Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Tilleggsmedisinering for lungefibrose

Hva kan gis som tilleggsmedinisering og behandling for en med langt kommen lungefibrose og som allerede får kontinuelig ekstra oksygen men sliter med manglende oksygen tilførsel?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er kortison i form av Prednisolon som gis vanligvis. Den gir ofte sikrest effekt og har ofte mindre bivirkninger enn annen medisin. Men oksygenbehandlingen er kanskje den viktigste. Dessverre er det foreløpig ikke så mange medisiner man kan forvente effekt av ved denne tilstanden.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Vondt lenge etter lungebetennelse

For ett år siden hadde jeg to lungebetennelser på rappen og var sliten til langt over jul (3 mnd ca). Jeg har astma og bruker medisin hver dag (Relvar). Jeg spiller blåseinstrument og hadde svært god lungekapasitet. Etter lungebetennelsene har jeg fått dårligere ytelse når jeg spiller. Tok i etterkant røntgen av thorax som var fin (nov. 2016). Var også til indremedisiner og tok nye pusteprøver samt belastning på hjertet. Alt bra!

Nå - 1 år etter har jeg igjen den samme "svien" i lungene som jeg sleit med i lang tid etter betennelsene i fjor. Er ikke syk nå og har ikke infeksjon i kroppen. Hva kan dette være? Er fryktelig sliten, har vondt i lungene, og får tåkesyn ved "spilleanstrengelse" Blir nesten bekymret.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at man har lungeproblemer i uker og måneder etter lungebetennelser. Men det er jo ikke bra at du har det et helt år etterpå. Det kan være at du må sjekke om man bør vurdere endring i lungemedisinen. Forholdene i lunger/bronkier kan endre seg noe etter en kraftig luftveisinfeksjon. Kanskje du bør søke lungespesialist som kan sjekke med flere lungetester? Eventuelt gjøre en belastningstest for å sjekke hva som skjer?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Nedsatt lungefunksjon etter tuberkulose

Hei, jeg har fått arr i lungene pga tuberkulose. Dette har ført til nedsatt lungefunksjon, 60 % lungekapasitet på spirometri. Jeg bli fort sliten. Hva slags behandling ville du foreslå for å øke lungekapasiteten igjen? Ville det hjulpet med fysioterapi ? Hva slags behandling gir du til dine pasienter?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at det oppstår nedsatt lungefunksjon etter tidligere gjennomgått lungetuberkulose. Det gjøres ofte forsøk med astma/kolsmedisiner for å sjekke om dette kan ha noen effekt. Men det viktigste er nok å kompensere for nedsatt lungefunksjon ved å trene opp kroppen gradvis over tid, gjerne under veiledning av fysioterapeut med god kunnskap om lungesykdommer. Lungefunksjonen kan være uendret, men musklene vil kunne fungere mer økonomisk og gi mer igjen med mindre pusteproblemer. Noen ganger kan det være lurt å søke seg til lungerehabilitering for å få en bredere gjennomgang og best mulige råd og treningsopplegg. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tolkning av røntgen av lungene

Har vært til røntgen og fått papir hvor det står "Frie sinus bilateralt. Upåfallende mediastinum og hjertekontur". Hva betyr dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette betyr at det ikke er funnet noe galt på røntgenbildet.

Mvh Olav Kåre Refvem

Lunge

Jobb etter lungeoperasjon

Hei ! Jente på 24 år. I mai ble jeg operert og fjernet øvre venstre lungelapp pga en 10 cm inflammatorisk myofibroblast tumor. Etter dette har jeg så klart nedsatt lungekapasitet og det merkes veldig godt ved enkle gjøremål. Har i tillegg astma og anstrengelsesastma. Ved dype åndedrag er det fortsatt smertefullt .Nå har det seg sånn at Nav vil at jeg skal ut i jobb allerede nå 3 mnd etter operasjonen. Er dette normalt? Jeg tenker om det ikke er litt tidlig? Venter ennå på innkallelse til kontroll på sykehuset for å se om alt er fjernet og at det ikke er kommet tilbake, jeg føler man i hvert fall burde vente til etter det før man blir satt ut i tiltak via Nav?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg forstår at du reagerer på dette, for man vil jo helst bli best mulig i pusten før man går ut i jobb igjen. Det er imidlertid helt vanlig at man prøver å få mennesker raskest mulig tilbake i jobb, og det har ofte positive konsekvenser, selv om man ikke kan jobbe 100% fra starten av. Type arbeid er også viktig for å lykkes. Men det er fint om du kontakter legen slik at astmaen din ihvertfall ikke hemmer deg unødig. Gradvis fysisk opptrening vil også hjelpe på, og det kan bidra til å redusere smertene etterhvert. Lykke til videre!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hjelp til sønn med lungeemfysem

Min sønn, 53 år, har fått diagnosen lungeemfsyem. Han har aldri røkt. Han sier selv at han ikke får noen spesiell oppfølging av sin fastlege. Jeg mener bestemt at han trenger å oppfølging. Han går kun hjemme og får antakelig meget god tid til å tenke, men han snakker ikke om sykdommen, og klager ikke. Han har kone og fire barn. Jeg som mor har lite å si, men ønsker å vite om det noe jeg kan bistå med uten å virke påtrengende for familien?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å gi konkrete råd når jeg ikke kjenner personen. Vanligvis anbefales  kontroll hos legen 1-2 ganger per år ved kols/emfysem, men hyppigheten er avhengig av sykdomsgraden. Ved redusert lungekapasitet kan det være lurt å følge et tilpasset treningsopplegg, eventuelt delta i et lungerehabiliteringsprogram hvis man er mye plaget og ønsker en grundigere gjennomgang av tilstanden. Deltagelse sosialt skaper nettverk som kan virke stimulerende, men det er det jo den enkelte som må ønske å delta i slikt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kols

Har kols, undersøkes for emfysem?

Hei lest et svar du har gitt 23. august 2017 ang kols. Jeg har vært hos lungespesialist og fått konstatert kols, ikke fått opplyst hvilken grad. Har tatt spirometri og fått beskjed om at jeg har 67% lungekapasitet. Hoster ikke, men blir meget fort andpusten. Svetter også sinnsykt mye ved lite anstrengelse. Har også tatt EKG og de sier at hjertet er bra. Synes du at jeg skal kreve å bli sjekket for emfysem, enten med diffusjonskapasitetstest eller med CT-undersøkelse, samt ekkoundersøkelse av hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Trolig er det påvist kols grad II, hvis 67% er uttrykk for FEV1 (luftvolumet du puster ut i løpet av første sekund ved spirometri). Vanligvis gir ikke dette så mye pustebesvær, selv om det kan variere mye fra en person til en annen. Hvis det er innslag av emfysem, er nok CT den beste undersøkelsen for dette. Samtidig hjertesykdom er også vanlig ved kols, og ekkoundersøkelse av hjertet er en god sjekk av hjertefunksjonen, selv om EKG er normalt. Du kan jo snakke med legen din om dette er aktuelt i din situasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Sarkoidose i hjernen

Hei. Kan sarkoidose slå ut i hjernen på en gutt 3,5 år og vise seg som epileptiske krampeanfall? Bestefaren hadde sarkoidose som 30-åring, dog på lungene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Sarkoidose kan i utgangspunktet også ramme alle organer, også hjernen. Men det er uvanlig at personer yngre enn 15 år får tilstanden. Det er mest sannsynlig andre årsaker man må tenke på som årsak til epileptiske kramper.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Kols

kols, og div. annet

FEV1 1.2L (28%) FVC 3.3L (62%) Ratio 0.37 Hva betyr dette? Jeg er i behandlingskategori B. Hvor lang tid kan man forvente, før sykdom blir forverret? Jeg er 50 år og har me fra før og trener ikke. har ingen planer om å begynne å trene, Har rett og slett ikke ork. Jeg har også betennelse i prostata og dette blir ikke medisinert, da lege sier jeg ikke skal ha antibiotika. Lunge Spesialisten sa jeg skullle behandles med antibiotika ved minste bakterie i luftveier, men hvorfor behandles ikke min prostata?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ingen automatikk i utviklingen av kols. Noen få prosenter har et nedadgående forløp, flesteparten holder seg ganske stabile over tid. Ta opp med fastlegen din hva disse tallene betyr, da jeg er litt usikker på om de er helt korrekt gjengitt. Det vi vet er at gjentatte infeksjoner i lungene kan være med på å gi en forverrelse av kols.Antibiotika i forhold til infeksjoner er å anbefale da en ser at infeksjoner sjelden går over av seg selv hos de som har en kolsproblematikk. Hva som gjør at du ikke blir medisinert for din prostata må du ta opp med din fastlege.

Ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Narkose med dårlig lungekapasitet

Jeg har hatt ARDS, har nå dårlig lungekapasitet og bruker oksygen. Gjør dette narkose mer risikofylt? Er det noe jeg bør ta spesielt hensyn til/spørre om? Bør jeg bli liggende på sykehus til observasjon til dagen etter hvis jeg får narkose? Grunnen til at jeg spør er at jeg kanskje må gjennom en bronkoskopi, noe jeg ikke klarer i våken tilstand. Jeg er, naturlig nok, redd for at luftrør og lunger skal klappe sammen, det har skjedd før. Er det større risiko for at noe sånt skjer igjen enn om jeg hadde vært frisk/aldri hadde opplevd disse problemene?

Hvor stor sammenheng er det mellom lungekapasitet og oksygenopptak? Det virker ikke som det henger helt sammen, jeg vet folk som har dårligere lungekapasitet enn meg, men likevel har bra oksygenopptak.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Anestesilegene er svært opptatt av lungefunksjon og hjertefunksjon før de gir narkose. Det er noe man kan regne med at de avklarer i god tid før det skal gjennomføres. Det er også stor forskjell på hvilken type narkose man velger, og i ditt tilfelle vil man trolig velge en som er kortvarig. Når man gjør en slik undersøkelse på sykehus kan du regne med at de har god backing i tilfelle noe uventet skulle inntreffe. Og det går vanligvis svært bra og uten noen form for komplikasjoner.

Lungekapasiteten bestemmer hvor stor belastning du kan klare hvis lungevevet ikke tar opp tilstrekkelig med oksygen. Lungekapasiteten begrenses enten av trange luftrør og/eller av nedsatt kapasitet av lungevevet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem