Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

ID-kort for ICD-bærere

Hei. Hvordan får en et identifikasjonskort for ICD bærere? Hvem utsteder slike?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det skal utstedes enten der du fikk innsatt ICD-en, eller fra lokalsykehuset som er ansvarlig for oppfølgingen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteplager under krampeanfall

Hei! Jeg er en jente på 17 år som sliter en del krampeanfall... Er under utredning mtp epilepsi, men lurer på en del i forhold til hvordan hjerte og kroppen takler disse anfallene. Under flere av anfallene (ser ut som GTK anfall) har det vært målt puls på 250+- og laveste metningsfall har vært på 62%. Det er riktig nok ikke like ille målinger under hvert anfall, men jeg syns dette er veldig voldsomt... Hvordan har hjertet det når hjernen holder på på sitt verste? Har normalt saturasjon på 95-96%, er dette normalt?

I det siste har jeg spesielt under fysisk aktivitet blitt blå/lilla på hendene og en sjelden gang blir leppene blålige (som de alltid blir under anfall), er dette noe jeg burde ta opp med legen? Blir også ganske fort sliten. Trapper feks er helt håpløst på dårlige dager, men har alltid tenkt det har kommet av at jeg i det siste har hatt en del anfall på natta, noe jeg blir veldig sliten av.

Anfallene har roet seg litt etter jeg trappet opp med Lamictal(?), så de har jeg så og si bare om natta. Hadde mitt siste anfall for en uke siden, men dette kom når de skulle vekke meg fra narkosen etter en koloskopi og gastroskopi grunnet mye oppkast og magesmerter. Ble da lagt i narkose igjen grunnet stort metningsfall, høy puls og for å la kroppen hvile litt. Er det noe jeg bør være litt ekstra obs på?

Har en smule sykehusskrekk etter alt jeg har vært igjennom, så vil helst ikke oppsøke lege ang de andre symptomene hvis ikke det virkelig er nødvendig. Går jo til jevnlige kontroller, så det blir nok nevnt der uansett, men ønsker å vite om dette er noe jeg burde ta tak i her og nå, og om anfallene er skadelig for f.eks hjertet? Takk:)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Et GTK-anfall kan være en kraftlig belastning på kroppen. Musklene er stramme og dirrer, og andrenalinnivået går opp. Dette "pisker" på hjertet og får pulsen opp. Epilepsianfallene kan også lamme pustemusklene (mens anfallene står på) og det er kanskje derfor du faller i oksygenmetning. Dette vil ytterligere drive pulsen oppover. Det er normalt at kroppen reagerer på lav metning med å øke hjertefrekvensen.

At du blir blå og lilla på fingre og lepper under anstrengelser er noe som må sjekkes ut videre. Jeg synes det er god grunn til å henvise deg til en hjertespesialist for utredning. Det kan være aktuelt å gjøre både arbeids-EKG for å se hvordan hjertet ditt reagerer på anstrengelser, og ekkokardiografi for å se hvordan hjertet ditt ser ut (om det har god pumpekraft, noen klaffe-feil, hull eller lekkasjer).

Jeg skjønner at du har vært gjennom mye og at du kvier deg for å gå til legen unødig, men her synes jeg det er god grunn til å undersøke hjertet ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Harde hjerteslag, tyngdefølelse i brystet og stikninger

Kvinne 40 år, har i en måneds tid merket at hjertet har begynt å slå hardere. Kjenner det hele tiden i halsen. Tung følelse fra kravebenet og nedover, og tidvis stikninger i brystet. Daglige smerter helt øverst i magen. Blir som oftest verre på kveldstid eller når jeg legger meg for å slappe av. Er dette typiske symptomer på noe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si ut fra plagene dine om dette skyldes hjertet eller ikke. Generelt er det uvanlig med hjertesykdom hos yngre kvinner. Symptomene du beskriver er heller ikke helt typiske for hjertesykdom, men likevel synes jeg at det her er god nok grunn til å oppsøke lege og få seg sjekket ut ordentlig. Bestill en time hos fastlegen og begynn med blodprøver og EKG. Om det er behov for ytterligere utredning, vil fastlegen henvise deg videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forhøyet nivå av alkalisk fosfatase

Hei! Var til legen og tok noen blodprøver og fikk litt forhøyet på følgende: Alkalisk Fosfatase (Alp): 145 HB: 17,9 S-Iga: 3,9 Jeg er veldig bekymret for om jeg har noe alvorlig, som feks kreft. Er dette noe som kan tyde på det? Mann, 29 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alkalisk fosfatalse (ALP) er en test som brukes for å påvise sykdom i lever eller skjellett. Hos unge mennesker (de under 18) er ALP betydelig høyere fordi skjellettet deres vokser. Normalverdi for de under 18 er opp til 400. For voksne/eldre er normalverdien under 105. Men her er det viktig å huske på et par ting: Normalverdien synker ikke fra 400 til 105 på dagen man fyller 18. Det er en gradvis reduksjon. For en 29-åring kan 145 være normalt.

Videre så må ALP alltid sees i sammenheng med andre leverprøver og skjellettprøver, og ikke minst i sammenheng med det kliniske bildet; pasientens symptomer og tegn. For noen kan en verdi på 145 være helt normalt, og ikke tegn på noe galt.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi, Hud

Barn med allergi, astma og eksem

Har en datter på 5 år som har hatt eksem, astma og allergi fra fødsel. Eksemen er mest på hender, føtter og rundt knær etc. men i det siste har hun hatt episoder hvor hun har fått eksem på hele kroppen, områder som står opp fra huden og gjør vondt. Smører jeg kortison så går det over. Har vært hos barnelege, hudlege, tatt lappetest, uten noen svar. Hun har også tatt forstøveraperat og inhalasjon mot astma siden hun var 8 mnd og fikk RS virus. Hun har mye treg avføring, er bare små klumper, og magen er veldig sprengt (ser ut som barn som er underærnerte). Hun har brukket armen 2 ganger på 10 mnd, rett av med operasjon og pinner. Og sist vi var på sykehuset var de sjokkert fordi vekten hennes ikke hadde gått opp. Hun går til oppfølging 1 gang pr år hos barnelege/spesialist. Hvor de tar spirometri og har samtale. Burde hun blitt utredet bedre? Kan disse tingene henge sammen? Eventuelt hvor?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Barn som ikke vokser og i tillegg har sammensatte symptomer bør utredes videre, både om det er forstoppelse, cøliaki eller annen funksjonell tarmsykdom. Alt dette er tilstander som er relativt vanlige hos barn.

Barnelege eller barneavdeling på sykehus bør ta tak i helheten, enten det er en sammenheng eller flere tilsatander samtidig. Uansett bør de lete etter årsaker og tilby behandling.

Lykke til

Rettigheter

Dagpenger eller sykepenger?

Hei Har jeg rett på sykepenger Hvilken sats..jeg ble ferdig fra foreldrepenger 5 september. Søkte jeg dagpenger søknaden ble godkjent i dag . Dagpenger ble ikke betalt enda men jeg ble sykmeldt fra 20 september. Hvis jeg sende sykmeldinger til nav har jeg rett på sykepenger og hvilken sats. Fra 5 til 20 når jeg ble sykmeldt var jeg arbeidsledig .Jeg er veldig usikker. Kan jeg forsatte dagpenger eller sende sykmeldinger.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Satsen er aktuell ukesinntekt omregnet til årsinntekt. Mottar du dagpenger på sykemeldingstidspunktet, er dagpengene grunnlaget for beregning av sykepenger. Det betyr at du får det samme i sykepenger som i dagpenger. Er du arbeidsufør er det best for deg å levere sykemelding og få sykepenger. Når arbeidsuførheten er over, kan du igjen få dagpenger.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Støtte til bolig

Hei! Jeg ble i fjor vinter syk, diagnosen er lungefibrose. Jeg hadde da akkurat flyttet fordi jeg har hatt polio, og et vanskelig ben. Flyttet fra et rekkehus med trapp til leilighet med heis. Det er veldig mye forurensning og nær E18. Jeg måtte derfor flytte på nytt. Har kjøpt meg leilighet i et mindre forurenset sted. Spørsmålet er, kan jeg få noe støtte? eks. slippe å betale avgift til staten på den nye leiligheten.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes dessverre ingen stønadsordninger som dekker denne type kostnader. Du slipper heller ikke å betale avgift til staten.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Skal blodtrykket behandles?

Hei, bør BT på 176/92 behandles med tabletter hos mann på 77 år. Plaget med svimmelhet, hodepine og iblant kvalme.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å svare på dette spørsmålet. Hvorvidt blodtrykket skal behandles avgjøres etter en helhetlig vurdering av helsesituasjonen. Legen tar med flere faktorer i vurderingen: Andre sykdommer, plager, symptomer og ikke minst faren for bivirkninger av behandling. Nytten av behandling må være større enn bivirkningene. Det kan godt hende at blodtrykket ditt skal behandles, men det kan også hende at det bare skal aksepteres. Dette må du ta opp med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For høyt blodtrykk, tross endringer av medisiner.

Hei. Jeg har nettopp sluttet på mine gamle blodtrykksmedisiner. Starter opp på en ny ig en gammek for 14 dager siden ( novasc og candersatan krka 32 mg) blodyrykket er høyt 155/100 enda etter 14 dager. Er d normalt ? Er 33 år gammel. Vært blodtrykkspasient ca 6 år. Takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis 155/100 er representativt for hvordan blodtrykket ditt ligger gjennom døgnet, så er det nok for høyt. Du bør oppsøke legen din igjen for å få en ny vurdering av medisinene og dosene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening og hjerteklafflekkasje

Jeg har middels åpning/lekkasje på to hjerteklaffer. Siden jeg alltid har trent mye (nå 61 år), så kan det vel være flere grunner til at jeg har fått tilstanden. Har blitt rådet til å trene moderat og slutte med start nummer i løpe og sykkel konkurranser. Rådet følger jeg til punkt og prikke. Men jeg kan ikke finne dokumentasjon på hvorvidt moderat trening på for eksempel 6 timer i uken vil gjøre det verre eller bedre enn for eksempel 2 timer, noe heller ikke en hjerte spesialist kunne bekrefte/avkrefte. Har fått konstatert at årene rundt hjertet var veldig bra. Har tatt EKG, ultralyd, røntgen og bilde via hånd/hoved pulsåre. Andre verdier for øvrig som en ungdom...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Grunnen til at du ikke finner god dokumentasjon på rådet, er at slik dokumentasjon ikke finnes. Det er ikke forsket systematisk på treningsmengde- og intensitet ved klaffelekkasjer. Rådene du får er derfor mer basert på fornuft enn vitenskap.

Har du liten eller middels lekkasje og ikke har noen symptomer, er det som regel ikke nødvendig å begrense aktivitetsnivået. Likevel har det vært vanlig å fraråde startnummer, ut i fra en forståelse av hvordan slik hard og intens trening kan påvirke klaffene. Det man er redd for er at lekkasjen skal blir ytterligere forverret pga spesielt store belastninger på klaffen i forbindelse med hyppig og hard trening. Det er ikke mengden, men intensiteten som er viktigst.

Du kan sannsynligvis godt trene en time daglig med moderat intensitet, uten at det gir problemer. Høyintensitet og konkurranse er sannsynligvis frarådelig.

Mvh

Wasim Zahid