Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

QS-komplekser på EKG, vondt mellom skulderbladene

Hei. Jeg er en dame på 36 år som har et litt komplisert sykdomsbilde. Men det jeg lurer på er: Tok et ekg som viste QS komplekser i V2 og V3, kunne tyde på gammelt fremreveggsinfarkt. Ble sendt til ultralyd av hjertet da det ikke har vært kommentert før ved tidligere EKG. Kardiologen var vanskelig å prate med og følte meg ikke helt trygg. Men fikk beskjed om at EKG også der viste det, men at ultralyd var helt fin. Jeg har dessverre hatt noen episoder med kaliumoverdoser, og lurer på om dette kan være grunn til at EKG er slik nå? Men regner med alt er greit nå som ultralyd var fint? Jeg har aldri røykt, er mer undervektig enn overvektig og har delvis lavt blodtrykk. Så har ingen faresignaler. Jeg tar minipress for mareritt. Så det er nok en delvis grunn til det lave blodtrykket, men hadde lavt blodtrykk før oppstart også.

Det jeg har oppdaget i det siste er at jeg ved hard aktivitet, spesielt i harde oppoverbakker når jeg går på fjellet, så får jeg på slutten veldig vondt bak i ryggen, mellom skulderbladene. Det føles som om jeg ikke kan bevege overkroppen i det hele tatt og må stå helt stiv i kanskje rundt 10 min. før det blir bedre. Det er da vondt å puste, men ikke i brystet, men mellom skulderbladene. Har tenkt at det er muskelstrekk eller noe, men det har kommet flere ganger etter hard motbakketur. Kan dette ha noe med hjertet å gjøre? Er det vits med videre undersøkelser av hjertet når ultralyd var helt fint? Og jeg ikke har noen risikofaktorer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Q-takker (som er det egentlige uttrykket) på EKG kan representere gammelt infarkt. Men EKG er ingen fasit i så henseende og gir bare en pekepinn. Hos noen er det helt normalt å ha Q-takker, uten at det er noe underliggende eller gammel sykdom. Ultralyd er mye mer presist. Hvis ultralydundersøkelsen viser at alt er normalt, har du neppe gjennomgått hjerteinfarkt før.

Symptomene du beskriver (smerter i ryggen i motbakker) kan være uttrykk for ulike ting. Hos noen kan dette være symptomer på hjertesykdom (trange kransårer), men det er svært uvanlig at en ung og slank kvinne har slik sykdom. At smertene kommer fra muskel- eller skjellettsystemet er mer sannsynlig. Hvis du likevel ønsker å få dette undersøkt videre, kan du få utført et arbeids-EKG. Da vil man kunne si noe om hvordan hjertet ditt reagerer på fysisk anstrengelse. Snakk med fastlegen om henvisning.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Datter med lavt blodtrykk

Hei. Har ei bonusdatter på 13 år som har lavt blodtrykk. Dette ble påvist for litt siden etter en ekkel opplevelse. Vi var i campingvogna. Hun stod seint opp, og gikk på toalettet da ho stod opp. Da ho var ferdig, og skulle vaske hender følte ho seg svimmel, og da satte ho seg ned. Dette hjalp ikke, så ho ville prøve å komme seg tilbake til oss (ca 200m å gå). Hun klarte bare å gå, kanskje 50m, før ho måtte stoppe fordi synet forsvant, ho så bare svarte rundinger, og klarte ikke å stå på beina da de svikta. Ho ble båret opp lagt i en stol. Da ble ho helt stiv, og fikk kramper. Ho så på meg med tomt blikk og pupillen var helt utvidet. Dette varte ca 15-20 sekunder. Ho var ikke bevisst da. Kan lavt blodtrykk være årsak til dette? Ho har hatt et sånt anfall en gang tidligere ca 1 år siden. Også blir ho svimmel relativt ofte. Hva gjør vi?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lavt blodtrykk kan være årsaken, men med en slik hendelse er det helt avgjørende at hun får en grundig utredning hos legen. Her kan det også ligge andre årsaker bak, og det er viktig dette avklares skikkelig hos legen. Bestill time hos fastlegen og ta det videre derfra.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ereksjonssvikt etter ablasjon

Hei! Jeg er en sporty man på 65 år og er i god helse! For ett år siden har jeg gjennomført hjerteablasjon. Etter dette merker at jeg har ereksjonssvikt. Kan ablasjon føre til ereksjonsproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ablasjon i hjertet har nok ikke noe med ereksjonssvikten å gjøre. Derimot kan det hende at du tar enkelte hjertemedisiner som er årsaken. Snakk med legen din om dette. Om medisiner ikke er årsaken, må legen vurdere andre årsaker. Det finnes nå også god behandling for ereksjonssvikt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Høyt blodtrykk og trening for eldre

Kan man trene(trim for eldre) hvis man har for høyt blodtrykk? Hilsen 84 år

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 15. september 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei og takk for fint spørsmål

 

Noe av det viktigste du kan gjøre når du har høyt blodtrykk er å trene, så trim for eldre hørtes ut som en fin aktivitet.

 

Forskning viser at regelmessig fysisk aktivitet, som trening og mosjon, motvirker utviklingen av høyt blodtrykk. Fysisk aktivitet er prioritert som behandlingsform ved høyt blodtrykk – dette fordi fysisk aktivitet senker blodtrykket markant. Faktisk er det sånn at en halv time med trening eller mosjon kan ha en blodtrykksenkende effekt i opptil ett døgn.

 

Etter dette forsvinner effekten, og det er nødvendig med en ny runde trening for å oppnå ny blodtrykkssenkende effekt. Dette fremhever hvor viktig det er å holde på med regelmessig trening eller mosjon, for å oppnå et lavere blodtrykk. 

 

Kondisjonstrening er den beste treningsformen for personer med høyt blodtrykk. Du bør da å ligge på et moderat nivå, som tilsvarer ca. 50-85% av maksimalt puls. Dette fordi belastningen vil være stor nok til å gi både akutt blodtrykkssenkning, samt mer langvarigetrykksenkning.

 

Det kan likevel være greit å være oppmerksom på følgende; Hvis du har veldig høyt blodtrykk, trykk over 200mm HG systolisk eller 115mm HG diastolisk, skal du ikke utføre fysisk trening før disse nivåene er stabilisert med blodtrykksenkende medisin. Men det går jeg utifra at du ikke har.

 

Kjempeflott at du ønsker å holde deg i aktivitet, lykke til med det!

 

Med vennlig hilsen

 

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Lunge, Kosthold, Rettigheter, Allergi

Støtte til helsereise

Hei, jeg har cøliaki, hundeallergi, middallergi og astma. Er ikke i form, og lurer på nå da det er fuktig høst ute, om de er noe muligheter for støtte til reise til egnede strøk som kan være godt for helsen min? Eller andre ting som kan bidra til bedre livskvalitet, veldig sliten og lite energi.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Så kjedelig at du føler deg slapp i dårlig form. Pollenseongen er over nå men det kan være muggsoppsporer i lufta når det er fuktig. Det er noen som reagerer på det også. Du bør snakke med lege om hvordan du har det for å se om det er noe som kan behandles bedre eller på annen måte. Det er viktig at astmaen er godt kontrollert. Det samme gjelder for cøliaki. Ved cøliaki kan du søk grunnstønad for å få kompensasjone for fordyrende kosthold på inntil 1023 kr per måned. Om du ikke har det bør du søk nav om å få det.

Det er ingen offentlige støtteordninger du kan søke. Det eneste klimabehandling det offentlig tilbyr for voksen er ved revmatisme og psoriasis.

Det finns et utall lagater og fond som gir støtte til et utall formål. Sjekk www.legathandboken.no og se om det er noe du kan søke på der.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til tannbehandling

Hei. Har en veldig vanskelig astma. Bruker veldig høye doser med medisiner. Fikk beskjed om at dette kunne skade tennene mine. På dette grunnlaget undrer jeg på om jeg har rett til noen støtte til tannlege utgifter? Billigere tannlege eller gratis? Håper på svar. Mvh Andpusten mann

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er mulig å få dekket utgifter til behandling av karies (tannråte) som skyldes munntørrhet. Det er tannlegen som vurderer om kravene er oppfylt. I praksis er det slik at tannlegen tar en spyttprøve som analyseres hos tannlegen. Viser den at du er tilstrekkelig munntørr og det kan knyttes til din astma/medisinbruk, dekkes om lag 40 - 70 % av tannlegeutgiftene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Fatigue eller lavt oksygen?

Jeg har en ukjent lungesykdom, og begynner å bli ganske frustrert. Jeg bruker oksygen, både i hvile og i aktivitet. Jeg blir fort sliten, kan bli sengeliggende og ha smerter hvis jeg anstrenger meg, men ikke særlig anpusten. Jeg var veldig syk for en stund siden, lå i respirator på grunn av lungesykdommen, og fikk samtidig diverse andre diagnoser fordi jeg var så syk. Jeg hadde respirasjonssvikt, hjertesvikt, nyresvikt, alt det er tilbake til normalt (bortsett fra lungeproblemer). Jeg hadde også polynevropati og polymyopati (?), Guillame-Barres ble mistenkt, men avkreftet fordi jeg raskt fikk tilbake en del av muskelstyrken. Jeg hadde i tillegg ards og noe som heter critical illness. Jeg var ganske lenge på respirator, var koblet til pusteutstyr av forskjellig slag i overkant av to måneder. Etter at jeg ble "frisk" slet jeg veldig med konsentrasjon og hukommelse, noe jeg har skjønt hadde sammenheng med ards. Jeg har også slitt med balansen, men den er bedre, konsentrasjon og hukommelse er bedre. At jeg blir fort sliten, utmattet av "ingenting" og får smerter og kan bli sengeliggende av aktivitet har jeg skyldt på lungene, men jeg blir jo ikke spesielt andpusten, og med oksygen har jeg ganske normal metning, så det burde ikke skape så store problemer? Hvor sannsynlig er det at slitenhet, utmattelse og smerter har sammenheng med lungefunksjonen? Kan det ha sammenheng med ards/noen av de andre komplikasjonene jeg har nevnt? Og hva slags fysiske utslag kan jeg merke av at oksygennivået i blodet blir lavt? Kan lite oksygen alene gjøre at jeg får dårlig muskelstyrke? Jeg kan løfte ganske tungt så lenge det er ett løft, skal jeg gjenta det noen ganger klarer jeg betydelig mindre. Kan det ha sammenheng med lunger/oksygen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Oksygen i blodet kan måles direkte eller ved oxymetri (på fingeren). Det er bedre å holde seg til disse målingene for å vite om surstoffet er for lavt ved anstrengelser. Det er mange årsaker til slitenhet og slapphet. Det du har vært gjennom av omfattende sykdom kan like gjerne være årsaken via det vi kaller for fatigue, altså en generell slitenhet som kan vare i lengre tid etter alvorlig sykdom. Den kan også oppstå etter infeksjoner og andre tilstander som for eksempel sarkoidose. Når det gjelder surstoffnivået er det nok best å måle det når du anstrenger deg for å se om det synker. Hvis ikke er det nok andre årsaker som gir dine symptomer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Inhalasjonsbehandling ved lungefibrose?

Hei, jeg lurer på om Alvesco er riktig medisin til å behandle lungefibrose oppdaget på et tidlig stadie? Har lest på LHL sine hjemmesider om lungefibrose og behandling, og finner ingenting om Alvesco. Forstår det er viktig med riktige medisiner for å stoppe arrdannelsen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanligvis behandles lungefibrose med kortisontabletter (Prednisolon) i første omgang. Andre medisiner kan være indisert hvis dette ikke virker. Det er viktig å komme i gang med behandling på et tidlig tidspunkt for å få best effekt.  Alvesco er også et kortisonpreparat som brukes ved astma. Men normalt brukes det ikke for behandling av lungefibrose. Det utelukkes ikke at det kan ha effekt, men det er ikke en offisiell indikasjon for det, og jeg kan heller ikke finne noe om det i aktuell litteratur.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

"Hvite lunger" på røntgenbildet

To spørsmål: 1: Hva vil det si at røngtenbilde viser "hvite lunger"? 2: Kan revmatisme vise seg kun/først ved alvorlige lungeproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

1. Hvite lunger betyr at det er forandringer i lungen som dekker hele lungefeltet. Fortetninger av alle slag gir en hvit skygge på lungebildet. Normalt er det mørke lungefelt med noen lyse striper og fortetninger i noen området.

2. Det er svært mange former for "revmatisme". Egentlig er det en gruppe tilstander med svært forskjellig forløp og alvorlighetsgrad. Noen av disse kan angripe lungene og gi mer eller mindre fremtredende pusteproblemer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Ustabil astma

Hei. Sliter veldig med astma. Har en 2-4 anfall hver eneste dag. Blir da helt tett i brystet med oksygen metning som faller til 80 og lavere. Kommer seg noenlunde med forstøver og bipap maskin. Men blir aldri helt i "topp form" før det setter igang igjen. Har også vært i behov av resirator behandling, kom meg nesten ikke ut av denne igjen. Blir jo hentet av sykebil og havner på sykehus, men kan jo ikke ringe hver gang anfallene setter inn, da hadde det jo blitt hver dag. Hvor jeg blir "plastret sammen" og sendt hjem igjen. Føler det litt som om de har gitt meg opp, og lar det skure og gå til det stopper for godt. Kanskje litt for vanskelig for dere å gi noen god løsning når dere ikke kjenner meg eller har tilgang til journalen. Men jeg ville være veldig veldig takknemlig for alle forslag som gjør hverdagen min litt lettere. Skjønner jo selv at dette ikke kan fortsette som det gjør nå. Finns det f.eks noen annen behandling i utlandet som kunne hjulpet meg. For som jeg nevnte ovenfor føler jeg kroppen snart er i ferd med å ikke orke dette mer. Håper på svar. Mvh Veldig sliten mann

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker jo som om din astma er av en type som er ganske ustabil. Enkelte ganger er astmaen slik, andre ganger kan endringer i behandlingsopplegget virke stabiliserende. Det er vanskelig for meg å vite hva som vil være best for deg. Det er mulig å be om en "second opinion" på annet sykehus for å få en ny gjennomgang. En annen mulighet er å be om et rehabiliteringsopphold på Glittreklinikken, hvor man eventuelt kan gjennomgå dine medisiner grundig og prøve ut nye.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem