Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Førtidspensjon eller uføretrygd?

Jeg har fått innvilget 50 % uføretrygd før 2015. De siste årene har jeg vært 60 % i arbeid. Jeg er 61 år. Jeg har nå så store smerter at jeg vurderer å førtidspensjonere meg, kan jeg heller be om å bli 100 % uføretrygdet? Jeg har nå vært sykemeldt i to måneder, før den tid var jeg sykemeldt 1 uke, 2 uker flere ganger på vårparten.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. august 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan søke om økning av uføregrad. Du vil ikke få utbetalt ny uføretrygd før sykepengerettighetene er oppbrukt. Nav vil ikke øke uføregraden din før de har vurdert dine muligheter til fortsatt å arbeide 50 %. Økning av uføregraden vil i de fleste tilfeller være mer gunstig økonomisk enn å ta ut tidlig pensjon (alderspensjon) i folketrygden. Du kan for øvrig ikke kombinere AFP med uføretrygd fra folketrygden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Sterk allergi i barnehage

Jeg jobber som pedagogisk leder i en barnehage og får et barn med sterk melkeproteinallergi. Han er straks 1 år og fyker rundt og putter alt i munnen. Vet du om det er mulig å få vedtak om ekstra hjelp til så allergiske barn? Vi er en stor basebarnehage og vi har ikke sjans om å være én til én på barna. Har du evt hørt om hvordan andre barnehager løser slike utfordringer?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Jeg skjønner godt det er utfordrende med et lite barn med alvorlig allergi som putter alt i munnen.

Det er ikke så lett å få ekstra ressurser til barnehagen grunnet allergi, men det har forekommet. Er det flere ekstra arbeidsoppgaver knyttet til det samme barnet, som feks eksembehandling, medisinering el styrker det søknaden.

I barnehager med allergiske barn er det ekstra viktig med gode rutiner knyttet til måltidene. Matsøl må alltid tørkes opp, håndvask også etter måltid. Barna må ikke bytte mat og den av de voksne som deltar i måltidet bør sitte ved siden av barnet med allergi. Dere bør også få opplæring i hvordan dere skal agere dersom en allergisk reaksjon oppstår. Be gjerne helsesøster komme til barnehagen for å gi de ansatte opplæring og informasjon. Spesielt er det viktig om barnet har EpiPen eller Jext (adrenalinspøryte til akutt behandling). Ha lav teskel for å gi adrenalin og for å kontakte lege dersom det er mistanke om en alvorlig allergisk reaksjon.  

Vi har laget et matallergiskjema til bruk i barnehager der det er mulig å fylle inn hva som skal gjøres i hvert enkelt tilfelle.

Lykke til,

vennlig hilsen Helle Grøttum

Allergi

Magesmerter av rød fisk

De siste gangene jeg har spist laks, har det resultert i intense magesmerter som brer seg nedover begge benene, så jeg har holdt meg unna den. Har også prøvd ørret, og det samme skjer da. Spiser torsk, sei og skalldyr uten å få de symptomene, kan det være en reaksjon på røde fiskeslag? Har alltid vært glad i fisk, og spist masse rød fisk før.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Det er fullt mulig å reagere på en type fisk og tåle andre fiskeslag. Du trenger ikke å unngå de typene fisk du tåler. Så om det går greit med torsk, sei osv kan du bare fortsette med det.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Matallergi og kostråd

Hei! Har i voksen alder fått allergi. Det startet med bjørkepollen og utvidet seg til or og hassel. Samtidig har jeg reagert på mange matvarer etterhvert. I dag tåler jeg ikke nøtter, frø, råe grønnsaker, sukkererter, frukt og bær. Jeg trener og er opptatt av å ha en sunn livsstil. Kan jeg få en anbefaling på hvor jeg kan finne tips om sunn mat som tar hensyn til min matvareallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Ved pollenallergi er det desverre slik at man kan reagere på visse typer frukt og grønt. Det vanligste er å reagere på rå mat. Mange tåler varmebehandlet eple, pære, mandler og andre typer stenfrukt som kryssreagerer med bjørkepollen. Det som er hermetisert er varmebehandlet og går ofte bra. Om du ikke har testet det anbefaler jeg at du forsøker hermetisk, bakt eller kokt frukt, grønt og syltetøy.

Det samme gjelder for grønnsaker. Kokt går bedre enn rått. Mange tåler brokkoli, blomkål og rødbeter som inneholder mye jern og vitaminer.  

Det er mer uvanlig å reagere på bær. De aller fleste tåler bålbær, tyttebær, bringebær osv.

Ved kryssallergi er det viktig å prøve seg frem  og kun unngå de matvarene som gir reaksjon. Før gjerne kostdagbok der du noterer hva du spiser og evt symptomer som oppstår.

Dersom ditt kosthold er svært begrenset bør du søke råd hos klinisk ernæringsfysiolog og vudere kosttiskudd. Be om henvisning fra fastlegen.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Språkvansker etter hjerneslag

Hei! For 4 år siden fikk min far hjerneslag og hjertesvikt under en prostata-operasjon og ble høyresidig lammet. Livet etter dette har vært berg og dalbane for både han og oss. språkproblemer hadde han på begynnelsen men etter hvert ble han flinkere til å bruke andre ord for å forklare seg frem til det han mente. i det siste, kanskje siste måneden,har språkproblemene blitt verre og verre. ikke vet vi hvorfor og er veldig bekymret. Han snakker om saker som ikke gir noe mening og som ikke har noe sammenheng. Bruker stadig ordet "før i krigen" når han starter opp en setning og stiller vi han åpne spørsmål blir svaret og "før i krigen...",selvom det ikke har noe som helt sammenheng.klarer heller ikke lenger å bruke andre ord til å forklare frem det han mener lenger. hva kan dette komme av? Nå skal det nevnes at han har opplevd vietnam-krigen,men dette har ikke vært et problem før. vet at han også har sett på en del krigs-dokumentarer på nettet men det kan vel ikke være derfor? Kan det være tilbakeslag eller noe? Mvh. Linn

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei Linn!

Det kan være mange årsaker til forholdsvis nytilkomne språkvansker, og jeg tenker at det er på plass med en rask time hos fastlegen. Jeg har ingen god forklaring på hva dette kan være. Av og til kan man oppleve endret funksjon hvis man får en infeksjon. En ukomplisert urinvegsinfeksjon kan være nok til å påvirke funksjonen etter et hjerneslag, og fremme tidligere utfall etter hjerneslaget. Det kan påvirke både fysisk funksjon som å gå eller ordne seg selv med for eksempel påkledning, eller det kan påvirke språkfunksjon. Det kan også skyldes en nyoppstått blodpropp i hjernen som kan ha forårsaket nye hjerneinfarkter, og dette er viktig å få avklart. Har han bare hatt endringer i forhold til språkfunksjonen, eller har han  begynt å endre funksjon på andre måter også? Jeg tenker på hukommelse, evne til å ha oversikt over døgnet, planlegging og gjennomføring av et gjøremål (gjøre innkjøp eller lage mat).

Når dere får avklart hva denne endringen i språkfunksjonen skyldes, så er det absolutt på sin plass å få en henvisning til logoped, slik at denne kan gjøre en ny vurdering av språkfunksjonen og gjøre nødvendige tiltak. Det kan tenkes han kan ha nytte av et rehabiliteringsopphold for å legge til rette for en bedre hverdag.

Du kan lese litt mer om senskader etter hjerneslag her.

Lykke til!

mvh

Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Sår over pacemaker

hei, jeg har ett mørkt felt-sår der pacemaker ligger fordi hjørnet av pacemaker ligger såpass uti huden og begynte plutselig å blø der da jeg sto opp i dag tidlig. Går på xarelto. Ble redd. Hilsen mann 60 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du må oppsøke legevakten og vurdere innleggelse på sykehus. Hvis pacemaker begynner å gnage hull på huden, kan det bli fare for infeksjoner i området, noe som kan føre til store problemer. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flimmer, bypass, stenting, slapp og sliten.

Mann 82 år. Hj.operert ,satt inn 3 nye årer 2010. Gikk veldig bra .Helt fin igjen. 2014 satte inn 3 stent da den ene av de nye årene var komplett tett. Har gått bra til nå siste året , har hatt flimmer juli forrige å året og nå fikk det igjen forrige tirsdag. Jeg har lav hvilepuls , ofte under 50. Har tatt EKG flere ganger ser ikke noe der. Men det er ikke en rask flimmer, men veldig ubalansert puls. Store opphold så mange slag og virker som det er litt lite trykk, da det er vanskeligere å finne pulsåren i håndleddet. Fant på nett at lav puls og hard trening kan utløse "flimmer". Bruker minste mengde Predisolon , Asetyls.syre 75mg. Metroprolol 100 mg og Pradaxa 110 mg. Kroppen virker sliten og kan ikke anstrenge meg noe særlig. Har gått 1 uke nå. TRØTT. Her tidligere i sommer tok jeg en et døgns test av pulsen og blodtrykket. OK 49 puls og trykk 135/ 70 Har trent på treningssenter 2-3 g pr. uke.kl6 om morgenene. Siste gang ble jeg ordentlig svett og etter frokost kom uregelmessigheten av pulsen og ubekvemligheten i kroppen Jeg har jo vært heldig som i min alder kan holde meg i en slik form. Men hjertet er ikke helt med på notene. Hvilke undersøkelse anbefaler du ? som jeg kan lufte med min fastlege.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for svært detaljert spørsmål. Jeg går rett på svaret. 

Jeg synes du bør vurderes av en kardiolog som bør gå gjennom medisinene dine. Kanskje du innimellom får for lav puls og trenger pacemaker? Det bør også gjøres en ultralyd av hjertet (av kardiolog) for å måle pumpekraften. Hvis den er redusert kan man oppleve de symptomene du beskriver. Da kan det hjelpe med målrettet medisinering. Det bør også vurderes om kransårene dine fungerer godt nok. Kan det ha kommet nye tettheter? Kanskje er det befov for ny stenting? Alt dette må vurderes av en kardiolog og du bør be fastlegen henvise deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og stress

Hei Wasim! Jeg er 45 år gammel, normalvektig og i grei fysisk form. Har høyt blodtrykk og hjertesykdom i familien. Hadde i 2011 en ablasjonsbehandling. Har hatt høyt BT og brukt Cozar tidligere, bruker ikke medisin nå da jeg fikk litt for lavt BT en periode. Jeg jobber mye og har endel stress i jobbsammenheng. Får hodepine, blir trøtt og får sprengte blodkar i øynene av og til. BT nå er rundt 140/90. Er usikker på om jeg bør ta dette opp med legen igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål.

140/90 er i grenseland, men hvorvidt det skal behandles med medisiner vurderes i hvert enkelt tilfelle. Legen gjør en helhetlig vurdering av helsen din og gjør opp en mening om din fremtidige risiko for å utvilke hjerte- og karsykdom. Dette baserer seg på flere faktorer som alder, røykestatus, arv, kolesterol, vekt etc. Dersom risikoen samlet sett er forhøyet kan det være aktuelt med medisinering. Så jeg synes du skal ta opp dette med legen din og spørre om det er nødvendig med medisinering for deg eller ikke. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hull i hjerteskilleveggen

Hei Jeg har hull i hjerteskilleveggen og åpen operasjon er eneste utvei dersom jeg ikke skal bli syk av dette. Jeg er 38 år og har kjent til dette i 5 år. Medfødt men ikke oppdaget før da. Jeg er livredd og er redd komplikasjoner. Jeg har ingen symptomer enn at hjertet er forstørret. Jeg har tenkt fram og tilbake på hva jeg bør gjøre og tror nok min fornuft må overvinne frykten. Men ønske er jo å overleve dette. Hva er prognosen? Og hvor mange slike operasjoner utføres der man må åpne? Hilsen bekymret kvinne.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke de presise tallene for mange slike operasjoner som gjøres i Norge, men det er et visst antall. Videre er slike inngrep sentralisert til store sykehus, slik at de gjøres på få og trente hender. Operasjonene er stort sett veldig trygge og prognosen god. Unge pasienter med hull i hjerteskilleveggen er som regel ellers friske og i god form, og tåler operasjonene godt. Jeg synes du skal følge anbefalingene til legene dine og gjennomføre behandlingen. Ubehandlet kan slike hjertefeil føre til hjertesvikt og store plager. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Type 1-diabetes og hjertet

Okei.. hei. Jeg er 25 har diabetes 1 og tenker på hjertet eller hodet. Usikker. Har hatt mange hypoglykemier av ulike årsaker mer når jeg er stresset enn noe annet. Har flere ganger trengt hjelp med å våkne opp. Siste gangene har pårørende etterlatt en liten bit sjokolade i munnen min og forlatt meg. Jeg våkner da av meg selv kanskje 3 timer senere, med et svært lavt blodsukker. Hvis jeg er kapabel til å måle blodsukker gjør jeg det (siste var 1.8). Tok meg da ca. 2 timer å klare å kravle/falle til sted hvor mat står og få dette i meg. Har da null kontroll på armer og ben og slår meg rett som det er. Typisk er hodet i veggen. Også går talen uendelig sakte. Bruker kanskje ti minutter på å si et ord. Hvor farlig er dette? Hvor bekymret bør jeg være? Bor for tiden utenfor Norge og har ikke helt fått i gang oppfølgingstimer, men de kommer. Er bekymret og redd. Kan det føre ril slag? Hjertestans? Hjerteproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er på ingen måte en tilfredsstillende situasjon. Det du trenger først og fremst er noen som kan hjelpe deg med fininnstille diabetesbehandlingen din. Stadige hypoglykemier kan være farlig, både for hodet og hjertet. Både hjerteinfarkt og farlige hjerterytmeforstyrrelser kan forekomme. Du må komme raskt til en lege som kan regulere diabetesbehandlingen din. 

MVh

Wasim Zahid