (som for eksempel ved Glittre). Er derfor interessert i å høre om eventuelle endringer hvor vi pasienter kan få større innflytelse på valg av rehabiliterings sted.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Private opptreningsinstitusjoner som har avtale med regional helseregion, ble omfattet av fritt behandlingsvalg 1. juli i år. Men fritt behandlingsvalg kan først benyttes når kompetent organ har tildelt rett til helsehjelp i form av opptrening på opptreningsinstitusjon. Glittre er et spesialsykehus for lungesyke. De er landsdekkende og slik sett ikke helt sammenlingbare med de ordinære opptreningsinstitusjonene.

Når det gjelder opphold på Glittre for de som tilhører Helse Midt-Norge, gjelder dette:

Søknad sendes til Regional Koordinerende Enhet (RKE). Her vurderes søknaden og dersom pasienten rettighetsvurderes for lungerehabilitering vil han / hun få et opphold på en av de ulike private rehabiliteringsinstitusjonene i regionen med et lungerehabiliteringstilbud, eller få et tilbud på LHL-klinikkene Glittre.

Konkludere RKE med at pasienten ikke skal henvises til Glittre, men tilbys opphold på en privat opptreningsinstitusjon, kan pasienten velge en som ligger utenfor egen helseregion. Men altså ikke Glittre.

Med vennlig hilsen Atle Larsen