Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Eggallergi

Fikk nettopp svar fra blodprøve at min datter på 9 mnd er allergisk for eggehvite, utslag på 2.95 er det kraftig allergi eller hva betyr disse tallene? Er det sånn at vi tre andre i huset heller ikke bør spise egg/ ha egg i hus?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er individuelt hvor følsom man er og hvilke reaksjoner man får. Et blodprøvesvar må alltid tolkes av legen som har forordnet blodprøven og resultatet sees i sammenheng med barnet symptomer og sykehistorie.

Dere må samtidig spørre hvilke kostrestriksjoner barnet og dere skal ha. det er skjelden nødvendig å fjerne egg fra hele familiens kosthold. I noen tilfeller er det nødvendig å ha egen stekepanne til den med eggallergi for sikre at det ikke er rester av egg i hennes mat. Mer om tilrettelegging ved eggallergi

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Astmaproblemer ved høy luftfuktighet

Hei Jeg fikk astma i 2010 og har hatt allergi siden barn, dvs i 35 år. Jeg har hatt en del plager med forverring av astma det siste året. Det har vært høy luftfuktighet her jeg bor i det siste og jeg har funnet ut at ved høy luftfuktighet så blir det tyngre å puste og det kan utløse astmaanfall. Jeg lurer på hvordan jeg kan forebygge astmaanfall ved høy luftfuktighet? Jeg går fast på Singulair og Symbicort Forte og Ventoline ved behov. Har også fått Alvesco nylig, men den tar jeg ikke fast og er litt usikker på når jeg skal ta den ved forverring. Merket jeg var mindre plaget når jeg var i Syden i sommer.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Medisinene du bruker skal vanligvis fungere godt. Men astmabehandling er individuell, så det kan hende at man må prøve andre kombinasjoner. Det hjelper kanskje å legge til Alvesco, men den virker ikke raskt, og må da brukes regelmessig i forkant for å forebygge forverring. Det er ikke enkelt å gi konkrete råd mht behandlingsopplegget, så jeg vil nok anbefale nærmere vurdering hos lungespesialist for å sikre at du får den behandlingen som passer best for deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astmamedisiner

Hei,
Jeg har brukt Relvar i 2 år nå mot astma, og i løpet av de 2 årene har jeg måtte økt anfallsspray mere og mere, for hvis ikke begynte jeg å bli syk. Tror ikke dette er riktig, siden jeg aldri har hatt et anfall. Ventoline er det jeg har brukt da. Mange sier at da er ikke astmaen min under kontroll?

Har nok både kuldeastma og anstrengelsesastma. Tenkt på å bytte til Seretide, men har hatt astma i 6 år nå og byttet medisin flere ganger. Føler at ingen av medisinene hjelper. Begynte med ventoline, den var ikke bra..

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok riktig at astmaen ikke er godt nok kontrollert hvis du må bruke anfallsmedisin hyppig. Det kan skyldes at dosen av kortison i medisinen du bruker ikke er høy nok, men det kan også skyldes at medisinen ikke når frem til der den skal virke. Det hender at en spray inhalert vi kammer kan virke bedre hos noen.  Andre ganger kan en medisin som inneholder montelukast være lurt å legge til.

Jeg vil anbefale deg å få undersøkelse hos en lege med spesialinteresse for astma, eventuelt en lungespesialist, for å vurdere behandlingsopplegget nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Allergimedisin og hjerterytme

Kan allergimedisin gjera utslag på hjerterytmen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er kjent at allergimedisin (antihistaminer) kan gi både hurtig og langsom hjerterytme hos noen. Det regnes som en sjelden bivirkning, men kan altså inntreffe.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Sykepengegrunnlag når man mottar foreldrepenger

Hei Hvis foreldrepengene er beregningsgrunnlaget for sykepenger, får man like mye i sykepenger som man fikk i foreldrepenger? Har det noe å si om man tok 100 eller 80 prosent fpreldrepegedekning for hva utbetalingen kommer til å være? Hvordan regner nav dette ut?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Sykepengene begregnes av aktuell ukesinntekt omregnet til årsinntekt. Mottar du 80 % foreldrepenger er dette i utgangspunktet beregningsgrunnlaget. Så finnes det et unntak.

Dersom din aktuelle ukesinntekt, omregnet til årsinntekt, avviker mer enn 25 prosent fra pensjonsgivende årsinntekt beregnet ut fra gjennomsnitt av poengtallene fra de siste tre år, skal denne gjennomsnittsinntekten legges til grunn.

Nav må gjøre en vurdering opp mot disse reglene for å fastsette korrekt sykepengegrunnlag.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Hyppige astmaanfall

Hei, har en jente som har brukt astmamedisin siden hun var liten, seretide, ventolin og montelukast. Hun er aktiv sportsutøver. For tiden så går hun på sterkeste dose av alle medisiner og prednisolon da hun har 2 til 3 anfall i uka, både på trening og utenom. Vi har vært hos fastlege og spesialist og legevakt for å få hjelp, men de gir bare mer predinisolon, uten at hun blir bedre. Vi trenger rådgivning og hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Skjønner at denne situasjonen er vanskelig for dere. Mitt beste råd er å få en henvisning til LHLs kal- klinikken på Ullevål stadion. Der finnes flere lungeleger og en idrettslege. Tror det eventuelt også kan være mulig å få en gjennomgang av astmabehandlingen hos helseavdelingen ved Olympiatoppen. Ved ledig kapasitet, kan vanlige pasienter bli vurdert av lege for idrettsrelaterte problemstillinger. I disse tilfellene vil senteret ved Olympiatoppen fungere som en ren spesialisthelsetjeneste/sekundærlinjetjeneste, der man skal være henvist fra annen lege.

Du kan lese mer om tilbudet her.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Tett i nesa og mulig allergi?

I de siste månedene har jeg ofte opplevd å bli helt tett i nesa - spesielt ett av neseborene - idet jeg skal legge meg. Føler det da blir vanskelig å puste, noe som har ført til både sår hals (fordi jeg puster med munnen) og hodepine om morgenen. Otrivin nesespray virker veldig bra, men tør ikke ta det så ofte. Saltvannsspray renner bare ut igjen, nesa er nesten helt tilstoppet. Kan det være et symptom på allergi? I så fall mot noe bestemt? Trodde det kanskje skyldtes inneklima, men har opplevd det samme andre steder. Og merker det altså kun når jeg legger meg om kvelden.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Dine plager kan være så mangt og derfor er mitt beste råd at du får en time hos din fastlege for utredning og eventuelt henvisning til øre-nese halslege. Du kan også ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023 om du trenger en prat rundt dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Nøtteallergi og senreaksjon

Er det mulig å reagere allergisk et døgn etter en har vært i kontakt med nøtter?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 13. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Reaksjon på nøtter kommer vanligvis med det samme og innen et par timer. Jeg har ikke hørt om reaksjon på nøtter etter ett døgn når man ikke har noen symptomer før det. En reaksjn kan henge i lenge men da har man gjerne hatt symptomer tidligere.

Hilsen Helle

Hjerte/kar

Lang QT-tid i EKG

Hei. Eg var ho ein vikarlege pga. Eg har hatt litt urytme og ubehag i brystet. Dei meinte det var ufarlig. Men AT tida mi vært målt til 0.445. Eg meiner at meir enn 0.45 er unormalt. Legen meinte dette var ok, sjølv om eg merka på ho at ho var usikker (leste lenge på nettet). Er mann på 28 år og trener jamnt 5-8 t i veka.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. september 2017
Helge Istad, Overlege

Det du skriver om er nok at du har det vi kaller QT-tid på 445 millisekunder(Ikke AT).

Lang QT-tid i hjertets ledningssystem er en arvelig tilstand som kan medføre risiko for farlige rytmefortyrrelser i hjertet. Siden dette er arvelig skal legen spørre om der har vært tilfeller av brå hjertedød i familien hvis han finner det på EKG.

Når man måler den såkalte QT-tiden i hjertets ledningssystem så må man korrigere i forhold til hvor rask eller langsom hjertefrekvens(puls) man har. Det vanlige blant spesialister er derfor å snakke om hva QTc-tiden, hvor "c" står for corrigert for pulsfrekvensen.Man sier vanligvis at en QTc-tid hos menn over 450 millisekunder og over 460 millisekunder hos kvinner er forlenget. Du skriver at du trener mye, og det er nok mulig at din QTc-tid er godt under 450 millisekunder dersom du har langsom hvilepuls. Du skriver "0.445" og det betyr nok at QT-tiden er 445 millisekunder, før korrigering for pulsen.

Det du her har tatt opp er såpass spesiell kunnskap at det ikke er så rart at ikke alle fastleger er godt kjent med dette. Hør med hun/han neste gang du er der om det skal utredes videre hos hjertespesialist, og vis gjerne til dette svaret jeg har sendt deg.

Hjerte/kar

Tiltagende hjerteflimmer

Hei Har hatt tre hjerneinfarkt.. venstres side og venstre ben krangler..numment og rart... Har tiltagende hjerteflimmer,blir helt våt av svette og utmattelse. når disse anfallene kommer. Har vært til utredning, men legene sier forskjellig,en at årene til hjertet er krumme? Har ennå ikke hatt døgn/uke test av hjerte. Kan pacemaker hjelpe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Anfall med hjerteflimmer (eller atrieflimmer som er det faglige uttrykket) kan av endel pasienter oppleves som voldsomme og plagsomme. Heldigvis finnes det flere behandlingsmuligheter. Vi prøver alltid og regulere hjerterytmen med medisiner først. Legen har ulike medisiner å velge mellom og iblant må man prøve seg litt frem for å finne den rette for pasienten.

Hos noen pasienter kan det bli aktuelt med ablasjon, eller "å brenne inni hjertet" for å bli kvitt flimmeren. Hvorvidt dette er noe for deg, avgjøres av en kardiolog (hjertespesialist).

Pacemaker kan også være et alternativ for de som har svært plagsom flimmer og hvor de andre behandlingene ikke gir ønsket resultat. Men det er gjerne det siste man prøver.

Mvh

Wasim Zahid