Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Antibiotikaprofylakse

Hei! Hva mener du om antibiotika profylakse ved tannbehandling hos pasienter med innopererte hjerteklaffer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her er retningslinjene ganske klare:

Hos pasienter med innopererte hjerteklaffer skal det gis antibiotika ved tannbehandling dersom det blir manipulasjon av og kan oppstå rift/skader i tannkjøtt og munnslimhinne.

Ved mindre tannbehandling er det ikke nødvendig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening etter myokarditt

Hei. Etter myokarditt for 5 år siden og tidvis mye ekstraslag og vondt i brystet (er utredet og ingenting annet funnet), klarer jeg ikke å trene slik jeg ønsker. Får fortsatt vondt i brystet etter trening og føler seg utilpass et par dager etter. Dette spesielt ved ved en skitur, spinning, høy puls osv. Jeg bruker liten dose med betablokker (prøvd å bytte merke og dose uten bedring). Hvilken trening anbefaler du for en med myokarditt for 5 år siden? Jeg ønsker svært gjerne å trene noe som gir gevinst i form av forbrenning. Kan ekstraslag påvirkes av hormoner? Merker det spesielt godt i syklus perioder

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Som regel får man treningsforbud på minst 6 mnd. Etter det må man gjennom en hjerteundersøkelse med ultralyd, ekg, blodprøver og arbeids-ekg. Hvis testene er normale får man klarsignal for å trene. Det er ikke noen spesielle anbefalinger om hvilke typer trening som er egnet eller anbefalt. Her må du selv finne frem til det du liker og det som interesserer deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag, angstutløst eller ikke?

Hei Jeg sliter med sterk utmattelse, angst og depresjon. Har ME diagnose også. Er under behandling. Har plager med svimmelhet, pustevansker ved anstrengelse, smerter, utmattelse.

Opplever tidvis ekstraslag, og får høre at det er angst. Har hatt 2 episoder de siste månedene hvor hjertet "dirret" med påfølgende utmattelse og noe økt hvilepuls (rundt 95/min) i 45 min. Det ble tatt ekg uken etter som var normal. Men jeg hadde ikke dette "anfallet" da. Er uansett 6 uker siden dette skjedde. Nå er det mer ekstraslag som kommer av og til, spesielt når jeg føler meg sliten og anstrenger meg. For første gang fikk jeg nå prøve sobril 15 mg pga angst. Allikevel opplevde jeg noen ekstraslag (ikke mange kanskje 4) ca 1 1/2 time etter jeg tok sobrilen. Betyr det at ekstraslagene ikke er angstutløst? Er de allikevel ufarlige? Kan sobrilen ha gitt meg ekstraslagene? Ekstraslagene kom mens jeg pratet med noen og ble litt engasjert. Er det kroppen min som pga mye stress over lang tid tidvis gir fysiske ufarlige ekstraslag, men altså ikke direkte angstutløst? Burde ikke sobrilen ta bort hjertebank/ekstraslag?

Har normalt blodtrykk, normale blodprøver. Har generelt dårlig kondisjon grunnet årevis med utmattelse og vært mye i ro. Normalvektig. Røyker av og til i perioder. Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle har ekstraslag. Noen mer enn andre. Og noen har det mer i enkelte perioder enn i andre perioder. Angst, stress, enkelte matvarer og drikke kan øke forekomsten. Angstdempende medisiner som sobril har ikke nødvendigvis noen særlig effekt på ekstraslag. Er man mye plaget med ekstraslag, er det betablokker som er riktig behandling.

Stort sett er slike ekstraslag ufarlige. Det er først når det blir svært mange (flere tusen i døgnet) at det kan svekke hjertet.

Jeg vil anbefale deg å få deg henvist til langtids-EKG. Da kan man virkelig måle hvor mange ekstraslag du har og om det er behov for behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Å være aktiv med hjerteflimmer

Hei, Jeg er nå 68 år og har etter et temmelig aktivt liv i mange år fått ved en innleggelse på Diakonhjemmet i mars i år fått konstatert at jeg har hjerteflimmer og at venstre forkammer i hht kardiologen der er utvidet fra 15?? til 45?? (Jeg er usikker på hva disse måletallene betyr, men det vet kanskje du).

Med aktiv så kan jeg forklare det med at jeg har løpt og gått på ski, syklet og svømt i nesten alle år. 50 ganger til Rena for å gå på ski eller sykle over fjellet, 10 ganger i New York Marathon + mange flere og en uendelig antall kilometer på ski i lange turrenn og på sykkel. 10 ganger Oslo Triatlon er også gjennomført. Det må sies at jeg vel egentlig har ventet på dette med hjerteflimmer siden de fleste av mine venner, som også har vært og er temmelig fysisk aktive enda, har fått dette konstatert opp gjennom de senere årene.

Jeg går mye turer med bikkjene og pga kuldeastmaen så sliter jeg litt med motivasjonen til å løpe. I sommer syklet jeg fra byen og opp til Tryvann 2 til 4 ganger i uken uten at jeg merket noe "feil" utslag på hjerterytmen min. Jeg tar fremdeles (pr oktober) en liten svømmetur fra Paradisbukta eller hytta en gang i uken -- hvis solen skinner.

Kardiologen spurte meg om jeg har merket noe til dette med flimmer siden jeg ifølge ham hadde hatt dette i flere år allerede. Jeg har ikke merket noe spesielt og har heller ikke visst eller forstått hva jeg skulle "merke". Jeg har hatt kulde-/anstrengelsesastma i en 20 års tid og har da brukt to forskjellige inhalatorer, bl.a Ventolin når jeg skulle ta i og en annen (rosa inhalator) i det daglige når pustingen ble for tung bare å sitte på en kontorstol. Nå tar jeg dette mer og mer sjelden, men har økt dosen min med Omega 3.

Jeg lever og har levd rimelig sunt og har alltid hatt blodtrykk 120/80. Lav hvilepuls (134-136) har jeg alltid hatt uten at bedrifts- og fastlegene mine gjennom de siste 30 årene har gjort noe stort nummer av det annet enn å konstatere det faktum at jeg har en litt uvanlig lav hvilepuls. Makspuls min på mitt mest aktive var grei, altså noe over 200. I dag er den på ca 170 når jeg stresser den - noe jeg da nå er forsiktig med. Vekten min er +/- 85 kg og jeg er rimelig bra trent i forhold til gjennomsnittet i min aldersgruppe. Kolesterolnivået mitt har alltid vært på det sunne nivået - og det gjelder begge typer kolesterol.

Jeg er på Eliquis blodfortynnende siden mars i år. Merker ikke noe til flimmer i hverdagen og sykler stort sett hver dag med bikkjene og tur/retur kontoret. Jeg går og småjogger en runde med bikkjene på ettermiddagen.

Hva er din opplevelse og kunnskap mht hvordan en utålmodig livsvandrende syklist skal tenke for å leve aktivt videre - og finnes det en operativ løsning som du tror kan reparere det tekniske feilutslaget med hjerteflimmeret mitt...?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for svært detaljert og godt brev.

Faren med atrieflimmer er at det øker risikoen for hjerneslag. Men nå som du er satt på Eliquis er den risikoen borte.

Er det farlig for deg å trene og være aktiv? Sannsynligvis ikke. Enkelte med flimmer kan få altfor høy puls under trening, noe som i mer alvorlige tilfeller kan føre til besvimelse. Men dette gjelder neppe deg. Hadde du hatt noe sånt, hadde du helt sikkert ha merket det til nå.

Trening er er bar for kropp og humør og det er tydelig at du har hatt stor glede av det. Så lenge du ikke merker noen plager under treningen (økt tungpust, ubehag og uro i brystet, hjertebank, svimmelhet, nestenbesvimelse, besvimelse) er det uproblematisk å trene.

Atrieflimmer som har stått i mange år er det ikke mulig å gjøre så mye med, heller ikke operativt. Spesielt når man har store forkammere som deg. Men så lenge du ikke har plager, er det uansett ikke grunn til å gjøre noe med flimmeren. Indikasjon for behandling (ablasjon eller operasjon) er nemlig symptomlindring. Har du ikke symptomer, har du ikke noe å tjene på behandlingen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerterytme etter cellegift

Jeg fikk påvist tarmkreft mars 2017. Ble satt på Klux cellegift i 3 omg med 14 dg mellom. Ble svært kvalm . Slapp stråling. 1 mnd etter avsluttet cellegift, ble jeg operert på Radiumen. De fjernet deler av tynn og tykktarm, begge egg stokker, livmor, deler av sjeden og deler av blære, samt fj av blindtarm. Jeg mistet ikke håret under cellegiften, men ingen fortalte meg om bivirkningene etter beh var ferdig. Hjertet slår veldig i utakt og jeg ble lagt inn og fikk betablokkere. Hadde lite jern i blodet (8%) og fikk intravenøst, som gjorde at jeg fikk tilbake energi. Nå er det 3 1/2 mnd siden cellegift beh og 2 mnd siden operasjonen, legene er veldig optimistiske, men for en mnd siden begynte jeg å miste mye hår og det har bare fortsatt. Jeg spiser sunt og tar B-vitamin, Sink og omega 3. Men håret detter bare av hele tiden. Jeg ringte kreftkoordinator idag, hun mente det var stress reaksjon på alt kroppen har vært igjennom. Men hva kan jeg gjøre, for at håret skal slutte å dette av og hvor lenge skal hjertet fortsette å slå sånn i utakt? Håper dere kan hjelpe meg med dette, tusen takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan ikke svare på hvor lenge håret vil fortsette å falle av da det er utenfor mitt fagfelt.

Det er kjent at hjertet kan påvirkes av cellegift. Jeg vil anbefale at du blir henvist til hjertespesialist og får gjort en ultralyd av hjertet. Dette for å sjekke om pumpekraften er normal. Hvis den er det, er det et godt tegn på at urytmen du kjenner ikke skyldes noen alvorlig skade eller svekkelse av hjertet. Hvor lenge urytmen vil vedvare er vanskelig å si og veldig individuelt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykket vil ikke ned

Hei :) Jeg fikk påvist høyt blodtrykk og har vært til angriografi fikk følgende vurdering: Koronarangiografi viste atherosklerotiske veggforandringer men ingen signifikante stenoser..henvist til ekkografi for videre dyspnoeutreding vurdering mtp. hypertensiv hjertesykdom. Jeg startet med blodtykksmedisiner først 4 mg så 8 mg og nå 16 mg men blodtykket er fortsatt høyt 170 /106 79 i puls ..hvorfor vil ikke trykket gå ned ?? eller er jeg for utålmodig og blir stresset/redd av at det fortsatt er så høyt etter snart 2 mnd. Tar følgende medisiner Acetylsalisyre actavis 75 mg simvastatin 20 mg (fine kolesterolverdier) Candesartan krka 16 mg. Jeg har mb chron og illiestomi..kan det være at tarmen ikke tar opp medisiner tilstrekkelig ? Håper du kan svare meg ..jeg er skikkelig engstelig pga av dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er ingen uvanlig situasjon. Ofte må pasienten ha to eller flere ulike medisiner mot høyt blodtrykk for å få det ned til fine nivåer. Hos deg ville jeg ha fortsatt med de medisinene du har og lagt til enda et blodtrykksmedikament. Hvis ikke det hadde hjulpet, hadde jeg økt dosen på det nye medikamentet og evt. lagt til enda et. Sånn er det med blodtrykksbehandling. Ofte må det litt prøving og feiling til før man finner optimal behandling. Vi er alle  ulike. Noen trenger bare en liten dose av ett medikament for å få effekt, mens andre på må ha høye doser med flere ulike medikamenter. Du bør dra tilbake til legen din for videre vurdering og behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Stønad til strømutgifter

Hvordan kan sønnen min søke om NAV skjema om ekstra strømutgifter ? Vi finner ikke det på NAV nettsiden. Han har to elektriske rullestoler og batteri i bil som gir strøm til ekstra utstyr i bilen. Han har ekstra strømmåling.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det grunnstønad til drift av tekniske hjelpemidler dere skal søke om. Men det er vanskelig å få. I Nav`s rundkriv står:

Ekstrautgifter til drift av tekniske hjelpemidler vil normalt ikke kunne nå opp i grunnstønad sats 1 alene, men kan sammen med andre ekstrautgifter gi grunnlag for grunnstønad.

Sats 1 betyr at han må ha minst 670 kroner pr mnd i ekstrautgifter til strøm.

Her finner dee søknadsskjema: søknadsskjema

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Egenandel ved skader

Må en betale flere egenandeler når en har fått en skade på røntgen og konsultasjon av lege etter å ha vært til røntgen på sykehus?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ja, om du ikke var innlagt på sykhuset, må du må betale egenandel for røntgen og egenandel for konsultasjon hos lege etterpå.

Hvis det var slik at du ble skadet i forbindelse med røntgenundersøkelse og måtte oppsøke lege av den grunn, må du fortsatt betale egenanden. Men du kan sette frem krav om å få den dekket av sykehuset.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Senke begynnende høyt kolesterol

Hei når en person begynner å få høyt kolesterol, hva skal man være forsiktig med og hva kan man gjøre å ikke få det, eller slippe å ta legemidler for det ?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. oktober 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hvis du har lett forhøyet kolesterol er det mye du kan gjøre for å senke det uten medikamenter. Du finner flere tips om livsstilstilak (blant annet kostholdsråd) her: Høyt kolesterol. Dette skal som regel alltid prøves før man begynner på medisiner. 

Allergi

Er kokosnøtt en nøtt?

Kokos, regnes det som en nøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Kokosnøtt er ikke en nøtt, men en stenfrukt fra kokospalmen. Muskatnøtt, muskatblomme og kokosnøtt er ikke i så nær familie med andre nøtter at de vil gi kryssreaksjoner hos nøtteallergikere. De inngår derfor ikke i EUs definisjon av nøtter.

Du kan lese mer om nøtteallergi her

Vennlig hilsen
Grethe Amdal