Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Feriepenger og uføretrygd

Hei jeg er uføretrygdet, men vi har ikke feriepenger. Hørte at noen fikk 24 000 kr i feriepenger etter de leverte legeerklæring, er dette sant?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det utbetales ikke feriepenger av uføretrygd. En legeerklæring endrer ikke på dette. Så det beror nok på en misforståelse. Men utbetalingen av uføretrygd i juni er skattefri.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi, Hud

Blemmer inni hendene

Hei.
For ca 3 uker siden begynte jeg å få masse små hvite blemmer inni begge hendene, samt på noen fingre. Det klør noe voldsomt og svir når jeg klør hull på blemmene. Har testet ut forskjellige allergivennlige husholdnings produkter uten hell og resultater. Blemmene fortsetter å komme og varer helt til at dem tørker ut, så kommer det nye for hvær dag som går. Har ingen allergier som jeg har fått diagnosert hos lege. Har allergi mot katt, som jeg har i hus. Hva kan disse kløende blemmende komme av?
Hilsen kløende hender

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 18. september 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for henvendelsen.

Det finnes en rekke tilstander som kan gi blemmer på hendene. En årsak kan være en form for eksem, kontakteksem, som skyldes enten allergi eller en iritasjon, men det kan være andre årsaker også. Hvis det skyldes allergi har du vært i kontakt med med noe du ikke tåler. Hvis huden din gjentatte ganger utesttes for en irritasjon, for eksempel rengjøringsmiddel, desinfeksjonemiddel og vann kan du få irritativt kontakteksem.

Jeg vil anbefale at du kontakter fastlegen når du har et utbrudd. Ta bilde av hendene og blemmene som dokumentasjon. Fastlegen kan henvise deg til hudlege og da kan bildene vedlegges henvisningen. Det er ofte ventelister hos hudlege.

Du kan prøve å beskytte hendene ved å benytte allergitestede hansker ved husarbeid og i arbeid med vann. Benytt gjerne en bomullshanske inn mot huden.

Les mer: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/kontakteksem/

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/handeksem/

Siden du har katt og er allergisk mot denne vil jeg anbefale at du leser vår informasjon om pelsdyrallergi:

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose Lyngra Otterbech

Dårlig luft på jobb og forverret astma

Hva gjør jeg nå? Jeg har havna i en litt kjedelig situasjon. Etter mange år i samme jobb, ble jeg spurt om å ta en annen jobb i kommuneadministrasjonen noen måneder, noe jeg syntes var spennende å takket ja til. Men kontoret jeg har fått er i er bygg med veldig tørr og tung luft. Jeg har de siste årene vært mye bedre av min allergiske astma etter hyposensibilisering mot pollen. Nå er pusten min plutselig kjempedårlig etter at jeg starta i den nye jobben.

Bør jeg be om å få gå tilbake til min gamle jobb? Midlertidig får jeg sitte i et annet bygg, men der har jeg ingen kollegial samhørighet og blir ganske alene...

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Innemiljøet er viktigere enn mange tror. Gjennomsnittlig oppholder vi oss rundt 90 % av tiden innendørs. Derfor får inneklimaet stor betydning for helse og trivsel.
I lovverket står følgende: Arbeidsmiljøloven paragraf 4-4 setter krav om at arbeidsplassen er utformet slik at arbeidstakerne er sikret et fullt forsvarlig inneklima med luft fri for helseskadelig, sjenerende eller belastende forurensninger.
Det er veldig kjedelig at du har blitt så mye verre i pusten etter at du skiftet kontor. Har du vært i kontakt med verneombudet angående den dårlige luften? Om det ikke blir igangsatt tiltak kjapt for å bedre inneklimaet, må du selvsagt vurdere om jobben er så spennende at du vil oppholde deg i et bygg der du ikke har kontakt med kolleger. Hvis svaret er nei, bør du gå over til gamlejobben for at astmaen din ikke skal komme helt ut av kontroll. Det kan være nødvendig å øke medisineringen din i denne fasen om du fortsatt har noe å gå på eller at du får en legetime for å justere medisinene.

Legger ved Arbeidstilsynets veileder om klima og luftkvalitet på arbeidsplassen

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Astma og anskaffelse av pelsdyr

Hei. Har et barn med astma, men ikke så sterk astma. Tenker på å skaffe kanin, men leste at man helst ikke burde ha pelsdyr når man har astma. Hva tenker du? I og med at hun ikke har så sterk astma. Blir astmaen verre med pelsdyr, burde vi ikke skaffe kanin?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 18. september 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er ulike årsaker til astma og hvis barnet ditt har en allergisk astma så kan den bli verre ved eksponering for dyrehår. Hvis det er påvist pelsdyrallergi og hvis det er flere som har allergi i familien så vil jeg ikke anbefale at dere skaffer kanin. Hvis du er usikker på om barnet har allergi  eller allergiutløst astma så bør du ta kontakt med behandlende lege for å få dette bekreftet eller avkreftet før dere anskaffer kanin.

Les mer om pelsdyrallergi: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

 Mvh Rose Lyngra Otterbech

Lunge

Antrengelsesutløst astma?

Hei!
Jeg er en 19 år gammel mann som lurer på om jeg kanskje har anstrengelsesutløst astma. Jeg har alltid vært litt i overkant av min vektklasse men siste året begått en stilendring med trening og regelmessige måltider. Har hatt pause i sommerferien og er på'n igjen nå. Men etter hver trening (for det meste jogging, basketball etterfulgt av styrkeøvelser) blir det vanskelig å puste, å drikke vann blir å holde pusten mens man drikker før man gisper etter luft og resten av dagen er preget av hoste. Det føles trangt i brystet og må alltid jobbe for å holde god jevn pust som ikke føles normalt. Jeg har historie av veldig kraftig pollenallergi som fastlegen en gang i tiden advarte meg om at det kunne utvikle seg til astma. Men mesteparten av irritasjonen fra allergien er vekke nå. Grunnen til at jeg ikke har sjekket før er pga at jeg aldri hadde tenkt på det før min samboer sa "sikker på at du ikke har astma?"

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Kjempebra at du har klart å legge om livsstilen til trening og sunnere kosthold!
Dine symptomer samt din forhistorie med sterk pollenallergi vil helt klart gi mistanke om at det kan være anstrengelsesutløst astma. Få en time hos legen din for å få en utredning av dette så fort du har mulighet.

Her kan du lese mer om anstrengelsesutøst astma

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

Hjerte/kar

Symptomer etter hjerteoperasjon

Hei Min mann fikk for tre uker siden en mekanisk hjerteklaff, nå den siste 10 dager har han blitt syk, han har veldig lav BT 100/60, puls 120, fryser, svimmel, hoster litt, besvimer, uttalte smerter i skjelettet i overkroppen..... jeg er urolig og kan ikke forstå hva det kan være. Avse forsøkt kontakt med lokalsykehuset men de ringer ikke tilbake

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Slike symptomer så kort tid etter en hjerteklaffoperasjon må tas på alvor og undersøkes på sykehuset. I verste fall kan det ha tilkommet en feil eller betennelse på den nye klaffen. Dere må oppsøke legevakten og få ham innlagt på sykehus så snart som mulig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Styrketrening med pacemaker

Hei! Fikk satt inn pacemaker pga AV-blokk grad III i april. Lurer på om det er noen stryketreningsøvelser jeg bør unngå? Er det ok å gjøre armhevinger og øvelser med vekter over hodet, f.eks. skulderpress? Mvh aktiv kvinne 30år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Man må være forsiktig med løft og hevning av armer over skulderen de første ukene etter operasjonen. Men etter at pacemakeren har "satt seg", skal det være uproblematisk å trene stryke. Løfting over hodet skal også være greit, så det er bare å prøve seg frem. Skulle det dukke opp problemer, får du snakke med hjertespesialisten din da.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Upresist blodtrykk med automatisk måler

Jeg har et problem med automatiske blodtrykksmaskiner, både hjemme og hos legen. De viser alltid et mye høyere undertrykk enn normalt. Når det sjekkes manuelt etterpå så er det alltid innenfor normal/optimalt. Dette er et problem med stor mansjett også (jeg er overvektig). Hva kan dette problemet komme av? Det skaper alltid problemer hvis jeg er på legevakt eller sykehus og de ikke sjekker manuelt og tar ofte fokuset vekk fra årsaken til at jeg er der.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Automatiske blodtrykksmålere på sykehus er som regel av høy kvalitet, og svært presise. Men hos enkelte personer kan de vise feil verdier. Dette skyldes nok anatomiske forhold i armene dine. Det er dessverre ikke så mye å få gjort med dette annet enn at du alltid må opplyse om dette når du er på sykehus eller legekontor, slik at de kan ta BT med manuelt apparat med en gang.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tilbakefall av atrieflimmer

Hei Kvinne, 45 år. Tilbakefall av atrieflimmer etter ablasjon. Jeg ble abladert i Tromsø i mars. Pga komplikasjoner etter inngrepet, hoste og brystsmerter, seponerte jeg ikke flecaonid og metropolol før i begynnelsen av juni. 14 dager etter fikk jeg mitt første flimmeranfall igjen, en stor nedtur. Siden jeg er ung, slank og sunn, ble jeg nærmest garantert at inngrepet kom til å bli vellykket. Selv om jeg igjen er satt på medisiner, kan jeg få flimmer både ved fysisk anstrengelse og stress. Fysisk aktivitet og trening er viktig for meg, så føler livskvaliteten er veldig redusert. Jeg ønsker derfor en ny ablasjon. Spørsmål: Er det kontraindikasjoner når det gjelder ablasjon? Jeg hadde atrieflimmer i ca 10 år før jeg fikk diagnosen,legen hevdet at det var ekstraslag. Jeg har mao gått med en ubehandlet atrieflimmer veldig lenge, noe som sikkert ikke har vært gunstig for hjertet. Kan dette være årsaken til at ablasjonen ble mislykket? Hvor mange forsøk med ablasjoner kan man ta? Anbefaler du et nytt behandlingssted evt neste gang?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke uvanlig at pasienter må gjennom både to og tre ablasjoner før de blir bedre av flimmeren sin. Det høres ut som du kan trenge et forsøk til.

Har man hatt flimmer lenge, er sjansen for å lykkes med ablasjon mindre. Men dersom flimmeren fortsatt er anfallsvis av natur, er det gode sjanser for å lykkes.

Det er ikke noe øvre tak på antall ablasjoner, men etter min erfaring er det sjeldent at det gjøres flere enn fire ganger.

Be kardiologen henvise deg på nytt. Lykke til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og sliten

Hei. Jeg er en dame på 56 år og har hatt pacemaker i 5 år. Følte noe var riktig galt for ca 1 år siden. Måtte skifte pacemaker og ledninger nå i januar pga. brudd i ene ledningen. Har vært tøffe år med mye ekstraslag, svimmelhet og tretthet i tillegg. Går nå på Emconcor 1.25 mg og hverdagen er blitt mye bedre. Operert for brystkreft i 2016 med påfølgende strålebehandling. Jobber 50% + AAP.

Har gått lenge med mange vondter i kroppen som jeg kaller det. Vondt i hodet, verking i alle ledd særlig nakke, venstre ben sovner og føles nummen med en rar kuldefølelse. Når jeg reiser meg opp suser det opp i ørene og jeg kjenner pulsslagene. Og i det øyeblikket er det som jeg mister hørselen. Nå har jeg fått påvist høyt blodtrykk 165/90 og har begynt på Cozaar 100 mg. Leverprøver er litt forhøyet og kolesterol på 6,7. Begynner å bli bekymret og har liten, eller ingen energi om dagen. Tenker på om det er lurt med en utredning hos en spesialist eller noe. Hva mener du? Mvh Rådløs dame.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du har vært gjennom mye og føler med deg.

Hvorfor du opplever symptomer som hodepine, ledd- og nakkesmerter, nummenhet, susing i ørene osv. er ikke godt å si. Kroppen din har vært utsatt for mange påkjenninger og bærer kanskje preg av det? Du bruker medisiner for blodtrykk, og det er sikkert nødvendig. Men noen ganger kan dosene bli for høye, slik at blodtrykket i perioder blir for lavt. Da kan få noen av de plagene du beskriver. Jeg vil anbefale deg å få utført 24-timers blodtrykksmåling mens du går på medisinene for å se hvordan trykket ligger gjennom døgnet. Kanskje dosen må reduseres? Dette må du sjekke i samråd med legen din. Jeg tror også det er på plass med en bredere vurdering hos fastlegen for å se om det er andre ting som bør sjekkes nærmere.

Håper det går bedre!

Mvh

Wasim Zahid