Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergi mot egg og melk - når og hvordan reintrodusere det?

Vår datter har melk-og eggallergi. Dette er jo noen man kan vokse av seg, og som må testes innimellom. Vi lurer da på hva slags matretter/tilberedningsmåter det er vanlig/lurt å bruke ved testing? Syns det er vanskelig, da vi ikke helt vet hvordan hun evt. vil reagere.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det stemmer at mange vokser av seg allergi mot egg og melk frem mot skolealder.

Avhengig av hvor alvorlig reaksjon din datter har hatt bør legen vurdere når og hvordan en reintroduksjon skal skje. Noen gjør det hjemme, andre hos lege eller på poliklinikk. Dette må avklares i hvert tilfelle med behandlende lege.

Det er vanlig å begynne med kokt eller varmebehandlet mat. De fleste tåler det bedre enn rått til å begynne med. Det gis i små smaksporsjoner, tuppen av en teskje for eksempel eller en liten bit (1x1 cm) kake med melk.

Melk tåles oftere før egg. Begynn derfor med melk og øk mengden litt for hver dag. Tåler hun melk i mat kan dere prøve ren melk. Når det går bra med melk kan dere utvide til egg på samme måte, bakt eller kokt først osv.

Men avklar forløpet med lege for å få en vurdereing av om det er risiko for alvorlig allergisk reasjon. Ved fare for oppbluss i eksem, mageproblemer ol er det som regel trygt å gjøre hjemme.

Lykke til, Hilsen Helle

Lunge

Lav lungekapasitet ved astma

Datteren min på 17 år har Astma. Hun har målte FEV 1 verdier som har ligget på 55-60 % de siste 5 årene. Hvor alvorlig er da hennes Astma? Er dette unormalt lave verdier? Hun går til sjekk 1 gang pr år hos barnespesialist, burde hun utredes ytterligere?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er ganske lave verdier. Det er godt mulig at barnelegen vet mer om hvorfor det er slik, og det kan være greit å spørre direkte. Ellers er noen født med små lunger, for eksempel premature. Men er man i tvil, kan man be om å få vurdert dette hos annen spesialist eller sykehus.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tørrhoste og brennende følelse i brystet

Hei jeg har vært syk i 5 dager nå først begynte med vondt i halsen. Etter det tørrhoste som ved bronkitt (jeg har kronisk bronkitt). Ikke noe feber bare første dag til 37,6. Svetter mye 2-3 ganger om natta og om dagen samme. Mitt spørsmål er at jeg har symptom brennende lunge særlig når jeg ligger i ro. Er det kan være lunge betennelse? Ikke noe vondt i brystet. .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er en ikke uvanlig måte som en virusinfeksjon utvikler seg på. Feber er svært vanlig ved lungebetennelse. Brennende følelse i lungene kan like godt være tegn på irritasjon i bronkiene/luftrørene i lungen. Men hvis det utvikler seg videre med mer pustebesvær og feber er nok muligheten tilstede for at det har gått over i en lungebetennelse. Rtg.bilde av lungene vil kunne si dette sikkert, blodprøvene vil vise høy CRP og SR samt økt antall hvite blodlegemer. Håper du er blitt bra igjen nå!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Avstøtning ved transplantasjon

Hei! Jeg har et tantebarn som har fått nye lunger for noen måneder siden. Nå har han fått en diagnose kronisk avstøtning. Skjønner ikke helt hva kronisk avstøtning vil si. Hva er da prognosene for at han skal bli frisk? Eller betyr det at det vil ende i full avstøtning?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Avstøtning betyr at kroppens eget immunapparat har reagert mot det nye organet. Det er noe man prøver å motvirke med en type medisiner som demper kroppens reaksjon mot det nye organet. Men dette er et veldig spesielt felt hvor man må spørre helsepersonellet på avdelingen hvor barnet er behandlet for å få mest mulig presis informasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarig hoste og sliming

Hej Jeg har lenge hatt problemer med tørrhoste og har i tillegg slim i halsen. Jeg har vondt under brystet på begge sider og smerten stråler bak til ryggen. Samtidig har jeg beskjeden feber med smerter i forhodet. Har vært hos legen og tatt blod prøver + CRP. Fant ingen tegn til infeksjon. Gikk igjen til en annen privatlege og han fant blod i urinen og hvite blodlegemer. Jeg har hatt alle disse symptomene siden juni og min lege sier dette er vanlig forkjølelse. Jeg er utrolig sliten i kroppen og føler meg alltid rastløs. Ingen tar meg på alvor. Kunne du si meg hva som feiler meg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Tørrhoste og slim samt ubehag i brystet, dessuten litt feber og smerter  foran i hodet tyder ofte på en eller annen infeksjon. Funnet i urinen er heller ikke helt normalt. Varigheten er jo lang til å være forkjølelse. Tror du bør be om blodprøver som kan gi pekepinn om det er en pågående langvarigvirusinfeksjon. Et røntgenbilde av lungene og pusteprøve hører også med ved langvarige plager av denne typen. Det finnes jo mye forskjellig som kan gi slike plager. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Osloluften farlig for små barn?

Hei! Jeg vet ikke om dette er riktig forum i det hele tatt, men jeg prøver. Jeg er nybakt mamma til en gutt på snart 3 uker. Som førstegangsfødende er jeg naturligvis livredd for alt som kan potensielt skade lille. Vi bor midt i Oslo, og det er vanskelig å unngå eksos og støv. Vi har vært mye ute på tur allerede fra dag 1, og jeg sitter nå med klump i magen i tilfelle jeg har skadet lille på noen måte. Vi prøver så klart å unngå det værste, og prøver å legge langturene til park eller skogsområder, og jeg prøver å følge med på luftkvalitet.no for å unngå det verste. Mitt spørsmål til dere er: til hvilken grad skader trilleturene lillemann? Kan det ha påvirket han allerede? Hvor mye er for mye? Og hvilke forhåndregler bør jeg ta? På forhånd takk! Mvh Vettskremt mamma for første gang

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Beklager sent svar! Det viser seg at det går helt fint å vokse opp midt i Oslo! At dere tar turene i parker fremfor langs veien er en god ide. Dere har sikkert ikke skadet barnet når dere tar slike hensyn. Det er sikkert lurt å unngå å gå lengre turer langs de mest trafikerte veiene i rushtiden og på de dagene det er meldt sterk forurensning, særlig i den kalde delen av året. Men det skal nok mer til for å påføre lungeskade. Og nå blir trolig luften enda mindre forurenset i Oslo etterhvert. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

Hjertesykdom, pusteproblemer og medisiner

Var bypass-operert i 1995 med brukbart resultat. Etter år 2006 har det vert litt som har tettet seg ,så en del stent har vert sett inn. Har hatt et innfarkt i 2010 og ett no i juli 2017. Det var no sett inn stent i to baypassårer. Vart utskreven med Albyl 75, Diovan 320. Lipitor 80 og Brillique 80. Etter ei uke hjemme fikk eg mange oppvåkninger på natt med pustestopp og vansker med å komme i gang med normal pust. Vart så innlagt på lokalsjukehus og oppfølgd i fem dager med litt surstoff og noko inhalering. Vart så utskriven med tillegsmedikament : Spirix 25, Furix 40, Norvasc 10 og Imdur depo 30 mg. Resultat vert ikkje betre, vakner flere ganger på natt med store problem med pusten. På dagtid vert en gåande med litt synsforstyrrelse og hodepine. Er det noko med all medisin som gjer at pusten vert forstyrret ? Er det verkeleg nødvendig å ta inn så mykje tabeletter.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pustevanskene om natten har de nok oppfattet som tegn på hjertesvikt. Det er ikke uvanlig ved koronarsykdom og hjerteinfarkt. Noen ganger kan det oppstå hjerterytmeforstyrrelser som også trenger behandling. Det er ikke uvanlig å gi flere typer medisin samtidig. Noen ganger kan det føre til litt for lavt blodtrykk og svimmelhet. Hodepine kan være en bivirkning av flere medisiner. Likeså er synsfortyrrelser en mulig bivirkning ved bruk av Norvasc. Men etterhvert vil det trolig være mulig å plukke vekk noen når tilstanden stabiliserer seg. Du bør gå til legen for å gjennomgå medisinene hvis det ikke blir bedre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Usikker lungediagnose

Jeg er fortvilet og oppgitt. Får oksygenbehandling hjemme. Får prednisolon, 5mg, daglig. Forstøver med atrovent, ventolin og pulmicort. Ingen sikker diagnose. Usikkert om lungene har fått varige skader, ble veldig syk i januar og var på sykehus og i respirator lenge. Hadde ARDS, blant annet, og store forandringer i lungene, alveolene. Jeg hadde også en runde med respirator for to år siden, sannsynligvis samme årsak som nå, men ingen ct-bilder å sammenligne med.

Tre teorier: allergisk alveolitt, revmatisme og sarkoidose. Sarkoidose kom som teori etter siste kontroll, virket ikke som legen jeg snakket med hadde satt seg inn i journalen og sykehistorien, så er usikker på om sarkoidose stemmer med det også, eller bare med ct-bildene. Ved siste kontroll var lungekapasiteten 60 %, en økning fra 45 % (som neppe var helt reelt pga lekkasje etter trakestomi), gassutvekslingen var uendret.

Jeg blir utslitt av ingenting, klarer kanskje gå 100 meter, med pauser. Blir det for mye blir jeg sengeliggende av utmattelse og får smerter. Dagligdagse gjøremål er uoverkommelige, jeg vil ha livet mitt tilbake. Kan sarkoidose stemme med det jeg har fortalt om sykdomshistorien? Hva kan jeg gjøre for å få livet tilbake og en bedre hverdag? Hvordan kan jeg trene meg opp igjen? Er det mulig?

Ledende teori er allergisk alveolitt, noe som visstnok er en sjelden sykdom, ikke en gang lungesykepleier hadde hørt om det. Hvor viktig er det å få en eksakt diagnose? Påvirker det behandling og opptrening i stor grad? Så vidt jeg har forstått er prednisolon behandlingen for alle tre tilstandene. Hva er prognosene? Vil jeg noen gang kunne bli frisk? Kan lungeproblemene gjøre at jeg lever kortere enn jeg ellers ville gjort? Hvor kan jeg finne råd og hjelp? Jeg har alt for lite kunnskap om hvordan livet skal være med oksygentilførsel. Nå som jeg får oksygen, burde jeg ikke orke omtrent like mye som før? Forrige gang hadde jeg trent meg opp til å bli sterkere enn jeg var før på denne tiden. Jeg trenger hjelp!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er veldig sjelden at sarkoidose forløper så akutt og med stor lungefunksjonsnedsettelse i løpet av kort tid. Vil nok også tro at det kan være alveolitt som forklarer forløpet best. Hvis du reagerer på noe du puster inn slik at det utvikles en allergisk alveolitt, er det viktig å finne ut hva det er for å unngå eksponering og ny firverring senere. En alveolitt pga lungefibrose (kalles ofte revmatisk) er også en mulighet. Det er mange typer, og de opptrer svært forskjellig.

Hvis lungene ikke greier å ta opp oksygen så raskt som tidligere, er det ikke så rart at du blir utmattet og må ta mange pauser. Oksygen hjelper noe, men gir ikke tilbake de gamle formen alene. Prednisolon brukes ofte, og mange ganger har det effekt. Men det kan ta tid å få tilbake mer pust.

Prognosen kan jeg ikke uttale meg om på dette grunnlaget. Men det er viktig at du er under kontroll hos lungespesialister som kjenner sykdomsbildet. Da får du best hjelp.

Lykke til og god bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Røyking og lungekreft

Hei! Min far døde nylig av lungekreft, han har røyket i nesten 60 år, relativt mye. Moren min røyker også, ca 5 røyk om dagen. Jeg vil gjerne at hun får undersøkt lungene sine, men hun unnskylder seg med at siden hun røyker så lite, er det ikke så farlig.. Hva kan jeg si for å få henne til å ta dette på alvor? Hun er 72 år og begynte sikkert som 18 åring. Mvh Eldbjørg

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

All røyking kan skade lungene. Det er mengden per dag og hvor lenge man har røykt som sier litt om risikoen. Men den er ulik for forskjellige mennesker. Noen får lungesykdom av lite røyking, mens andre ikke får det selv om de røyker mye. statistisk sett er kvinner mer disponert for lungesykdom enn menn hvis de røyker. Ingen av oss vet sikkert om vi er disponert for lungekreft eller annen lungesykdom. De fleste ønsker sikkert å slutte, men det kan være vanskelig pga avhengighet når man har holdt på i mange år. Som regel må det være den enkelte som ønsker å gjennomføre røykeslutt. Det nytter dessverre ofte lite å presse på. Det at en av de nærmeste dør av det er jo for de fleste en kraftig påminnelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose og arrdannelse.

Er lungefibrose det samme som arrdannelser? Jeg har skader i alveolene, som muligens vil vise seg å være varige, altså arrdannelse. Er det det samme som fibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose er bindevevsdannelse i lungene. Det affiserer alveolene og kan redusere opptaket av oksygen gjennom alveolene. Ellers kan også arrdannelse også oppstå etter lungebetennelser, men uten at lungene trenger å bli særlig skadet av det. Men arrdannelse i lungene som affiserer lungeblærene (alvolene) er det man vanligvis kaller lungefibrose. Det er utbredelsen som bestemmer hvor mye lungefunksjonen blir skadet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem