Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Røykeslutt og hoste

Hei. Hvis en hosta endel når en røyka, men slutta og hoste når en slutta og røyke. Betyr det en hvis beringsprosess i de øvre luftveiene.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 26. september 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Gratulere så mye med røykeslutt, det er et kjempviktig arbeid du har gjort der.

Det er helt naturlig at du vil oppleve en bedring i forhold til hosten når du har sluttet å røyke. Flimmerhårene som har ligget nede pga røyke inntaket, har nå reist seg opp igjen og opptatt funksjonen sin med å stå børste bort støv og skitt, og bidrar da til mindre slim som må hostes opp. En positiv effekt av røyelsutt.

Lykke til videre!

mvh Hilde

Kols

kols og høyde og yrkesirritanter

Hei, med ny KOLS diagnose undres jeg hvordan kroppen fungerer under høydeopphold? Som tidlig voksen, jobbet jeg med sterk syre og salmiakk, før det jobbet jeg fra 14/15 års alderen som "feier", hvor jeg feiet verkstedgulv. I dag arbeider de med verneutstyr(masker), vi hadde ingenting. Hosting og harking har alltid vært en del av livet mitt og spesielt bihuler, som renner eller er tette. Jeg har hatt "kronisk bronkitt" og derfor aldri fått noe behandling for hoste, feber, bihuler og lignende utover hostesaft. Kan dette være gamle skader, som kan forveksles med KOLS og kan behandles? Mvh Fjellvandrer med KOLS

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 26. september 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan ved  nedsatt oksygeninnhold i blodet, være en utfordring med høydeopphold. Alle de irritantene du har vært utsatt for i gjennom yrkeskarrieren din kan også ha vært med på utviklingen av kols. Du skriver ingenting om du har røkt. Begge disse spørsmålene  er noe du må ta opp med fastlegen å høre hvordan dine lungeverdier ser ut, og hvilke grad av kols du har.

Mvh Hilde

Kols

Kolsutvikling

Hei Jeg er en dame på 52. år Måling: FVC 102 Fev1. 76 Fev1./Fvc 71 PEF 90 Jeg gikk vite at jeg har astma og mild kols for 2 års siden. Bruker medisin Seretide . Jeg var på kontroll denne uken og målingen er det samme. Jeg sluttet å røyke for 7. halv års siden. Jeg er i god form- går mellom 10000- 15000 skritt hver dag. Vil kolsen min øke til moderat og alvorlig kols- eller vil sykdommen være stabil..........

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 26. september 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Så fint at du har sluttet å røyke, og at du går mye. Det eneste som helt kan stoppe utviklingen av kols er røykeslutt, og systematisk trening kan faktisk kompensere litt for det lungetapet du har lidd. Du skriver at du går en viss mengde skritt hver dag, men ikke noe om tempoet du går i. Vil anbefale deg å ta kontakt med en fysioterapeut å få et tilpasset treningopplegg som går på både kondisjontrening og styrketrening. Det virker som du har gjort  mye riktig, men hvis du ønsker litt mere informasjon og kunnskap om å leve best mulig, så er det muligheter for å søke seg inn til lungerehabilitering.

Ønsker deg riktig lykke til!

Mvh Hilde

Rettigheter

Sykepenger når jeg mottar foreldrepenger

Hei hvem betaler de første 16 dagene hvis man blir sykemeldt før foreldrepermisjonen går ut? Har ikke fast jobb. Håper på svar!

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Da betaler NAV sykepenger.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Sykepenger og inntektsopplysninger

Hei Jeg har blitt sykemeldt etter foreldrepermisjon. Og nav etterspør inntektsopplysninger. Jeg var sykmeldt og fikk svangerskapspenger før jeg gikk over til foreldrepenger. Da sendte jobben inn inntektsopplysninger. Hva er reglene rundt dette og må jeg sende inn inntektsopplysninger selv om de har dette fra før? Blir forrvirret av nav.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det skal være nok at arbeidsgiver oppgir inntektsopplysninger til NAV. Men for å unngå tidstap, kan det være greit at du sender inn kopi av siste lønnsutbetaling.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Raskere puls

Hei, jeg er en 19 år gammel jente som er overvektig. Jeg opplever plutselige hjertebank og jeg kan føle at pulsen går raskere. Har vært hos fastlegen men alle prøver er gode og EKG viser ingen hjertefeil. Hvorfor skjer dette da? Kan legge til at det ligger diabetes og hjerte- og karsykdommer i familien (pakistansk familie)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Plutselig hjertebank og raskere puls bør utredes videre. EKG og blodprøver hos fastlegen er fin, men du bør også henvises til hjertespesialist for å sjekke hjertet nærmere. Det bør gjøres langtids-EKG for å prøve å fange opp hvordan hjertet ditt oppfører seg når du har hjertebanken. Arbeids-EKG, som sjekker hvordan hjertet ditt reagerer på fysisk anstrengelse, kan også være aktuelt. Be legen din om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mange VES - betablokker

Hei. Kvinne 39 år plaget med hyppige VES. Er utredet hos hjertespesialist to ganger, med 24-timers EKG, ultralyd av hjertet, sykkeltest og MR av hjertet. Ved første utredning var ca 10% av hjerteslagene VES, ved andre utredning var ca 5% av hjerteslagene VES. Testene ellers viste at hjertet var helt friskt. Legen har ikke anbefalt noen behandling for plagene, ettersom jeg ikke er "syk". Skal tilbake på kontroll om et år. Jeg er veldig plaget av ekstraslagene og lurer likevel på om betablokker ville hjulpet meg. Jeg opplevde legen som ganske negativ til betablokker, men leser at mange med langt færre ekstraslag enn meg går på dette. Hva er din vurdering av betablokker for meg? Og hva tror du er grunnen til at legen ikke har foreslått medisinering? Som så mange andre blir jeg ikke helt fortrolig med at dette er ufarlig. Jeg har blant annet lest at svært mange VES kan svekke hjertefunksjonen, men dette har ikke hjertelegen nevnt for meg. Stemmer dette? Hvordan skal jeg i såfall forholde meg til dette sett opp mot de anbefalinger legen har gitt meg? Jeg har heller ikke forstått hvorfor disse ekstraslagene plutselig har oppstått. Finnes det noen forskning på hvorfor de oppstår? Jeg hadde aldri vært plaget tidligere, før de plutselig dukket opp. Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle har VES. Noen har det mer enn andre og noen har det mer i enkelte perioder. Som hovedregel er VES ufarlige. En sjelden gang kan de være tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis man har mistanke om det må pasienten gjennom hjerteutredning. Jeg ser at du er svært grundig utredet uten at man har funnet noe galt. Det er veldig gledelig og betyr at VES  hos deg neppe er forårsaket av hjertesykdom. Svært hyppige VES kan i seg selv i svekkelse av hjertet. Det ser man først hvis VES-ene utgjør mer enn 8-10% av de totale slagene over en lengre periode.

Har man mye VES eller er plaget, er det betablokker som er behandlingen. Jeg vet ikke hvorfor legen din var skeptisk til dette. Det vanligste er å starte med Metoprolol Depot 50 mg daglig. Ved manglende effekt kan man forsøke å øke dosen. Blir man bra av dette er det fint. Men dersom Metoprolol Depot ikke virker kan man prøve karvedilol i økende doser i stedet. Hos noen pasienter vil ikke betablokkere fungere, og hos andre kan det til og med forverre tilstanden. Men for de fleste vil det ha en effekt.

Hvis plagene fortsetter til tross for medisinsk behandling kan man vurdere å henvise pasienten til elektrofysiologiske undersøkelse av hjertet og evt. ablasjon (brenne inni hjertet).

VES-plager kan være flyktige av natur og man har såkalte varme og kalde faser. Hvorfor de har dukket opp hos deg akkurat er ikke mulig å svare på. Det viktigste er å utelukke underliggende hjertesykdom, hvilket er gjort.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker ved hjerteflimmer

Kan jeg bruke pacemaker ved hjerteflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det kan du. Det er ingen motsetning mellom pacemaker og hjerteflimmer. Snarere kan pacemaker være et behandlingsalternativ for enkelte pasienter med hjerteflimmer.

Mvh

Wasim Zahid

Lungeabsess og vondt i brystet

Er under behandling av lungeabsess. Ved innleggelse: Crp 209, temp 40,5. Først behandling med Penicillin 1,2g pr iv x 6 på Haukeland universitetssykehus i en uke; fortsetter nå hjemme med Weifapenin 1300mg x 4, i fire uker. Har vært hjemme i 1,5 uke. Nå generelt øm, og tidvis vondt i hjerteregionen. Skal til kontroll på Haukeland universitetssykehus om 3 uker. Mine spørsmål: Er det mulighet for at jeg har endokarditt, og vil ikke medisinen jeg står på også behandle denne? Skal jeg holde meg i ro, eller kan jeg gå tur og utøve moderat aktivitet? (Jeg er ny-pensjonert sykepleier, og svært fysisk aktiv)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For å stille diagnosen endokarditt må man gjøre ultralyd av hjertet. For meg er det umulig å si om du har endokarditt eller ikke. Behandling av endokarditt følger et helt annet løp enn behandling av lungeabsess, og det er ikke gitt at penicillen du får også vil hjelpe mot endokarditt. Spørsmålet om endokarditt er du nødt til å ta opp med sykehuset.

Hvis du fortsatt er under behandling for lungeabsess, men har blitt skrevet ut av sykehuset gjelder nok visse begrensninger på aktivitet. Du bør ikke løpe og trene, og få høy puls. Du kan antageligvis gå turer i normal/rolig tempo. Vent med trening til du har vært på kontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Far med gjennomgått hjerneslag

Hei, lurer på om jeg bør være bekymret for far min. Han er 65 og jeg er ganske sikker på at han tidligere har hatt hjerneslag eller lignende. Jeg var ikke til stedet selv, men han hadde alle symptomer og en periode snøvlet han som om han var full og mistet styrke feks i høyre arm. Etter lang tid innrømte han selv at han nok hadde hatt et hjerneslag. Han tok aldri turen til legevakt eller sykehus. Taleevnen er mye bedre nå, men jeg ser han bruker venstre arm og hånd mye mer enn høyre for å kompensere. Det nytter ikke å overtale han til å undersøkes, men han vet at jeg uansett kommer til å ringe 113 hvis han får symptomer igjen med meg til stedet. Han var ikke blid, men sånn er det bare! Det som også uroliger meg er at når han forteller meg at pulsen hans er nede på 30 tallet når han sover. Dette registrerer han med en Applewatch. Det er ikke sånn at pulsen plutselig blir lav, da kunne det selvfølgelig vært ujevn/dårlig registrering fra pulsmåleren, men pulsen er stabilt lavt på 30 tallet når han sover. Er dette noe som burde undersøkes nærmere? Mor hans (min bestemor) døde av hjertesvikt i en alder av 50. Mvh En beskymret sønn

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes bekymringen din er helt betimelig og faren din bør komme seg til legen. Etter en hjerneslag skal pasienten ha endel oppfølging og utredning. Dessuten skal pasienten bruke spesielle medisiner. Ofte er det hjertesykdom som er årsaken til hjerneslag, og derfor må hjertet undersøkes også. Han må overbevises til å komme seg til lege.

Mvh

Wasim Zahid