Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Utrede irritasjon i halsen

For lenge siden har jeg vært plaget av problemer med halsen. Jeg har tatt flere medisinske prøver, men ingenting har hjulpet. Det er en konstant irritasjon i halsen, som om jeg har hele tiden en infeksjon. Stor produksjon av slim (veldig seig), noen ganger med grønn farge. Mitt spørsmål er om det finnes en spesialist som kan hjelpe meg med dette. Jeg føler at jeg blir ikke tatt på alvor i dette problemet. Jeg mister ikke håp og venter på et løsning på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok flere mulige årsaker til halsirritasjon og stor slimproduksjon. Seigt og farget slim kan komme fra bronkiene, noen ganger i etterløpet av en bronkitt, andre ganger som ledd i en kronisk bronkitt. Noen ganger kan syre fra magesekken komme opp gjennom spiserøret og gi irritasjon i halsen, noen ganger også gi irritasjon ned i luftrøret. Øre-nese-halslege vil kunne sjekke de lokale forholdene i svelget. Ved mistanke om sekret fra bronkiene er lungeundersøkelse ofte nødvendig, eventuelt røntgenundersøkelse av lunger og bronkier. Gastroenterolog utfører undersøkelser for å finne ut om det dreier seg om magesyre (reflux). Men her er det altså mange mulige forklaringer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Spytter blod etter bronkoskopi

Jeg har vært til lungeutredning, tatt vevsprøver, bronkoskopi. Et par dager etter at jeg har tatt dem, begynner jeg å spytte blod, kan det komme av den harde undersøkelsen? Jeg spyttet ikke blod før undersøkelsen. Er dette en bivirkning av undersøkelsen? Årsaken til at jeg ble sendt til lungeutredning er at jeg hadde en stygg hoste, men som gikk over for en god stund siden.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Blod i oppspyttet er ikke uvanlig etter en bronkoskopi. Særlig hvis det ble tatt vevsprøver ifm undersøkelsen. Hvis det blir mye blod og det vedvarer er det sikkert lurt å snakke med de som foretok undersøkelsen. Men i praksis er ikke dette noe uventet fenomen etter vevsprøver i bronkier/lunge.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Tungpust

Hei! Jeg har de siste 2 måneder slitt i varierende grad med tung pust, da spesielt med å trekke pusten inn. Føles som om jeg ikke får nok luft. Jeg har allergi mot hund og husstøv, og merker at pusten blir tyngre, f.eks. dersom jeg holder på med klesvasken.

Jeg var hos hjerte-/lungelege for 2 år siden, da jeg på det tidspunktet hadde symptomer som kunne være forenelig med astma; til tider svak pipende ekspirasjon og følelse av tung pust som kom anfallsvis. Det ble gjort spirometriprøve, sykkeltest og ultralyd av hjerte, uten funn. Lungelegen satt meg likevel på Relvar som fast medikasjon. Denne har fungert bra, blir ikke lenger så plaget av astmasymptomene. Tungpusten jeg per idag opplever, er av en litt annen karakter. Jeg bruker som sagt Relvar fast, og har fått Ventoline som behovsmedisin, men har så og si null effekt av dette.

Var hos privat øre-nese-hals lege for 3 uker siden. Han fant ingenting galt, men sa at stemmebåndene mine såg litt irritert/rødlige ut? Jeg blir også lettere hes/trøtt i stemmen enn tidligere. Øre-nese-hals lege henviste meg derfor til logoped, hvor jeg har fått time i august.

Har i tillegg tatt røntgen av lungene, men denne undersøkelsen er det foreløpig ikke kommet svar på. Har tatt et mangfold av blodprøver (husker ikke alle, men iallefall hb, ferritin, stoffskifte, kolesterol, leverprøver, allergitester osv.) Alle blodprøver var fine, eneste var at S-folsyre var i nedre normalverdi.

Jeg har de 3 siste år vært i varierende grad plaget av angst (da spesielt helseangst) og depresjonssymptomer. Går regelmessig til psykolog. Har en stressende jobb, 2 små barn. Er i etableringsfase med husbygging og skal samtidig starte på skole til høsten. Både jobb og hjem krever mye av meg, og jeg kjenner at denne tungpusten tar mye av min oppmerksomhet. Blir veldig bekymret og lei meg. Jeg vet at jeg må yte og at det kommer til å bli mange krav fremover, og da blir jeg veldig frustrert og redd når jeg føler jeg må kave etter pusten. Tør ikke gå turer, verken på flat vei eller i fjellet, selv om dette gir meg energi, da jeg er redd for å ikke få puste skikkelig. Jeg blir mer tungpustet i aktivitet, føler at det snører seg i halsen. Har ingen andre symptomer, som brystsmerter, utstråling til arm/kjeve osv, som kan minne om hjertesykdom. Jeg vet at angst kan gi tungpust, men hele tiden? Har lest litt om VCD (vocal coard dysfunction). Finner ikke så mye info om dette på norske sider, men ser at jeg kan ha symptomer som kan minne om dette. Jeg har time til gastroskopi i august.

Foruten Relvar og Ventoline, bruker jeg fast Aerius og Nexium. Er ellers frisk, har ingen "skumle" sykdommer i nær familie. Min farfar og alle hans 5 søsken er hjerteoperert pga trange kransårer i ung alder (36-50 års alder), hvor av den eldste broren døde 36 år gammel. Har du noen gode tips/beroligende ord? På forhånd tusen takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som om astmadiagnosen er korrekt. Trolig er du godt behandlet med det du får av medisiner. Angst og psykisk stress kan gi økte plager ved astma, og kan også utløse følelsen av pustebesvær uten at dette kan påvises ved tester.

Men det er mulig å få undersøkt hva som skjer med pusten og med hjertet. Stemmebåndsdysfunksjon kan også avsløres av trenet personell ved belastningstester, for eksempel på tredemølle. Kanskje lurt å få gjort en belastningstest for å få dette vurdert, og for å vite sikkert om det er noe galt eller ikke? Det vil ofte gi større trygghet å vite, samtidig med at testingen skjer i betryggende omgivelser. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Utviklet astma etter lungebetennelse?

Jeg er en mann på 45 år som for ett år siden hadde min første lungebetennelse. Denne slapp ikke taket før jeg hadde vært igjennom tre forskjellige antibiotika urer. Helt bra ble jeg derimot ikke og ca 3 mnd etter selve lungebetennelsen startet fikk jeg pusteproblemer. Dette satte seg langt ned i lungene og måtte til slutt på legevakt for å få puste hjelp. Min fastlege antar at jeg har utviklet astma eller en form for kronisk bronkitt.

Dette er nå 9 mnd. siden og jeg holder meg relativt symptom fri ved å benytte 250 mg Flutide morgen og kveld. Har tatt røntgen og CT av lungene og alt ser "bra" ut, er ikke spesielt fornøyd med å gå fast på medisiner og syns det er merkelig at jeg skal ha klart å utvikle astma i såpass høy alder. Hva tror du ? Har tidligere ikke hatt noen form for allergier, røyker ikke, har vokst opp på gård, men har de siste 20 årene hatt kontorjobb.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma kan oppstå i alle aldersgrupper, men vanligvis oftest i yngre alder. Ofte utløses astma i etterkant av en langvarig infeksjon i lunger/bronkier. Noen ganger virus, men ikke sjelden atypiske lungebetennelse som for eksempel ved mycoplasmainfeksjon. Noen ganger kan dette være forbigående plager over noen måneder, men andre ganger kan det bli en varig astmatilstand. Det er nok lurt å følge opp, og det virker fornuftig å bruke Flutide som basismedisin for å roe ned irritasjonen i bronkieslimhinnen. Etterhvert kan det være indisert å teste hvordan det går uten medisin i en god periode, men det er neppe noen grunn til å fremskynde dette. Det er viktig å opprettholde en god lungefunksjon for å unngå pustebesvær og fare for nye bakterieinfeksjoner i lungene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Håravfall med Tambocor

Hei! Jeg er en godt voksen dane som har passert 60 år, har helt siden sent i teenårene slitt på ekstraslag i hjerte. Har gjennom åra fått forskjellige medisiner som Isoptin og Inderal. Da jeg ikke synes de hjalp meg nok fikk jeg for ca 4 år siden Tambocor 200 mg pr dag av en hjertespesialist på Aleris klinikken på Frogner i Oslo. Har i løpet av de årene og særlig de to siste misten over halparten av mitt hår over hele hode...kan det skyldes Tambocor? Er det vanlig? Skjønner at man kan miste hår med alderen men dette er veldig unormalt og har skjedd veldig fort. Kanskje jeg bør prøve å gå tilbake til en av de andre medisinene ? Kan nevne at jeg i 2010 måtte fjerne skjoldbrukskjertenen pga knutestruma og bruker Levaxin 100 ..går jevnlig til kontroll av stoffskifte og det har vært stabilt normalt. Er ellers frisk og trener 2 ganger i uka og går turer. Har snakket med min fastlege om at jeg mister mye hår men hun har ikke tatt meg så alvorlig og sier at det ikke finnes noe alternativ til Tambocor men hun er jo ingen ekspert på område... mvh Inger Sneen, Drammen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Håravfall er listet opp som en av de mindre vanlige bivirkningene av Tambocor. Men hvorvidt håravfallet ditt skyldes Tambocor, eller noe annet er vanskelig å si. Det finnes andre alternativer til Tambocor ved ekstraslag. Disse er:

Betablokkere, enkelte typer kalsiumkanalblokkere, sotalol og cordarone. Hva du bør bruke bør avgjøres av en hjertespesialist. Be fastlegen din om en henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lipitor

Hvordan trappe ned lipitor?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Lipitor er en kolesterolsenkende medisin av typen statiner. For denne typen medisiner trengs ingen nedtrapping når man skal slutte med den eller ta en pause i bruken. Hvis man skal skifte til en annen kolesterolsenkende medisin så kan man slutte med Lipitor den ene dagen og starte med den nye medisinen neste dag.

Hjerte/kar

Økt puls fra sittende til stående

Hei! Er det normalt at pulsen øker fra 67 til 100 i første minutt når man står opp, også går det raskt tilbake i løpet av neste minuttet? Har ikke noe ubehag i forhold til økningen.Har bare lest at det ikke bør øke mer enn 15 slag. Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Når man reiser seg opp, og da særlig hvis dette skjer brått, så vil blodtrykket falle. For å motvirke det brå blodtrykksfallet tilkommer en rask økning i pulsen. Dette er kroppens naturlige forsvarsmekanisme mot blodtrykksfall til hodet. Hjernen trenger et visst blodtrykk for å opprettholde blodsirkulasjonen, og derfor inntreffer denne mekanismen. Høye personer vil ofte i større grad oppleve en slik pulsøkning fordi de kan oppleve større blodtrykksfall når de reiser seg opp.

Lunge

Smitte av lungebetennelse

Kan lungebetennelse smitte ved å dele tannbørste?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Deling av tannbørste vil neppe føre til lungebetennelse, men er generelt ikke så lurt fordi tannbørsten nok ikke er bakteriefri. Derved kan man få overført noe av munnfloraen fra "eieren" av børste, og omvendt. Hvis en av brukerne har en sykdom som kan overføres ved intim kontakt eller via blod, kan dette muligens bli et problem ved at det teoretisk kan overføres på denne måten. Dette er tanker som ikke er underbygget av forskning på området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi, Hud

Sensitiv hud

Hei!
Jeg er 28 år og har vært plaget med følsom og sensitiv hud siden jeg var barn. Har alltid hatt mye nupper konstant overalt på kroppen og klør veldig lett spesielt hvis jeg ikke er flink til å smøre meg. Foreløpig så har dette gått greit nok men de siste årene har plagene bare blitt verre. Jeg reagerer utrolig lett på kremer, selv de som skal være sensitive og gode for huden og jeg har aldri hatt pris som en begrensning. Jeg har også begynt å reagere veldig sterkt på deodoranter, og da ikke bare klør jeg, men jeg får åpne sår. Har prøvd alle mulige typer som skal være for sensitiv hud, men etter en periode så begynner jeg ofte å reagere selv om jeg har tålt den samme tidligere. I tillegg så gjøres det ofte små forandringer i innholdet hele tida og det kan være nok til at jeg ikke tåler den igjen.

Jeg har også begynt å reagere veldig sterkt på lim på plaster. Selv om jeg bruker mepore eller silkeplaster så får jeg store åpne sår. Det er akkurat som om huden bare følger med plasteret når jeg tar det av slik at hele det området er uten hud og det er rødt og sårt et godt stykke rundt.

Det jeg lurer på er hvor jeg burde søke hjelp for utredning av disse problemene? Har prøvd å lese litt om hudleger men det virker kanskje ikke som det er rette sted?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 23. august 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

En hudlege kan utrede din allergi og disse jobber enten privat eller på en hudavdeling på sykehus. Fastlegen må sende en henvisning for deg. Hos hudspesialisetr uten avtale med det offentlige kan du bestille time direkte, men dette koster mer.

En av testene som kan tas for å finne ut hva som gir deg blant annet kontaktallergi er en lappetest. Når du vet hvilke stoffer du ikke tåler er det enklere å finne produkter som du kan bruke ved at du kan lese på innholdsfortegnelsen.          

Det finnes nå en fuktighetskrem på blå resept og denne kan både allmennleger og hudleger forskrive. Se: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/artikler/arkiv/fuktighetskrem-pa-bla-resept/

Mange reagere på tilsetningen av aluminium i deodoranter. Det finnes deodoranter som ikke inneholder dette, men hvis du vil prøve så bør dette gjøres når huden er hel og uten sår.

 

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose

Hjerte/kar

Trening etter hjerteoperasjon

Har satt inn et stent i en åre ved hjertet og det virker som om det har gått bra. Har fått beskjed om å ta det med ro i 2 uker, og etter det kan jeg leve som før. Har prøvd å sykle i ca. 10 minutter med nesten ingen motstand 12 dager etter behandling og kjenner en svak følelse av hodepine og lett svimmelhet i noen minutter.

Jeg ser at det anbefales å f.eks å sykle eller lignende i 30-60 min. hver dag etter en slik behandling. Har trent 2-3 dager i uken før behandling med stent og har følt meg i ganske god form. Spørsmålet blir da: hvor lang tid bør jeg vente med f.eks sykling og litt trening med lette vekter etter operasjonen og hva bør jeg passe på under treningen?

Er utålmodig etter å sette igang med trening og å komme i gang på golfbanen

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Jeg vet ikke om det var etter et akutt hjerteinfarkt eller på grunn av hjertekrampe(angina pectoris) at du fikk satt inn stent. Var det brystsmerter som førte til at du ble undersøkt? Jeg lurer også på om du i noen grad hadde symptomene hodepine og svimmelhet før behandlingen?

Hos en mindre andel av de som blir stentet ser man at der kan tilkomme ny forsnevring inne i stenten. Dette kan skje relativt kort tid etter inngrepet(dager-uker), men kan og komme etter lengre tid(måneder-år). Symptomet svimmelhet tilsier at du bør undersøkes med hjerterytmeregistrering. Det kan være en ufarlig tilstand som foranlediger svimmelheten, men det kan og være uttrykk for at ny forsnevring er tilkommet. Før slik registrering er gjort bør du avvente hardere trening.

I de tilfellene man føler seg helt fin etter en stenting kan man trene som før etter to uker.