Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Smerter i lysken etter stent

Jeg fikk satt inn stent i begge lyskene den 25;8;2017. Jeg har nå smerter i nedre del av lysken og rundt, har vert aktiv å gått mye.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har plager rundt innstikket bør du oppsøke lege. Det er viktig å avklare om det er tilkommet evt. infeksjon eller andre problemer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Effekter av vitamin K2

Når vi vet at K1 er koagulerende mens K2 er blodfortynnende, hvorfor sier de fleste leger at K2 hemmer effekten av f.eks Marevan? Er det fordi de ikke skiller mellom K1 og K2?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vitamin K2 er fortsatt ikke godt nok studert og vi vet ikke alt om helseeffektene. Det er skrevet mye om mulige positive effekter av K2-tilskudd, men den vitenskapelige dokumentasjonen er fortsatt ikke tung nok.

Det blir nok litt for enkelt å si at K1 er koagulerende og K2 fortynnende. Begge variantene inngår i komplekse reaksjoner relatert til blodlevring.

Jeg tror grunnen til at mange leger er avventende til K2 er føre var-prinsippet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mekanisk eller biologisk ventil?

Vanskelig valg : Mekanisk eller biologisk aortaklaff ? Mann 52 år med kjent Aortaklaffefeil (bicuspid). Kom som et sjokk at jeg må opereres snarlig pga høygradig aortastenose. Føler meg i god form, normal vekt, sunn livsstil og har ingen symptomer. Utredning viser at hjerte og blodårer/prøver er ok. Mekanisk anbefales pga min alder. Jeg er redd for at min livskvalitet vil bli alvorlig svekket av livslang viktig Marevan behandling, og ikke minst en mekanisk klikkelyd, (søvnproblemer,bekymring for blødning osv.). Er jeg "dum" som kanskje velger biologisk klaff (bedre livskvalitet) selv om jeg vet den ikke varer lenger enn ca 10-20 år ? Tenker og håper at når tiden kommer for utskiftning, er ny operasjon via lysken (TAVI) et godt alternativ .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I følge retningslinjene er det en klar anbefaling om at du bør ha en metallventil. Årsaken til det er at du fortsatt er ung og skal leve i mange år til. En biologisk ventil vil gjerne bli slitt etter 10-15 år. Denne gir derfor oftest til gamle pasienter, slik at ventilen holder livet ut (fordi de ikke har så mange år igjen å leve). Hvis du tar en biologisk ventil nå, må du antageligvis opereres igjen når du er 62, 72 og 82. Det er mange hjerteoperasjoner. En mekanisk ventil kan i prinippet vare evig og aldri trenge utskiftning. Ulempen er selvfølgelig at du må gå livslangt på blodfortynnende medisiner.

Ved TAVI brukes biologisk ventil, og den samme tankegangen gjelder der som ved operasjon. Foreløpig er TAVI forbeholdt pasienter over 75 år, og hos de som er for skrøpelige til å gjennomgå vanlig hjerteoperasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkning av blodtrykksmedisin

Kan diaré være en bivirkning til Adalat 30 mg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Adalat kan, påvirke mage- og tarmsystemet, men da gjerne i form av forstoppelse, kvalme og luftplager. Diare er ikke oppført som en bivirkning av adalat. Hvis du er plaget med diare, bør du oppsøke fastlegen din for å se etter andre forklaringer.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Lei av allergiplager

Hei, Har slitt med pollen-, gress-, hund-, katt-, timotei-, bjørk-, støv-, husstøvmidd- og flere allergier siden jeg var barn. Er nå 24 år, og sliter fremdeles noe voldsomt med allergi. Tar aerius, dymista nesespray, ventolin ved behov, kortisonsprøyter fra tid til annen og nasonex 2 ganger om morgenen, da jeg har utviklet kronisk hovne slimhinner i nesegangen. (De som satt på MR sa jeg hadde underutviklete bihuler, legen på SUS sa jeg hadde kronisk hovne slimhinner).

Kort sagt er jeg ekstremt lei av å være allergisk fra morgen til kveld, året rundt, og vet snart ikke hva jeg kan gjøre for å dempe allergien, da jeg ikke føler noe annet enn å holde hodet under vann hjelper. Har prøvd det meste av allergitabletter, og føler heller ikke kortison gjør nytte for seg. Har du noen råd?
Med vennlig hilsen "desperat" kvinne på jakt etter kur!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Har det vært diskutert om du burde prøve allergivaksinasjon?
Mitt råd er at du henvises til øre- nese- halsspesialist for vurdering av allergivaksinasjon.

Lykke til! 

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Kols og prednisolon

Hei ! Bruk av Prednisolon. Diagnose: Kols 4 grad , lungekapasitet ca 20% Medisin: Forstøver med Ventoline og Atrovent , Seretide og Eklira. Jeg er skeptisk til å bruke så mye av Prednisolon , men føler meg tvunget til bruk når jeg blir ekstra tungpustet med påfølgende hyperventilason. Sist jeg brukte denne var i juni og i juli mnd. Må jeg gå hele kuren på 7 eller 10 dager (40 og/eller 30 mg.) ??? Bruker ikke antibiotika. På forhand takk !

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 01. september 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er veldig viktig at du følger de forordninger som legen gir i forhold til medisinbruk. En foreskrevet prednisolon kur på antall dager og antall mg er det alltid opp til legen å forordne. Du bør forholde deg til det som legen doserer og ikke sjonglere med prednisolon etter dagsformen. Hvis du kutter ut en kur før den er fullført, kan du dempe symptomene, men ikke bli helt bra. Be om en samtale med fastlegen/lungelegen hvis du opplever at du trenger mere informasjon om dette med prednisolon kurer og ekstra tungpust. kanskje du kan få en type plan for hvordan du skal forholde deg fremover.

Lykke til!

Mvh Hilde 

Lunge

Astma og trening når en er tett

Hei.
Jeg er igang med endring av livsstil og har et spørsmål i den forbindelse. Jeg er midt i en pollenvaksinebehandling som virker veldig bra, noe som har gitt meg mye mindre allergiplager mot både bjørk og gress, selv om jeg bare vaksineres mot bjørk. Jeg har slitt med mye astma i allergisesongen, men er som sagt mye bedre. Jeg har også tatt tak i vekta mi, og har gått ned nesten 10 kg med kostomlegging. Har enda 10 igjen.

Nå ønsker jeg å begynne å trene for å få bedre kondisjon og bedre pust. Er det greit å trene, gå turer, på dager hvor jeg er litt tett i pusten, når jeg tar ekstra medisin? Kjenner meg ofte litt bedre etterpå, får opp slim når jeg trener. Men har hørt at jeg ikke bør trene når jeg er tett, stemmer dette?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei
Takk for henvendelsen!
Først vil jeg gratulerer deg med hva du har oppnådd med kostholdsendringen! Godt jobba!
Fysisk trening bedrer kondisjonen og evnen til å mestre astma, derfor er det veldig fint at du er motivert for å sette i gang. Er tettheten du opplever normale svingninger eller kan det være at du ikke er godt nok medisinert? Hvis du ofte er tett, kan det være et tegn på at du trenger en ny gjennomgang av astmamedisinene dine. Det som er viktig å tenke på ved trening, er at du starter forsiktig og at du er gjennomvarm før du eventuelt øker intensiteten(løper)
Du kan godt trene på dager hvor du er litt tett selv om du har tatt ekstra medisiner såfremt du ikke har en luftveisinfeksjon. Da bør du ikke drive kondisjonstrening. Astma er en individuell sykdom og arter seg derfor ulikt fra person til person. Prøv deg fram med ulike aktiviteter og intensitet, start opp forsiktig og øk intensiteten etter hvert som du får bedre kondisjon og tilpass treningen etter dagsformen.
Unngå trening ute på dagen med stor pollenspredning(neste år)og traffikerte veier med mye forurensning. Kan også være lurt å ha med anfallmedisin i tilfelle du skulle få bruk for den.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Hjerte/kar

Høyt kolesterol, men tåler ikke statiner.

Hei. Kvinne 57. Slank, daglig fysisk aktiv, trener x 2-3 u Bruker Atacand 5 mg ( hypertensjon i ca 20 år). Høyt kolesterol- ubehandlet rundt 9-10 tot kol. LDL 5-6. Mange i fam behandles ( start ung aller ) Hjerte, lunger OK. Bortsett fra periodevis atrieflimmer- lite plaget, valgt å ikke behandle meg for dette. Forsøkt alle statiner, bivirkn- hudkløe, leggkramper, hoste, tung pust. Fortsatt plaget med tung pust, hoste v/ fys. akt hvor pulsen øker til > ca 100. Har nå kuttet ut, bedre livskvalitet uten. Finnes det andre kolesterol med jeg kan bruke?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Totalkolesterol på 9-10 og LDL på 5-6 er høyt og øker faren for hjerteinfarkt. Spesielt hvis du har tilfeller av hjertesykdom i familien. Etter min mening er det veldig viktig at dette kolesterolnivået behandles. Det finnes alternativer til statiner. Ett medikament som ofte brukes, heter Ezetrol. Spør fastlegen din om du kan bruke dette.

Et annet nytt medikament er Repatha. Dette gis som månedlige injeksjoner og har i studier vist seg å være svært effektivt. Det er ganske dyrt og har til nå kun vært tilgjengelig for spesielle pasientgrupper. Det kan godt hende at du kan få dette godkjent med refusjon. Dette må vurderes av en hjertespesialist. Du må be fastlegen din om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

EDTA-klinikken i Danmark

Hei! Mine foreldre (80 og 81 år) ønsker nå å raskest mulig reise for å få behandling på edta-klinikken i Silkeborg, Danmark. Far har hjerteproblemer, infarkt flere ggr, hatt utblokking og har pacemaker. Mye angina, og nå blitt veldig redd fordi angina kommer også mens han sover. Han har fått meget god hjelp av norsk helsevesen, men nå får han vite at det er ikke mer å tilby ham. Redselen har nå bragt ham til å søke denne alternative klinikken. Jeg er redd for å ta fra ham dette håpet. Jeg har lest deres svar om edta-behandling og støtter og forstår deres holdning. I tillegg reagerer jeg på at behandlingen ved edta-klinikken sier 25-30 behandlinger, men da 5 i uken. Dette medfører at far må reise flere ggr til Danmark. Dette er svært ressurskrevende - på tid og penger: reise, opphold og behandling innebærer store summer. Hva bør mitt råd være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Såvidt jeg vet har ikke slik behandling noen vitenskapelig dokumentasjon på effekt. Å gjennomføre behandlingen vil være tidkrevende, koste penger, og innebære mye reising. Hvis dette gjaldt foreldrene mine, hadde jeg helt klart frarådet dem å ta behandlingen. Angina kan avhjelpes med utblokking av kransårer. Når det ikke lenger er mulig har man kun medikamenter å ty til. Her har man ulike alternativer og kombinasjoner å spille på. Jeg ville anbefalt ham å ta en ny runde med hjertelegen for å se på mulighetene.

Så er det dessverre slik noen ganger at det ikke er mer å gjøre. Vitenskapen, kunnskapen, teknologien og behandlingen har sine begrensninger. Men å formidle dette til en som lider, og som har et håp om bedring er ingen lett oppgave. Du kan ikke gjøre annet enn å forklare ditt syn på en god måte, gjennom en god samtale. Men til syvende og sist er det jo han selv som bestemmer hva han ønsker å gjøre.

Mvh

Wasim Zahid