Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Tette blodårer

Kan man sjekke hvor blodårer er tette?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

 Når du spør om man kan sjekke om blodårer er tette så må man skille mellom pulsårer(arterier) og årene som fører blodet tilbake til hjertet(venene). Kransarteriene(koronararteriene) som ligger utenpå hjertet og forsyner hjertet med blod undersøker man med såkalt angiografi. Da sprøyter man kontrastvæske inn i disse årene. Både arterier og vener på legg og lår kan undersøkes med kontrastvæske, men man kan og undersøke de med ultralyd. Det siste er enklere, og gjøres oftest først ved mistanke om forsnevringer. Halspulsårene(carotis) undersøkes med ultralyd på halsen. Hovedpulsåren(aorta) i magen undersøkes også med ultralyd. Her ser man mer etter om den er utvidet enn om den er gått tett/blitt trang fordi det at en utvidet aorta sprekker er en farlig og mye vanligere tilstand enn at den går tett.

Hjerte/kar

Arcoxia og utvikling av tungpust og atrieflimmer

Har lest en del på Tidsskriftet til den norske legeforening. Her ligger det en del artikler om bruk av slike medisiner. Det er og gitt ut advarsler om bruk av de og at man skal følges opp av lege ved bruk. Jeg gikk fast i 3 år på max dose av denne. Dette pga jeg har operert begge knær pga menisk, aldri før vært plaget på hjertesiden og kunne jobbe fulle dager og overtid med max belastning.. Men jeg utviklet sakte men sikkert tungpust som gjorde at jeg måtte sette meg ned i knestående for å hente meg inn igjen. Dette kunne første året 2013-14 være et anfall i mnd. Så kom det flere anfall etter som jeg jobbet mye. Siste året 2015-16 var det flere anfall i uken og på slutten nesten hver dag. Jeg klarte til slutt ikke å jobbe fulltid. Jobber på verksted og har også daglig leder-tittel.

Jeg tok så i mars 2016 kontakt med lege som kjapt slettet resept på Arcoxia uten begrunnelse. Jeg fikk så Naproxen mylan 250 mg. Men denne tålte jeg ikke på grunn av hard mage og forstoppelse. Flere turer på legevakten.. Jeg måtte så ta mye Paracet, 1g og Ibux, 600 mg for å lindre knesmerter, men de virker dårlig på knærne. Fikk så i februar på nytt Naproxen Mylan 250 mg, men husket da ikke at jeg hadde prøvd den før. Samme symptomene på mage og nye turer på legevakten.

Kan Arcoxia utvikle tungpust og det som følger med? Jeg slet jo ikke før jeg begynte på denne. Det er ingen lege som vil svare meg for de sier bare at det er lite trolig til tross for god dokumentasjon på nettet. Har hjertelidelser i familien.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Takk for spørsmålet ditt.

Denne gruppen av medisiner som vi kaller NSAIDs omfatter medisiner som Arcoxia(coxsiber) og naproxen som du har prøvd, og i tillegg dikofenac(Voltaren) og Ibumetin(Ibux). Alle disse medisinene øker risiko for hjerte/karsykdommer. Må man bruke en av disse medisinene så anbefales naproxen(som du ikke tålte pga mageproblemer), som gir minst risiko for hjertesykdom.

Ditt dominerende symptom synes å være tungpust. Dette er et typisk symptom ved den tilstanden vi kaller hjertesvikt. Mange pasienter får imidlertid også tungpust som første symptom når de utvikler angina pectoris(hjertekrampe). Siden du kjenner dette symptomet etter anstrengelser må man mistenke at det kan være angina pectoris. Du bør ,både for å vurdere i forhold til angina pectoris og mulig hjertesvikt, henvises til hjertespesialist(kardiolog) for å gjøre en belastningstest(sykkel eller tredemølle) og for å gjøre ultralyd av hjertet(ekkokardiografi). Det er viktig at du utreder dette, og skulle det vise seg at du har en eller begge av disse diagnosene så er der i dag meget gode behandlingsmuligheter for tilstandene. Både medisiner og eventuelt mindre kirurgiske inngrep(utblokking av trange kransårer) er i dag rutinebehandling for disse tilstandene.

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og idrett

Hei.
Jeg er en ung mann på 22. Jeg flyttet inn med faren min i et halvt år, han har generelt dårlig innemiljø og røyker til tider inne. Da jeg flyttet tilbake hos han så begynte jeg å bli plaget av sterk dyspnoe og jeg fikk astmamedisin og kortison. Og fikk time hos spesialist. Denne timen avlyste jeg da jeg ikke ønsker å få utredet meg selv, om det skulle være noe så vil dette begrense mulighetene der jeg er nå.

Trening (styrke) i dag går helt fint og jeg trener hver dag, men når jeg skal løpe går pusten i hundre samtidig som jeg bare ligger i sone 3 stort sett. Er det farlig å presse seg selv da? Jeg har også vært tidligere toppidrettsutøver i kontaktsport og aldri merket noen til det da.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Astma skyldes en kombinasjon av arv og miljø. Typisk miljøfaktor er at man blir utsatt for passiv røyking. De siste årene har det også kommet mer kunnskap som tyder på at fuktskader og muggsopp i inneklimaet kan være knyttet til utvikling av astma og allergi.
Du skriver ikke noe om effekten av medisinene du har prøvd ut. Fungerte de? Om du har utviklet en astma, så vil en underbehandlet eller ubehandlet astma gi mye plager, som tung pust og belastningen vil gi skader som tap av elastisk vev i lungene og kronisk trange luftveier. Da vil lungefunksjonen bli dårligere og på sikt kan sykdomsbildet bli som ved kronisk obstruktiv lungesykdom- kols.

Anbefaler deg sterkt å få en utredning slik at en eventuell lungesykdom ikke behøver å gi deg begrensninger i det daglige og som toppidrettsutøver og aller mest for at du skal unngå permanente skader i luftveiene. Det finnes mange eksempler på norske idrettsutøvere med astma som er i toppen av sin idrett internasjonalt.

Hvis du fortsatt bor hos din far, bør han gjøre noen grep for å bedre innemiljøet(ihvertfall ikke røyke innendørs), ellers bør du om mulig flytte til en annen bolig.  

Vennlig hilsen
Grethe Amdal 

Hjerte/kar

Kortison og hjertemedisiner

Hei. Jeg er hjertesyk og går på Marevan, terapeutisk område +/- 3, samt Burinex, Cordarone 50 mg, Ramipril 5mg, Kaleorid. I tillegg bruker jeg Levaxin. Jeg har fått slimposebetennelse rundt den ene hofta. Kan jeg få injeksjon med kortison eller går ikke det pga hjerteproblemene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En kortisoninsjeksjon i en slimpose er som regel trygt for hjertepasienter. Det er viktig at du nevner det for legen som skal sette injeksjonen at du står på flere hjertemedisiner, inklusive Marevan som er en kraftig blodfortynnende medisin. Marevanbruk øker faren for blødning i forbindelse med injeksjonen, så det er viktig at legen vet om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vondt i hjertet?

Hei, jeg får vondt i venstre del av hjerte plutselig, i det siste har det vart over flere dager. Lurte på om dere visste noe om dette og hva jeg eventuelt kan gjøre for å bli kvitt smertene.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg antar du mener venstre side av brystet, da det ikke går an å kjenne smerter spesifikt i venstre side av hjertet.

Brystsmerter skal tas på alvor og du bør oppsøke lege for å få hjelp. Jeg ser at du er ung, og da er det sjeldent noe galt med hjertet. Likevel er det nok best at du tar opp dette med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Massasje og pacemaker

Er det greit med idrettsmassasje når jeg har pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det skal være greit så lenge det ikke masseres direkte over der pacemakeren sitter. Endel fysioterapeuter bruker også ulike former for elektrostimulering ved massasje. Dette er heller ikke anbefalt da det kan forstyrre pacemakersystemet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kraftig svette etter stenting

Hei! Jeg fikk stenta ei blodåre i hjertet i april. Jeg begynte samme dag på Clopidogrel 75 mg. To dager senere fikk jeg smerter i venstre side av bryst, armhule og arm-muskel, samt sterke sviende og brennende smerter i hele kroppen. Jeg skifta etter to måneder medisin til Brilique 90 mg. 2-3 dager senere, fikk jeg, i tillegg til de andre plagene, kraftig svetting dag og natt. To uker deretter skifta jeg medisin til Efient 10 mg. Plagene vedvarte, og av den grunn slutta jeg, i samråd med lege, med disse medisinene den. Etter dette har jeg brukt Acetylsalisylsyre 75 mg. Plagene er imidlertid fortsatt store. Det verste nå er den kraftige svettinga dag og natt. Kan plagene etter så lang tid skyldes inngrepet og/eller medisinene, eller er det andre årsaker - og hva er det i så tilfelle nærliggende å tenke på? Jeg har vært hos flere leger/spesialister som ikke har kunne gi noe klart svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke tidligere opplevd at en pasient har fått disse bivirkningene etter stenting, og/eller medisinering med clopidogrel, brilique og efient.

Jeg ville vurdert andre årsaker til svettingen. Ble kransåresykdommen fullstendig behandlet? Gjenstår det trange årer?

Økt svette er et generelt tegn og bør vurderes og utredes bredt hos fastlegen med en rekke blodprøver i første omgang.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisiner og søvnproblemer

Hei. Mann i 50 åra. Jeg tar Emconocor 2.5 mg om morgen og 2.5mg om kvelden. Så tar jeg Exforge 5/160 mg om morgen. Legger meg i 12 tiden på kvelden og våkner i 5-6 tiden om morgen. Må stå opp siden jeg ikke får sove. Tar så Emconocor og Exforge og legger meg igjen og somner og sover i flere timer. Hvorfor skjer det? Kan jeg ta Exforge om kvelden? Kan jeg dele opp mediseringen og ta Emconocor om morgen da?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å svare på dette. Det kan jo hende at søvnproblemene dine egentlig ikke har noe med medisinene å gjøre i det hele tatt. På en annen side kan det godt hende at søvnproblemene er en bivirkning av medisinene. Da kan det tenkes at det hjelper om du endrer på tidspunktene eller dosene. Eller prøver andre medisiner. Dette må du ta opp nærmere med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og bilyd på hjertet

Hei jeg er en dame på 50 og har ved flere ganger fått vite om bilyd på hjertet. Blodtrykk venstre målt til 118/71 og 115/ 59, målt 2 ganger. Målt på høyre 141/70 og til 111/68 målt 2 ganger. Leger sier det er fine trykkmålinger, jeg føler meg ikke sikker på dette, da det ofte stikker til på hjertesiden. Hva mener du?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En bilyd kan iblant høres over hjertet, selv om alt er normalt. Da kaller vi det gjerne en "fysiologisk bilyd". Men en bilyd over hjertet er også ofte et tegn på at en klaff enten er trang eller lekker. Eller at det er et hull i en hjerteskillevegg. For å få endelig avklaring på hvorfor du har bilyd, må det gjøres en ekkokardiografi - ultralyd av hjertet. Dette gjøres av hjertespesialist. Be fastlegen om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsette med medisin mot hjerteflimmer?

Jeg er 53 år og fikk påvist for høyt stoffskifte i januar 2016. Jeg var veldig dårlig og ble lagt inn på sykehus. Pga det høye stoffskiftet ble det funnet at jeg hadde hjerteflimmer som jeg hadde fått pga dette. Etter nesten 2 døgn med medisin slo hjertet om til riktig rytme igjen. Jeg går fortsatt på medisinene jeg fikk da. Metoprolol. Er det nødvendig at jeg fortsetter å bruke disse? Jeg har nettopp tatt 48 timers EKG og ultralyd av hjertet som viser at alt er normalt. Ettersom hjerteflimmeret antakelig kom pga det høye stoffskiftet og det nå er helt normalt er det da nødvendig å fortsette med Metoprolol?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du har et godt poeng, og det kan godt hende du ikke lenger trenger Metoprolol. Men før du slutter, bør du ta det opp med legen din.

Mvh

Wasim Zahid